Greutatea optima in functie de sex, varsta si stilul de viata

● Câte kilograme ar trebui să ai la modul ideal?
● Factorii care joacă un rol important în greutatea ta
● Cauzele pentru care greutatea ta fluctuează pe parcursul unei zile
● Greutatea (masa corporală) și riscul de îmbolnăvire
● Ce se întâmplă dacă ai kilograme în exces (o greutate mai mare decât cea normală)
● Riscuri la care ești expus dacă ești supraponderal sau obez 
● Care este relația dintre greutate și înălțime 
● Metode prin care poți calcula greutatea ideală

● Greutatea ideală formulă
● De ce este importantă talia atunci când vorbim de kilogramele în plus

Câte kilograme ar trebui să ai la modul ideal?

Există numeroase tabele pe care le poți folosi pentru a-ți afla sau calcula greutatea ideală. Exista chiar și unele formule care îți indică greutata pe care ar trebui să o ai în funcție de vârstă și înălțime. Însă înainte de a te apuca să calculezi, trebuie să știi că există numeroși factori care îți pot influența masa corporală. Probabil că te-ai întrebat la un moment dat care este greutatea ideală sau te-ai întrebat, pur și simplu, câte kilograme ar trebui să ai. Răspunsul nu este întotdeauna unul simplu, ca atunci când te uiți într-un tabel care îți indică, în funcție de vârstă sau de înălțime, câte kilograme ar trebui să cântărești.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce este greutatea ideală?

Ideea de "greutate ideală" a fost concepută de o companie de asigurări, în anul 1943. Scopul calculării greutății ideale a fost de a identifica grupurile de persoane cu rata cea mai scăzută de mortalitate. Din 1943 încoace, tabelele pentru înălțime și greutate au evoluat, folosindu-se de-a lungul timpului o diversitate de standarde pentru a calcula greutatea ideală a unei persoane.

Cât ar trebui să fie greutatea ideală dacă ești femeie

Potrivit standardelor actuale, o femeie de 1,55 m are o greutate ideală care este cuprinsă între 43 și 52 de kilograme.

Cât ar trebui să fie greutatea ideală dacă ești bărbat

Potrivit standardelor actuale, un bărbat de 1,55 m are o greutate ideală cuprinsă între 45 și 53,5 kilograme.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce înseamnă subponderal?

Indicele de masă corporală (IMC)  este una dintre cele mai populare metode prin care se poate calcula greutatea ideală. Este simplu să îți afli IMC-ul, pentru că există calculatoare online, în care este suficient să introduci înălțimea și greutatea actuală. Dacă rezultatul calculat pentru indicele de masă corporală este sub 18,5, persoana este considerată subponderala. Așadar, dacă IMC este mai mic de 18,5, se consideră că greutatea ta este sub cea considerată normală.

Ce înseamnă o greutate normală (normo-ponderal)?

Un rezultat al indicelui de masa corporală cuprins între 18,5 și 24,9 înseamnă că ești în limitele "normale" pentru greutatea ta. Dacă ai un IMC între 18,5 și 24,9, se consideră că ai o greutate normală.

Ce înseamnă "supraponderal" ori "obez"?

Un indice de masă corporală cuprins între 25 și 29.0 înseamnă că persoana este considerată supraponderală (are o greutate peste cea ideală). Dacă indicele de masă corporală indică un număr între 30 și 35 ori peste 35, atunci persoana este considerată obeză.

Obezitatea este împărțită în mai multe subtipuri: dacă ai IMC cuprins între 25 și 29,9, este considerată pre-obezitate.

Dacă IMC este cuprins între 30 și 34,9, este obezitate de gradul întâi; IMC între 35 și 39,9 este obezitate de gradul al doilea; IMC de peste 40 este obezitate de gradul trei.

Factorii care joacă un rol important în greutatea ta

Deși există multe obiceiuri sănătoase pe care o persoană le poate cultiva pentru a-și menține greutatea în parametri normali (cum ar fi să adopte o dietă sănătoasă și să facă mișcare în mod regulat), există și alți factori de care trebuie să ținem cont și, din păcate, unii dintre aceștia nu pot fi controlați. Greutatea optimă a unei persoane depinde de un număr mare de factori, cum ar fi:

Varsta

Oamenii, în general, iau în greutate (acumulează kilograme, deși nu își doresc acest lucru) pe măsură ce înaintează în vârstă și, în același timp, tot din cauza procesului de îmbătrânire, pierdem masa musculară.

