Piperul-călugărului (vitex agnus castus), o plantă utilă în restabilirea echilibrului hormonal

Nivelurile ridicate de prolactină, dezechilibrele hormonului de stimulare foliculară şi ale celui luteinizant, LH, pot inhiba ovulaţia şi ciclul menstrual. Piperul-călugărului poate fi un remediu util pentru tratarea sindromului premenstrual (SPM)  și a tulburărilor menstruale.

Ce este vitex agnus castus

Vitex include 250 de specii la nivel mondial, iar vitex agnus castus, numit și piperul-călugărului, este cel mai frecvent utilizat ca remediu pentru probleme de menstruație. În Evul Mediu era folosit pentru a crește libidoul bărbaților, iar în medicina tradițională turcă era folosit ca antifungic și anxiolitic. În prezent, vitex agnus castus este cunoscut în special pentru capacitatea sa de a regla sistemul reproducător feminin.

Piperul-călugărului ușurează simptomele sindromului premenstrual

Unul dintre cele mai populare și bine cercetate atribute ale plantei este capacitatea sa de a reduce simptomele SPM, precum constipația, iritabilitatea, migrenele, durerea și sensibilitatea sânilor, stările depresive. Cercetătorii cred că vitexul funcționează prin scăderea nivelului hormonului prolactină. Acest lucru ajută la reechilibrarea altor hormoni, inclusiv estrogenul și progesteronul, reducând astfel simptomele sindromului premenstrual.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Într-un studiu¹, femeile cu SPM au luat vitex agnus castus în timpul a trei cicluri menstruale consecutive. În total, 93% dintre femei au raportat o diminuare a anxietății, depresiei și poftelor alimentare asociate cu sindromul premenstrual.

În alte două studii mai mici, femeilor cu SPM li s-au administrat 20 mg de vitex agnus-castus pe zi sau un placebo pentru trei cicluri menstruale. De două ori mai multe femei din grupul vitex au raportat o ușurare a simptomelor, inclusiv iritabilitatea, modificările de dispoziție, durerile de cap și sensibilitatea sânilor, în comparație cu cele care au luat placebo.

Piperul-călugărului pare să ajute la reducerea mastalgiei, cercetările¹ sugerând că poate fi la fel de eficient ca și tratamentul obișnuit cu medicamente, dar cu efecte secundare mai puține. Cu toate acestea, alte două analize recente raportează că, deși vitex pare util în reducerea simptomelor SPM, beneficiile sale pot fi supraestimate. Este posibil să fie necesare studii mai bine concepute înainte de a se ajunge la concluzii ferme.

Vitex agnus castus poate reduce simptomele menopauzei

Efectele de echilibrare hormonală pe care le are vitex agnus castus pot ajuta, de asemenea, la ușurarea simptomelor menopauzei. Într-un studiu cu ulei de vitex la care au participat femei aflate la menopauză, acestea au raportat o reducere a simptomelor, inclusiv o stare de spirit mai bună și un somn mai bun. Însă în multe studii care au raportat beneficii, femeile au primit suplimente de vitex agnus castus cu alte plante medicinale, prin urmare este dificil să se izoleze efectele vitexului ca atare.

Piperul-călugărului poate spori fertilitatea

Vitex poate îmbunătăți fertilitatea femeilor datorită efectului său posibil asupra nivelului de prolactină². Acest lucru poate fi valabil mai ales la femeile cu defect de fază luteală sau cu o a doua jumătate a ciclului menstrual scurtată. Această tulburare este legată de un nivel anormal de ridicat de prolactină și împiedică femeile să rămână însărcinate.

Într-un studiu, 40 de femei cu niveluri anormale de prolactină au luat fie 40 mg de vitex agnus castus, fie un medicament. Vitex a fost la fel de eficient ca medicamentul în reducerea nivelului de prolactină. Într-un alt studiu la care au participat 52 de femei cu defect de fază luteală, 20 mg de vitex au dus la niveluri mai mici de prolactină și faze menstruale prelungite, în timp ce participantele care au primit un placebo nu au observat beneficii. 

Un alt studiu a inclus 93 de femei care au încercat fără succes să rămână însărcinate în ultimele 6–36 luni și care au luat un supliment conținând vitex agnus castus sau un placebo. După trei luni, femeile din grupul vitex au înregistrat un echilibru hormonal îmbunătățit și 26% dintre ele au rămas însărcinate. În comparație, doar 10% dintre cele din grupul placebo au rămas însărcinate.

