Cum gestionam obezitatea la copii?

Obezitatatea nu este doar boala adultului si, daca apare din copilarie, tratamentele chirurgicale nu trebuie amanate, spun la unison chirurgii. In Romania, cel mai tanar pacient care a suferit o operatie cu impact asupra greutatii corporale are 13 ani.

Obezitatea la copii

Medicii insista ca adolescentii si copiii obezi au riscuri cu 80% mai mari fata de un adult care devine obez, spre exemplu, la 40 de ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Riscurile cardiace, riscurile vasculare sunt mult mai mari, la fel ca si riscul de diabet si hipertensiune, riscul de probleme cu articulatiile sau cel de probleme de respiratie.

Acestea sunt motivele pentru care medicii insista ca obezitatea sa fie tratata chirurgical si la varste mici.

Tratamentul chirurgical

Doua metode minim invazive sunt inelul gastric si balonul gastric pentru ca ambele se aplica laparoscopic. Acestea pot reduce in jumatate de an chiar si cateva zeci de kilograme, daca pacientul are un regim alimentar corect. Atata doar ca tanarul pacient nu trebuie sa triseze dupa interventie. Spre exemplu, daca are un consum mare de lichide dulci - sucuri - sau dulciuri, atunci metodele mai putin invazive, balon si inel gastric,  sunt mai putin eficace.  Explicatia? Lichidele dulci si dulciurile moi, care contin calorii in exces, se scurg usor in intestin fara sa fie impiedicate de aceste dispozitive.

Solutia, in cazul tinerilor mari mancaciosi, care refuza sa aplice un regim de alimentatie echilibrat? Micsorarea chirurgicala a stomacului. Se numeste gastrectomie longitudinala, adica taierea pe lung a unei parti din stomac. Prin scoatearea partii fundice a stomacului se inlatura si celulele producatoare de grelina – un hormon implicat in senzatia de foame/satietate - practic, hormonul foamei.  In felul acesta, pacientii simt rar senzatia de foame si atunci cand apare, reusesc sa manance doar foarte putin.

O alta procedura este bypass-ul gastric, in timpul caruia se taie nu doar o parte din stomac, ci si una din intestin, dar in felul acesta pacientul pierde si multe din substantele nutritive vitale pentru organism, iar pentru copii si tineri nu este cea mai indicata procedura.

Cea mai noua procedura experimentata in SUA se numeste Trans Oral Gastroplasty. Aceasta schimba forma stomacului si reduce apetitul fara nicio incizie, doar cu ajutorul catorva clame care se introduc la nivel gastric prin gura, sub ghidaj endoscopic. Procedura este inca experimentala si reduce cu 40% excesul ponderal.

 

 

Iata cateva sfaturi pentru a mentine o greutate normala pentru copiii nostri:

Incepe inca din primele luni de viata

Incearca sa alaptezi cat de mult posibil, cu precadere in primele 6 luni de viata. Adauga apoi in dieta lui zilnica fructe si legume.

Cand cel mic a crescut, adopta aceeasi dieta pentru toata familia. Nu trebuie sa gatesti separat pentru fiecare membru al familiei, ci doar sa adaptezi cantitatea pentru fiecare dintre ei.

Nu uita ca tu esti principalul exemplu pentru copilul tau!

Arata-i cat de importanta este o dieta sanatoasa. Mananca si tu alimente sanatoase si bea apa, la fel cum iti indemni si copilul sa faca. Puterea exemplului este extrem de importanta in copilarie. 

Micul dejun este foarte important

Ai grija ca cel mic sa nu sara peste aceasta masa si sa nu plece la scoala fara sa manance.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Invata copiii sa bea apa de mici, in detrimentul sucurilor, care sunt nesanatoase si bogate in zahar.

Nu le da mancare de tip fast-food. Este un obicei care poate da dependenta si care este extrem de nesanatos!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0