Nu poți determina greutatea ta ideală doar în funcție de vârstă. O greutate optimă depinde, cu adevărat, de înălțimea și de sexul (genul) tău, indiferent de vârstă pe care o ai. Persoanele mai înalte au mai multe kilograme, în mod natural, decât persoanele minione. Iar bărbații au o masă corporală mai mare decât femeile de aceeași înălțime cu ei, deoarece domnii au o cantitate mai mare de mușchi în corp, mușchii fiind mai denși decât grăsimea. Așa că trebuie să ai în vedere ambii factori - înălțimea și sexul - atunci când vrei să îți afli greutatea optimă.

 

Raportul dintre grăsime și masa musculară

Specialiștii spun că până și raportul dintre grăsimea din corp și masa musculară îndeplinește un rol în ce privește greutatea unei persoane.

Înălțimea

Persoanele care sunt mai înalte, de cele mai multe ori, au mai multe kilograme decât persoanele care sunt scunde.

Sexul

Și sexul poate fi un factor care are un rol în greutatea unei persoane. În unele cazuri, femeile au o greutate mai mică decât cea a bărbaților.

Distribuția grăsimii în corp

Un alt factor care îndeplinește un rol în ceea ce privește greutatea unei persoane este distribuția grăsimii în corp.

Forma corpului sau structura osoasa

Într-o anumită măsură, spun oamenii de știință, structura osoasă a unei persoane poate avea un impact asupra greutății ei.

Factorii genetici

Genele pe care o persoană le are în ADN pot juca un rol important în cantitatea de grăsime pe care corpul o stochează, cât și în ce privește zonele unde se depune grăsimea nedorită.

Rasa / etnia

Persoanele din anumite rase și etnii au un risc mai mare de a fi supraponderale sau obeze.

Cauzele pentru care greutatea fluctuează pe parcursul unei zile

Este important să reții că greutatea ta fluctuează (oscilează) cu câteva sute de grame zilnic, în funcție de alimentele pe care le-ai mâncat, de hormoni și de retenția de apă.

Chiar dacă, de exemplu, dimineața ai reușit să ajungi la o greutate "ideală" în cazul tău, ea poate să iasă din parametrii "ideali" după câteva ore, după micul dejun și după masa de prânz, când alimentele și apa pe care o bei au reușit să crească masa corporală. Nu uita că este important să ai o greutate în limitele normale, pentru a menține riscul de îmbolnăvire cât mai scăzut.

Greutatea (masa corporală) și riscul de îmbolnăvire

O evaluare în ceea ce privește greutatea și riscurile în ceea ce privește sănătatea ta implică folosirea a trei parametri: indicele de masă corporală (IMC), circumferința taliei și factorii de risc pentru bolile și condițiile asociate cu obezitatea. Faptul că o persoană are kilograme în exces îi poate afecta riscul de a dezvolta numeroase afecțiuni și condiții, printre care: obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și probleme cardiovasculare.

Desigur, nu toate persoanele care au o greutate mai mare decât cea normală au probleme de sănătate, însă cercetătorii cred că dacă kilogramele în exces nu sunt ținute sub control, acestea ar putea duce la probleme de sănătate în viitor.

De ce este importantă circumferința taliei? Pentru că o mai mare parte din grăsimea corporală este depusă în zona taliei și a abdomenului (și mai puțin pe zona șoldurilor), așa că persoana are un risc mai mare de boală cardiovasculară și de diabet de tip 2. Riscul acesta crește și mai mult dacă circumferința taliei depășește 89 de centimetri în cazul femeilor și dacă depășește 101 centimetri, în cazul bărbaților.

Ce ar mai fi de reținut? Pe lângă faptul că o persoană este obeză ori supraponderală, următoarele condiții (factori de risc) înseamnă că, pentru acest pacient, există un risc mai mare de boli cardiovasculare și nu numai - iată care sunt factorii de risc: hipertensiune arterială, colesterol LDL mare, colesterol HDL mic, trigliceridele crescute, hiperglicemie (cantitate mare de zahăr în sânge), istoric familial de deces prematur din cauza unei boli cardiovasculare, sedentarismul, fumatul.

Ce se întâmplă dacă ai kilograme în exces (o greutate mai mare decât cea normală)

Dacă medicul tău specialist, în baza calculării indicelui de masă corporală (IMC) și a altor măsurători, îți spune că ești supraponderal ori obez, este important să știi că obezitatea sau supraponderalitatea înseamnă un risc mai mare ca o persoană să dezvolte:

• diabet de tip 2
• boala arterială coronariană (numită și cardiopatie ischemică)
• accident vascular cerebral
• hipertensiune arterială
• boli ale vezicii biliare
• artroza (osteoartrită)
• unele tipuri de cancer
• probleme respiratorii, cum ar fi sindromul de apnee în somn.
 

