Cum gestionam obezitatea la copii?

Obezitatea nu este doar boala adultului și, dacă apare din copilărie, tratamentele chirurgicale nu trebuie amânate, spun la unison chirurgii.  

Obezitatea la copii

Obezitatea infantilă este o boală complexă cauzată de genetică, tiparele de alimentație, nivelurile de activitate fizică și rutinele de somn. Condițiile în care trăim, învățăm, muncim și ne jucăm pot face dificilă alimentația sănătoasă.

Potrivit statisticilor, aproximativ 1 din 5 copii americani este diagnosticat cu obezitate. În comparație cu copiii cu greutate sănătoasă, copiii supraponderali sau cu obezitate prezintă un risc mai mare de astm, apnee în somn, probleme osoase și articulare, diabet de tip 2 și boli de inimă.

Deși nu există o singură soluție pentru a aborda obezitatea, există multe moduri în care părinții îți pot ajuta copiii să aibă o greutate sănătoasă și să stabilească acasă obiceiuri sănătoase, pe care cei mici să le urmeze pe tot parcursul vieții.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratament obezitate la copii

Medicamentele, modificările stilului de viață și intervențiile chirurgicale sunt pe lista scurtă a noilor recomandări ale Academiei Americane de Pediatrie (AAP) pentru medicii care tratează obezitatea infantilă.

Noul glid se concentrează mai degrabă pe tratarea obezității decât pe prevenirea acesteia. Mai exact, specialiștii spun că medicii ar trebui să se concentreze pe un tratament cuprinzător, inclusiv suport nutrițional, terapie comportamentală, farmacoterapie pentru copiii cu vârsta de 12 ani și peste, precum și chirurgie metabolică și bariatrică pentru adolescenții cu vârsta de 13 ani și peste cu obezitate severă.

Tratament non-chirurgical

Până la acest moment, există trei medicamente noi aprobate de Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite ale Americii în ultimii doi ani pentru obezitatea infantilă. Cu toate acestea, accesul este încă foarte limitat pentru pacienții pediatrici.

Tratamentul chirurgical

Un raport publicat în revista Pediatrics a numit intervențiile chirurgicale pentru pierderea în greutate în rândul copiilor „subutilizate”, în special în rândul grupurilor minoritare. Dar specialiștii atrag atenția că chirurgia metabolică și bariatrică ar trebui să fie considerate instrumente viabile pentru adolescenții și adulții tineri cu obezitate severă sau obezitate cu complicații. Pentru mulți pacienți, intervenția chirurgicală este singura opțiune cu șanse semnificative pentru ca aceștia să scadă în greutate.

Diverse proceduri chirurgicale bariatrice au fost utilizate la adulți și unii adolescenți (în majoritatea centrelor, pacienți peste 15 ani) cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 40 kg/m2 sau greutate care depășește 100% din greutatea corporală ideală (IBW). Și tu îți poți calcula indicele de masă corporală, gratuit, aici, pe DOC.ro.

Chirurgia bariatrică se referă la o serie de proceduri diferite menite să restricționeze aportul de alimente și/sau să reducă absorbția nutrienților. Cele mai frecvente operații pentru adolescenți sunt benzile gastrice reglabile laparoscopice și bypass-ul gastric.

Banda gastrică reglabilă laparoscopică

Utilizarea benzii gastrice reglabile laparoscopic presupune plasarea unui guler cu un balon intern, umplut cu soluție salină, în jurul stomacului superior, la 1-2 cm sub joncțiunea esofagogastrică. Acest lucru creează o pungă gastrică superioară de 30 ml care poate fi modificată prin injectarea unei cantități mici de ser fiziologic într-un port subcutanat legat de balon.

Datele sugerează că această abordare chirurgicală este asociată cu rezultate foarte bune, iar rata sa scăzută de complicații și reversibilitatea fac din banda gastrică reglabilă laparoscopică un tratament alternativ viabil pentru pacientul adolescent. Cu toate acestea, această abordare chirurgicală, ar trebui luată în considerare numai în cazurile cele mai severe de obezitate a adolescenților care sunt rezistente la toate celelalte forme de terapie.

Cercetătorii au descoperit că banda gastrică reglabilă laparoscopică a dus la un procent mai mare de pacienți care obțin o pierdere de 50% din excesul de greutate, în comparație cu intervenția în stilul de viață. 

Bypass-ul gastric

O altă procedură este bypass-ul gastric, în timpul căruia se taie nu doar o parte din stomac, ci și una din intestin. Metoda bypass-ului gastric implică alterarea complexă a anatomiei gastrointestinale, deși inversarea este posibilă din punct de vedere tehnic. Pentru a restrânge capacitatea gastrică, la joncțiunea gastro-esofagiană este creată o mică pungă stomacală proximală.

O mare parte din sistemul alimentar gastric și duodenal sunt ocolite, împiedicând absorbția normală a caloriilor și nutrienților și necesitând suplimentarea pe termen lung cu vitamine și minerale. Efectele metabolice benefice ale bypass-ului gastric nu au fost încă definite cu precizie, dar pare să provoace remiterea rapidă a diabetului zaharat postoperator. 

Deși complicațiile par a fi mai mari decât pentru banda gastrică reglabilă laparoscopică, care apar într-o rată de 20-30%, pierderea în greutate este de obicei mai mare decât cea obținută prin proceduri pur restrictive și este singura procedură aprobată pentru adolescenți din SUA.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Complicațiile asociate includ sângerare postoperatorie, malnutriție severă (în special deficiență de fier, vitamina B12 și calciu), scurgere în compartimentul de capsare, dilatație gastrică acută, golire gastrică întârziată, vărsături, hernii ale plăgii, obstrucție intestinală, anemie, stenoză stromală, formarea de calculi biliari, ulcerație marginală și sindrom de dumping (cauzat de consumul de zahăr rafinat, simptomele cărora includ ritm cardiac rapid, greață, tremor, senzație de leșin și diaree).

