Cum decurge o naștere naturală

Unele femei aleg să nască natural, fără medicamente, bazându-se pe tehnici precum relaxarea și respirația controlată. În procesul de naștere naturală, mama este cea aflată în perfect control al corpului, asistată de un o moașă care o ghidează și o susține prin etapele travaliului și de medic.

Pentru multe femei, să nască natural nu înseamnă un act  de curaj sau de eroism, ci este vorba despre tratarea nașterii ca pe eveniment normal, uzual, considerând că această experiență, în ciuda durerii, este extrem de plină de satisfacții.
Într-o naștere naturală, nu se folosesc calmante

Nașterea naturală este un mod de a naște bazat pe faptul că natura își urmează cursul. Femeia trece prin travaliu și naștere fără ajutorul medicamentelor pentru calmarea durerii, cum ar fi anestezia epidurală. De asemenea, se folosesc puține intervenții medicale artificiale, cum ar fi monitorizarea continuă a fătului sau epiziotomia (atunci când zona dintre vagin și anus, numită perineu, este tăiată pentru a face loc copilului în timpul nașterii).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Multe femei care au sarcini cu risc scăzut aleg să nască în mod natural pentru a evita orice riscuri posibile pe care medicamentele le-ar putea prezenta pentru mamă sau copil. Medicamentele pentru durere pot afecta tensiunea arterială, care ar putea să scadă, ar putea provoca greață și un sentiment de lipsă de control. Majoritatea femeilor care aleg nașterea complet naturală fac acest lucru pentru a se simți mai conectate la această experiență.

Unde se poate naște natural

Femeile care optează pentru nașterea naturală la o clinică își petrec travaliul în cadă sau în jacuzzi. Bebelușul este monitorizat frecvent, adesea cu un dispozitiv cu ultrasunete portabil. Sunt deseori utilizate măsuri de confort, cum ar fi hidroterapia, masajul, compresele calde și reci, precum și diverse tehnici de vizualizare și relaxare. Femeia este liberă să mănânce și să bea ceea ce dorește.

Studiile indică faptul că obținerea unui sprijin continuu în timpul travaliului de la un însoțitor instruit și cu experiență, cum ar fi o moașă, este foarte important pentru o naștere mai rapidă și cu mai puține dureri. Unele spitale au centre de naștere unde se adoptă o abordare naturală, dar dacă este necesară intervenția medicală, există specialiști gata să intervină. Multe spitale și-au modificat abordarea pentru nașteri cu risc scăzut și au camere speciale unde femeile pot naște și se pot recupera. 

Pe lângă tată, pot fi lăsați să participe la naștere și alți membri ai familiei, copii, bunici și prieteni, dacă viitoarea mamă dorește astfel. După naștere, bebelușii pot rămâne cu mama mai mult timp. 

Cum se procedează pentru o naștere naturală

Modul în care alegi să lucrezi cu durerea depinde de tine. Unele femei se gândesc la o imagine anume pentru care s-au antrenat în timpul sarcinii, respiră în anumite moduri, fac o serie de mișcări sau ascultă un playlist cu melodii special alese care să inducă relaxare.

Alte modalități în care femeile tratează durerea în timpul travaliului includ hipnoza (numită și „hipnobirthing”), yoga, meditaţia, deplasarea dintr-o parte în alta a camerei, masajul, o baie caldă, scufundarea în jacuzzi, distragerea prin activități care țin mintea ocupată cu alte aspecte în afara nașterii iminente.

Cum se simte o naștere naturală

Deși travaliul este adesea considerat ca fiind unul dintre evenimentele mai dureroase din experiența umană a durerii, acesta variază mult de la o femeie la alta și chiar și la aceeași femeie, de la o sarcină la alta. Femeile se confruntă cu durerile din timpul travaliului în mod diferit: pentru unele, seamănă cu niște crampe menstruale, pentru altele seamănă cu o presiune foarte mare, iar pentru altele, durerea vine în valuri extrem de puternice, care se simt ca niște crampe diareice extreme. De obicei, femeia resimte durerile nașterii ca fiind mai mari la prima sarcină, cel mai probabil și pentru că nu știe la ce să se aștepte și simte o oarecare teamă.

Cât timp durează o naștere naturală

Nu există un program magic atunci când naști. Pentru unele femei, copilul vine după câteva ore, pentru multe altele travaliul poate dura toată ziua (sau chiar mai multe zile), dar există și femei care nasc într-o jumătate de oră. Indiferent dacă optezi pentru medicamente împotriva durerii sau nu, corpul fiecărei femei reacționează diferit.

Riscuri și precauții pentru nașterea naturală

Nașterea naturală este, în general, foarte sigură. Procesul devine unul riscant atunci când o femeie ignoră recomandările medicului sau dacă refuză intervenția medicală în cazul în care lucrurile nu merg așa cum au fost planificate. Este important pentru sănătatea copilului și a ta, personal, ca, dacă alegi nașterea naturală, să fii deschisă la alte opțiuni dacă apar complicații. În caz de urgență, refuzul ajutorului medical îți poate pune viața în pericol, precum și pe cea a copilului.

Ce se întâmplă după nașterea naturală

Ca orice femeie care a născut, probabil că, pe de o parte, te vei simți epuizată și atât tu, cât și copilul, veți dori probabil să dormiți cât mai mult. E posibil să simți că ți se face frig și să tremuri: nu ai de ce să-ți faci griji, multe femei tremură după naștere, este o reacție naturală. De asemenea, cel mai probabil că veți simți crampe în zona uterului și vei avea dureri în zona vaginală (pe acestea le vei calma cu comprese reci sau calde și cu ovule cu acid hialuronic și ulei de gălbenele, care ajută la cicatrizarea leziunilor de după naștere). Pe de altă parte, s-ar putea să simți un sentiment copleșitor de realizare știind că ai reușit să naști așa cu ți-ai dorit și în sfârșit ți-ai cunoscut copilul pe care l-ai purtat în tine până în acel moment.

Ce se întâmplă dacă durerea nu dispare

Travaliul s-ar putea dovedi mult mai dureros decât ai anticipat. Unele femei care au spus anterior că nu doresc niciun medicament pentru durere tind să se răzgândească odată ce sunt puse în situația de a se confrunta cu dureri intense. Acest lucru se întâmplă foarte des și nu trebuie să te învinovățești dacă ți se întâmplă și ție, pentru că este complet de înțeles. Important este că ai avut disponibilitatea și entuziasmul de a încerca să naști natural. Dar, dacă se dovedește că durerea este mult prea greu de suportat, poți solicita fără probleme medicamente. 

Și nu uita că, dacă ceva nu merge conform planului, e indicat să fii flexibilă pe măsură ce circumstanțele se schimbă. Acest lucru nu înseamnă că ești mai puțin curajoasă sau dedicată viitorului tău copil. În definitiv, nașterea este o experiență frumoasă și plină de satisfacții, indiferent de felul în care se produce.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Why Natural Childbirth?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595040/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0