Cum modificam meniul din farfurie pe masura ce inaintam in varsta?

Ca medic geriatru le atrag mereu atenția pacienților că pe măsură ce înaintăm în vârstă nevoile noastre nutriționale se schimbă, pe principiul "Putin, divers și cât mai bun!", cresc riscurile unor afecțiuni asociate cu excesul de grăsimi saturate, carbohidrați, mai precis zaharuri sau alimente excesiv prelucrate industrial, cu  adaos de sare, multipli aditivi, amelioratori de gust  și conservanți.  

Ce trebuie să mănânce vârstnicii

Și necesarul de proteine eset diferit, întrucât capacitatea de metabolizare a rinichiului și ficatului scad și riscăm dezechilibre metabolice, creșterea uremiei, creatininei, acidului uric, homocisteinei.

Așadar, mai degrabă trebuie să predomine proteinele de origine vegetală-ciuperci, leguminoase-linte, năut, soia, fasole uscată, nuci.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La menținerea sănătății sistemului digestiv și imunitar contribuie și un aport mai crescut  de fibre, de la legume fibroase-țelină, rădăcinoase fibroase, conopidă, teci de fasole, dovlecei, vinete, cereale integrale și chiar tărâțe până la fructe proaspete și uscate (ananas, prune, mere, gutui).

Dintre fructele proaspete cele mai prețioase sunt fructele de pădure (afine, zmeură, mure). 

Și necesarul caloric este diferit, după o vârstă, întrucât metabolismul scade, nu mai suntem la fel de activi fizic, masă musculară se reduce și există riscul creșterii în greutate, prin acumulare de grăsime,  cu consecințele de rigoare. 

Ca să avem mai multă energie trebuie să consumăm verdețuri proaspete, Frunze, tulpini sau legume cât mai puțin gătite, eventual doar fierte ușor la aburi, mult pește, alge. Alimetele de origine animală, în schimb se recomandă a fi fierte bine sau coapte la cuptor, puiul, curcanul, vita, porcul, pentru a scădea riscul toxiinfecțiilor alimentare. 

Se recomandă iaurturi sănătoase, de genul laptelui bătut, sanei sau kefirului, brânzeturi slabe pentru aportul proteic, calciu și vitamina D dar și potențialul probiotic prețios. 

Ilustrarea grafică ideală a meniului “MyPlate pentru varstnici” 

Noul MyPlate pentru adulți în vârstă ilustrează grafic  nevoile nutriționale ale adulților în varstă și îi ajută să se orienteze atunci când fac opțiuni pentru o viață mai santaoasa. 

Pictograma extrem de sugestivă a fost realizată recent de către oamenii de știință de nutriție de la Jean Mayer, U. S. Departamentul Agriculturii Umane Nutriție Centrul de Cercetare pentru Aging (USDA HNRCA) de la Universitatea Tufts, cu sprijinul Fundației AARP. Pictograma și un site cu mai multe informații pot fi vizualizate la hnrca.tufts.edu/myplate.

"Niciodată nu este prea târziu pentru a face schimbări inteligente în dietă ta. Trecerea spre alegeri mai sănătoase alimentare poate ameliora simptomele sau să scadă riscul de  a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială și bolile de inimă. Toate acestea sunt mai frecvențe la persoanele în varstă decât la tinerii adulți", a declarat Alice H. Lichtenstein, cercetător principal și director al Departamentului de nutriție cardiovasculare la HNRCA, USDA.  

Noul MyPlate pentru adulții în vârstă descrie o farfurie  colorată, îmbogățită  cu diverse  imagini sugestive, generice în mare parte pentru a  încuraja vârstnicii  să urmeze un model de alimentație sănătoasă,  diversificată, susținută de activitatea fizică.  

Meniul este compus din aproximativ:

  • 50 la sută din fructe și legume;
  • 25 la sută boabe, dintre care multe sunt cereale integrale;
  • 25 la sută alimente bogate în proteine, cum ar fi nuci, fasole, pește, carne slabă, carne de pasăre,  fără grăsimi și lactate cu conținut scăzut de grăsimi,  produse, cum ar fi lapte, brânzeturi, iaurturile.

Noul MyPlate pentru adulți include, de asemenea, imagini cu  surse bune de hidratare , cum ar fi apa, lapte, ceai, supă și cafea; grăsimi santaoase pentru inimă, cum ar fi uleiurile vegetale,  mai ales de măsline, dar și variațiuni de la uleiul de sâmburi de struguri, la cel de în, precum și dar ierburi și condimente ce pot  fi utilizate în loc de sare pentru a reduce aportul de sodiu. 

Alte recomandări

Tot ce nu se regăsește în farfurie nu înseamnă că este toxic sau interzis, ci se poate consuma ocazional. Vinul roșu de exemplu, care în cantități limitate poate face bine, trebuie consumat ocazional, nu zilnic,  și după ce te sfătuiești cu medicul de familie, pentru că poate influența tensiunea arterială.  

Persoanele în varstă trebuie să rămană active și să adopte mersul pe jos, mersul pe bicicletă, înot, sau să se angajeze în orice activitate fizică le face plăcere, individuală sau de grup. Liniile directoare dietetice oferă sugestii pentru adulții în vârstă care sunt interesați în imbunătătirea stilului lor de viată și de a reduce riscul de boli și de invaliditate.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Mulți oameni nu sunt conștienți de rolul cheie pe care îl joacă modelele de alimentație sănătoasă  în îmbunătățirea funcțiilor organismului cum ar fi a creierului, ochilor sau a sistemului imunitar, "a declarat Simin Nikbin Meydani, DVM, Ph.D., de la Universitatea Tufts, din Boston, cercetător și Director al Departamnetului de Imunologie nutriționala. 

În plus, MyPlate pentru adulți în varstă pune accentul pe toate formele de alimente-proaspete, congelate, uscate și conservate-pentru a se asigura  că pictograma este relevantă pentru mai multe preferințe personale, disponibilitatea și cât mai multe medii culturale.  

Site-ul oferă, de asemenea, link-uri utile către studiile  cercetătorilor de la USDA HNRCAs care sunt relevante pentru adulții în vârstă.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0