Micșorarea chirurgicală a stomacului

Soluția, în cazul tinerilor mari mâncăcioși, care refuză să aplice un regim de alimentație echilibrată? Micșorarea chirurgicală a stomacului. Se numește gastrectomie longitudinală, adică tăierea pe lung a unei părți din stomac. Prin scoaterea părții fundice a stomacului se înlătură și celulele producătoare de grelină – un hormon implicat în senzația de foame/sațietate - practic, hormonul foamei. În felul acesta, pacienții simt rar senzația de foame și, atunci când apare, reușesc să mănânce doar foarte puțin.

Utilizarea endoscopiei de reducere a orificiilor transorale

O altă procedură experimentată în Statele Unite ale Americii se numește  endoscopie de reducere a orificiilor transorale. Aceasta schimbă forma stomacului și reduce apetitul fără nicio incizie, doar cu ajutorul câtorva clame care se introduc la nivel gastric prin gură, sub ghidaj endoscopic.  

Această procedură poate ajuta la gestionarea recâștigării în greutate după bypass-ul gastric. În timpul acestei proceduri, se folosește un sistem de sutură endoscopică pentru a plia și a reduce dimensiunea anastomozei gastrojejunale. Scopul este de a întârzia golirea pungii gastrice și de a spori senzația de sațietate. Potrivit unei revizuiri recente, această metodă de tratament necesită de obicei mai multe sesiuni endoscopice 1.

Iată câteva sfaturi pentru a menține o greutate normală pentru copiii noștri:

  • Încearcă să alăptezi cât de mult posibil, cu precădere în primele 6 luni de viață. Adaugă apoi în dieta lui zilnică fructe și legume.
  • Când cel mic a crescut, adoptă aceeași dietă pentru toată familia. Nu trebuie să gătești separat pentru fiecare membru al familiei, ci doar să adaptezi cantitatea pentru fiecare dintre ei.
  • Nu uita că tu ești principalul exemplu pentru copilul tău!
  • Arată-i copilului tău cât de importantă este o dietă sănătoasă. Mănâncă și tu alimente sănătoase și bea apă, la fel cum îți indemni și copilul să facă. Puterea exemplului este extrem de importantă în copilărie. 
  • Adoptarea modelelor de alimentație sănătoasă în familie îi ajută pe copii să atingă și să mențină o greutate sănătoasă pe măsură ce îmbătrânesc. Consumul unei varietăți de legume și fructe, cereale integrale, alimente slabe proteice și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi respectă regulile de nutriție recomandate de specialiști.
  • Tinerii activi fizic au mușchi și oase mai puternice, o sănătate cardiovasculară mai bună și grăsime corporală mai mică decât cei care sunt inactivi. Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani ar trebui să fie activi fizic pe tot parcursul zilei. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani au nevoie de cel puțin 60 de minute de activitate fizică în fiecare zi.
  • Micul dejun este foarte important. Ai grijă ca micuțul tău să nu sară peste această masă și să nu plece la școală fără să mănânce.
  • Învață copilul să bea apă de mic, în detrimentul sucurilor, care sunt nesănătoase și bogate în zahăr.
  • Nu oferi copilului mâncare de tip fast-food. Este un obicei care poate da dependență și care este extrem de nesănătos!
  • Un somn bun ajută la prevenirea diabetului de tip 2, a obezității, a rănilor și a problemelor cu atenția și comportamentul. Copiii care nu dorm suficient sunt expuși riscului de creștere nesănătoasă în greutate. De cât somn au nevoie copiii? Preșcolarii au nevoie de 11-13 ore de somn pe zi, inclusiv somnul de prânz. Copiii care au între 6-12 ani au nevoie de 9-12 ore de somn neîntrerupt pe noapte, iar tinerii de 13-18 ani au nevoie de 8-10 ore. Respectarea unui program de somn consecvent, inclusiv în weekend, poate ajuta copiii să doarmă mai bine.
  • La tineri, expunerea la ecran poate duce la somn insuficient, creștere în greutate, note mai mici la școală și sănătate mintală precară. Reducerea timpului pe ecran poate elibera timp pentru activitățile de familie și poate elimina nevoia de a mânca alimente nesănătoase. Oprirea ecranelor cu o oră înainte de culcare și îndepărtarea ecranelor din dormitoarele copiilor pot contribui la reducerea timpului petrecut pe ecran și la îmbunătățirea somnului. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Pediatrics Issues Its First Comprehensive Guideline on Evaluating, Treating Children and Adolescents With Obesity
https://www.aap.org/en/news-room/news-releases/aap/2022/american-academy-of-pediatrics-issues-its-first-comprehensive-guideline-on-evaluating-treating-children-and-adolescents-with-obesity/
1 Studiul „Endoscopic full-thickness suturing plus argon plasma mucosal coagulation versus argon plasma mucosal coagulation alone for weight regain after gastric bypass: a systematic review and meta-analysis”, Gastrointestinal Endoscopy Volume 92, Issue 6, December 2020, Veeravich Jaruvongvanich  Kornpong Vantanasiri
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016510720345648?via%3Dihub
Centers for Disease Control and Prevention - Preventing Childhood Obesity: 4 Things Families Can Do
https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/features/childhood-obesity/index.html
World Health Organization - Do surgical interventions to treat obesity in children and adolescents have long- versus short-term advantages and are they cost-effective?
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/364519/9789289056755-eng.pdf?sequence=1


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0