Cum combați obezitatea folosind principiile medicinei chineze

În cultura chineză, conceptele de yin și yang sunt fundamentale. Așadar, echilibrul are un rol esențial în toate aspectele vieții. Reducerea incidenței obezității este în centrul atenției globale, iar medicina tradițională chineză (MTC) poate juca un rol important în atingerea acestui obiectiv.

Numeroase studii au arătat că majoritatea persoanelor cu obezitate prezintă rezistență la leptină, că leptina exogenă este ineficientă la persoanele cu obezitate, iar efectul leptinei scade odată cu creșterea nivelului seric de leptină la persoanele cu obezitate. În prezent, există multe ipoteze privind mecanismul rezistenței la leptină, dar nu există o concluzie definitivă. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În schimb, medicina tradițională chineză are o istorie îndelungată în tratarea obezității, iar MTC unică și compusă este o metodă eficientă de tratament al obezității. Cu toate acestea, mecanismul de acțiune al acestei tradiții este complex și se opune dezvoltării ulterioare a medicamentelor pentru pierderea în greutate. În ultimul deceniu, farmacologia de rețea a devenit un instrument important pentru explorarea mecanismului MTC-urilor compuse.

Potrivit medicinei chineze, fiecare gust este asociat unui organ, la fel cum fiecărui organ îi corespunde un element. Gustul amar este asociat cu inima și cu elementul Foc. Dulcele este asociat cu splină și cu elementul Pământ. Pe de altă parte, gustul acru corespunde ficatului și elementului Lemn. În ceea ce privește gustul picant, plămânii sunt cei care îi corespund, iar semnul este cel al Metalului. Gustul sărat este asociat cu rinichii și, bineînțeles, cu elementul Apă. Pentru a alcătui o masă sănătoasă, toate aceste 5 gusturi trebuie să fie incorporate. În acest fel, ne asigurăm ca se menține echilibrul și că suntem protejați de boli.

Specialiștii în medicina chineză susțin că, în cele mai multe cazuri, obezitatea apare nu numai din cauza unei diete nesănătoase și hipercalorice, ci și din cauză că un organ nu mai funcționează așa cum trebuie.

Ce este obezitatea

Obezitatea este definită ca o greutate corporală excesivă, care este cauzată de stocarea unei cantități excesive și disproporționate de energie sub formă de țesuturi adipoase. O astfel de creștere a grăsimii favorizează progresiv dezechilibrul dintre stocarea și cheltuielile energetice, prezentând tulburări metabolice de glucoză, lipide și proteine. Obezitatea duce, de asemenea, la inflamație cronică de grad scăzut. În ceea ce privește medicina tradițională chineză, pacienții obezi au "căldură" internă sau, în mod specific, "căldură umedă". Acesta este un sindrom foarte important în MTC, observat adesea la pacienții obezi. Dezvoltarea obezității este strâns legată de tulburări metabolice severe, cum ar fi rezistența la insulină, diabetul de tip 2 și steatoza hepatică. Aceste modificări patologice cauzează morbiditate și mortalitate severe la pacienți și creează o povară semnificativă pentru indivizi, familii și societate. În prezent, obiceiurile alimentare și stilul de viață s-au schimbat semnificativ în rândul populației, iar un stil de viață sedentar reduce consumul de energie.

Recomandări din medicina chineză 

Recomandările din medicina chineză pentru combaterea obezității, dar și pentru menținerea greutății pe termen lung, spun că:

  • Mesele se vor lua la aceleași ore în fiecare zi – micul dejun și cina vor fi mai ușoare decât prânzul.
  • Se recomandă consumul de legume, precum și cel al alimentelor ușor digerabile.
  • Se recomandă limitarea consumului de zahăr, produse lactate, alimente grase și alcool.
  • Se recomandă consumul de alimente călduțe și eliminarea din dietă a alimentelor reci.
  • Se va renunța la gustări.
  • Se consumă alimentele gătite, niciodată în stare crudă.
  • Apa se bea numai la finalul mesei, niciodată înainte; de asemenea, apa se bea călduță, niciodată rece.
  • Se recomandă înjumătățirea carbohidraților la începutul dietei și creșterea consumului de legume și pește.
  • E indicat consumul de orez, quinoa și este contraindicat consumul de cereale rafinate.
  • Se va consuma ceai verde, care suprimă apetitul, stimuleză digestia și combate efectul radicalilor liberi.
  • Carnea roșie se mănâncă cu moderație.
  • Se recomandă consumul alimentelor în tihnă, niciodată în grabă.