Riscuri la care ești expus dacă ești supraponderal sau obez

Cu cât o persoană cântărește mai mult (are mai multe kilograme în plus), cu atât mai mare este riscul ca aceasta să dezvolte un număr mare de condiții și boli ce îi pot fi fatale. Potrivit experților, excesul de grăsime corporală - mai ales dacă grăsimea este depusă în zona taliei - înseamnă un risc mai mare ca persoana să dezvolte o boală cardiovasculară și diabet de tip 2.

Când ești supraponderal sau obez, greutatea mare a corpului influențează și alte aspecte: îți crește tensiunea arterială, respirația îți este afectată, îți crește riscul de a dezvolta unele forme de cancer etc. Pentru a-ți reduce riscul de a suferi de aceste probleme, este important să dai jos un număr semnificativ de kilograme, spun medicii.

Dacă vrei să slăbești și să reduci riscul de îmbolnăvire, discută cât mai rapid cu un medic nutriționist, care îți va explica în detaliu ce trebuie să faci pentru a slăbi și pentru a ajunge la o greutate considerată sănătoasă (normală).

Care este relația dintre greutate și înălțime

Este bine să știi că, deși are unele limitări, indicele tău de masă corporală (IMC) poate fi un bun punct de plecare atunci când vrei să afli care este starea ta generală de sănătate. Pentru a vedea unde te încadrezi în ceea ce privește valoarea IMC, folosește calculatorul online de pe doc.ro.

Indicele de masă corporală (calculat prin greutatea în kilograme, împărțită la înălțime, în metri la pătrat) este cel mai folosit indice, la nivel mondial, în ceea ce privește raportul dintre greutate și înălțime.

Pentru a înțelege mai bine care este relația dintre greutatea corpului și înălțime, amintește-ți că greutatea și înălțimea ta sunt folosite pentru a-ți calcula indicele de masă corporală sau IMC.
Un indice de masă corporală de peste 30 este considerat obezitate, iar asta înseamnă că persoana are un risc mare de boală cardiovasculară, diabet și accident vascular cerebral (AVC).

Metode prin care poți calcula greutatea ideală

Există patru modalități prin care poți afla care este greutatea ta ideală:

A. Indicele de masă corporală (BMI) sau IMC - avantaje și dezavantaje

O modalitate populară de a-ți calcula greutatea, IMC ia în considerare greutatea ta în raport cu înălțimea ta. Formula include:

  • Sistem metric: greutate (kg) / [înălțime (m)]2

  • Sistem englez: greutate (lbs) / [înălțime (in)] 2 x 703

Indicele de masă corporală este folosit de mai bine de 100 de ani pentru că îi ajută pe profesioniștii din domeniul sănătății să decidă dacă un pacient este supraponderal sau subponderal.  

Indicele de masă corporală se calculează pe baza unei formule matematice simple și el a fost elaborat în jurul anilor 1830, de către Lambert Adolphe Jacques Quetelet, un matematician, statistician și sociolog belgian. IMC are scopul de a estima dacă o persoana are o greutate considerata sănătoasă, prin împărțirea greutății (în kilograme) la înălțimea (în metri) ridicată la pătrat.

O problemă a indicelui de masă corporală este că el nu face distincția între mușchi și grăsime. De exemplu, gândește-te că o persoană care nu face mișcare are 1,83 metri și cântărește 92 kg. Ea ar avea un IMC de 27.

Un sportiv care este olimpic, cu o înălțime de 1,83 m și cu o greutate de 96 de kilograme ar avea IMC egal cu 28. Potrivit formulei, sportivul este mai "supraponderal" decât persoana care nu face deloc mișcare, însă chiar și așa, mușchii cântăresc cu aproape 18% mai mult decât grăsimea, deci nu este adevărat că sportivul este supraponderal.

Chiar dacă IMC se calculează foarte simplu și chiar dacă tine cont de înălțimea persoanei, acest indice nu ține cont de factori importanți, precum: măsurătorile de la nivelul taliei sau șoldului, proporția sau distribuția grăsimii, proporția masei musculare. Și acestea au un impact asupra sănătății noastre. Unii experți sunt de părere că indicele de masă corporală nu ar trebui să fie singura măsurătoare pentru o persoană, pentru a se evalua dacă greutatea lui/ei este ideală sau nu.

