Gutuia: beneficii pentru sanatate si retete

Cum toamna este sezonul gutuilor, care se consumă fie ca atare, fie coapte la cuptor, fie transformate în dulcețuri delicioase, iată ce beneficii aduc aceste fructe sănătății tale.

Consumul de fructe și legume de sezon, locale, este nu doar sănătos, ci și convenabil în ceea ce privește prețurile. Profită, așadar, de faptul că toamna se găsesc gutui în toate piețele și consumă cât mai des acest fruct. Deși gutuile se coc toamna, aceste fructe pot fi consumate pe toată perioada anului dacă le conservi sub formă de compot, suc, jeleu sau dulceață.

Ce beneficii pentru sănătate au gutuile?

Gutuile nu sunt doar parfumate și cu un gust deosebit, ușor astringent, ci au și beneficii pentru sănătate, fiind de ajutor în cura de slăbire, contribuind la reglarea tensiunii arteriale și chiar la combaterea anxietății.

Gutuile te ajută să slăbești

Gutuile au un conținut caloric redus, 100 de grame de gutuie crudă având numai 57 de calorii. Mai mult decât atât, coaja de gutuie conține cantități mari de fibre, ceea ce înseamnă că facilitează digestia și menține pentru mai mult timp starea de sațietate, un avantaj în cura de slăbire. Poți consuma felii de gutuie crudă stropite cu puțină zeamă de lămâie pentru a nu se oxida, ca gustare, între micul dejun și prânz, de exemplu.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Gutuile ușurează problemele gastrointestinale

Printre beneficiile gutuilor se numără și acela că ajută la calmarea simptomelor în caz de afecțiuni gastrointestinale. Catechina și epicatechina care se regăsesc în fibrele din gutui curăță colonul de toxine și protejează membrana care căptușește stomacul. Astfel, majoritatea afecțiunilor gastrointestinale sunt ușurate prin consumul de gutui, preferabil gătite la cuptor.

Gutuile au proprietăți antiinflamatoare

Gutuile coapte sunt bogate în vitamina C, acoperind cam un sfert din necesarul zilnic de vitamina C recomandat pentru un adult. Această vitamină nu numai că susține sistemul imunitar și are proprietăți antiinflamatoare, însă are și proprietăți antialergice. Dermatita atopică, dar și cistita, pot fi atenuate prin consumul de gutui. Și în cazul reumaticilor, o cură de gutui coapte la cuptor ameliorează durerile reumatismale sezoniere, la intrarea în sezonul rece.

Gutuile pot contribui la reducerea ridurilor

Nivelul mare de vitamine și antioxidanți din gutui ajută pielea să își păstreze tinerețea și aspectul sănătos. Antioxidanții ajută la eliminarea efectelor negative ale radicalilor liberi, reducând apariția ridurilor, eliminând petele și contribuind la protecția pielii împotriva efectelor radiațiilor solare.

Gutuile tratează greața și vărsăturile

Alte beneficii ale gutuilor se referă la proprietățile diuretice ale acestor fructe, care contribuie la reducerea senzației de greață și a vărsăturilor în timpul sarcinii. Se recomandă consumul de gutuie crudă sau fiartă.

Gutuile reglează tensiunea arterială

Potasiul are un rol esențial în menținerea tensiunii arteriale în parametri normali, iar gutuile se bucură de un conținut bogat în potasiu. Consumând gutui ca parte a unui meniu echilibrat, contribui la reglarea tensiunii arteriale și reduci riscul de ateroscleroză, de afecțiuni cardiace și de infarct.

Gutuile stimulează circulația sangvină

Întrucât au un conținut bogat în fier, cupru și zinc, minerale care au un rol important în producerea celulelor roșii, gutuile stimulează circulația sangvină și oxigenarea întregului organism.

Gutuile pot stimula creșterea părului

Când producția de globule roșii este mare și sângele circulă bine prin tot corpul, acest lucru duce și la creșterea fluxului sangvin spre scalp, ceea ce duce, mai departe la stimularea creșterii părului.

Gutuile ajută la gestionarea stresului și combat anxietatea

Gutuile conțin antioxidanți care ajută la reducerea stresului și la instalarea unei stări de calm, la combaterea și la prevenirea anxietății.

Gutuile pot preveni reacțiile alergice

Gutuile pot preveni declanșarea unei reacții alergice, iar dacă sunt aplicate sub formă de compresă pe piele, ajută la calmarea iritațiilor cutanate.

Gutuile ar putea preveni cancerul

Deoarece sunt bogate în antioxidanți de preț, gutuile neutralizează efectele radicalilor liberi din organism, ajutând la prevenirea unei serii de afecțiuni, printre care și cancerul.

Cum să selectezi și să depozitezi gutuile?

Gutuile încep să se coacă din luna septembrie. Când le cumperi din piețe, evită gutuile verzi, necoapte bine, întrucât au o aromă neplăcută și alege-le pe cele galbene, bine coapte. Depozitează-le într-un loc uscat și răcoros, cum ar fi o cămară sau un beci, departe de lumină și surse de căldură. Dacă vrei să le păstrezi mai multe săptămâni, le poți depozita în frigider.

Cum să consumi gutuile?

Gutuile pot fi consumate ca atare, crude, feliate, mai ales dacă vrei să slăbești, însă gustul acestora poate fi ușor neplăcut din cauza conținutului ridicat de tanin. Pentru cura de slăbire, poți să le consumi și puțin fierte sau coapte într-o tavă, la cuptor, fără alte adaosuri.

