Cum eviți sedentarismul dacă nu-ți place să faci sport?

Faptul că nu-ți place să faci sport nu înseamnă că nu poți fi o persoană care face mișcare și își păstrează sănătatea și forma fizică. Cum poți evita sedentarismul dacă nu ești fan al sportului?

Să spunem lucrurilor pe nume: sunt persoane care adoră să facă sport și altele care, deși nu vor să fie sedentare, nu au deloc tragere de inimă să alerge prin parc ori să facă gimnastică pe o saltea la domiciliu. Ca să nu mai vorbim de mersul la sală! Dacă simți că te numeri printre ele, iată ce poți face, totuși, pentru a introduce mișcarea în viața ta, ca să fii mai sănătos și în formă.

Treburile casnice te scapă de sedentarism

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ai auzit bine. În loc să îi lași pe ceilalți membri ai familiei să aspire, să dea cu mopul și să frece chiuvetele din casă, ia tu atitudine. Sau, dacă locuiești într-o casă foarte mare, atunci, cu siguranță, e normal să contribuiți cu toții la curățenie - și în acest fel, faceți cu toții mișcare. Treburile casnice reprezintă o activitate fizică de intensitate moderată, care îți pune sângele în mișcare, te ajută să rămâi în formă și să ai la final și o stare de bine.

Dansul, un mod plăcut de a face mișcare

Dansul este o modalitate excelentă de a scăpa de sedentarism și este recomandat la toate vârstele. Dacă locuiești cu alți membri ai familiei sau cu prieteni, implică-i și pe ei în această activitate, care se poate transforma rapid într-una care să vă crească tuturor buna dispoziție. Nici dacă locuiești singur nu este o problemă: îți alegi câteva piese muzicale preferate și dansezi până obosești!

Drumețiile pun sedentarismul pe fugă

Persoanele care locuiesc în zone montane sunt cele mai avantajate, deoarece trebuie doar să iasă din casă sau să se deplaseze 20-30 de minute și ajung într-o zonă în care se pot face drumeții în natură. Dacă nu ai muntele lângă tine, fă în așa fel ca măcar în weekend să te urci în mașină ori să iei trenul pentru a face o excursie. Sau, caută chiar la tine în oraș zone verzi sau străzi mai liniștite pe unde te poți plimba 30-40 de minute. Dacă ai probleme cu articulațiile, poți lua un supliment alimentar cu ulei de pește care să îți protejeze cartilajele și să te ajute să-ți menții mobilitatea când faci mișcare.

Grădinăritul = mișcare în aer liber

Un alt inamic al sedentarismului este grădinăritul. Cei care au o grădină de îngrijit sunt norocoși, deoarece nu numai că se pot bucura de un colț de natură, dar, în funcție de ce își doresc de la o grădină și de cât teren au, pot crește legume sau cereale ori flori. Grădinăritul care implică săpat, aplecat, cules sau smuls seamănă bine cu un antrenament sportiv, doar că este mai plăcut.

Și sexul este tot un fel de sport

Cercetările arată că sexul, practicat de două-trei ori pe săptămână, ajută la prevenirea bolilor de inimă, mai ales în cazul femeilor. De asemenea, scade stresul și te ajută să te concentrezi mai bine. Nu în ultimul rând, în timpul actului sexual se ard calorii, astfel încât această activitate contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase.

O consolă de jocuri te face să te miști mai mult

Nu în ultimul rând, poți investi într-un joc video pentru acasă, care să te facă să te ridici de pe canapea. În unele jocuri te vei afla într-un mediu montan, în care trebuie să faci mișcări din brațe și din picioare ca și cum ai urca pe un deal sau pe un munte, în altele poți fi în junglă și trebuie să te miști ca și cum ai alerga din calea unui animal sălbatic, în altele te poți afla în ring, unde trebuie să faci mișcări ca și cum ai boxa. Nu te mira dacă, după o primă sesiune de acest fel, nu doar că ai o stare psihică mai bună, ci ai și febră musculară!

De ce avem nevoie de mișcare?

Corpul este construit pentru a se mișca: a merge, a alerga, a sări și așa mai departe. În trecut, oamenii trebuiau să se angajeze într-o activitate fizică moderată până la viguroasă pur și simplu pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice de la muncă, dar, pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat, nevoia de mișcare de zi cu zi a scăzut semnificativ. Multe joburi se fac stând pe scaun la birou, astfel încât mulți oameni ajung sedentari. 

Pentru sănătatea musculară

Mușchii noștri au nevoie de mișcare. Se conectează la oasele noastre prin tendoane și ligamente și funcționează ca pârghii și suporturi pentru oase. Când îți folosești mușchii în mod regulat, stimulezi întreținerea și creșterea țesutului muscular, pentru a-ți putea folosi corpul adecvat. Persoanele care nu se mișcă destul riscă atrofia musculară, care poate duce la slăbiciune, postură slabă și scăderea puterii de mișcare. De asemenea, dacă nu reușești să faci mișcare regulat și pierzi treptat masă musculară, metabolismul va încetini și el, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pentru sănătatea oaselor

Și oasele au nevoie de mișcare. Menținerea oaselor puternice pe măsură ce îmbătrânești poate ajuta la prevenirea osteoporozei, o boală degenerativă care apare atunci când oasele își pierd masa și încep să se subțieze. Persoanele cu osteoporoză prezintă un risc mai mare de cădere, fracturi și invaliditate pe termen lung. Persoanele care fac regulat mișcare stimulează producția de celule osoase, asigurându-se că masa osoasă crește sau rămâne constantă cu vârsta. Exerciții bune pentru sănătatea oaselor sunt mersul pe jos, dansul, alergarea și antrenamentele de forță.

Pentru sănătatea inimii și a plămânilor

Inima și plămânii se bucură de mișcare. Când faci exerciții cardio, inima și plămânii trebuie să lucreze mai mult pentru a oferi mușchilor oxigenul de care au nevoie. Când respiri mai greu, inima trebuie să pompeze mai repede pentru a livra oxigenul către celule. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, venele se dilată pentru a face față fluxului crescut de sânge. Acest proces general te ajută să-ții menții venele și arterele flexibile și să împiedici acumularea de plăci sau cheaguri.

Pentru sănătatea mentală

La fel de important, și mintea are nevoie de mișcare. Exercițiul fizic crește fluxul sangvin către creier și stimulează creșterea masei creierului, în special în hipocamp - o zonă extrem de importantă în memorie și raționament. Menținerea masei cerebrale pe măsură ce îmbătrânești poate ajuta la prevenirea sau încetinirea tulburărilor cognitive și a demenței.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Exercise: 7 benefits of regular physical activity
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048389


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0