Astmul – remedii chinezești de prevenire și tratare pentru această afecțiune respiratorie

Această tulburare alergica gravă constituie unul din principalele motive de prezentare la medic.Copiii sunt cei mai expuși și de aceea trebuie să cunoaștem simptomele că să luăm măsuri urgente de ajutor.

Cauze și simptome

Mecanismul prin care se produce astmul este acela de spasme musculare în interiorul plămânilor, în jurul bronhiilor-peretele interior se umflă și stochează secrețiile,de unde rezultă primul semn-respirația dificilă. Din cauza secreției excesive de mucus, căile respiratorii se îngustează mult făcând că aerul să fie greu de eliminat și de aceea respirația devine dificilă. Bolnavul simte că nu mai poate respiră, tușește sec și spasmodic, își găsește greu o poziție confortabilă,respirația e șuierătoare,simte apăsare în piept și chiar durere, mâncărimi și scurgeri nazale, expectorație.

De obicei, prima criză este și cea mai periculoasă ținând cont că nu știi cum să gestionezi aceste probleme și nici nu ai ajutorul medicamentos iar panică amplifică starea de rău,pielea și mucoasă își pierd culoarea. De aceea,nu trebuie neglijate astfel de simptome, nu trec de la sine ci din contra se pot agrava iar din acest motiv trebuie ajuns urgent la medic. Din păcate,medicină convențională nu cunoaște remediu pentru astm iar tratamentele recomandate pot da efecte secundare, printre care și insomnia. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauzele pot fi genetice, răceli repetate și netratate, poluare de orice fel, hipersensibilitate la mirosuri puternice, puf, blană, praf, polen, creveți, medicamente, tulburări emoționale și chiar frigul sau exercițiile fizice extenuante pot cauza astm. 

Medicii și terapeuții chinezi consideră că astmul este provocat de deficiență qi-ului (energia vitală care întreține viață) rinichilor și plămânilor iar cauzele pot fi interne (pierderea excesiva a qi-ului prin excese sexuale) sau externe(frigul și alimentația greșită). Plămânii sunt considerați “prim ministru”, ei controlează respirația și energia, ajută inimă să coordoneze sângele.

Relația este strânsă între respirație și puls și stă la bază exercițiilor chinezești de respirație:yoga sau meditație. Această reglare stabilește o punte între corp și minte. De asemenea, anxietatea poate blocă energia dăunând plămânilor dar și intestinului gros – organul yang pereche al plămânilor, determinând apariția indigestiei sau a constipației. Rinichii-‘ministrul puterii” este considerat rezervorul de energie al corpului. Alături de intestinul gros controlează echilibrul lichidelor din corp și reglează echilibrul acido-bazic al organismului. Rinichii reprezintă curajul și voința și, orice perturbare a energiei acestora conduce la frică care duce la fenomenul cunoscut în cazul afectării lor și anume urinarea involuntară. 

Prevenire și tratare

Este foarte important să nu stați în frig, să nu fiți foarte stresați, să nu faceți exerciții extenuante. E necesar să va întăriți plămânii și aparatul respirator, să nu faceți hipoglicemii, să evitați fumatul sau să stați în fum, să nu consumați alimente alergene, alcool în exces,produse lactace-generează mucus, să nu consumați produse de panificație din făină albă. 

Alimente recomandate: 

 • supă de plămân de porc în care să puneți câteva cristale mari de zahăr din trestie de zahăr(de 2-3 ori/zi) 
 • amestec de susan prăjit cu miere și ghimbir (dimineața și seară) 
 • amestec de nuci, miere și ghimbir 
 • se fierb ridichi cu miere și se consumă și zeamă și ridichiile fierte 
 • apa purificata dizolvă mucusul acumulat pe bronhii 
 • zeamă de lămâie curată mucusul din sinusuri și bronhii 
 • morcovii, usturoiul, spanacul și țelina nu trebuie să lipsească din alimentația astmaticilor 
 • ananasul și piersicile coapte, fără coajă 
 • în timpul crizei puneți sub limbă o felie de ceapă albă sau beți o cafea tare

Alte remedii naturale: 

 • exerciții fizice ușoare 
 • masarea pieptului,zilnic 
 • qigong-ul (capacitatea de a controla energia) întărește plămânii și ajută la vindecare 
 • lovirea ușoară a coloanei vertebrale cu încheieturile degetelor ajută la ameliorarea simptomelor astmului și problemelor pulmonare 
 • stați aplecați deasupra unui vas cu apa fierbinte și respirați adânc pentru a va trata problemele cailor respiratorii 
 • presopunctură (influența pozitivă asupra stării de sănătate, ajută qi-ul să circule și-l întărește, restabilește dintre forțele yin și yang din corp) 

După cum știm, e foarte important să avem grijă de sănătatea noastră și a celor din jurâ, iar acest lucru îl putem face printr-o alimentație corectă și evitarea exceselor de orice fel, să ne familiarizăm cu combinațiile corecte alimentare și să urmăm dietă Tao (echilibrul) astfel încât să fim sănătoși și fericiți! 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă: Secretele medicinei chineze, Henry B.Lin

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0