Zaharul de mesteacan: beneficii si recomandari

Zaharul obisnuit este, potrivit specialistilor in nutritie, nesanatos. Zaharul de mesteacan capata din ce in ce mai multa popularitate – este insa mai sanatos?

Xilitolul este o substanta naturala, care poate inlocui cu succes zaharul, avand un aport caloric cu pana la 40% mai mic decat zaharul. Xilitolul se regaseste in fibrele fructelor, legumelor, cerealelor si scoartei de copac. Xilitolul este folosit si la prepararea produselor alimentare fara zahar, fiind folosit pe post de indulcitor natural.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Zaharul de mesteacan este obtinut din seva arborelui si contine xilitol. Xilitolul a fost pentru prima data identificat in seva de mesteacan in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Oamenii duceau lipsa zaharului si au cautat alternative la indemana pentru indulcirea preparatelor.

Beneficii zahar de mesteacan

Aport caloric redus – odata ce este metabolizat, zaharul de mesteacan are cu 40% mai putine calorii decat zaharul din trestie de zahar sau din sfecla.

Nu produce carii – spre deosebire de zaharoza, xilitolul nu devine acid odata ajuns in cavitatea bucala, ceea ce inseamna ca reduce riscul de aparitie a cariilor dentare.

Benefic pentru prevenirea si tratarea infectiilor de la nivelul urechii – zaharul de mesteacan impiedica multiplicarea bacteriilor care provoaca infectiile urechii. Gura, nasul si urechile sunt interconectate. Bacteriile din gura pot cauza infectii ale urechii, ceea ce se intampla in general la copii. Xilitolul insa impiedica multiplicarea acestor bacterii, reducand riscul de infectie la nivelul urechii cu pana la 40%. Pentru ca xilitolul sa isi faca efectul, este recomandata o doza de 8,4 g – 10 g de zahar de mesteacan pe zi.

Indice glicemic redus – zaharul creste glicemia si poate crea rezistenta la insulina daca este consumat in exces. Xilitolul are indice glicemic 7, mult mai mic in comparatie cu zaharul obisnuit, ,al carui indice glicemic este de 60-70.

Pentru persoanele diabetice ori care sufera de obezitate, xilitolul este o alternativa excelenta pentru zahar.

 

 

Sporeste productia de colagen – xilitolul creste productia de colagen, impiedicand astfel imbatranirea pielii.

Previne osteoporoza – zaharul de mesteacan este eficient si in lupta impotriva osteoporozei intrucat xilitolul sporeste densitatea oaselor, precum si cantitatea de minerale din oase.

Efecte secundare ale consumului de zahar de mesteacan

Xilitolul este, de regula, bine tolerat de catre organism. Daca este consmat in exces, pot aparea probleme de natura digestiva.

Din cauza continutului de alcool din acest zahar, pot aparea simptomele precum balonarea sau diareea.

Pentru a te asigura ca xilitolul este bine tolerat de organism, introdu zaharul de mesteacan treptat in alimentatia ta pentru a te asigura ca este bine tolerat.

Pont: Daca ai un caine pe post de animal de companie, asigura-te ca acesta nu are acces la zaharul de mesteacan intrucat este toxic pentru patrupezi.

Cum sa consumi zaharul de mesteacan

Zaharul de mesteacan poate fi folosit pe post de inlocuitor pentru zaharul obisnuit. Acesta poate indulci cafeaua, limonada sau ceaiul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Si prajiturile pot fi preparate cu zahar de mesteacan daca preferi o varianta mai sanatoasa pentru zaharul din sfecla sau trestie.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0