Dacă nu le consumi pentru a slăbi, poți prepara din gutui diverse gemuri, dulcețuri, sosuri, marmelade sau jeleuri. De asemenea, le poți folosi la prepararea plăcintelor, a tartelor și a altor deserturi. Pulpa poate fi folosită, de asemenea, la prepararea unei tocane de gutui ori în feluri de mâncare cu fructe de mare, carne de pui sau de miel, deoarece oferă o aromă deosebită acestor preparate.

Pulpa gutuii este sigur de consumat pentru majoritatea oamenilor, însă, dacă ești într-un tratament medicamentos, cere sfatul medicului legat de aportul de gutui. Aceste fructe conțin un tip de fibre numite mucilagii, care pot scădea absorbția anumitor medicamente. În general, pentru a preveni interacțiunile, e bine ca gutuia să fie consumată la distanță de o oră de administrarea medicamentelor orale.

Rețete cu gutui

În final, îți propunem și câteva rețete cu gutui pe care să le încerci:

Cum prepari un jeleu de gutui?

Ai nevoie de 1,5 kg de gutui tăiate cuburi și fără cotoare, sucul de la o lămâie și coaja tăiată fășii și 600 g de zahăr brun. Pune gutuile cu zeama și coaja de lămâie într-o tigaie mai adâncă și mai largă, acoperă totul cu aproximativ 3 litri de apă și lasă să dea în fiert.

Când amestecul dă în clocot, micșorează flacăra și lasă să fiarbă încet, la foc mic, timp de o oră și jumătate.

Apoi, pune tifon într-o sită mai mare, pe care o așezi pe o oală sau cratiță, toarnă amestecul de gutui, acoperă-l cu un șervet curat și lasă sucul să se scurgă în acea oală timp de 4-8 ore. Înlătură tifonul cu pulpa, adaugă zahărul și pune vasul pe foc mic, amestecând încet până se dizolvă. Apoi, pune jeleul obținut în borcane fierbinți și închide capacele. Atenție, borcanele trebuie spălate bine în prealabil și sterilizate.

Cum prepari un compot de gutui aromat?

Compotul de gutui cu condimente este simplu de preparat și nu necesită un timp îndelungat de gătire. Ai nevoie de 3 gutui descojite, din care scoți semințele și apoi le tai cuburi, 200 ml apă și, separat, 700 ml de apă pentru fiert, 1 lămâie, 1 baton de scorțișoară, 1 anason stelat, 1 păstaie de cardamon, 1 cm de rădăcină de ghimbir curățată, 4 linguri de zahăr brun (sau mai mult dacă preferi un gust mai dulce) .

Stoarce lămâia în apă într-un castron, pune cuburile de gutuie în castron imediat ce le-ai tăiat, pentru a nu se oxida și a căpăta o culaore maronie și amestecă-le bine pentru ca apa cu lămâie să ajungă pe fiecare cub. Apoi, scurge gutuile și pune-le într-o cratiță cu condimentele, zahărul și 700 ml de apă. Fierbe cuburile de gutui la foc mic, pentru aproximativ 30 de minute (important e ca fructele să se înmoaie), după care poți consuma compotul cald sau rece.

Compot de gutui pentru iarnă

Dacă vrei să prepari un compot de gutui pe care să-l consumi în extrasezon, ai nevoie de 1 kg de gutui, o cană de zahăr brun, un baton de scorțișoară, 1 lămâie și 1 litru de apă. Separat mai ai nevoie de apă și zeamă de lămâie în care să pui feliile imediat ce le tai.

Pentru a pregăti compotul, spală bine gutuile, taie-le în felii, curăță semințele și pune-le, pe măsură ce le cureți, într-un vas cu apă și zeamă de lămâie, pentru a nu se oxida.

Separat, pune într-o crăticioară zahărul, scorțișoara, lămâia feliată și apa și fierbe amestecul pentru 5 minute, ca să se dizolve zahărul, apoi, lasă-l la răcit 15 minute. Pune feliile de gutui în borcane spălate și sterilizate la cuptor, apoi toarnă siropul peste ele, mișcând ușor borcanul pentru a te asigura că siropul pătrunde peste tot.

Închide borcanele cu capace, apoi înfășoară-le în bucăți de ziar. Pe fundul unei cratițe, pune un șervet curat de bucătărie, apoi așază borcanele pe șervet și completează cu apă care să ajungă cam până la trei sferturi din înălțimea borcanelor (deci apa nu trebuie să fie chiar până sub capac și în niciun caz nu trebuie să acopere borcanele cu totul). Deasupra borcanelor se pune un alt șervet de bucătărie, ud. Oala se așază pe foc mic, iar după ce apa începe să fiarbă (o să dureze destul de mult până începe fierberea, cam 40 de minute), se mai lasă pe foc o jumătate de oră.

La finalul timpului, se stinge focul, iar peste oală se pune un prosop de bucătărie mai gros sau chiar o pătură mai subțire și se lasă așa peste noapte - deci măcar 6-7 ore. Apoi, borcanele se scot din oala cu apă și se pot depozita la cămară.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Organic Facts - 8 Surprising Benefits Of Quince
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/quince.html
BBC Good Food - Quince Jelly
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/quince-jelly

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0