De ce sunt importante exercițiile fizice pentru pacienții obezi sau supraponderali

În cazul în care indicele de masă corporală (IMC) arată că ești o persoană supraponderală sau obeză și îți dorești să dai jos kilogramele acumulate în exces, este important, spun medicii nutriționiști, să combini alimentația sănătoasă cu exercițiile fizice potrivite ție și cu o activitate fizică regulată.

Studiile arată că prevalența obezității și supraponderalității a crescut dramatic în ultimele 3 decenii, având consecințe devastatoare asupra sănătății oamenilor. Printre strategiile recomandate pentru a reduce obezitatea se află alimentația mai sănătoasă și activitatea fizică. Cercetătorii spun că s-a creat o mare confuzie în legătură cu rolul activității fizice și al exercițiilor fizice în cazul obezității și controlului greutății.

Cercetătorii subliniază că, în mod clar, obezitatea rezultă dintr-un aport excesiv de energie (de calorii) care este menținut pe o perioadă lungă de timp, iar în prezent oamenii de știință nu înțeleg de ce persoanele obeze consumă mai multe calorii decât reușesc să cheltuie. Creșterea numărului de ore dedicate activității fizice și exercițiilor poate crea un deficit de energie, spun experții, creându-se o "cheltuială" mai mare a caloriilor. Din acest motiv, spun ei, exercițiile și activitatea fizică au un mare potențial de a fi parte din soluția pentru a scăpa de obezitate.

De ce contează activitatea fizică

Multe studii, de-a lungul timpului, au sugerat că un comportament sedentar este corelat cu creșterea în greutate. Pe de altă parte, participarea/ implicarea oamenilor într-o activitate fizică în timpul liber a crescut progresiv în ultimii ani: mergem la sala de sport în timpul liber, alergăm în parc, avem anumite jocuri în aer liber etc.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Exercițiile fizice pe care le facem voluntar sunt cea mai importantă componentă a "cheltuielii" zilnice totale a caloriilor și, prin urmare, are potențialul de a ne influența modul în care "topim" caloriile din alimentație. Multe studii au încercat să ilustreze importanța exercițiilor fizice la persoanele supraponderale sau obeze.

 

 

De exemplu, într-un studiu prospectiv cu o perioadă de urmărire de 20 de ani, cercetătorii au arătat că menținerea unui nivel sporit de activitate fizică a diminuat semnificativ creșterea în greutate, mai ales în rândul femeilor. În acest studiu, indivizii activi fizic au luat mai puțin în greutate în perioada în care cercetătorii i-au urmărit îndeaproape, comparativ cu acei participanți care erau tot timpul inactivi.

Descoperiri similare au fost raportate și în cadrul unui studiu finlandez (Finnish Twin Cohort), care a avut o abordare naturală experimentală în ceea ce privește activitatea fizică. De exemplu, au fost studiate mai multe perechi de gemeni. Frații gemeni care erau activi din punct de vedere fizic au avut o masă corporală semnificativ mai mică, un IMC mai mic și un procent mai mic de grăsime corporală și au avut, totodată, un nivel mult mai scăzut (50%) de grăsime viscerală și grăsime hepatică, în comparație cu frații lor gemeni sedentari. Aceste dovezi arată clar că un nivel mai mare de activitate fizică repetată este asociat cu o rată scăzută a creșterii în greutate.

Experții măsoară intensitatea activității fizice în echivalenți metabolici sau MET. Un MET este definit ca fiind caloriile arse în timp ce un individ stă liniștit timp de un minut. Pentru un adult mediu, aceasta reprezintă aproximativ o calorie la fiecare 2,2 kilograme de greutate corporală pe oră. De exemplu, o persoană care cântărește 160 de kilograme ar arde aproximativ 70 de calorii pe oră în timp ce stă așezat sau doarme. În plus, activitatea fizică de intensitate moderată este definită ca fiind activități suficient de intense pentru a arde de trei până la șase ori mai multă energie pe minut decât ar arde o persoană stând liniștită, sau 3 până la 6 MET. Activitățile de intensitate viguroasă ard mai mult de 6 MET.