Un studiu din 2016 a constatat că rezultatele se corelează bine cu indicele de masă corporală de 21 pentru femei și 22,5 pentru bărbați, care este aproape de mijlocul intervalului de IMC sănătos. Autorii studiului sugerează o ecuație diferită folosind indicele de masă corporală1.

Intervalul de IMC sănătos este același pentru bărbați și femei, așa că rezultatele se aplică ambelor. Intervalul de greutate normală sănătoasă este un IMC între 18,5 și 24,9; un indice de masă corporală de 22 se află la mijlocul acelui interval.

B. Raportul talie-șold (WHR) - avantaje și dezavantaje

De-a lungul timpului, au fost propuse și alte opțiuni pentru a se evalua dacă o persoană este supraponderală sau nu, iar raportul talie-șold este unul dintre ele. Un raport ce ține cont de alte măsuri decât cele folosite la calcularea IMC compară dimensiunea taliei cu cea a șoldului. Cercetările au arătat că persoanele care au mai multă grăsime în zona taliei au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet.

Cu cât este mai mare măsurătoarea taliei în proporție cu șoldurile persoanei, cu atât este mai mare riscul. Din acest motiv, raportul talie-șold este o unealtă mai folositoare pentru a calcula dacă o persoană are o greutate considerată sănătoasă și dacă circumferința taliei acelei persoane este normală.

Cum se măsoară

Măsoară-te în jurul taliei, în zona cea mai îngustă - de regulă, aceasta este chiar deasupra buricului. Împarte valoarea această la valoarea pe care o obții când măsori cu un centimetru de croitorie în jurul șoldurilor, adică în zona cu cea mai mare lățime. Dacă talia unei persoane este de 71 cm, iar în jurul șoldurilor ea are 91 de centimetri, raportul talie șold se obține împărțind 71 la 91, iar rezultatul va fi 0,78.

Modul în care raportul talie-șold influențează riscul de boală cardiovasculară este diferit la bărbați, față de ce se întâmplă în cazul femeilor, deoarece persoanele de sex diferit tind să aibă forme diferite ale corpului. Dovezile sugerează că raportul talie-șold poate avea un impact asupra riscului de boală cardiovasculară după cum urmează:

La bărbați:

• sub 0,9 - riscul de probleme cardiovasculare este scăzut
• de la 0,9 la 0,99 - riscul este moderat
• de la 1,0 și peste - riscul de boala cardiovasculară este mare.

La femei:

• raportul sub 0,8 - riscul este mic
• de la 0,8 la 0,89, riscul este moderat
• 0,9 și peste - riscul de boală cardiovasculară este mare.

Chiar și așa, reține că aceste cifre pot varia, în funcție de sursa și de populația la care se aplică.

Avantaj: raportul talie-șold poate fi un factor mai bun pentru a prezice infarctul miocardic și alte riscuri legate de starea de sănătate, decât indicele de masă corporală (indice care nu ia în considerare distribuția grăsimii în corp).

Dezavantaj: indicele talie-șold nu măsoară cu precizie procentul total de grăsime corporală al unei persoane și nici raportul dintre masa musculară și grăsime.

C. Raportul talie-înălțime - avantaje și dezavantaje

Acest raport dintre talie și înălțime reprezintă o altă unealtă care ar putea prezice riscul de boală cardiovasculară, diabet și de mortalitate, într-un mod în general mult mai eficient decât indicele de masă corporală.

O persoană la care măsurătorile taliei sunt mai mici decât jumătate din înălțime are un risc mai mic de a dezvolta complicații care îi pot pune sănătatea în pericol.

Cum se măsoară

Pentru a calcula raportul dintre talie și înălțime, o persoană ar trebui să facă un calcul simplu: să împartă circumferință taliei la cât este înălțimea sa. Dacă răspunsul este 0,5 sau mai puțin, riscurile sunt destul de mari să aibă o greutate optimă, considerată sănătoasă.

O femeie cu înălțimea de 163 cm ar trebui să aibă o circumferință a taliei sub 81 cm.

Un bărbat care are 183 cm în înălțime ar trebui să aibă o circumferință a taliei sub 91 cm. Aceste măsurători vor da un raport talie-înălțime sub 0,5.

Avantaje: Într-un studiu mai vechi, cercetătorii au concluzionat că raportul talie-înălțime este un indicator mai bun al mortalității, decât indicele de masă corporală.

