Untul de arahide: beneficii si retete

Untul de arahide castiga din ce in ce mai multa popularitate si in Romania asa ca nu ar strica sa stii care sunt beneficiile consumului de unt de arahide, dar si cum il poti consuma pentru a specula la maximum proprietatile sale.

Acest unt reduce riscul de diabet, de boli cardiace, dar si de Alzheimer. Totodata, este eficient si in scaderea tensiunii arteriale si in tratarea infectiilor fungice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Untul de arahide este o pasta facuta din alune uscate, prajite in prealabil. Acesta este bogat in proteine, carbohidrati, acizi grasi, antioxidanti, vitamine si minerale, fiind extrem de hranitor si satios.

Valori nutritionale 100 g unt de arahide

Calorii: 588

Lipide: 50 g

Colesterol: 0 g

Potasiu: 649 mg

Carbohidrati: 20 g

Proteine: 25 g

Calciu: 43 mg

Fier: 1,9 mg

Magneziu: 154 mg

Vitamina b6: 0,5 mg

 

 

Beneficii consum unt de arahide

Sursa bogata de proteine – avand in vedere ca 100 g de unt de arahide contin peste 25 de grame de proteine, untul de arahide este considerat o importanta sursa proteica. Proteinele consumate se transforma in aminoacizi si sunt folosite pentru repararea celulara, dar si pentru regenerarea celulelor.

Scade colesterolul – grasimile sanatoase din untul de arahide concureaza cu cele din uleiul de masline. Acest unt contine atat grasimi polisaturate, cat si grasimi monosaturate. Fiind grasimi nesaturate, acestea nu fac rau inimii, ba chiar scad colesterolul “rau”.

Reduce riscul de diabet de tip 2 – untul de arahide contine grasimi nesaturate, care au efecte benefice asupra rezistentei la insulina. Studiile au dovedit ca persoanele care consuma in mod regulat unt de arahide au sanse mai mici sa dezvolte diabet de tip 2.

Sursa generoasa de vitamine – untul de arahide contine o multime de vitamine cu efecte benefice asupra sanatatii. Vitamina A are efecte benefice asupra vederii, in timp ce vitamina C intareste sistemul imunitar. Pe de alta parte, continutul de vitamina E din untul de arahide previne depunerea grasimilor pe artere.

Proprietati antioxidante – acidul folic, niacina, riboflavina, resveratrolul si alti antioxidanti care se regasesc in untul de arahide au un rol important in prevenirea bolilor grave precum cancerul, Alzheimer-ul, bolile cardiace sau afectiunile virale.

Reduce riscul aparitiei calculilor biliari – calculii biliari apar in special din cauza obezitatii, a dietelor de tip yo-yo, a unor medicamente administrate pentru scaderea colesterolului ori a anticonceptionalelor. Un studiu realizat recent a dovedit ca femeile care consuma unt de arahide in mod regulat au sanse mai mici sa faca calculi biliari, in comparatie cu femeile care nu consuma unt de arahide.

Efecte nedorite ale consumului de unt de arahide

Persoanele alergice pot avea reactii alergice puternice dupa consumul de unt de arahide. Aceste reactii se manifesta prin simptome precum diaree, dureri abdominale, senzatie de sufocare si umflarea pielii. Netratata corespunzator, o reactie alergica poate declansa soc anafilactic, care poate fi fatal.

Cum se consuma untul de arahide

Untul de arahide poate fi consumat intins pe painea prajita, asa cum il consuma americanii, dar si sub forma de dressing pentru salate, ca ingredient pentru smoothie-uri sau pe post de sos pentru aperitive si gustari.

 

 

Smoohie proteic cu unt de arahide si banane

Ingrediente:

  • 1 lingura de unt de arahide
  • 1 lingurita de pudra proteica
  • 1 banana congelata, taiata felii
  • 1 cana de lapte (poate fi si vegetal, de soia sau de migdale)
  • 3 cuburi de gheata

 

Foloseste blenderul pentru a prepara un smoothie din toate ingredientele enumerate mai sus. Consuma smoothie-ul dimineata, la micul dejun, ori pe post de gustare intre pranz si cina.

Fursecuri cu ovaz si unt de arahide

Ingrediente:

  • 1 cana de fulgi de ovaz
  • 1 cana de zahar brun
  • ½ cana de cirese deshidratate
  • 1 cana de unt de arahide
  • 3 linguri de unt
  • 2 oua
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • ¼ lingurita de sare
  • 1 cana de faina

 

Incalzeste cuptorul la 280 de grade Celsius. Pune fulgii de ovaz in blender si, dupa ce i-au transformat in pudra, adauga ciresele si zaharul.

Intr-un bol, amesteca untul de arahide cu untul. Foloseste mixerul pentru a le transforma intr-o pasta pufosa, apoi adauga ouale, vanilia si sarea. Pune apoi peste si pudra de ovaz si foloseste mixerul pentru a o incorpora.

Foloseste-ti mainile pentru a forma mici fursecuri din aluatul preparat. Intinde fursecurile intr-o tava acoperita cu hartie de copt si coace-le pret de 12 minute.

 

Cum sa-ti prepari acasa untul de arahide 

Untul de arahide poate fi usor prepat si acasa, pentru a fi siguri ca este cat mai natural. Pentru  un borcan ce poate fi pastrat acoperit, la frigider, timp de  o saptamana, sunt necesare:

 -300-400 g arahide crude, nesarate, decojite

- 2 linguri de ulei de floarea soarelui( este cel mai compatibil ca gust)

- un varf de sare de mare

- cateva linguri de apa plata

Arahidele pot fi  folosite  ca atare, dar pentru o aroma mai puternica si asemenatoare cu a untului de arahide de la magazin,  puteti  sa le coaceti la cuptor( 180 grade) timp de 10 minute.

Se pun blender si se adauga cele 2 linguri de ulei de floarea-soarelui presat la rece si apoi lingurile de apa, una cate una, pana ajungeti la consistenta cremoasa dorita, apoi  sarea de mare, sare roz sau orice sare preferati. Daca il doriti dulce, puteti pune putina miere sau sirop de curmale.

Este  de preferat sa aveti un blender cu mai multe viteze, fiindca arahidele sunt destul de dure la inceput. Se mixeaza mai multe minute pana ce se obtine o pasta tartinabila.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca doriti ca sa aveti in compozitie si bucatele crocante de arahide, puneti deoparte cateva pe parcursul procedurii, pe care le readaugati la sfarsit in blender dupa ce untul de arahide este cremos si mai mixati doar cateva secunde. Culoarea unutului de arahide de acasa va fi mai palida decat a celui cumparat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0