Inlocuieste zaharul cu mierea! Iata ce beneficii are aceasta

Cafea sau ceai fără zahăr? Pare imposibil. Parcă nici prăjiturile nu au același gust dacă nu adăugăm măcar puțin din acest ingredient delicios dar atât de dăunător consumat în exces. Cum ar fi însă dacă înlocuim zahărul cu mierea? Va spunem noi: ușor și sănătos.

Știm deja că zahărul rafinat are efecte nocive fie că suferim de afecțiuni cronice sau nu, iar consumul pe termen lung le poate chiar declanșa. Cu toate astea pare dificil să renunțăm complet la el, mai ales când ne bucurăm de gustul său plăcut sau de energia pe care ne-o oferă.

În schimb, mierea are toate aceste efecte pozitive și încă un avantaj important: este foarte sănătoasă.

Informații nutriționale miere

Mierea este de fapt mai mare în calorii decât zahărul alb folosit pentru gătit sau coacere. Chiar și așa, este mult mai sănătoasă decât zahărul. Deoarece este mai dulce, este posibil să ai nevoie de o cantitate mică de miere dacă o folosești ca înlocuitor.  

RECOMANDARILE EXPERTLOR
 

O lingură de miere conține:

  • Calorii: 64
  • Proteine: 0 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 17 grame
  • Fibre: 0 grame
  • Zahăr: 17 grame

Mierea este un medicament natural

Probabil când te gândești la miere nu o legi imediat de noțiunea de sănătate, cum faci în privința fructelor sau legumelor. Însă mierea conține antioxidanți, are proprietăți antibacteriene și cicatrizante.
Nu este neapărat cea mai bună sursă de vitamine și minerale, însă în mod cert este una dintre cele mai sănătoase surse de zahăr. Poate calma tusea, poate împiedica infectarea rănilor, calmează alergiile.

Mierea crudă conține numeroși compuși vegetali care acționează ca antioxidanți. Unele tipuri de miere au la fel de mulți antioxidanți ca și fructele și legumele. Antioxidanții ajută la protejarea organismului de deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi.

Radicalii liberi contribuie la procesul de îmbătrânire și pot conduce, de asemenea, la dezvoltarea bolilor cronice precum cancerul și bolile de inimă. Cercetările arată că compușii antioxidanți din mierea crudă numiți polifenoli au efecte antiinflamatorii care ar putea fi benefici în protejarea împotriva unui număr de afecțiuni asociate cu stresul oxidativ.

Versiunea crudă a mierii poate conține, de asemenea, polen de albine și propolis de albine, care pot avea beneficii suplimentare. O revizuire a unor studii din 2017 a sugerat că mierea crudă poate avea potențiale efecte protectoare pentru sistemele respirator, gastrointestinal, cardiovascular și nervos și chiar are potențial în tratamentul cancerului 1.

Este de ajutor în infecții

Propolisul din mierea crudă are proprietăți antifungice și antibacteriene. Potențialul său atât pentru tratamente interne, cât și pentru cele topice este semnificativ. Eficacitatea mierii ca antibacterian sau antifungic variază în funcție de tipul de miere, dar unele soiuri sunt studiate pentru utilizări terapeutice specifice, cum ar fi împotriva infecțiilor asociate cu Candida.

Accelerează vindecarea rănilor

O revizuire a studiilor din 2018 arată că mierea are proprietăți antimicrobiene, pe când o altă revizuire a unor cercetări din 2017 a sugerat, de asemenea, că mierea, propolisul și lăptișorul de matcă pot avea potențiale beneficii pentru sănătate pentru inhibarea microbiană și vindecarea rănilor.
 
Reține că mierea folosită în mediile de cercetare este de calitate medicală, ceea ce înseamnă că este sterilă. Nu este o idee bună să tratezi tăieturile cu mierea pe care ai cumpărat-o dintr-un magazin. Discută întotdeauna cu medicul înainte de a utiliza mierea în orice scop medical.

Stimulează sistemul imunitar

Fitonutrienții sunt compuși care se găsesc în plante și care ajută la protejarea plantei împotriva daunelor. De exemplu, unele țin insectele departe sau feresc planta de radiațiile ultraviolete.
Fitonutrienții din miere sunt responsabili pentru proprietățile sale antioxidante, precum și pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice. De asemenea, se crede că fitonutrienții sunt motivul pentru care mierea crudă are atât de multe beneficii asupra sistemului imunitar. Procesarea mierii poate distruge acești nutrienți valoroși.

