Cele mai eficiente metode de slabit pentru adolescente, care nu le pun sanatatea in pericol

Preocuparea pentru siluetă este mai mare în perioada adolescenței, atunci când complexele iau proporții foarte mari. De aceea, este important ca fetele să știe ce să facă pentru a slăbi, fără însă să își pună sănătatea în pericol.

Obezitatea în adolescentă poate avea complicații precum stima de sine scăzută, depresia, diabetul sau chiar tulburări alimentare, cum este bulimia. Pentru a reduce aceste riscuri, adolescentele ar trebui să scape de kilogramele în plus, însă adoptând un stil de viață sănătos, activ, și o dietă echilibrată. Pe lângă faptul că sunt expuși la riscurile foarte reale pentru sănătate ale obezității și alimentației nesănătoase, adolescenții sunt expuși și la idealul de frumusețe nerealist de siluetă filiformă care este descris în mass-media. 

Din nefericire, acest accent excesiv asupra importanței de a avea o siluetă filiformă este interiorizat de tineri care echivalează silueta cu frumusețea, succesul și sănătatea. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Prin expunerea media, adolescenții sunt, de asemenea, expuși la o serie de metode de slăbit pentru a atinge acest ideal. 

Un nutriționist, un psiholog, dar și un antrenor de fitness formează o echipă ideală cu care tinerele fete ar trebui să lucreze pentru a-și rezolva problemele cu greutatea. Dacă acest lucru nu este posibil, adolescenta poate reuși și pe cont propriu, însă respectând o serie de reguli stricte.

Reguli pe care trebuie să le respecte adolesentele care vor să slăbească

Consultul medical

Înainte de a apela la o metodă de slăbit, tânăra ar trebui, în primul rând, să meargă la medic pentru a afla mai multe despre cauza obezității sale. Responsabile pentru kilogramele acumulate sunt caloriile consumate în exces, însă pot exista cauze ascunse ale apetitului mărit – de pildă, unele tratamente medicamentoase pot avea ca efect secundar sporirea senzației de foame. Într-o asemenea situație, medicul poate schimba tratamentul.

Renunțarea la sucuri

Adesea vedem adolescenți pe stradă, la terasă și la scoală cu doze de suc în mână. Ei bine, obiceiul de a bea suc în loc de apă este adesea vinovat pentru acumularea kilogramelor în plus. Adolescenta trebuie să renunțe definitiv la aceste băuturi dulci, fie ele carbogazoase sau nu, și să se hidrateze consumând apă și ceaiuri din plante.

Eliminarea alimentelor de tip fast-food din dietă

Tinerii consideră că e cool să mănânce la fast-food, însă preparatele de acest tip îngrașă și sunt și foarte nesănătoase. Adolescenta care a hotărât să slăbească trebuie să evite să mănânce în oraș și să încerce, mai degrabă, să mănânce mereu acasă, preparate din ingrediente naturale și sănătoase.

Limitarea consumului de zaharuri 

Cerealele cu zahăr, dulciurile și, în general, produsele cu zahăr sunt preferate de tineri. Acestea au însă o densitate calorică foarte mare, ridică brusc nivelul de zahăr din sânge și favorizează apoi creșterea apetitului. Adolescentele care vor să slăbească ar trebui să își potolească pofta de dulce cu ajutorul fructelor, pe care le vor consuma însă în cantități limitate.

Respectarea celor 3 mese + 2 gustări 

Alimentația sănătoasă implică controlul asupra cantității, dar și asupra calității alimentelor consumate. Ai grijă ca în meniul zilnic să incluzi fructe, legume, cereale integrale, alimente cu conținut scăzut de grăsimi și produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi.

Fructe și legume

Fructele  și legumele de culoare verde închis, roșu și portocaliu au un nivel ridicat de nutrienți de care ai nevoie, cum ar fi vitamina C, calciu și fibre. Adăugarea de roșii și spanac la sendvișul pe care îl mănânci este o modalitate ușoară de a consuma mai multe legume la o masă. Iar la gustare, poți apela oricând la fructe.

Cereale

Optează pentru cereale integrale, cum ar fi pâine integrală, orez brun, fulgi de ovăz, în loc de cereale rafinate, pâine albă și orez alb.

Proteine

Poți consuma carne slabă sau cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi curcanul sau puiul, și alte alimente bogate în proteine, cum ar fi fructele de mare, albușurile, fasolea, nucile și tofu.

Lactate 

Pentru a avea oase puternice, ai nevoie de produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi. Dacă nu poți digera lactoza - zahărul din lapte care poate provoca dureri de stomac sau gaze - optează pentru laptele fără lactoză sau lapte de soia cu adaos de calciu. Iaurtul fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi este, de asemenea, o sursă bună de produse lactate.

Grăsimi

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Grăsimea este o parte importantă a dietei tale. Grăsimea ajută corpul să crească și să se dezvolte și poate chiar să îți mențină pielea și părul sănătoase. Dar grăsimile au mai multe calorii pe gram decât proteinele sau carbohidrații, iar unele nu sunt sănătoase.

