3 rețete simple cu gutui

Cu parfumul lor deosebit și cu gustul dulce-acrișor, gutuile sunt preferatele multora când vine vorba de fructele acestui sezon. Ce rețete simple cu gutui poți prepara?

Printre beneficiile gutuilor pentru sănătate se numără îmbunătățirea digestiei, contribuția la reducerea colesterolului și la stimularea sistemului imunitar, precum și contribuția la pierderea în greutate (dacă le mănânci crude, fără adaosuri). Bogate în potasiu, calciu și fosfor, gutuile sunt nu doar bune pentru sănătatea fizică, ci pot contribui și la sporirea bunei dispoziții datorită aromei lor intense și a deliciilor culinare care pot fi preparate cu ajutorul lor. Iată câteva rețete simple cu gutui pe care le poți pregăti în această toamnă:

Gutui la cuptor

Una dintre cele mai simple și mai sănătoase rețete cu acest fruct, gutuile coapte, se prepară în extrem de puțini pași.

Ingrediente pentru 4 porții: 

4 gutui mari

Mod de preparare:

Gutuile se spală bine și se usucă. Se taie fiecare gutuie în jumătate, pe lung, apoi, opțional, fiecare jumătate se taie încă o dată, obținându-se astfel patru felii lungi. Cu grijă, se îndepărtează partea cu semințe din fiecare bucată, apoi bucățile de gutuie se pun într-o tavă întinsă, pe foaie de copt. Se dau la cuptor pentru 50 de minute, la foc mediu (180° C). După cele 50 de minute, se încearcă o felie de gutuie cu furculița. Dacă gutuia este moale, se oprește focul și se scot bucățile pe o farfurie. Dacă pare că gutuia e încă tare, se mai lasă câteva minute la cuptor. Feliile de gutuie se pot consuma atât calde cât și reci, simple sau cu puțină miere și miez de nucă pe deasupra.

Compot de gutui

Dacă vrei să te bucuri și la iarnă de aroma gutuilor, poți pregăti un compot pe care să-l depozitezi apoi în cămară. Cantitățile pot fi micșorate sau mărite în funcție de cât de mult compot vrei să-ți iasă.

Ingrediente:

4 kg de gutui
4 litri de apă
1,5 kg de zahăr
4 plicuri de zahăr vanilat.

Mod de preparare: 

Gutuile se spală bine și se lasă la scurs într-un grătar sau le ștergi cu un prosop de bucătărie curat. Apoi, gutuile se curăță de coajă, se taie pe lung în patru și li se îndepărtează cotorul cu semințele. Se taie feliile obținute în 2-3 bucăți mai mici. Apa, zahărul și zahărul vanilat se pun la foc potrivit într-o cratiță, până se dizolvă zahărul. Când lichidul începe să fiarbă, se pun cuburile de gutuie și se dau în clocot 2-3 minute. Apoi, se oprește focul, gutuile se scot pe rând cu o paletă sau o lingură mai mare și se pun în borcane curate, sterilizate în prealabil (pentru o sterilizare ușoară, borcanele și capacele se pun în cuptorul rece, pe grătar, se aprinde cuptorul la 160°C și se lasă cu ușa semideschisă 10 minute, apoi se scot). 

După ce s-au aranjat gutuile în borcane, se toarnă și siropul peste ele și se pun capacele, strânse bine. Apoi, într-o oală mai mare se pun pe fund două-trei straturi de ziar sau două-trei șervete de hârtie, peste acestea se așază borcanele cu compot bine închise și se completează cu apă rece până la gâtul borcanelor (sub nivelul capacelor). Oala se dă la foc potrivit și, din momentul în care apa începe să fiarbă, se lasă pe foc 30 de minute. La final, se oprește focul, dar borcanele nu se scot, ci se lasă la răcit în oala cu apă, acoperită cu un șervet textil. A doua zi, se scot borcanele, se șterg și se depozitează în cămară.

Tarte „Tatin” cu gutui

„Tatin” este o tartă cu fructe, de origine franceză, pe care toamna o poți face cu gutui, mere sau pere.

Ingrediente pentru 8 porții:

Aluat:
1 cană și jumătate de făină
1 lingură și jumătate de zahăr
O jumătate de linguriță de sare
O jumătate de cană de unt, tăiat cubulețe
3 linguri de apă foarte rece
1 linguriță și jumătate de oțet.

Umplutură:
1 cană de zahăr
Un sfert de cană de apă
1 lingură de miere
5 linguri de unt nesărat
O jumătate de linguriță de scorțișoară
1 kg și jumătate de gutui, curățate de coajă și de semințe și tăiate în patru pe lungime („wedges”).

Mod de preparare:

Pentru a pregăti aluatul, se amestecă făina, zahărul sarea și se pun într-un robot de bucătărie. Treptat, se integrează cubulețele de unt. Apa amestecată cu oțetul se adaugă peste aluatul obținut și se mixează în continuare. Aluatul trebuie să fie dens, dar să aibă un aspect ușor umed, deci dacă e prea uscat se mai pune puțină apă. Se scoate apoi aluatul din mixer, se adună sub formă de bilă, după care se aplatizează ușor și se învelește într-o folie alimentară. Se dă la frigider cel puțin o oră. Aluatul poate fi făcut și cu o zi înainte și păstrat la frigider.

Pentru a pregăti umplutura, zahărul, apa și mierea se pun la foc pe aragaz într-o cratiță mai mare, rezistentă la cuptor, cu diametrul de 28 de cm. Se amestecă ingredientele la foc mediu până se dizolvă zahărul. Apoi, se fierbe lichidul obținut la foc mediu-înalt, până când caramelul are o culoare de chihlimbar intensă (cam 8 minute). Se ia de pe foc cratița, se adaugă în ea untul și scorțișoara și se amestecă bine, apoi se așază cratița cu caramel într-un recipient cu gheață (o oală joasă mai mare sau un lighean) și se lasă să stea până când caramelul este rece și întărit, aproximativ 30 de minute. Apoi, se ia vasul de pe gheață.

Grătarul cuptorului se poziționează pe mijloc, deci nici prea jos, nici prea sus, în centrul cuptorului, care se pune la preîncălzit la 200° C. Sferturile de gutuie se aranjează strâns împreună, în cercuri concentrice, deasupra caramelului din cratiță. Se scoate aluatul de la frigider și se întinde cu un sucitor pe o suprafață presărată cu făină, până se obține un diametru de 30 de cm. 

Se așază aluatul deasupra gutuilor, se acoperă bine și se decupează marginile care dau pe dinafara cratiței. Se fac trei tăieturi paralele cu cuțitul pe deasupra aluatului, ca să poată ieși aburul la copt. Se pune cratița în cuptor și se coace tarta aproximativ 1 oră și 15 minute, până ce aluatul devine ușor maroniu. Se scoate apoi cratița și se lasă la răcit 30 de minute.

Apoi, se așază un platou rotund mare deasupra cratiței și, ținându-l ferm lipit, se răstoarnă tarta în el. Tarta se va consuma caldă sau la temperatura camerei, eventual decorată cu fistic.

 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Gourmet Traveller - What to do with quince, the mysterious fruit of autumn
https://www.gourmettraveller.com.au/recipes/recipe-collections/quince-recipes-14652


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0