Sunteti alergic la arahide? Puteti consuma alte fructe cu coaja tare!

Un nou studiu sugereaza ca a fi alergic la un anumit tip de fructe cu coaja tare nu inseamna neaparat ca trebuie sa evitati consumul acestora in totalitate, pe tot parcursul vietii.

De fapt, peste jumatate din persoanele care erau alergice la un anumit tip de fructe cu coaja tare nu au inregistrat nicio reactie alergica la alte fructe cu coaja tare, au raportat cercetatorii. Printre fructele cu coaja tare se numara migdalele, nucile braziliene, fisticul, caju, nucile si alunele.

In mod surprinzator, cercetatorii au descoperit si ca aproape niciunul dintre participantii la studiu alergici la arahide nu erau alergici la fructele cu coaja tare. Arahidele sunt de fapt leguminoase, nu fructe cu coaja tare.

Chiar daca rezultatele analizei dermatologice sau de sange este pozitiva pentru furctele cu coaja tare, acest lucru nu inseamna automat ca sunteti alergic, mai ales daca nu ati consumat niciodata respectivul fruct cu coaja tare, au explicat cercetatorii.

In schimb, persoanele alergice ar trebui sa realizeze un test de provocare orala, dupa cum sustin cercetatorii. Un astfel de test presupune consumul tot mai mare de alimente suspectate ca vor cauza o reactie alergica pe parcursul a cateva ore si supravegherea de catre un alergolog pentru a masura reactia. Testul de provocare orala este mult mai exact decat analizele de sange sau cele dermatologice, sustin cercetatorii.

„Rezultatele arata ca exista o marja de eroare mai mar decat se credea (in cazul analizelor de sange si celor dermatologice)”, a precizat autorul studiului, dr. Christopher Couch, alergolog din Phoenix, care la momentul studiului era doctorand in alergologie/imunologie la Scoala de Medicina a Universitatii Michigan. „Analizele de sange si/sau dermatologice pozitive pentru un fruct cu coaja tare nu indica intotdeauna o alergie veritabila”, a spus acesta.

Alergia la fructele cu coaja tare reprezinta una dintre cele mai des intalnite alergii in randul copiilor si adultilor, afectand 3 milioane de persoane in Statele Unite, potrivit Food Allergy Research and Education, organizatie non-guvernamentala care incearca sa creasca gradul de constientizare si sa finanteze cercetarile privind alergiile alimentare.

Pentru realizarea studiului, Couch si colegii sai au examinat evidentele medicale a mai mult de 100 de persoane alergice la un singur fruct cu coaja tare pe care le-au testat pentru reactii alergice la alte fructe cu coaja tare. Participantii au efectuat analizele de sange sau dermatologice si teste de provocare orala.

Desi au inregistrat o analizele de sange si cele dermatologice au indicat anumita sensibilitate la unele tipuri de fructe cu coaja tare, peste 50% dintre persoanele testate nu au prezentat reactii alergice dupa testul de provocare orala, a precizat Couch.

Analizele de sange si cele dermatologice privind alimentele nu sunt 100% exacte si pot aparea rezultate fals pozitive”, a mai precizat acesta. „Testul de provocare orala este cel mai obiectiv test pentru a stabili daca pacientul este alergic sau daca nu tolereaza anumite alimente.”

Rezultatele studiului au fost publicate online pe 27 martie in revista "Allergy, Asthma and Immunology".

Alergologii sustin ca acestea confirma ceea ce s-a demonstrat in studiile anterioare. „Nu este surprinzator”, a precizat dr. Jonathan Spergel, seful sectiei de alergologie a Spitalului de Pediatrie din Philadelphia. „Stim asta de ceva timp.”

Spergel, care a publicat un studiu similar anul trecut, spera ca pe masura ce tot mai multe studii demonteaza mitul conform caruia alergiile la un anumit fruct cu coaja tare presupun eliminarea consumului de alte fructe cu coaja tare, oamenii vor introduce din ce in ce mai mult in regimul lor alimentar aceste alimente sanatoase. „Persoanele alergice la un fruct cu coaja tare”, spune Spergel, „trebuie sa fie atente sa nu cumpere amestecuri de fructe cu coaja tare. Acest lucru nu ar face decat sa le agraveze problema.

Ce simptome are alergia la arahide

Arahidele (sau alunele de pamant) reprezinta unul dintre alergenii alimentari cei mai asociati cu socul anafilactic, o situatie periculoasa care necesita ingrijire medicala imediata si tratament imediat.

Iata care sunt simptomele alergiei la arahide sau alune de pamant:

•    mancarimi cutanate sau urticarie, care pot sa apara ca niste puncte mici sau ca niste semne mari pe piele
•    o mancarime sau senzatii ca niste furnicaturi in interiorul sau in jurul gurii sau gatului
•    greata
•    rinoree (secretii nazale) sau congestie nazala
•    anafilaxie (mai putin comuna), o reactie ce poate pune viata in pericol, care afecteaza respiratia si care poate face ca organismul sa intre in soc.

 

Sursa informatii: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: American College of Allergy, Asthma & Immunology - https://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/peanut-allergy

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0