Autorii au citat rezultatele unui alt studiu, care a adunat date de la aproape 300.000 de oameni, care a tras concluzia că raportul talie-înălțime este un indicator mai bun decât indicele de masă corporală, pentru că prezice mai bine infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, diabetul și hipertensiunea arterială.

D. Procentul sau nivelul de grăsime din corp - avantaje și dezavantaje

Nivelul de grăsime din corp este greutatea grăsimii unei persoane, împărțită la greutatea totală a acelei persoane. Greutatea totală a corpului include grăsimea esențială (cea care este fundamentală pentru organism) și grăsimea stocată. Orice persoană are nevoie de grăsimea esențială pentru a supraviețui. Acest tip de grăsimea îndeplinește un rol în diverse funcții din corp.

Pentru bărbați, este considerat sănătos să aibă între 2 și 4% din compoziția corpului sub formă de grăsime esențială.

Pentru femei, procentul este între 10 și 13%, potrivit experților americani.

Grăsimea depusă sau depozitată în corp - Țesutul adipos protejează organele interne din piept și din abdomen, iar corpul poate să folosească această grăsime dacă este necesară pentru a avea energie.

Pe lângă procentele aproximative recomandate în cazul femeilor și bărbaților, procentul total ideal de grăsime poate depinde de tipul de corp pe care îl are persoana și de nivelul său de activitate.

Potrivit specialiștilor, următoarele procente de grăsime corporală sunt recomandate:
• pentru persoanele sportive: 6-13% grăsime în corpul bărbaților, 14-20% în corpul femeilor
• pentru persoanele care nu sunt sportive: 14-17% grăsime în corpul bărbaților, 21-24% în corpul femeilor
• procent accetabil: 18-25% grăsime în corpul bărbaților, 25-31% în corpul femeilor
• supraponderalitate: 26-37% grăsime în corpul bărbaților, 32-41% în corpul femeilor
• obezitate - 38% grăsime și peste acest procent în corpul bărbaților, 42% grăsime și peste acest procent în corpul femeilor.

Avantaj: calcularea procentului sau nivelului de grăsime din corp reprezintă o modalitate bună de a se măsură cât de în formă este o persoană, deoarece procentul reflectă compoziția corpului acelei persoane. În contrast, indicele de masă corporală nu face diferența între grăsime și masa musculară.

Cum se măsoară

Cel mai adesea, procentul de grăsime din corp se măsoară la nivelul pielii, folosindu-se niște instrumente că niște "șublere" (caliper, în limba engleza). Specialiștii din domeniul sănătății și medicii vor măsură procentul sau nivelul de grăsime din corp cu acest instrument, pe coapse, abdomen, piept (la bărbați) sau braț (la femei). Tehnica aceasta oferă o valoare precisă specialistului, iar rezultatul îi indică medicului dacă o persoană are sau nu anumite riscuri.

Greutatea ideală formula

Sunt foarte multe formule de calcul pentru greutatea ideală, unele mai simple, altele mai complexe. Cele mai corecte formule țin cont de vârstă, înălțime și sex. Cel mai des folosite este formula Metropolitan Life Insurance, care, pentru femei, este: 50+[0,75*(h-150)]+[(v-20)/4]*0.9, iar pentru bărbați, formula este: [h-100-((h-150)/4))] + ((v-20)/4)), unde h este înălțimea în cm, iar v este vârsta în ani.

Greutatea corporală ideală mai este calculată la:

  • bărbați ca 50 + (0,91 × [înălțime în centimetri - 152,4]) și
  • la femei ca 45,5 + (0,91 × [înălțime în centimetri - 152,4]).

O alternativă simplă ar fi să se calculeze greutatea corporală ideală ca greutate corespunzătoare unui indice de masă corporală ideal de 22 kg/m2.
Greutate în kilograme = 2,2 x IMC + (3,5 x IMC) x (Înălțime în metri minus 1,5)

De ce este importantă talia atunci când vorbim de kilogramele în plus

Măsurarea circumferinței taliei este o modalitate bună prin care medicul verifică dacă nu cumva ai acumulat prea multe kilograme în jurul stomacului și abdomenului, pentru că grăsimea din această zonă poate să îți crească riscul de boală cardiovasculară, de diabet de tip 2 și de accident vascular cerebral.

De exemplu, poți să ai un indice de masă corporală considerat normal și, în același timp, să ai grăsime în zona abdominală și în zona taliei, ceea ce înseamnă că încă există riscul să dezvolți aceste afecțiuni ori alte probleme de sănătate cauzate de grăsimea viscerală.

