Combaterea obezitatii poate determina diabetul de tip 2 sa intre in remisiune

Obezitatea contribuie la instalarea diabetului de tip 2, insa ceea ce nu stiai este ca tratarea acesteia poate determina diabetul sa intre in remisiune.

Noile studii facute in domeniu pe tema legaturii dintre obezitate si diabet scot la iveala lucruri incurajatoare – combaterea obezitatii si revenirea la o greutate normala poate determina, la unii pacienti, intrarea diabetului in remisiune.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetatorii italieni au facut un studiu care a aratat ca tratarea obezitatii prin chirurgie bariatrica poate sa ajute pacientul sa isi tina diabetul sub control. Totusi, pe termen lung, starea de sanatate a acestuia trebuie monitorizata in permanenta, astfel incat sa se observe daca apare din nou hiperglicemia.

Chiar daca remisiunea apare numai la o parte dintre pacientii cu diabet de tip 2 care scapa de kilogramele in plus, combaterea obezitatii este totusi necesara pacientului cu diabet, intrucat astfel boala metabolica este ameliorata. Concret, pacientii supraponderali care au diabet de tip 2 si incep un program de slabire reusesc sa isi mentina mai usor glicemia sub control, pe masura ce kilogramele in plus sunt eliminate. Sunt necesare, insa, studii suplimentare pe aceasta tema.

La fiecare control medical al pacientului cu diabet de tip 2 si obezitate, medicul trebuie sa ii calculeze indicele de masa corporala, astfel incat sa observe evolutia pacientului si sa faca recomanari in functie de aceasta. Iti poti calcula si tu indicele de masa corporala pe DOC.RO, aici.

Cum sa slabesti fara chirurgia bariatrica, daca ai diabet de tip 2

Daca vrei sa combati obezitatea fara sa apelezi la interventiile chirurgicale, e important sa ai vointa. Iata cateva recomandari care te vor ajuta sa iti indeplinesti telul:

Adopta o dieta sanatoasa, combinata cu un program de sport – pacientii obezi care sufera de diabet trebuie, in primul rand, sa adopte o dieta sanatoasa, iar apoi sa practice sport in mod regulat. Dieta ar trebui sa fie personalizata de un nutritionist, astfel incat sa satisfaca nevoile nutritionale ale pacientului, dar totodata sa fie restrictiva din punct de vedere caloric.

Activitatea sportiva trebuie sa devina din ce in ce mai intensa, ideal ar fi sa se ajunga la cel putin 200-300 de minute de sport pe saptamana – nu ne referim la plimbari sau activitati similare, ci la exercitii fizice de intensitate moderata sau mare.

Apeleaza la un psiholog – daca ai tendinta spre mancatul compulsiv, fara sa iti fie neaparat foame, apeleaza la ajutorul unui psiholog. Consilierea terapeutica te poate ajuta sa depistezi cauzele nevoii de a manca fara sa iti fie foame, insa totodata te va ajuta si sa combati mancatul compulsiv, printr-o serie de tehnici la indemana. Terapia cognitiv comportamentala este in mod deosebit eficienta in acest sens.

Cere ajutorul familiei – persoanele din jurul tau trebuie sa inteleaga cat de important este sa fii sustinut in lupta cu kilogramele in plus, care sunt daunatoare pentru sanatate. Partenerul de viata, parintii sau orice alte persoane care locuiesc cu tine ar trebui sa te sustina, adoptand o dieta mai sanatoasa. In acest fel, tentatiile vor fi mai mici, iar sansele de reusita vor fi mai mari.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Bariatric metabolic surgery versus conventional medicl treatment in obese patients with type 2 diabetes: 5 year follow-up of an opel-label, single centre, randomised controlled trial”, publicat in Lancet 2015, autori: Geltrude Mingrone, Simona Panunzi, Andrea De Gaetano, Catrina Guidone, Amerigo Iaconelli, Giuseppe Nanni, Marco Castagneto, Stefa Bornstein si Francesco Rubino
  • Studiul “From diabetes remedy to diabetes remission; could single-anastomosis gastric bypass be a safe bridge to reach target in non-obese patients”, publicat pe sciencedirect.com, autori: Tarek Abouzeid Osman Abouzeid, Ahmed Adel Ain Shoka, Karim Sabry Abd
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0