Soluții pentru menținerea unui nivel normal al colesterolului

Pentru a găsi cele mai bune soluții împotriva unor valori crescute ale grăsimilor din sânge, trebuie să înțelegem, mai întâi, cum să traducem aceste valori citite pe buletinul de analize. Valoarea colesterolului total este importantă, însă poate mai relevantă este valoare colesterolului “rău” LDL. 

Colesterolul este o substanță lipidică esențială pentru organism, dar când nivelul său din sânge depășește limitele normale, poate deveni un factor de risc major pentru afecțiuni cardiovasculare. În cele ce urmează, îți vom prezenta soluții eficiente și ușor de implementat, care te vor ajuta să menții colesterolul în limitele normale și să îți protejezi inima și vaselor de sânge.

Colesterolul total este format din trei tipuri de grăsimi:

  • 20-30% lipoproteine cu densitate mare, ce reprezintă colesterolul “bun” HDL;
  • 60-70% lipoproteine cu densitate mică, ce reprezintă colesterolul “rău” LDL;
  • 10% lipoproteine cu densitate foarte mică sau colesterolul VLDL.

Atunci când se referă la valori normale ale colesterolului, medicii iau în considerare patru analize importante: colesterolul total, care trebuie să fie sub 200 mg/dl, HDL colesterolul care trebuie să fie 40 mg/dl sau peste, LDL colesterolul a cărui valoare trebuie să fie sub 100 mg/dl, dar și trigliceridele, preferabil sub 149 mg/dl. Importante nu sunt, așadar, doar valorile în sine, ci și echilibrul dintre acestea.

Recomandările experților DOC.ro

Așa cum spun și numele folosite, colesterolul “rău” și colesterolul “bun” au roluri complementare. De aceea, când ne dorim să îmbunătățim valorile colesterolului nostru, pentru a le aduce aproape de normal și a reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare, trebuie să avem în vedere atât scăderea colesterolului LDL, cât și creșterea celui HDL.

Scăderea colesterolului “rău” LDL

Pentru mulți dintre pacienții cu valori crescute ale colesterolului, schimbările în stilul de viață, administrarea unor suplimente și controalele regulate la medicul specialist sunt primele măsuri recomandate. Ulterior, dacă valorile colesterolului nu pot fi menținute, se asociază și alte afecțiuni sau apar primele semne de ateroscleroză, poate fi recomandat tratamentul medicamentos.

În privința suplimentelor, studiile ne arată că există o serie de substanțe, majoritatea de proveniență naturală, cu beneficii asupra sistemului cardiovascular, cum sunt de exemplu acizii grași Omega 3 și monacolina K. Acestea sunt incluse de cercetători în diferite formule de suplimente alimentare destinate pacienților care vor să mențină valorile normale ale grăsimilor din sânge, și au efecte dovedite de multiple studii clinice desfășurate de-a lungul timpului.

Într-un studiu publicat în anul 2018, au fost analizate mai multe suplimente alimentare ce conțin, printre alte ingrediente active, și monacolina K, o substanță obținută prin fermentarea orezului cu ciupercă Monascus purpureus. Rezultatele indică, similar cu alte cercetări anterioare, că monacolina K are proprietăți de reducere a lipidelor din sânge similare cu cele ale statinelor. 

Un grup selectat de 20 de pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, cu valori ale colesterolului LDL peste cele normale (între 130 și 180 mg/dl), au urmat timp de mai multe luni un tratament cu suplimente ce conțin monacolina K în concentrație de 10 mg. Reducerea medie a colesterolului „rău” LDL a fost de 40,1 mg/dl, suficientă pentru mulți dintre pacienți pentru încadrarea ulterioară în limita valorilor normale.

Un alt studiu, desfășurat de această dată pe medici, a obținut rezultate similare urmărind aceleași efecte ale extractului din drojdie de orez roșu. Un grup format din 52 de medici și soțiile lor, toți pacienți cu o valoare crescută a colesterolului total (peste 200 mg/dl), a fost împărțit în două categorii: cei care au urmat timp de 8 săptămâni un tratament cu suplimente conținând monacolina K din drojdie de orez roșu, și cei care au urmat un tratament cu placebo.

În categoria pacienților care au beneficiat de suplimentele cu monacolina K s-a observat o scădere a colesterolului LDL cu 22% (36 mg/dl) și a colesterolului total cu 15% (37 mg/dl), spre deosebire de subiecții incluși în categoria placebo. Pentru 5 din 31 de pacienți care au luat monacolina K, scăderea colesterolului a însemnat o reducere a riscului cardiovascular.

Este important de știut că, un consum excesiv de alcool poate avea un impact negativ asupra nivelului de colesterol, ducând la creșterea colesterolului LDL. În cazul în care bei alcool, fă-o cu moderație și respectă recomandările medicale. În plus, renunță la fumat. Fumatul nu doar crește nivelul de colesterol LDL, ci afectează negativ și vasele de sânge, crescând riscul apariției bolilor cardiovasculare. Când renunți la fumat, vei vedea un efect benefic asupra nivelului de colesterol și vei îmbunătăți starea generală de sănătate.