Alte beneficii potențiale

Piperul-călugărului ar putea avea, de asemenea, o serie de beneficii precum:

Reducerea durerilor de cap. Într-un studiu, femeilor predispuse la migrene care și-au administrat vitex zilnic timp de trei luni li s-a redus numărul episoadelor de migrenă pe care le-au întâmpinat în timpul ciclurilor menstruale cu 66%.
Efecte antibacteriene și antifungice. Studiile în eprubetă arată că uleiurile esențiale obținute din vitex pot lupta cu fungii și bacteriile dăunătoare, inclusiv Staphylococcus și Salmonella.
Reducerea inflamațiilor. Studiile în eprubetă și pe animale sugerează că anumiți compuși din vitex pot avea proprietăți antiinflamatorii. Cu toate acestea, efectele lor nu sunt mai puternice decât cele ale aspirinei, de exemplu.
Repararea oaselor. Într-un studiu, femeile cu fracturi osoase care au luat o combinație de vitex și magneziu au avut markeri ușor crescuți pentru repararea oaselor decât cele cărora li s-a dat un placebo.
Prevenirea epilepsiei. Studiile efectuate pe animale sugerează că vitexul poate reduce probabilitatea convulsiilor epileptice.

Mituri frecvente despre vitex agnus castus

Cele mai populare utilizări nesusținute de dovezi științifice includ:

Alăptarea. În timp ce un studiu vechi a susținut că vitexul poate stimula furnizarea de lapte la femeile care alăptează, dovezile generale sunt slabe și controversate.
Reducerea durerii. Deși cercetările asociază vitexul cu inhibarea receptorilor durerii la șobolani, nu s-au efectuat și studii umane.
Tratarea endometriozei. Remediile cu vitex agnus castus pot normaliza dezechilibrele hormonale, care teoretic ar putea reduce simptomele endometriozei. Cu toate acestea, niciun studiu nu confirmă acest lucru.
Prevenirea alopeciei. Efectele de echilibrare hormonală ale vitexului sunt uneori revendicate pentru a stimula creșterea părului la bărbați. Cu toate acestea, nu se poate găsi nicio cercetare care să susțină această afirmație.
Tratamentul pentru acnee. Trei studii afirmă că vitexul poate reduce acneea mai repede decât tratamentele convenționale. Cu toate acestea, aceste studii sunt vechi de zeci de ani, iar cercetări mai noi nu au confirmat aceste efecte.

Ce efecte secundare are piperul-călugărului

Vitex agnus castus este de obicei considerat sigur pentru administrare. Cercetătorii raportează că 30–40 mg de extract de fructe uscate, 3-6 grame de plantă uscată sau 1 gram de fructe uscate pe zi par sigure pentru administrare.

Efectele secundare raportate tind să fie minore și să includă greaţă, indigestie, înrăutățirea acneei, dureri de cap, sângerare menstruală abundentă. Femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să evite piperul-călugărului, deoarece efectele asupra fătului nu au fost studiate suficient. Cercetătorii consideră, de asemenea, că vitexul poate interacționa cu medicamente antipsihotice, contraceptive, terapia de substituție hormonală, deci, dacă te afli într-una dintre aceste situații, e indicat să discuți cu medicul înainte de a lua suplimente cu vitex agnus castus.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Treatment of premenstrual syndrome with a phytopharmaceutical formulation containing Vitex agnus castus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10787228/
1. Studiul „Treatment of premenstrual syndrome with a phytopharmaceutical formulation containing Vitex agnus castus”, apărut în J. Womens Health Gend Based Med. 2000 Apr;9(3):315-20. doi: 10.1089/152460900318515, autori: E.G. Loch 1, H. Selle, N. Boblitz
NIH - Chaste tree (Vitex agnus-castus)-pharmacology and clinical indications
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12809367/
2. Studiul „Chaste tree (Vitex agnus-castus)-pharmacology and clinical indications” apărut în Phytomedicine. 2003 May;10(4):348-57. doi: 10.1078/094471103322004866, autori: W. Wuttke et al.
NCBI - Herbal medicine for the management of polycystic ovary syndrome (PCOS) and associated oligo/amenorrhoea and hyperandrogenism; a review of the laboratory evidence for effects with corroborative clinical findings
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528347/
3. Analiza „Herbal medicine for the management of polycystic ovary syndrome (PCOS) and associated oligo/amenorrhoea and hyperandrogenism; a review of the laboratory evidence for effects with corroborative clinical findings”, apărută în BMC Complement Altern Med. 2014; 14: 511. Published online 2014 Dec 18. doi: 10.1186/1472-6882-14-511, autori: Susan Arentz et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0