Combaterea obezitatii poate determina diabetul de tip 2 sa intre in remisiune

Obezitatea contribuie la instalarea diabetului de tip 2, însă ceea ce nu știai este că tratarea acesteia poate determina diabetul să intre în remisiune. Noile studii făcute în domeniu pe tema legăturii dintre obezitate și diabet scot la iveală lucruri încurajatoare – combaterea obezității și revenirea la o greutate normală poate determina, la unii pacienți, intrarea diabetului în remisiune.

Remisiunea diabetului de tip 2 în rândul pacienților cu obezitate

Diabetul zaharat a fost considerat o boală metabolică cronică progresivă incurabilă. Bypass-ul gastric cu anastomoză unică (SAGB) s-a dovedit a fi eficient la pacienții obezi, dar impactul său asupra diabeticilor non-obezi nu este studiat pe larg.

Deși remisiunea postoperatorie a diabetului zaharat 2 a fost observată în urmă cu patru decenii, intervenția chirurgicală metabolică a fost limitată la cei cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare sau egală cu 35 kg/m2. Pe baza a numeroase studii, Federația Internațională de Diabet a sugerat că chirurgia metabolică ar putea fi benefică și pentru pacienții cu IMC 30–35 kg/m2, care nu răspund la tratamentul medical.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Remisiunea diabetului de tip 2 este o problemă extrem de controversată. Specialiștii au convenit să definească remisiunea ca fiind capacitatea de a înceta administrarea cu toate medicamentele asociate diabetului pentru cel puțin 1 an și de a menține nivelurile de glucoză din sânge și HbA1C în limitele normale1.  

În urmă cu câțiva ani, cercetătorii au publicat primele rezultate ale unui studiu clinic, care a arătat că programele intenive de slăbire ar putea ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să obțină remisie fără a lua niciun medicament 2.

Studiul a fost numit Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT). Dar cum are loc această remisiune și poate aceasta să persiste vreme îndelungată? De ce unii oameni obțin o remisie de durată, în timp ce pentru alții, diabetul revine? 

Studiul și-a propus să testeze – și să confirme – așa-numita ipoteză a ciclului dublu. Mai exact, cercetătorii spun că diabetul de tip 2 rezultă din acumularea de grăsime în ficat, care induce rezistența la insulină și crește producția de zahăr din sânge.

Aceste efecte, la rândul lor, cresc nivelul de insulină plasmatică, precipitând „un ciclu de auto-întărire” în care insulina stimulează producția de grăsime. Aceste niveluri crescute de grăsime hepatică fac ca lipidele să se reverse în mai multe țesuturi, inclusiv în pancreas.

Celulele beta, care sunt responsabile pentru dezvoltarea insulinei, sunt localizate în pancreas. În studiul DiRECT, autorii au investigat predicțiile ipotezei ciclului dublu timp de 2 ani. Cercetătorii au vrut să înțeleagă procesele fiziopatologice care stau la baza recurenței diabetului de tip 2 în grupul care a obținut inițial remisiune, dar apoi a recidivat înapoi la diabet.

În acest scop, cercetătorii au cuantificat grăsimea intra-organică și abdominală folosind scanări RMN de ultimă oră la 12 și 24 de luni, analizând, cu precădere,  grăsimea pancreatică și hepatică.
Analiza a inclus măsurători ale glucozei, HbA1c, colesterolului cu lipoproteine de înaltă densitate (HDL) și trigliceridelor. Echipa a analizat, de asemenea, acizii grași, secreția de insulină și funcția celulelor beta.

Când grăsimea din ficat „înfundă” pancreasul

Studiul a arătat că majoritatea participanților la studiu au reușit să-ți mențină remisiunea pe parcursul a 2 ani, dar că acest lucru a fost posibil doar dacă trigliceridele hepatice și grăsimea din pancreas au rămas scăzute.

Mai exact, aproape 9 din 10 participanți care au reușit să slăbească 15 kilograme sau mai mult în studiul DiRECT au reușit să intre în remisiune. După 2 ani, mai mult de o treime dintre acești indivizi nu aveau diabet și nu aveau nevoie de medicamente pentru diabet de cel puțin 24 de luni. Un grup mic, totuși, a prezentat remisiune, care a fost asociată cu o revenire la niveluri ridicate de trigliceride hepatice și niveluri ridicate de grăsime intrapancreatică.

Combaterea obezității, necesară pacienților cu obezitate

Chiar dacă remisiunea apare numai la o parte dintre pacienții cu diabet de tip 2 care scapă de kilogramele în plus, combaterea obezității este totuși necesară pacientului cu diabet, întrucât astfel boala metabolică este ameliorată. Concret, pacienții supraponderali care au diabet de tip 2 și încep un program de slăbire reușesc să își mențină mai ușor glicemia sub control, pe măsură ce kilogramele în plus sunt eliminate. 

Asta înseamnă că, prin dietă și persistență, pacienții sunt capabili să elimine din grăsime și chiar să determine ca diabetul să intre în remisiune. Cu cât acest lucru se face mai devreme după diagnostic, cu atât este mai probabil să se poată obține remisiunea, atrag atenția specialiștii. Sunt necesare, însă, studii suplimentare pe această temă.

