7 pasi pentru un stil de viata sanatos prin miscare

De câte ori nu ți-ai propus să faci schimbările necesare pentru a avea un stil de viață sănătos, care să includă și sportul, și care să te ajute să ai o calitate a vieții mai bună? Îți propun chiar acum să facem împreună un plan care să fie și ultimul în ceea ce privește nenumăratele încercări de a face acea schimbare.

În acest articol, am pregătit 7 pași necesari pentru un plan care să te ajute să atingi scopul dorit în ce privește activitatea fizică necesară în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână, dar să și menții un stil de viață sănătos pe termen lung.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

1. Fă din această dată ultima când încerci!

Când plecăm undeva, consumăm mai multă energie să ne pregătim decât să parcurgem întreaga călătorie, nu e așa? Este la fel și în fitness. Încearcă de această dată o nouă abordare. Dacă ai avut mai multe încercări de a obține un stil de viață sănătos și ai eșuat, înseamnă că undeva a fost ceva nepotrivit care a încurcat scenariul. De regulă, oamenii se descurajează dacă au un eșec - ai făcut sport două săptămâni, apoi ai avut două-trei zile în care nu ai făcut și te gândești că e cazul să renunți, că nu te-ai ținut de program.

Sfatul meu este să iei pauze plănuite. Pauzele plănuite sunt bune, ai nevoie de ele și nu înseamnă că ai abandonat programul. Cu toții avem nevoie de o vacanță, deci uneori poți lăsa garda jos. Bucură-te de vacanță însă, imediat ce ai terminat-o, începe de unde ai rămas cu planurile tale.

2. Lucrează intens la concentrare!

Aici se face diferența între persoanele care mențin un stil de viață sănătos și cele care nu își atașează o atitudine corectă în această direcție. Iată câteva secrete pentru a te ajuta să îți menții concentrarea asupra obiectivelor tale:

  • Înconjoară-te cu persoane despre care știi că au reușit ce și-au propus sau, dacă nu sunteți suficient de aproape încât să vă vedeți des, măcar vorbește cu aceste persoane din când în când și ia-ți putere de la ele pentru a-ți menține concentrarea.
  • Gândește întotdeauna pozitiv și crede în tine! Nu există nici un motiv care să te oprească atât timp cât crezi în tine. Cum spuneam, faptul că uneori iei o pauză de la programul tău de a avea un stil de viață sănătos, nu înseamnă că ai eșuat: cât de curând, reia programul și nu te învinovăți.
  • Citește materiale motivaționale care crezi că ți se potrivesc și urmărește filmulețe care te inspiră - bloguri de fitness, povești inspiraționale, articole despre alimentație hrănitoare etc.

3. Descoperă ce sau cine te inspiră cel mai mult?

Nu există nimic mai motivant decât o sursă importantă de inspirație. A fi motivat și conectat este unul din punctele cheie ale acestei strategii. Ca să fie mai simplu, întreabă-te ce vrei cu adevărat să obții de la acest program. Detaliază cu lux de amănunte ceea ce îți dorești. Acest aspect îți va aduce o motivație puternică care te va ajuta să te menții pe drumul cel bun.

4. Ia pe cineva care să te ajute!

A avea un antrenor, coach sau pe cineva care să îți măsoare rezultatele este exact ce ai nevoie. Toți oamenii de succes au antrenori, mentori, persoane care le ajută și le îndrumă. Este cel mai ușor să fii inactiv, însă în fitness a fi sedentar nu funcționează în favoarea ta și de aceea, dacă știi că nu te poți ține singur de activitățile fizice necesare, este important să ai pe cineva care să îți măsoare rezultatele și să intervină atunci când este nevoie.

5. Odată stabilit planul de antrenament, nu există scuze!

Acest pas este o continuare a numărului 4. Este important să alegi activități fizice potrivite pentru tine și pentru starea ta actuală de sănătate. Dacă ai anumite boli, cere mai întâi sfatul medicului legat de ce fel de mișcare ai voie să faci. Dacă ești o persoană altfel sănătoasă, gândește-te ce fel de activitate poți face care să nu simți că îți încurcă programul, care să nu fie prea departe de casă sau de locul de muncă și care să te obosească peste măsură, pentru că altfel vei renunța încă o dată. Poate fi nevoie să faci mai multe încercări până găsești ceva să ți se potrivească, dar odată ce ai găsit, ține-te de acea activitate. Amintește-ți că tu ai ales-o, că nu te forțează nimeni și că este spre binele tău fizic și psihic să faci mișcare.

6. Planul este o călătorie în sprinturi și NU un maraton!

Nu privi această strategie ca pe un maraton. Este important să o vezi mai degrabă ca pe o serie de sprinturi cu perioade de liniște unde te poți recupera pentru a trece la pasul următor.

7. Începe azi!