Creșterea colesterolului “bun” HDL

Efectul HDL în organism este, așa cum am menționat anterior, opus colesterolului LDL. Colesterolul “bun” HDL protejează sistemul cardiovascular, de aceea medicii vizează creșterea valorii acestuia la pacienții aflați în categoria de risc pentru dislipidemie și ateroscleroză. Mai mult, datele statistice arată că fiecare creștere de 1 mg/dl a valorilor HDL este asociată cu o reducere de 2% la bărbați și 3% la femei a riscului de boli coronariene.

Deși se pare că și suplimentele care își propun să reducă coleterolul LDL pot avea beneficii și asupra creșterii HDL, cele mai bune rezultate se înregistrează în cazul studiilor ce urmăresc suplimente bazate pe antioxidanți, frecvenți în dieta mediteraneană și extrași în special din uleiul de măsline.

Datele ne arată că polifenolii din uleiul de măsline îmbunătățesc valorile colesterolului “bun” HDL, în special hidroxitrosolul. Principalul efect al acestora este cel antioxidant: reduc efectele negative ale stresului oxidativ asupra întregului organism și riscul de oxidare a colesterolului, ce favorizează formarea plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge. Într-un studiu publicat în anul 2016 s-a observat că după o suplimentare de până la 15 săptămâni cu până la 2,2 grame de polifenoli extrași din uleiul de măsline, s-au înregistrat atât creșteri ale valorilor HDL, cât și o reducere a leziunilor oxidative.

De altfel, statisticile internaționale arată că bolie cardiovasculare au o incidență mai scăzută în rândul persoanelor care urmează o dietă mediteraneană, în special fiindcă într-un astfel de regim se întâlnesc mai degrabă surse de grăsimi sănătoase: ulei de măsline, pește, cu rol de protecție a sistemului cardiovascular. Atunci când dieta pacienților nu poate urma astfel de indicații sau aportul de nutrienți benefici nu este suficient, se recomandă administrarea unor suplimente cu astfel de substanțe active. 

În plus, exercițiile fizice regulate aduc numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea nivelului de colesterol. Activitatea fizică ajută la creșterea nivelului de colesterol HDL, ceea ce contribuie la eliminarea excesului de colesterol din sânge. Nu este nevoie să faci exerciții extenuante sau să petreci ore în sala de sport. Chiar și plimbările zilnice, mersul pe bicicletă, înotul sau dansul pot avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol și asupra sănătății tale în general. Este important să luăm în calcul și stresul cronic, atât de des întâlnit în ultima perioadă, acesta poate influența nivelul de colesterol, crescându-l pe termen lung. Încearcă să identifici tehnici de gestionare a stresului care funcționează pentru tine, cum ar fi meditația, yoga, exercițiile de respirație sau activitățile recreative, pentru a-ți menține sănătatea cardiovasculară.

Concluzii 

Menținerea unui nivel normal al colesterolului este esențială pentru sănătatea ta cardiovasculară. Cu ajutorul unor alegeri sănătoase de alimentație, exerciții fizice regulate, gestionarea stresului și vizitele regulate la medic, poți proteja inima și vasele de sânge de afecțiuni grave. Nu uita că orice modificare a stilului de viață poate necesita timp pentru a fi încorporată în rutina ta zilnică. Nu te descuraja în cazul în care nu vezi rezultate imediate. Continuă cu perseverență și consecvență în urmarea soluțiilor prezentate și vei observa, în timp, îmbunătățiri semnificative ale nivelului de colesterol și a stării tale generale de sănătate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“LDL-cholesterol lowering effect of a new dietary supplement: an open label, controlled, randomized, cross-over clinical trial in patients with mild-to-moderate hypercholesterolemia”, autori: Magno S, Ceccarini G, Pelosini C, Jaccheri R, Vitti J, Fierabracci P, Salvetti G, Airoldi G, Minale M, Saponati G, Santini F, 2018 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29793488/ 
“Red yeast rice lowers cholesterol in physicians - a double blind, placebo controlled randomized trial”, autori: Verhoeven V, Lopez Hartmann M, Remmen R, Wens J, Apers S, Van Royen P. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23866314/ 
“MediterrAsian Diet Products That Could Raise HDL-Cholesterol: A Systematic Review”, autori: Mariangela Rondanelli, Attilio Giacosa, Paolo Morazzoni, Davide Guido, Mario Grassi, Gabriella Morandi, Chiara Bologna, Antonella Riva, Pietro Allegrini, and Simone Perna - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5108844/#:~:text=The%20results%20of%20this%20systematic,of%20HDL%2DC%20serum%20levels. 
“The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial”, autori: Covas MI, Nyyssönen K, Poulsen HE, Kaikkonen J, Zunft HJ, Kiesewetter H, Gaddi A, de la Torre R, Mursu J, Bäumler H, Nascetti S, Salonen JT, Fitó M, Virtanen J, Marrugat J; EUROLIVE Study Group, 2007. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17339627/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0