Durerea de sâni (mastalgie): cauze, simptome, tratament

Mastalgia (mastodinia) sau durerile de sâni reprezintă un disconfort destul de des întâlnit în rândul femeilor și poate include sensibilitatea la durere a sânilor, o durere ascuțită arzătoare sau o senzație de constricție în țesutul sânilor. Durerea poate fi constantă sau poate să apară doar ocazional.

Mastalgia se referă la o durere frecventă la nivelul sânilor de care suferă o femeie de-a lungul vieții. Aproximativ două treimi dintre femei dezvoltă această durere în timpul vieții reproductive și solicită asistență medicală fie pentru că le afectează negativ viața de zi cu zi, fie de teama unei patologii subiacente grave, cum ar fi cancerul de sân. Durerea mamară variază de la ușoară la severă, poate fi intermitentă sau constantă; dar necesită o evaluare adecvată și un tratament corespunzător.

Când apare mastalgia sau durerea sânilor

Durerile de sâni pot varia de la forme ușoare, până la unele severe. Ele pot să apară sub următoarele forme:

  • doar câteva zile pe lună, în cele 2 sau 3 zile care preced menstruația; această durere normală, ușoară până la moderată, afectează ambii sâni.
  • o săptămână sau mai mult, în fiecare lună, începând cu perioada de dinainte de menstruație și continuând uneori pe parcursul ciclului menstrual. Durerea poate fi moderată sau severă și afectează ambii sâni.
  • pe parcursul lunii, fiind o durere care nu are legătură cu ciclul menstrual al femeii.

După menopauză, femeile au uneori dureri de sâni, însă acest tip de durere este mai des întâlnit la femeile mai tinere, care nu au ajuns la menopauză.

De cele mai multe pri, durerea de sâni semnalează o afecțiune necanceroasă (benignă) a sânilor și rareori indică un cancer mamar. Cu toate acestea, durerile de sâni inexplicabile care nu dispar după una sau două menstruații sau care persistă după instalarea menopauzei trebuie să fie evaluate de un medic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauzele durerilor de sâni

Uneori, nu este posibil ca medicul să identifice cauza exactă a durerilor de sâni. Factorii care contribuie la această durere pot fi:

  • hormonii reproducători - durerile ciclice de sâni par să aibă o legătură puternică cu hormonii și cu ciclul tău menstrual.
  • structura sânilor - durerile non-ciclice de sâni adeseori rezultă din schimbările care au loc în canalele galactofore; acest lucru poate duce la dezvoltarea chisturilor mamare.
  • dezechilibrul acizilor grași - un dezechilibru în ceea ce privește acizii grași din interiorul celulelor poate influența sensibilitatea țesutului din care sunt alcătuiți sânii.
  • folosirea unor medicamente - anumite medicamente hormonale (inclusiv unele tratamente pentru infertilitate și contraceptivele orale) pot fi asociate cu durerea de sâni. Sensibilitatea la durere a sânilor este un posibil efect al terapiilor cu hormoni (estrogen și progesteron) care sunt întrebuințate după menopauză.
  • dimensiunile sânilor - femeile cu sânii mai mari au dureri non-ciclice, care au legătură cu dimensiunea sânilor lor. Durerile de gât, de umeri și de spate pot însoți durerile de sâni.
  • intervențiile chirurgicale efectuate la sâni - durerea asociată cu operațiile la sâni și cu formarea unor cicatrici poate, uneori, să persiste mai mult timp după ce inciziile s-au vindecat.

Simptomele durerilor de sâni

Durerile de sân sunt clasificate ca ciclice și non-ciclice. Fiecare tip de durere de sâni are caracteristicile sale.

