Dieta anti-colesterol pentru persoanele varstnice

Valorile crescute ale colesterolului cresc riscul de aparitie a unor afectiuni cardiovasculare. Riscul este si mai mare daca pacientul sufera deja de afectiuni precum diabetul, ateroscleroza sau anevrismul abdominal aortic.

Varstnicii au predispozitie ridicata pentru bolile cardiace, asa ca trebuie sa acorde mare atentie prevenirii acestora. Reducand nivelul de colesterol din sange, precum si tensiunea arteriala, pacientul va reusi sa reduca riscurile cardiace.

Dieta anti-colesterol pentru persoanele varstnice

Dieta anti-colesterol este, in primul rand, saraca in grasimi saturate si bogata in alimente sanatoase, cu un continut ridicat de vitamine si nutrienti. In primul rand, pentru reducerea colesterolului seric, din dieta persoanelor varstnice (si nu numai din dieta lor, ci si a altor persoane) trebuie eliminate alimentele care contin grasimi trans si uleiuri hidrogenate. Totodata, este important ca pacientul sa consume alimente bogate in grasimi mononesaturate si polinesaturate (se regasesc in avocado, ulei de masline, nuci si seminte).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentru a adopta o asemenea dieta, persoanele varstnice trebuie sa respecte urmatoarele reguli in ceea ce priveste alimentatia:

•    Mai putin de 7% din caloriile consumate intr-o zi trebuie sa provina din consumul de grasimi saturate;
•    Caloriile care provin din grasimi nu trebuie sa depaseasca 25-30% din totalul caloric;
•    Nu trebuie sa se consume mai mult de 200 de mg de colesterol zilnic;
•    Consumul de sodiu (sare) trebuie limitat la 2400 mg pe zi;
•    Numarul de calorii consumate trebuie sa fie in acord cu greutatea pacientului.

Persoanele varstnice au o digestie mai lenta si un stil de viata mai putin activ, comparativ cu persoanele tinere. Asadar, dieta sanatoasa trebuie adaptata la stilul de viata al pacientului care are colesterolul crescut.

 

 

Alimentele care reduc colestrolul si care trebuie sa se afle la baza alimentatiei varstnicilor sunt:

•    Legumele
•    Nucile si semintele
•    Cerealele integrale
•    Uleiul de masline
•    Pestele sau fructele de mare
•    Ceaiul verde
•    Carnea slaba de pui sau cea de curcan
•    Produsele lactate sarace in grasimi (degresate).

Pentru a ajuta la reducerea colestrolului marit din sange, persoanele varstnice pot apela, pe langa schimbarile facute in dieta, si la activitatea fizica. Activitatile care nu necesita un efort fizic foarte mare pot ajuta pacientul care are colesterolul mare, indiferent de varsta sa.

Printre activitatile potrivite varstnicilor se afla: plimbarile in natura sau prin parc, inlocuirea liftului cu mersul pe scari, gradinaritul, dansul, inotul, tenisul ori mersul pe bicicleta sau gimnastica de intensitate moderata.

Medicul pacientului varstnic trebuie consultat inainte de alegerea activitatilor sportive pe care acesta vrea sa le urmeze, pentru a-si da acordul. Activitatile care pentru un pacient sunt considerate moderate, pentru un altul pot fi extrem de solicitante si pot ridica chiar probleme serioase, de aceea trebuie sa se tina cont de sfatul medicului specialist.

Medicatia are, de asemenea, un rol extrem de important in reducerea nivelului de colesterol si, deci, si a riscului de boli cardiace. Asadar, indiferent de schimbarile alimentare si ale stilului de viata facute de pacient, acesta trebuie sa isi continue tratamentul medicamentos recomandat de medic, pentru a reusi reducerea colesterolului "rau" (colesterolul LDL).  

Analizele de sange, facute periodic, ajuta pacientul varstnic sa isi monitorizeze starea de sanatate si sa tina sub control problemele care exista deja sau pe cele care apar pe parcurs.

Nu uita de grasimile "bune"

Medicul va recomanda pacientului varstnic sa manance mai multe grasimi nesaturate. Aceasta regula merge "mana in mana" cu cea referitoare la reducerea cantitatii de grasimi saturate. Avem nevoie de grasimi in alimentatia noastra pentru a fi sanatosi, insa specialistii recomanda ca persoanele varstnice sa incerce sa includa grasimile "bune" in alimentatie, adica de surse de grasimi nesaturate. Surse de grasimi nesaturate sunt pestele gras (somonul si macroul), nucile / oleaginoasele, semintele si avocado.

Foloseste uleiul de masline

Bolile cardiovasculare sunt mult mai reduse in randul oamenilor care urmeaza o dieta mediteraneana, iar uleiul de masline joaca un rol important in aceasta dieta (alaturi de pestele gras, fructe, legume si salata, alti "aliati" care fac parte din dieta mediteraneana). Uleiul de masline contine substante care reduc colesterolul din sange. Persoanele varstnice pot folosi uleiul de masline atat pentru gatit, cat si pentru a prepara sosurile pentru salate.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0