5 semne care anunta travaliul

În toate cele 9 luni de sarcină, viitoarele mămici se gândesc, inevitabil, la momentul nașterii. Dacă ești la prima naștere, îți este foarte greu să îți imaginezi travaliul care precedă nașterea și te simți emoționată în așteptarea momentului. Dar cum știi că se apropie travaliul?

În primul rând, e bine de știut că travaliul este împărțit în 3 etape. Prima etapă este dilatarea colului uterin, a doua este nașterea copilului, iar a treia este eliminarea placentei. Pentru femeile care nasc pentru prima dată, travaliul poate dura aproximativ 12 până la 14 ore. Femeile care au mai avut nașteri anterioare se pot aștepta la aproximativ 7 ore de travaliu.

Un copil născut după 37 de săptămâni este descris drept „la termen”. Un copil prematur este cel născut înainte de această dată, adică la 36 de săptămâni și 6 zile sau chiar mai devreme.

Dacă ai ajuns la data scadentă și nu ai intrat încă în travaliu, nu îți face griji, deoarece puțini copii se nasc exact atunci când ar trebui: unii vin mai devreme, alții mai târziu. Dacă ai ajuns la 41 de săptămâni și încă n-ai născut, vei merge mai des la control pentru a te asigura că fătul este sănătos și medicul îți va prezenta opțiunile.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum recunoști că ești în travaliu?

Când se apropie ziua nașterii, vei avea momente în care vei simți contracții slabe și poți avea falsa impresie că urmează să naști. Contracțiile Braxton-Hicks sunt uneori confundate cu travaliul. Aceste contracții „false” încep de obicei la jumătatea sarcinii și continuă până la sfârșit. Există însă 5 semne care anunță începerea travaliului și care nu trebuie, sub nicio formă, ignorate.

1. Ruperea apei

Ai văzut în filme femei cărora li s-a rupt apa și îți imaginezi că este un moment în care apa țâșnește direct din tine? Ei bine, în majoritatea cazurilor nu este chiar așa. În jur de 8% dintre femei experimentează un asemenea moment pentru că, de regulă, capul fătului blochează lichidul amniotic, nepermițându-i să curgă șiroaie.

Așadar, e posibil să simți doar o mică scurgere în momentul în care începe travaliul. Mai bine de 80% dintre femei experimentează „ruperea apei” cu cel mult 12 ore înainte de travaliul propriu-zis.

2. Contracțiile puternice

În ultimele săptămâni de sarcină apar tot felul de contracții de slabă intensitate, însă înainte și în timpul travaliului, contracțiile sunt mult mai intense. Deshidratarea și foamea accentuează contracțiile, așa că nu uita să bei suficientă apă și să mănânci destul.

Adevăratele contracții, care anunță începerea travaliului, sunt intense și devin din ce în ce mai dese. Acestea nu își pierd deloc din intensitate, așa cum se întâmplă în cazul contracțiilor false. Durata contracțiilor devine din ce în ce mai mare, în timp ce perioada dintre două contracții devine din ce în ce mai scurtă pe măsură ce nașterea se apropie.

3. Apariția unei secreții

În timpul sarcinii, colul uterin stă închis pentru ca fătul să fie protejat. Pe măsură ce se apropie travaliul însă, colul uterin, cunoscut și sub denumirea de cervix, începe să se dilate, pregătindu-se pentru naștere. Așadar, secrețiile din interiorul colului uterin sunt eliberate. Este vorba despre o cantitate care nu depășește conținutul unei lingurițe. Secreția poate conține sânge. Din momentul apariției acestei secreții, travaliul poate apărea în câteva ore, zile sau chiar săptămâni.

4. Stomac deranjat

Toți mușchii corpului se relaxează pentru a pregăti corpul pentru naștere, iar asta înseamnă că și intestinele se relaxează. La începutul travaliului se eliberează prostaglandine, o serie de hormoni care ajută la relaxarea colului uterin. Acești hormoni stimulează intestinele și provoacă apariția diareei.

5. Dureri de spate intense

Femeile resimt dureri în zona spatelui pe întreagă perioadă a sarcinii, însă atunci când durerea devine de-a dreptul acută, înseamnă că travaliul a început. Durerile apar pentru că, atunci când se pregătește să vină pe lume, fătul se așează într-o poziție în care craniul său apasă pe coloana vertebrală a mamei, iar de aici durerile puternice de spate.

Prima etapă a travaliului

Prima etapă a travaliului presupune subțierea colului uterin și dilatarea acestuia la aproximativ 10 cm. Această etapă este alcătuită din trei faze diferite:

Faza latentă

Această etapă tinde să fie cea mai lungă și cea mai puțin dureroasă parte a travaliului. Cervixul se subțiază și se dilată de la zero la trei centimetri. Acest lucru poate apărea peste săptămâni, zile sau ore și poate fi însoțit de contracții ușoare. Contracțiile pot fi distanțate în mod regulat sau neregulat sau s-ar putea să nu le observi deloc.