Începe azi și nu aștepta ca un dezechilibru, o afecțiune sau niște analize sau investigații cerute de medic cu rezultate alarmante să te facă să iei o hotărâre bruscă pentru a obține un stil de viață sănătos. Orice alt moment înseamnă timp pierdut și, după cum știe toată lumea, timpul este cea mai prețioasă resursă.

Dacă ești o persoană sedentară, ce fel de activitate fizică ar putea să-ți placă?

Dacă ai fost o persoană sedentară și dorești să începi să faci activitate fizică, este important să începi cu forme de mișcare care crezi că ți-ar plăcea și care se potrivesc nivelului tău actual de fitness. Alegerea unei activități care îți place este esențială pentru a menține motivația, pentru a nu te descuraja și pentru a dezvolta o rutină de mișcare pe termen lung. Iată câteva sugestii de activități fizice care ar putea să-ți placă:

Mersul pe jos

Mersul pe jos este o activitate simplă și accesibilă pe care o poți face în orice moment și în orice loc. Acest tip de activitate este recomandat nu doar pentru persoanele sănătoase, ci și pentru cele care au diferite afecțiuni. De exemplu, și dacă suferi de artroză, mersul pe jos îți este util - în ritmul tău și într-un interval de timp în care te simți confortabil. Poți începe cu plimbări scurte, de 10 minute, pe care să le extinzi treptat pe măsură ce te simți mai bine cu acest program. Dacă ai și zone verzi prin care să te plimbi, cu atât mai bine, pentru a respira și aer de o calitate mai bună, care să-ți curețe plămânii.

Mersul cu bicicleta

Dacă îți place să petreci timp în aer liber, ciclismul poate fi o opțiune minunată. Poți să închiriezi mai întâi o bicicletă sau să împrumuți de la cineva, ca să vezi cum te descurci; după care, poți să îți iei o bicicletă potrivită pentru tine, echipamentul de protecție necesar și să începi cu trasee ușoare, urmând ca apoi să explorezi terenuri noi pe măsură ce capeți încredere și rezistență.

Yoga

Yoga este o activitate care combină exercițiile fizice cu tehnici de relaxare și meditație. Poate fi o modalitate excelentă de a îmbunătăți flexibilitatea, forța și starea de bine. Studiile arată că yoga este utilă și pentru combaterea stresului, pentru gestionarea depresiei, pentru a scăpa de dureri de spate și pentru a-ți da claritate minții. La început, sfatul nostru este să mergi la un curs de yoga cu un instructor acreditat pentru a învăța corect posturile și abia ulterior să practici de unul singur la tine acasă.

Înotul

Dacă știi să înoți și ai acces la o piscină, e bine de știut că înotul este o activitate cu impact redus care lucrează întregul corp. Poate fi o modalitate excelentă de a dezvolta rezistență și forță și îți poate da o stare de bine. Sau, dacă nu știi să înoți dar ți-ai dorit mereu să înveți, ai încă un motiv să îți îndeplinești acest vis. Mergi la un curs de înot pentru adulți și nu doar că vei face mișcare, dar vei cunoaște și alte persoane cu aceeași preocupare ca tine.

Dansul

Dansul este o modalitate distractivă de a face exerciții fizice și de te menține în formă bună și fizică și psihică. Poți alege stilul de dans care îți place cel mai mult, de la dansul de societate până la dansurile latino sau hip-hop, dacă vrei să mergi la un curs, ori pur și simplu îți pui muzică la tine acasă și dansezi de unul singur sau cu alte persoane pe ce ritmuri vrei.

Fitness la domiciliu

Dacă preferi să faci exerciții în confortul propriei locuințe, există o mulțime de antrenamente online sau DVD-uri de fitness disponibile. Poți începe cu antrenamente mai simple și mai puțin solicitante, pentru începători și să avansezi pe măsură ce devii mai puternic.

Întâlnirile de grup

Uneori, activitățile de grup pot fi motivante și distractive, mai ales dacă treci printr-o perioadă în care te simți singur, dar nu neapărat. Poți lua în considerare înscrierea la clase de fitness în grup, cum ar fi aerobic și pilates sau alte antrenamente cu mai multe persoane. De asemenea, te poți înscrie în grupuri de pe rețelele sociale care organizează excursii pe munte sau tururi cu bicicleta sau alte activități care sunt și sportive, și de relaxare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Sticking with your exercise program 
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/sticking-with-your-exercise-program
NCCIH - Yoga: What You Need To Know
https://www.nccih.nih.gov/health/yoga-what-you-need-to-know
Science Direct - Conscious dance: Perceived benefits and psychological well-being of participants
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388121001390
Studiul „Conscious dance: Perceived benefits and psychological well-being of participants”, apărut în Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 44, August 2021, 101440, https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2021.101440, autori: Kelsey T. Laird et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0