La fiecare control medical al pacientului cu diabet de tip 2 și obezitate, medicul trebuie să îi calculeze indicele de masă corporală, astfel încât să observe evoluția pacientului și să facă recomandări în funcție de aceasta. Îți poți calcula și tu indicele de masa corporală pe DOC.RO, aici.

Cum să slăbești fără chirurgia bariatrică, dacă ai diabet de tip 2

Unii oameni au pierdut o cantitate substanțială în greutate și au determinat ca diabetul să intre în remisie prin modificarea stilului de viață și a dietei sau prin intervenția chirurgicală de slăbire (numită chirurgie bariatrică). Nu există o dietă specială pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care vor ca diabetul să intre in remisiune. Există o mulțime de moduri diferite de a pierde în greutate, dar nu există o dietă universală. 

Potrivit Societății Americane de Chirurgie Metabolice și Bariatrică, chirurgia bariatrică are ca rezultat remiterea diabetului la 78% dintre persoanele care sunt supuse acestei proceduri. Un studiu pe termen lung pe subiecți suedezi a constatat că 72% dintre persoanele care au fost supuse unei intervenții chirurgicale erau în remisie la doi ani după operație și 30% erau în remisie la 15 ani după operație. Pierderea în greutate, fluctuațiile hormonale și restricția calorică joacă probabil un rol în asta, cred specialiștii.

Cu cât ai diabet de tip 2 de mai multă vreme, cu atât este mai dificil să ajungi la remisie. În timp, celulele beta din pancreas „se ard” sau își pierd capacitatea de a produce insulină. După o anumită perioadă, poate fi imposibil să se restabilească producția normală de insulină. Cercetătorii sugerează că remiterea diabetului este posibilă pentru unii oameni până la zece ani după diagnostic, deși studiul de remisiune DiRECT, despre care am amintit mai sus, a inclus doar persoane care au avut diabet zaharat timp de șase ani sau mai puțin.

Dacă vrei să combați obezitatea fără să apelezi la intervențiile chirurgicale, e important să ai voință. Iată câteva recomandări care te vor ajuta să îți îndeplinești țelul:

Adoptă o dietă sănătoasă, combinată cu un program de sport 

Pacienții obezi care suferă de diabet trebuie, în primul rând, să adopte o dietă sănătoasă, iar apoi să practice sport în mod regulat. Dieta ar trebui să fie personalizată de un nutriționist, astfel încât să satisfacă nevoile nutriționale ale pacientului, dar totodată să fie restrictivă din punct de vedere caloric.

În plus, ține cont și de următoarele recomandări:

  • Verifică frecvent glicemia pentru a vedea cum răspunde glicemia la diferite alimente și stiluri de alimentație.  
  • Stabiliți un mod de a mânca cu conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi sănătoase. Încorporarea grăsimilor precum avocado, uleiuri neprocesate de nuci și măsline, brânză și iaurt grecesc poate reduce pofta pentru alimente nesănătoase.  
  • Încearcă să ai mereu la îndemână gustări cu conținut scăzut de carbohidrați, precum nucile de macadamia.
  • Fă o plimbare și bea un pahar cu apă atunci când nivelul zahărului din sânge este ridicat (mai mare de 140 sau 180 mg/dL, în funcție de intervalul țintă).
  • Încearcă să faci 10.000 de pași pe zi. Mersul pe jos este cea mai subestimată strategie de exerciții!
  • Țintește să dormi șapte sau mai multe ore, inclusiv să te culci la o anumită oră și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi. 

Activitatea sportivă trebuie să devină din ce în ce mai intensă

Ideal ar fi să se ajungă la cel puțin 200-300 de minute de sport pe săptămână – nu ne referim la plimbări sau activități similare, ci la exerciții fizice de intensitate moderată sau mare.

Apelează la un psiholog

Dacă ai tendința de a mânca compulsiv, fără să îți fie neapărat foame, apelează la ajutorul unui psiholog. Consilierea terapeutică te poate ajuta să depistezi cauzele nevoii de a mânca fără să-ți fie foame, însă totodată te va ajuta și să combați mâncatul compulsiv, printr-o serie de tehnici la îndemână. Terapia cognitiv comportamentală este în mod deosebit eficientă în acest sens.

Cere ajutorul familiei

Persoanele din jurul tău trebuie să înțeleagă cât de important este să fii susținut în lupta cu kilogramele în plus, care sunt dăunătoare pentru sănătate. Partenerul de viață, părinții sau orice alte persoane care locuiesc cu tine ar trebui să te susțină, adoptând o dietă mai sănătoasă. În acest fel, tentațiile vor fi mai mici, iar șansele de reușită vor fi mai mari.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul “From diabetes remedy to diabetes remission; could single-anastomosis gastric bypass be a safe bridge to reach target in non-obese patients”,  Asian J Surg. 2019 Jan, Tarek Abouzeid Osman Abouzeid, Ahmed Adel Ain Shoka, Karim Sabry Abd Elsamee Atia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29866394/
2 Studiul „Hepatic Lipoprotein Export and Remission of Human Type 2 Diabetes after Weight Loss”, Cell Metabolism, 2019, Ahmad Al-Mrabeh, Sviatlana V. Zhyzhneuskaya 
https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(19)30662-X#sec4
Diabetes UK - Type 2 reverse
https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/type-2-reverse#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0