Faza activă

Următoarea fază este marcată de contracții puternice, dureroase, care tind să apară la trei sau patru minute și durează între 30 și 60 de secunde. Cervixul se dilată de la 3 la 7-8 centimetri.

Faza de tranziție

În timpul tranziției, colul uterin se dilată de la 8 la 10 centimetri (adică până la complet dilatat). Aceste contracții pot deveni mai intense, dureroase și mai frecvente. Se poate simți ca și cum contracțiile nu mai sunt separate, ci se întâlnesc unele cu altele. Nu este neobișnuit să simți nevoia puternică de a merge la toaletă, în timp ce capul fătului se mișcă pe canalul de naștere și împinge rectul.

Pe parcursul primei etape a travaliului, este importantă monitorizarea și înregistrarea atentă a stării tale și a fătului, precum și a progresului travaliului, pentru a te asigura că travaliul progresează normal și că orice problemă este recunoscută devreme și bine comunicată medicului.

A doua etapă a travaliului

A doua etapă a travaliului durează de la momentul în care colul uterin este complet dilatat până la momentul nașterii copilului. Contracțiile în acest timp sunt regulate și distanțate. Pe măsură ce fiecare contracție ajunge la un vârf, s-ar putea să simți nevoia de a împinge. Senzația de mișcare a bebelușului prin vagin este descrisă ca o arsură.

În momentul nașterii, un medic sau o asistentă poate ghida împingerea pentru o naștere blândă și fără grabă. Uneori, cordonul ombilical este înfășurat în jurul gâtului bebelușului, caz în care medicul îl va trece peste capul copilului sau îl va tăia pentru ca bebelușul să se nască în siguranță.

Dacă acesta este primul tău copil, a doua etapă a travaliului poate dura una până la două ore, în special dacă ai avut o epidurală. Dacă ai mai născut, această etapă este adesea mult mai rapidă. Monitorizarea gravidei și a fătului este esențială. Dacă travaliul nu merge cum trebuie, este important ca medicul să afle motivul și să ia măsuri de rezolvare.

A treia etapă a travaliului

Undeva între 5 și 30 de minute după nașterea copilului, uterul se contractă ușor pentru a împinge placenta, deși este posibil să nu simți aceste contracții. Acest proces este asociat cu o pierdere moderată de sânge, cel mult 500 ml. În această etapă a travaliului, una dintre problemele potențiale este sângerarea excesivă (hemoragia postpartum), care poate duce la anemie și oboseală, de aceea a treia etapă este atent supravegheată.

Ce e de făcut în momentul în care începe travaliul?

În primul rând, dacă ești singură acasă, contactează persoana care va fi alături de tine în aceste momente, fie că este tatăl copilului, fie mama ta, fie altcineva. În al doilea rând, asigură-te că ai tot ce-ți trebuie în bagajul pentru spital fără a intra în panică și anunță-ți medicul, sau pe asistenta acestuia, că travaliul a început. 

Apoi, hotărăște-te cu ce pleci la spital. Dacă ești singură acasă, comandă-ți un taxi, nu aștepta pe nimeni să vină să te ia dacă știi că va ajunge târziu. Pe drumul către spital, notează-ti durata și intensitatea contracțiilor pentru a i le comunica asistentei care va avea grijă de tine.

Dacă la spital alegi să ți se facă o epidurală, pentru a reduce durerile nașterii, un anestezist va introduce un ac și un tub mic, numit cateter, în partea inferioară a spatelui. Acul este îndepărtat și cateterul este lăsat pe loc pentru livrarea medicamentului prin tub, după cum este necesar. Epidurala se poate face în orice moment în timpul travaliului - la început, la mijloc sau chiar spre sfârșit - în funcție și de îndrumarea medicului.

Printre avantajele unei anestezii epidurale se numără relaxarea completă în timpul contracțiilor, dispariția durerii și luciditatea în timpul nașterii (gravida poate fi perfect cooperantă). Printre dezavantaje se numără posibilitatea pierderii controlului vezicii urinare și pierderea controlului asupra membrelor inferioare pentru câteva ore. Uneori, pot apărea migreme severe la 24-48 de ore după procedură.

O naștere vaginală este, de obicei, cea mai sigură modalitate prin care copilul se va naște, dar în unele situații, problemele de sănătate sau complicațiile sarcinii pot indica cezariana drept cea mai sigură opțiune pentru naștere. Chiar dacă plănuiești o naștere pe cale vaginală, este bine să fii informată și despre nașterea prin cezariană, deoarece, dacă există probleme în timpul sarcinii sau în timpul travaliului, vei avea nevoie de cezariană de urgență.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. https://doctime.doc.ro/ro/?utm_source=DOC-ARTICLE&utm_medium=DOC-ARTICLE&utm_campaign=Redirect-Doc-Article Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Labor
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/labor
American Pregnancy Association - Signs of Labor 
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/signs-of-labor/
NHS - Epidural
https://www.nhs.uk/conditions/epidural/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0