Suferi de diabet si de dislipidemie? Cum stii care sunt suplimentele potrivite

Pentru a preveni eventualele complicatii, este important sa intelegi legatura dintre diabet, colesterolul LDL si trigliceride.

Te intrebi, probabil, ce legatura ori asociere exista intre colesterolul LDL (lipoproteinele cu densitate scazuta), dezechilibrul trigliceridelor si diabetul zaharat. Ei bine, specialistii spun ca la persoanele cu diabet exista o afectiune numita dislipidemie diabetica (sau dislipidemie asociata diabetului zaharat).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta dislipidemie este caracterizata de o triada care include: colesterol HDL mic (adica lipoproteinele cu densitate mare ating valori scazute), colesterol LDL mare (lipoproteinele cu densitate mica ating valori ridicate) si valori mari ale trigliceridelor (hipertrigliceridemie).

In cadrul unei cercetari, oamenii de stiinta au descoperit ca exista o legatura intre rezistenta la insulina in cazul celor cu diabet de tip 2 si a celor cu dislipidemie diabetica, ce tinde sa cauzeze complicatii: persoanele cu diabet de tip 2 dezvolta o boala cardiovasculara sau au un accident vascular cerebral la o varsta mai mica decat persoanele fara diabet de tip 2.

Din cauza dimensiunilor moleculelor de colesterol LDL si a altor factori intalniti in cazul pacientilor cu diabet, exista posibilitatea ca diabetul sa influenteze scaderea colesterolului bun (HDL) din sange, iar in acelasi timp, boala sa incurajeze cresterea colesterolului rau (LDL).

Este important, asadar, sa tii diabetul sub control si sa incerci sa iti reduci riscurile. In primul rand, este necesar sa discuti cu medicul tau, pentru a tine sub control si colesterolul, atunci cand stii ca ai si diabet zaharat.

Si obiceiurile alimentare, cat si stilul tau de viata joaca un rol in scaderea riscurilor, iar uneori, suplimentele pot fi si ele de folos, ajutandu-te sa reduci, de exemplu, trigliceridele (cum se intampla daca iei Omega 3).

Exista numeroase suplimente pe care le poti lua, pentru a reduce colesterolul sau trigliceridele din sange, insa este important sa discuti cu medicul tau despre acele produse care sunt considerate sigure.

Iata cateva exemple de suplimente pe care le poti lua daca suferi de diabet:

Coenzima Q10

Este unul dintre cele mai frecvent folosite suplimente in cazul persoanelor cu si fara diabet. Substanta aceasta a fost folosita pentru multe afectiuni cardiovasculare. In combinatie cu seleniul, s-a demonstrat ca aceasta coenzima scade biomarkerii asociati cu un prognostic nu prea bun si a scazut mortalitatea cardiovasculara.

Extractul de frunze de dud (Morus alba)

Ceaiul si extractul din frunze de dud au fost folosite in Asia pentru persoanele cu diabet. Un studiu cu durata de 30 de zile a aratat ca acest extract a scazut glicemia pe nemancate (fasting) de la 153 la 110 mg/dl, a scazut colesterolul LDL de la 102 la 79 mg/dl si a scazut valorile trigliceridelor de la 200 la 68 mg/dl si a crescut valorile colesterolului HDL de la 50 la 59 mg/dl.

Berberina

Este un alcaloid care este extras din mai multe plante diferite. S-a descoperit in urma studiilor ca poate sa scada glucoza din sange atunci cand este folosit la persoanele cu diabet. De asemenea, are efecte si in privinta scaderii in greutate si scaderii lipidelor din sange.

Berberina a fost comparata cu o substanta placebo in cadrul unui studiu de 3 luni, realizat pe 116 oameni recent diagnosticati cu diabet de tip 2 si cu hiperlipidemie.

Subiectii au luat zilnic 500 mg, de doua ori pe zi, de berberina si s-a observat o scadere semnificativa a hemoglobinei glicate (HbA1c), o scadere a glicemiei pe nemancate si o scadere a glicemiei postprandiale in grupul de participanti care au luat berberina, in comparatie cu cei care au luat pilulele placebo.

Hemoglobina glicata a scazut de la 7,5 la 6,6% in cazul grupului de pacienti carora li s-a administrat berberina. Tot la participantii din acest grup s-a observat o scadere semnificativa in valorile colesterolului LDL, in greutate si in ce priveste tensiunea arteriala sistolica.

Acizii grasi Omega 3

Aceste grasimi sanatoase, consumate ca atare (din pestele gras) ori sub forma de suplimente ce contin ulei de peste, au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sanatatea noastra. Omega 3 pot sa tina sub control factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. De exemplu, Omega 3 pot produce o reducere majora in ce priveste valorile trigliceridelor, de regula o scadere cuprinsa intre 15 si 30%.

Omega 3 pot creste, insa nu cu mult, colesterolul HDL ("bun"), arata studiile. Totodata, prin faptul ca mentin arterele "curate" si neafectate, Omega 3 ajuta la prevenirea placilor de aterom care pot intari arterele importante din corp sau care pot reduce circulatia sanguina prin aceste artere.

In cazul in care suferi de diabet si de dislipidemie, intreaba-ti medicul curant ce alte suplimente iti poate recomanda ca sa tii sub control ambele afectiuni.

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Articolul "Dietary Supplements for Diabetes Are Decidedly Popular: Help Your Patients Decide", publicat in 2013 in Diabetes Spectrum, autor Laura Shane-McWhorter.
  • Studiul "Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: a 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens.", publicat in 2013 in International Journal of Cardiology, autori Alehagen U, Johansson P, Björnstedt M, Rosén A, Dahlström U.
  • Studiul "Effect of mulberry (Morus indica L.) therapy on plasma and erythrocyte membrane lipids in patients with type 2 diabetes.", publicat in 2001 in Clinica Chimica Acta; International Journal of Clinical Chemistry, autori Andallu B, Suryakantham V, Lakshmi Srikanthi B, Reddy GK.
  • Studiul "Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine.", publicat in 2008 in The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, autori Zhang Y, Li X, Zou D, Liu W, Yang J, Zhu N, Huo L, Wang M, Hong J, Wu P, Ren G, Ning G.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0