 

 

Ce trebuie să ai în vedere înainte de a începe un program de exerciții fizice

Discută cu medicul tău curant înainte de a începe orice regim nou de exerciții fizice, mai ales dacă planuiești să faci unele de intensitate mare. Această discuție este în special importantă dacă ai o boală cardiovasculară, o afecțiune pulmonară, diabet zaharat, o boală renală ori o formă de artrită.

De asemenea, persoanele care au fost foarte sedentare în ultimele luni, cele care sunt supraponderale sau care au renunțat recent la fumat ar trebui să discute cu medicul curant înainte de a începe un program nou de exerciții fizice, la sala de sport.

Obezitatea poate duce la numeroase probleme grave de sănătate, inclusiv la boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer, spun experții. O metodă care te poate ajuta să slăbești este să limitezi numărul de calorii pe care le incluzi în dieta ta zilnică (să alegi alimente hrănitoare, cu puține calorii). Cealaltă modalitate este să "arzi" surplusul de calorii cu ajutorul exercițiilor fizice recomandate de medicul tău.

Din moment ce este atât de greu pentru oameni să piardă în greutate și să o mențină, este mai bine să prevenim creșterea în greutate în primul rând. Îmbucurător este faptul că există dovezi solide că rămânerea activă îi poate ajuta pe oameni să încetinească sau să evite "răspândirea vârstei mijlocii": cu cât sunt mai activi oamenii, cu atât este mai probabil să își mențină greutatea constantă; cu cât sunt mai sedentari, cu atât este mai probabil să ia în greutate în timp. Dar este încă o chestiune de dezbatere cât de multă activitate au nevoie oamenii pentru a evita să se îngrașe. Cele mai recente dovezi sugerează că cele două ore și jumătate pe săptămână recomandate ar putea să nu fie suficiente.

Studiul Women's Health, de exemplu, a urmărit 34.000 de femei de vârstă mijlocie timp de 13 ani pentru a vedea de câtă activitate fizică aveau nevoie pentru a se menține în limita a 2,5 kilograme față de greutatea pe care o aveau la începutul studiului. Cercetătorii au descoperit că femeile cu o greutate normală la început aveau nevoie de echivalentul unei ore pe zi de activitate fizică moderată spre viguroasă pentru a-și menține o greutate constantă.

Iată câteva motive care te vor convinge de ce sunt importante exercițiile fizice pentru persoanele obeze sau supraponderale:

  • Exercițiile pot preveni sau chiar pot inversa efectele anumitor afecțiuni; exercițiile fizice reduc tensiunea arterială și scad colesterolul, factori ce pot preveni un infarct miocardic;
  • Dacă faci exerciții fizice, poți să îți reduci riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer, precum cancerul de colon și cancerul mamar.

 

 

  • Exercițiile - deja nu mai este un secret - te ajută și la nivel psihic; ele contribuie la nivel mintal, dându-ți încredere în sine și făcându-te să te simți mai bine, iar astfel există posibilitatea ca activitatea fizică să reducă anxietatea și depresia.
  • Exercițiile sunt utile pentru pierderea în greutate și pentru a menține "trendul" de scădere în greutate. Ele pot stimula metabolismul (sau cât de multe calorii arzi într-o zi).
  • Exercițiile fizice te ajută și să îți menții și să crești masa corporală slabă, ceea ce te ajută să crești numărul de calorii pe care le arzi în fiecare zi.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
"The role of physical activity and exercise in obesity and weight management: Time for critical appraisal", iunie 2016 Petri Wiklund. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30356545/ 
"Maintaining a High Physical Activity Level Over 20 Years and Weight Gain", 2013, JAMA; Arlene L. Hankinson, Martha L. Daviglus, Claude Bouchard, Mercedes Carnethon, Cora E. Lewis, Pamela J. Schreiner, Kiang Liu, Stephen Sidney. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21156948/ 
NHS Choices - https://www.nhs.uk/live-well/exercise/exercise-health-benefits/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0