Potrivit medicinei chineze, e ideal să mănânci câte o supă la fiecare masă din zi – în acest fel reușești să ții sub control nevoia de a mânca; supele fermentate precum celebra supă miso sunt în mod deosebit recomandate.Potrivit medicinei chineze, caloriile nu trebuie numărate, pentru că mâncarea este privită ca fiind hrană pentru trup, nu cauză a apariției grăsimii corporale. Atât timp cât te concentrezi pe alegerea alimentelor sănătoase și pe consumul echilibrat al acestora, nu ai cum să dai greș.

Utilizarea ierburilor din medicina tradițională chineză ajută în arderea grăsimilor. Diverse plante te pot ajuta să slăbești prin suprimarea apetitului, creșterea metabolismului și arderea grăsimilor. Unele dintre cele mai bune ierburi din medicina tradițională chineză pentru pierderea în greutate includ He Ye (frunze de lotus), Fu Ling și Huang Qi.

 

 

Totodată, chinezii ne recomandă să ținem stresul sub control, la fel și furia și frustrările. Asta pentru că mâncatul compulsiv își are rădăcinile în problemele emoționale. Societatea în care trăim ne face pe tot mai mulți dintre noi să avem asemenea probleme, care merg mână în mână cu obezitatea.

Acupunctura stimulează energia vitală, adică Qi-ul, accelerând astfel metabolismul. De aceea, în combaterea obezității, se recomandă folosirea acupuncturii de 1-2 ori pe săptămână. Această tehnică nu ajută numai în lupta cu kilogramele în plus, ci reglează și dezechilibrele care ar putea cauza o serie de boli.

Și exercițiile de intensitate moderată trebuie practicate zilnic, pentru a menține organismul alert și pentru a stimula procesul digestiv și arderea caloriilor. 

Pentru persoanele în vârstă și pentru cei cu afecțiuni speciale care nu pot face exerciții fizice de forță, tai chi este potrivit și poate ajuta la reducerea stresului și a greutății corporale. Întemeiat în artele marțiale, tai chi este o formă de exerciții fizice efectuate adesea în aer liber care implică mișcări lente și respirații profunde.

Tai chi oferă atât beneficii fizice, cât și emoționale. Pe lângă reducerea simptomelor depresiei și anxietății, tai chi poate ajuta la tonifierea și dezvoltarea forței musculare fără a folosi greutăți.

Obezitatea nu trebuie neglijată, întrucât vine la pachet cu o serie de riscuri pentru sănătate, începând de la cele cardiovasculare care, pe termen lung, îți pot pune și viața în pericol. De asemenea, articulațiile tale pot avea de suferit din cauza kilogramelor în plus și din cauza presiunii suplimentare puse de acestea. În acest fel, pot apărea durerile lombare, gonartroza ori coxartroza. Kilogramele în plus cresc, treptat, și sensibilitatea la insulină, ceea ce înseamnă că obezitatea favorizează și instalarea diabetului. Poți reduce toate aceste riscuri ținând o dietă și adoptând un stil de viață echilibrat, astfel încât să ajungi la un indice de masă corporală sănătos.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.   
  
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Recent evidence in support of traditional chinese medicine to restore normal leptin function in simple obesity” - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844022007708 
“Mechanism and Basis of Traditional Chinese Medicine Against Obesity: Prevention and Treatment Strategies” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7982543/#B5 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0