Indiferent de ce IMC ai, ar trebui să încerci să slăbești dacă circumferința taliei tale este de 94 cm sau peste (în cazul bărbaților) și peste 80 cm (în cazul femeilor). Ai un risc foarte mare de îmbolnăvire și ar trebui, totodată, să mergi la medic dacă talia ta măsoară peste 102 cm (în cazul bărbaților) și peste 88 cm (în cazul femeilor).

Studiile arată că excesul de grăsime abdominală este mai periculos decât grăsimea care este distribuită în mod uniform în tot corpul. O teorie este că toate organele vitale din trunchiul nostru sunt afectate de prezența unei cantități prea mari de grăsime abdominală.

Și factorii genetici influențează locul unde stocăm grăsimea, cât și modul în care acumulam grăsimea în corp. Chiar dacă nu este vorba de ceva ce putem controla, reține că este o idee bună să adopți obiceiuri alimentare sănătoase și să faci cât mai multă mișcare în fiecare zi. În general, bărbații sunt cei care dezvoltă mai multă grăsime în jurul taliei și au o circumferință mai mare a taliei.

Însă pe măsură ce femeile înaintează în vârstă și mai ales după menopauză, hormonii determină alte modificări în organism, iar doamnele încep să acumuleze mai multă grăsime în jurul taliei. Din acest motiv, unii medici spun că mai degrabă ar trebui să fim atenți la cât de bine ne încap hainele în talie și mai puțin atenți la cât ne indică, de fapt, cântarul din baie.

Măsurarea circumferinței taliei este cel mai important pas pentru a-ți evalua riscul de boală ori de complicații. Dacă ești îngrijorat cu privire la forma ta fizică și la calitatea vieții tale, dacă observi că ai acumulat grăsime în zone importante, cum ar fi abdomenul, discută cât mai curând cu medicul despre ce poți face pentru a începe un regim alimentar echilibrat și pentru a începe un program de exerciții fizice special conceput pentru tine.

 

Înălțime
(în centimetri)

Femei
(în kilograme)

Bărbați
(în kilograme)

BMI 22 
​(în kilograme)

152

49

52

52

155

51

54

54

157

52

56

56

160

54

58

58

163

56

60

60

165

57

62

62

168

59

63

64

170

61

65

66

173

63

67

68

175

64

69

70

178

66

71

72

180

68

73

74

213

69

75

76

216

71

77

78

218

73

79

80

221

74

81

82

224

76

82

84

226

78

84

86

229

80

86

88

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Vrei să renunți la cântar? Sfaturi rapide pentru a fi cel mai sănătos

Obiceiurile durabile și pe termen lung sunt calea de urmat pentru a te asigura că menții o greutate sănătoasă. Și, de asemenea, merită remarcat faptul că greutatea fiecăruia fluctuează într-o oarecare măsură.

Sfaturi-cheie de care să ții cont 

  • Mănâncă legume și fructe, care sunt pline de vitamine și minerale esențiale.
  • Fă mișcare: Conform CDC, ideal este să faci mișcare timp de 150 de minute în fiecare săptămână. Ar fi bine să faci atât activități de întărire musculară, cât și activitate aerobă (cardio și greutăți). Poți, de asemenea, să te plimbi, să faci yoga sau să dansezi.
  • Nu uita și că trebuie să te odihnești suficient, asta însemnând a merge devreme la culcare și a te trezi devreme. În primul rând, aceasta menține ceasul biologic în ordine și, în al doilea rând, echilibrează secreția de hormoni din organism. De exemplu, stresul cauzează dezechilibru hormonal în organism și adaugă kilogramele în plus. Așadar, odihna și un somn sănătos sunt esențiale pentru ca organismul să facă față tuturor activităților de peste zi.

 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Heart, Lung, and Blood Institute - https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/BMI/bmi_dis.htm
National Heart, Lung, and Blood Institute - https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/risk.htm
World Health Organization - http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi
1Studiul "Waist-to-Height Ratio Is More Predictive of Years of Life Lost than Body Mass Index", publicat in septembrie 2014, in PLOS One, autori: Margaret Ashwell, Les Mayhew, Jon Richardson, Ben Rickayzen.
Centers for Disease Control and Prevention - How much physical activity do adults need?
https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adults/index.htm
National Heart, Lung, and Blood Institute - Body mass index table
nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/BMI/bmi_tbl.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0