Unele grăsimi, cum ar fi uleiurile care provin din plante și sunt lichide la temperatura camerei, sunt mai potrivite decât alte tipuri de grăsimi. Printre alimentele care conțin uleiuri sănătoase se numără: avocado, măsline, nuci, semințe și fructe de mare, cum ar fi somonul și tonul.

Grăsimile solide, cum ar fi untul, margarina și untura, sunt solide la temperatura camerei. Aceste grăsimi conțin adesea grăsimi saturate și trans, care nu sunt sănătoase. Din categoria alimentelor cu grăsimi saturate fac parte și carnea grasă și brânza și alte produse lactate din lapte integral.

Evită carnea prăjită, cheeseburgerii și cartofii prăjiți, care au adesea multe grăsimi saturate și trans. Poți consuma, în schimb, un sendviș cu curcan cu muștar sau un burger cu carne slabă, curcan sau legume.

Nu sări peste mese

Multe adolescente fac greșeala de a sări peste micul dejun ori de a ignora masa de prânz. Acest lucru nu este deloc indicat, întrucât îți sabotează silueta și eforturile de a slăbi. Chiar dacă ești foarte ocupată cu școala și alte activități, este important să încerci să nu sari peste mese. Ține cont de aceste sfaturi pentru a îți menține organismul sătul toată ziua:

Mănâncă micul dejun în fiecare zi

Împachetează-ți prânzul în zilele de școală. Împachetarea prânzului te poate ajuta să îți controlezi porțiile de mâncare și crește șansele să îl consumi pentru că tu l-ai pregătit. Ia cina cu familia ta. Când mănânci preparate gătite acasă cu familia, este mai probabil să consumi alimente sănătoase. Mesele luate împreună cu familia oferă, de asemenea, șansa de a vă reconecta și de a împărtăși momentele din ziua care tocmai a trecut.

Implică-te în cumpărăturile săptămânale și la planificarea meselor acasă. Mersul la cumpărături și planificarea și pregătirea meselor cu membrii familiei sau prietenii pot fi distractive. Nu numai că poți alege un magazin alimentar preferat și alimente și rețete sănătoase, dar ai și șansa de a-i ajuta și pe alții din familia ta să mănânce sănătos.

Ai grijă la cantitatea de sare pe care o consumi

Corpul tău are nevoie de o cantitate mică de sodiu, care se găsește în mare parte în sare. Dar dacă obții prea mult sodiu din alimente și băuturi, există riscul să îți crească tensiunea arterială, ceea ce este nesănătos pentru inimă și pentru sănătate. Chiar dacă ești adolescentă, este important să acorzi atenție tensiunii arteriale și sănătății inimii de pe acum pentru a preveni problemele de sănătate pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Încearcă să consumi mai puțin de 2.300 mg (aproximativ 1 linguriță), de sodiu pe zi. Această cantitate include sarea din alimentele deja pregătite, precum și sarea pe care o pui tu în mâncare.

Fă mișcare 

Nu te baza doar pe regimul alimentar pentru a slăbi. Sportul este un aliat de preț în lupta cu kilogramele în plus. Cu ajutorul acestuia poți topi kilogramele în plus, însă poți totodată să îți modelezi corpul după bunul plac.

Ar trebui să fii activ fizic cel puțin 60 de minute pe zi. De regulă, ar trebui să practici activitate fizică aerobă de intensitate moderată. Exemple de activitate fizică aerobă sau activitate care te face să respiri mai greu și să accelerează ritmul cardiac sunt: joggingul, mersul cu bicicleta și dansul.

Activitățile de rutină, cum ar fi curățarea camerei sau ducerea gunoiului, s-ar putea să nu-ți crească ritmul cardiac la fel ca mersul cu bicicleta sau joggingul. Dar sunt și acestea modalități bune de a rămâne activ în mod regulat.

Riscurile dietelor foarte drastice

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Adolescenta trebuie să slăbească treptat și sănătos, dacă vrea să își mențină apoi greutatea, dar și să nu își pună sănătatea în pericol. Curele de slăbire foarte drastice pot avea efecte devastatoare asupra organismului unei adolescente, care este în plină transformare deja. Pe de o parte, malnutriția, carențele alimentare și leșinul sunt doar câteva dintre complicațiile pe care le poate avea o dietă foarte strictă.

Pe de altă parte, pastilele pentru slăbit pot pune în pericol viața pacientei, acestea fiind contraindicate de medici, indiferent de vârstă. Familia adolescentei trebuie să îi fie alături în lupta cu kilogramele în plus și, dacă este posibil, să adopte chiar același regim alimentar pentru a îi arată sprijinul nelimitat oferit.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:  
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Take Charge of Your Health: A Guide for Teenagers
https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/take-charge-health-guide-teenagers
National Library of Medicine - Dieting in adolescence
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2720870/
Centers for Disease Control and Prevention - Health Effects of Overweight and Obesity
https://www.cdc.gov/healthyweight/effects/index.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0