Caracteristici dureri ciclice de sâni

  • în mod clar sunt legate de ciclul menstrual
  • sunt descrise ca fiind dureri surde, intense
  • adesea sunt însoțite de umflarea sânilor sau de senzația de noduli
  • de obicei, afectează ambii sâni, în special porțiunile de sus, exterioare, și pot radia către zona axilei
  • se intensifică în perioada de două săptămâni de dinaintea începerii menstruației, apoi se calmează după acest interval.
  • afectează femeile după pragul de 20 și 30 de ani, înainte de menopauză, cât și femeile care au trecut de 40 de ani și care au perioada de tranziție pănă la instalarea menopauzei.

Caracteristici dureri non-ciclice de sâni

  • sunt cele care nu au nicio legătură cu ciclul menstrual
  • sunt descrise ca fiind dureri compacte, ca o strângere, arzătoare
  • sunt constante sau intermitente
  • de obicei, afectează un singur sân, într-o zonă localizată, dar se pot răspândi mai difuz în interiorul sânului
  • cel mai probabil, aceste dureri afectează femeile după menopauză.

Durerea de sân "extramamară"

Termenul "extramamar" înseamnă în exteriorul sânului. Această durere extramamară se simte ca și cum începe în țesutul sânului, însă sursa ei este, de fapt, în altă parte. Atunci când ai o întindere la un mușchi din zona pieptului, de exemplu, aceasta poate provoca o durere în peretele toracic sau în cutia toracică, iar durerea se răspândește (radiază) către sânul tău.

Newsletter DOC dedicat

Evaluarea imagistică

Modalitățile de imagistică utilizate cel mai frecvent pentru a evalua orice rezultate anormale la examenul fizic includ mamografia și ecografia mamară. Scopul principal al acestor teste este de a exclude orice patologie gravă (cancer de sân) care stă la baza unei constatări suspecte. Femeile tinere cu mastalgie ciclică, care sunt bilaterale și non-focale, care nu au antecedente familiale de cancer mamar și un screening mamar anterior normal nu necesită investigații suplimentare cu ajutorul imagisticii. În timp ce o femeie cu mastalgie focală neciclică și o suspiciune puternică de patologie gravă subiacentă este un candidat pozitiv pentru investigații suplimentare cu o modalitate imagistică.

Ecografia mamară

Ecografia mamară utilizează unde sonore pentru a produce o imagine a zonei de sân examinate. Ultrasonografia este utilizată la pacientele cu vârsta sub 35 de ani din cauza țesutului mamar dens. Cu toate acestea, în cazul în care se observă orice rezultat suspect la ultrasonografie, se recomandă o mamografie pentru o evaluare suplimentară.

Mamografia

Mamografia este o modalitate de imagistică care utilizează raze X. Femeile cu vârsta mai mare de 35 de ani ar trebui să efectueze o mamografie dacă la examenul fizic se detectează o zonă focală de durere cu o îngroșare neobișnuită sau un nodul mamar

Biopsia mamară

În cazul în care modalitățile imagistice arată orice constatare anormală în ceea ce privește un nodul mamar sau o îngroșare focală în regiunea respectivă, se efectuează apoi investigații suplimentare cu ajutorul biopsiei mamare. În timpul unei biopsii (de preferință biopsie cu ac de carotidă), se prelevează o mostră de țesut mamar din zona în cauză și se trimite pentru o evaluare histopatologică ulterioară.

Tratamentul în durerile de sâni

Pentru cele mai multe femei, durerile de sâni se rezolvă de la sine, în timp. Așa că este posibil să nu ai nevoie de niciun tratament. Dacă, însă, ai nevoie de tratament, medicul tău îți poate recomanda:

  • să folosești un medicament care se aplică local din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS);
  • să ajustezi, la sfatul medicului, modul în care iei contraceptivele orale;
  • să reduci doza de hormoni dacă urmezi o terapie la menopauză;
  • să iei un medicament prescris de medic pentru a trata durerea de sâni și sensibilitatea acestora;
  • să optezi pentru medicină alternativă și să încerci remedii precum uleiul de luminiță sau suplimente cu vitamina E.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mastalgia - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562195/
Breast Pain (Mastalgia) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15469-breast-pain-mastalgia 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0