Este uleiul de arahide sănătos?

Află în cele ce urmează ce este uleiul de arahide și de câte feluri, ce beneficii are pentru sănătate și ce riscuri dacă este consumat în exces.

Uleiul de arahide este popular în unele țări pentru aroma sa și pentru faptul că are un punct de fum ridicat (durează mai mult până când începe să fumege și să degaje substanțe toxice) și este folosit frecvent pentru prăjirea și coacerea alimentelor. Este bogat în grăsimi mononesaturate și acizi grași Omega-6. O lingură de ulei de arahide are 124 de calorii, 14 g de grăsimi, 2,2 mg de vitamina E. Dar este uleiul de arahide sănătos?

Tipuri de ulei de arahide

După cum îi spune și numele, acest ulei este extras din arahide. Există mai multe tipuri de ulei de arahide, diferențiate în funcție de modul în care sunt produse.

Uleiul de arahide rafinat

Acesta este cel mai des întâlnit tip de ulei de arahide, disponibil pe scară largă, relativ accesibil și cu un gust blând. Adesea, este folosit în sosuri pentru salate, produse de patiserie și alte produse alimentare. Deoarece este procesat, experții sunt de acord că acest tip de ulei de arahide este de obicei sigur pentru persoanele cu alergii la arahide. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Totuși, aceste persoane cu alergii ar trebui să ceară sfatul unui medic alergolog dacă ar trebui sau nu să evite uleiul de arahide în alimentație.

Uleiul de arahide presat la rece

Uleiul de arahide presat la rece se face prin uscarea arahidelor decojite la o temperatură scăzută și extragerea uleiului. Menținerea uleiului la o temperatură scăzută păstrează o parte dintre nutrienți, ceea ce face din acesta o alegere populară printre persoanele care aleg să folosească uleiul de arahide în salate, pe tartine și în alte mâncăruri reci sau să-l adauge la finalul gătirii, după ce au oprit focul. Uleiul de arahide presat la rece are o aromă și gust ceva mai puternice decât uleiul de arahide rafinat.

Uleiul de arahide prăjite

Uleiurile de arahide gourmet sunt produse prin prăjirea arahidelor înainte de extragerea uleiului, ceea ce îi conferă produsului o aromă și mai puternică.

Amestecuri de uleiuri

Uleiul de arahide este disponibil și în amestec cu alte uleiuri vegetale.

Beneficii ulei de arahide

Uleiul de arahide a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate. Unele cercetări au indicat că poate duce la o mai bună sănătate a inimii la persoanele cu diabet. În plus, este un sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant care susține sistemul imunitar, protejează organismul de radicalii liberi și menține celulele sangvine sănătoase.

Uleiul de arahide scade riscul de boli de inimă

Uleiul de arahide este bogat în fitosteroli, compuși naturali care se găsesc în plante. Aceștia ajută la blocarea absorbției colesterolului în sistemul digestiv și la reducerea riscului de boli de inimă. O analiză¹ sistematică din 2020 a constatat că uleiul de arahide a crescut nivelurile de colesterol bun HDL (lipoproteine de înaltă densitate), care ajută la eliminarea colesterolului rău LDL din sânge.

Uleiul de arahide poate avea potențial anti-cancer

Au existat multe dezbateri cu privire la potențialul componentelor nutriționale ale diferitelor tipuri de nuci și alune în prevenirea cancerului. Studiile sugerează că grăsimile nesaturate și compușii bioactivi din arahide pot avea efecte de prevenire a cancerului. 

Unele cercetări au arătat că uleiul de arahide conține fitosteroli și în special beta-sitosterol, care poate proteja organismul de cancerul de colon, prostată și sân, în timp ce altele au sugerat că acești compuși naturali au capacitatea de a inhiba creșterea celulelor canceroase. Consumul de fitosteroli poate fi, de asemenea, legat pozitiv de creșterea activității enzimelor antioxidante și reducerea stresului oxidativ.

Uleiul de arahide poate ajuta la controlul glicemiei diabeticilor

Grăsimile mononesaturate și grăsimile polinesaturate găsite în uleiul de arahide pot ajuta la controlul zahărului din sânge la persoanele cu diabet. O revizuire sistematică a 102 studii clinice a constatat că înlocuirea a doar 5% din aportul de grăsimi saturate cu grăsimi polinesaturate a dus la o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge. Uleiul de arahide este o sursă bună de grăsimi polinesaturate și are un conținut relativ scăzut de grăsimi saturate.

Uleiul de arahide poate fi util în îngrijirea pielii

Uleiul de arahide, ca multe uleiuri vegetale, este bogat în vitamina E, deosebit de importantă pentru întreținerea și sănătatea pielii, deoarece o protejează de efectele radicalilor liberi care provoacă riduri, pete și alte semne de îmbătrânire prematură. Vitamina E din uleiul de arahide contribuie la menținerea aspectului sănătos și tineresc al pielii în timpul înaintării în vârstă.

Riscuri ulei de arahide

Consumul prea mare de ulei de arahide poate crește riscul de a avea un exces de acizi grași Omega-6 în dietă. Unele studii pe animale au arătat o legătură între consumul de Omega-6 în exces și creșterea progresivă în greutate.

În plus, grăsimile polinesaturate din uleiul de arahide îl fac susceptibil la oxidare. Acest lucru poate duce la o aromă neplăcută, la pierderea aromei și la scăderea duratei de valabilitate. Mai important, oxidarea poate crește radicalii liberi, provocând stres oxidativ.  

Stresul oxidativ a fost asociat cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv boală cardiovasculară, cancer, diabet, boala Alzheimer, boala Parkinson sau boli ale ochilor.

În ceea ce privește alergiile, experții spun că, în timp ce uleiul de arahide extrem de rafinat poate fi consumat în condiții de siguranță de către persoanele cu o alergie la arahide, nu același lucru poate fi spus despre uleiurile de arahide gourmet sau cele presate la rece.

În concluzie, deși tipurile de acizi grași din uleiul de arahide sunt în general benefice, e bine de reținut că sunt sănătoase doar în cantități moderate. Având în vedere că vorbim, totuși, de niște grăsimi, este clar că arahidele și uleiul de arahide sunt bogate în calorii. 

Dacă uleiul de arahide este utilizat în salate sau la gătit, trebuie utilizat cu moderație, deoarece altfel duce la creșterea în greutate, iar supragreutatea și obezitatea vin cu o serie de riscuri pentru sănătate. În general, o persoană poate consuma cel mult două linguri de ulei pe zi, împărțite în mai multe feluri de mâncare. Dacă mai consumă și alte grăsimi de-a lungul zilei, însă, cantitatea de ulei va fi redusă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Organic Facts - 7 Surprising Benefits Of Peanut Oil
https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/peanut-oil.html
WebMD - Peanut Oil - Uses, Side Effects, and More
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-483/peanut-oil
Taylor & Francis Online - Peanut and cardiovascular disease risk factors: A systematic review and meta-analysis
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2018.1558395?journalCode=bfsn20
1. Studiul „Peanut and cardiovascular disease risk factors: A systematic review and meta-analysis”, apărut în Crit. Rev. Food. Sci. Nutr., 2019, https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1558395, autori: Banafsheh Jafari Azad et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0