Calmează durerea în gât și tusea

Mierea este un vechi remediu pentru durerile de gât care calmează durerea și poate ajuta în caz de tuse. Adaugă o linguriță de miere în ceaiul călduț și bea preparatul atunci când ești răcit.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, o revizuire a studiilor din 2021 a sugerat că mierea ar putea fi superioară altor forme de îngrijire pentru ameliorarea infecțiilor tractului respirator superior 2. Un studiu din 2016 a sugerat, de asemenea, că proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii sunt eficiente pentru a ajuta durerea în gât.

Cum alegem mierea 100% naturală

Ai spune cu siguranță că soluția este să mergi în piață sau să cumperi mierea de la un producător local, și ai mai multe șanse să găsești o miere naturală, fără chimicale. Ca să alegi totuși mierea sănătoasă, îți vindem două ponturi. Primul este să iei un borcan în mână și să îl întorci cu fundul în sus. Indiferent de nectarul din care provine, mierea trebuie să fie vâscoasă, iar bula de aer care se va ridica la suprafață trebuie să fie omogenă.

Un alt truc este să rogi comerciantul să-ți ofere o mostră. Încercați să turnați încet mostra pe care o primiți în palmă sau pe un șervețel. Mierea naturală curge uniform, fără să se separe în mai multe picături.

Mierea își poate pierde din proprietăți la temperaturi foarte mari

Specialistii spun că, supusă unor temperaturi foarte mari, mierea trece prin anumite procese chimice în urma cărora o parte din enzimele vii si vitamina C se inactivează. De aceea, evitați să adăugați miere în băuturi fierbinți.

Dacă preparați cafea, ceai sau lapte, nu adaugati mierea când acestea sunt fierbinți, ci lăsați băutura să ajungă la temperatura camerei înainte de a adăuga mierea.

Mierea nu devine toxică la temperaturi mari

În legătură cu mult vehiculată aldehidă care apare în mierea fierbinte-HMF – hidroximetilfurfurol, aceasta apare prin deshidratarea unor zaharuri și interacțiunea cu unele proteine, la o temperatură mai mare de 40 grade C, însă concentrația din miere nu ajunge la valori atât de mari încât să determine toxicitate în organism; există multe alte ingrediente cu o concentrație mai mare, cum ar fi cafeaua prăjită, pâinea prăjită, produsele de patiserie. Însă rezervele cu privire la supunerea la încălzire a mierii provin din faptul ca își pierde din proprietăți, nu ca ar deveni toxică. 

Ne energizează și induce o stare de bine

Când glucoza din mierea de albine este procesată și ajunge în sânge, nivelul nostru de energie crește. De aceea, după ce consumi ceva dulce, cum este și mierea, ai mai multă energie, ești mai puțin stresată și te simți mai bine. Dacă ești obosită dimineața, adaugă o linguriță de miere în cafea sau ceai, sau apelează la ea după-amiaza, ca parte a unei mici gustări între prânz și cină.

Poate fi adăugată în aproape orice combinație

Te-ai gândit vreodată să adaugi mierea în sosuri? Încearcă! Mierea e delicioasă nu doar în deserturi sau la micul dejun, ci și în fresh-uri, salate sau mâncăruri gătite. Poate echilibra gusturile mai puternice de sărat sau acru.

De exemplu, prepară un dressing din iaurt și miere pentru salata ta cu rucola. Sau unge puțin pieptul de pui cu miere înainte de a-l băga la cuptor, pentru o crustă delicioasă.

Este ideală pentru înfrumusețare

Când vine vorba despre cosmetică, mierea are beneficii în orice plan îți trece prin minte. Pentru piele, pentru păr, pentru unghii. Este intens hidratantă, și o poți aplica singură sau în combinație cu fructe, legume, iaurt sau uleiuri naturale.

Chiar dacă ai tenul gras, poți realiza o mască cu miere de albine de 2-3 ori pe lună, în special iarna. Va compensa lipsa de vitamine de la nivelul tegumentului și îți va lăsa pielea foarte luminoasă.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research”, publicat în Pharmacognosy Research, în 2017, autori: Saeed Samarghandian, Tahereh Farkhondeh și Fariborz Samini
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/
2 Studiul „Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis”, publicat în BMJ evidence-based medicine, în 2020, autori: Hibatullah Abuelgasim, Charlotte Albury, Joseph Lee 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32817011/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0