Endometrioza si infertilitatea: ce optiuni ai daca iti doresti sa ai un copil

Endometrioza poate duce la infertilitate, de aceea, în cazul în care suferi de această boală, este recomandat să mergi la un specialist în infertilitate înainte de a încerca să rămâi însărcinată. 

Endometrioza poate duce la infertilitate, de aceea, în cazul în care suferi de această boală, este recomandat să mergi la un consult ginecologic la un specialist în infertilitate înainte de a încerca să rămâi însărcinată. 

Statisticile arată că între 20 și 40% dintre femeile cu infertilitate au endometrioză, boală care influențează fertilitatea în două moduri. În primul rând, are efecte negative asupra trompelor uterine, astfel încât acestea nu pot să susțină cum trebuie ovulul după ovulație, iar în al doilea rând, afecțiunea creează inflamație, care poate influența negativ funcționarea ovarelor, trompelor uterine și a uterului.

Un medic specialist pe probleme care țin de infertilitate poate efectua analize de sânge, cât și teste care reflectă câte ovule se mai găsesc în rezerva ovariană a pacientei. Tratamentele chirurgicale pentru endometrioză pot reduce rezerva ovariană, așa că femeia trebuie să ia în considerare să facă aceste teste și analize recomandate de medic.

În cazul în care ai fost diagnosticată cu endometrioză și te-ai confruntat cu simptomele bolii, este important să îi spui medicului când mergi la un consult ginecologic care sunt acestea în cazul tău și faptul că îți dorești în viitorul apropiat să rămâi însărcinată. După testele de sânge și examinarea fizică necesare, medicul va determina dacă există alte intervenții inițiale pe care ți le poate sugera. Totodată, îți poate recomanda să mergi la un specialist în infertilitate.

Ce poți face în privința infertilității apărute din cauza endometriozei?

Dacă din cauza endometriozei constați că nu reușești să obții o sarcină, un specialist ar putea să te ajute prin stabilirea severității bolii tale, depistarea factorilor care ar putea contribui la infertilitate și recomandarea unor tratamente individualizate.

Iată câteva tratamente care pot fi încercate pentru infertilitatea cauzată de endometrioză:

Conservarea sau congelarea ovulelor

Endometrioza este o boală care îți poate afecta rezerva ovariană, așa că unii medici pot să recomande mai întâi să îți congelezi ovocitele acum, în cazul în care îți dorești să rămâi însărcinată mai târziu. Această opțiune poate fi destul de costisitoare, însă unele femei apelează la metoda numită crioconservarea ovocitelor.

Procedura care induce superovulația și apoi inseminarea intrauterină

Aceasta este o opțiune pentru femeile care au trompele uterine normale (nu sunt afectate de endometrioză), au o formă mai ușoară a bolii, și al căror partener de viață are o calitate bună a spermei.

Medicamente pentru fertilitate

Un specialist îți poate prescrie medicamente pentru fertilitate (indicate pentru stimularea ovariană), cum ar fi clomifenul. Aceste tipuri de medicamente ajută organismul să producă două sau trei ovule mature. Totodată, în funcție de starea pacientei, medicul poate prescrie și injecții cu progestine (un tip de medicamente folosite pentru a susține fertilitatea și sarcina).

Inseminarea cu sperma partenerului

O femeie cu endometrioză care își dorește să rămână însărcinată mai are și alte opțiuni. Pacienta va face în mod regulat ecografii (ultrasonografii), pentru ca medicul să fie sigur că ovocitele ei sunt suficient de mature. Când ovulele sunt pregătite, un medic specialist va introduce sperma partenerului, colectată anterior (în condițiile în care se știe că spermatozoizii acestuia sunt într-o stare bună).

Fertilizarea in vitro (FIV)

Acest tratament pentru infertilitate implică mai multe etape. Inițial, un ovul este extras din organismul femeii, iar de la partenerul ei este obținută spermă. Apoi, ovulul este fecundat în afara corpului femeii cu spermatozoizii de la partener, iar la final este implantat în uterul pacientei.

Statisticile arată că rata de succes a fertilizării în vitro este de 50% pentru femeile care nu suferă de endometrioză, însă chiar și așa, multe femei cu această boală au reușit să rămână însărcinate datorită tratamentelor. În plus, fertilizarea in vitro este adeseori recomandată femeilor care suferă de o formă moderată spre severă de endometrioză sau femeilor care nu au răspuns bine la alte tratamente pentru infertilitate.

Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinată?

Medicii pot prescrie anumite medicamente, cum ar fi progestinele, pentru că acest lucru înseamnă că va crește cantitatea de hormoni din organismul femeii. Însă medicamentele nu înseamnă neapărat că vei reuși rapid să rămâi însărcinată.

Este important și să adopți un stil de viață cât mai sănătos atunci când ai diagnosticul de endometrioză și încerci să rămâi însărcinată. Acest stil de viață poate reduce inflamația din organism și îți poate pregăți corpul să ajute la dezvoltarea bebelușului și să aibă o stare optimă de sănătate pe durata sarcinii.

Iată ce poți face pentru a-ți îmbunătăți șansele de a avea un copil:

Menține greutatea la un nivel normal

Calculează-ți IMC-ul (indicele de masă corporală) sau roagă medicul de familie să ți-l caluleze pentru a afla dacă ești sau nu la o greutate normală pentru înălțimea și vârsta ta. Dacă ai kilograme în plus, medicul te poate ajuta cu un program alimentar și de mișcare pentru a ajunge la o greutate normală. Pe scurt, alimentația potrivită combinată cu activitatea fizică te ajută să îți păstrezi o greutate corporală adecvată.

Alege o alimentație sănătoasă

Alimentația sănătoasă în general, nu doar dacă ai endometrioză, este bazată pe mai multe legume, fructe, produse din cereale integrale (pâine integrală, paste integrale), proteine slabe (carne slabă, lactate degresate, ouă) și mai puține grăsimi animale (carne grasă, brânzeturi grase, unt, smântână), produse din făină albă și alimente care conțin zahăr. Produsele de fast-food, prăjelile și carnea ultraprocesată trebuie evitate sau consumate cât mai rar.

Nu uita de mișcare 

Încearcă să faci zilnic exerciții de intensitate moderată (plimbări în pas alert, ridicarea greutăților, ore de aerobic, mers cu bicicleta etc.). Un adult ar trebui să facă măcar două ore și jumătate de mișcare pe săptămână, de preferat împărțită în 3-5 ședințe.

Desigur, vârsta poate fi un factor important pentru toate femeile care își doresc să aibă un copil, nu doar pentru pacientele cu endometrioză. O rată mai mare de succes este asociată cu o vârstă mai mică, deci, în principiu, mai ușor obții o sarcină la 30 de ani decât la 40. Dacă ai peste 35 de ani, e bine să știi că riscul de infertilitate este mai mare, la fel și riscul de avort spontan. 

Însă nu este imposibil să obții o sarcină sănătoasă, pe care să o duci la capăt cu bine, de aceea este nevoie să mergi la medic pentru un consult ginecologic amănunțit și să ții cont de recomandările acestuia.
 

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0