Inflamatia la ficat creste nivelul colesterolului

Procesele inflamatorii care au loc in ficat duc la niveluri foarte mari ale colesterolului la oamenii cu diabet, favorizand astfel bolile vasculare ulterioare. O noua cercetare prezinta un mecanism care pana acum nu era cunoscut.

Acesta este rezultatul unui studiu efectuat de oamenii de stiinta din München si de cercetatorii din cadrul Spitalului Universitar Heidelberg. Lucrarea, care a fost publicata in august in jurnalul "Cell Reports", prezinta un mecanism care pana acum era necunoscut.

Bolile vasculare joaca un rol esential in ceea ce priveste complicatiile pe termen lung in cazul pacientilor cu diabet. Bolile cardiovasculare sunt cel mai intalnit motiv pentru toate spitalizarile acestor pacienti, fiind responsabile de 75% dintre internari, iar aceste boli sunt totodata responsabile de 50% dintre toate decesele. Colesterolul marit (hipercolesterolemie sau valoarea crescuta a colesterolului) este un important factor de risc pentru ateroscleroza, boli ale sistemului circulator si pentru complicatiile de natura vasculara.

stop colesterol

Complicatii pe termen lung

Specialistii in diabet si boli metabolice spun ca, desi nivelul glucozei este bine tinut sub control, unii oameni cu diabet prezinta un risc mai mare de a avea complicatii pe termen lung, asa ca oamenii de stiinta au vrut sa inteleaga care este cauza fundamentala pentru care se intampla acest lucru.

In studiul lor amplu, cercetatorii din München s-au axat pe procesele inflamatorii despre care se stie ca au loc in multe boli metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 si obezitatea, si ca de fapt contribuie semnificativ la complicatiile pe termen lung. Mai exact, cercetatorii s-au concentrat pe citokina proinflamatorie TNF-alfa (factorul de necroza tumorala alfa sau TNF-α), care, asa cum se stie, este un factor care induce productia de specii reactive de oxigen in ficat.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca aceste specii reactive de oxigen inactiveaza complexul factorului GAbp (o proteina care leaga doua sau mai multe molecule impreuna). In modelele experimentale, aceasta pierdere, la randul ei, a inhibat proteina AMPK, un senzor de energie al celulei. Drept rezultat, a fost produs un exces de colesterol, iar simptomele tipice de ateroscleroza s-au dezvoltat si ele.

Ficatul joaca un rol mai important decat se credea pana acum

Oamenii de stiinta spun ca datele obtinute de ei sugereaza ca ficatul joaca un rol esential in dezvoltarea bolilor vasculare diabetice comune. Proteina GAbp pare sa fie un regulator molecular la interfata dintre inflamatie, homeostazia colesterolului si ateroscleroza. Fara efectul protector al acestei proteine, acest lucru ar duce la hipercolesterolemie si la cresterea depozitelor de lipide in artere.

Din moment ce datele initiale obtinute de la pacienti au sprijinit concluziile oamenilor de stiinta, noua cale de semnalizare - indiferent de cat de bine isi tine pacientul sub control glicemia - poate fi o componenta cheie in dezvoltarea complicatiilor pe termen lung ale diabetului, care ar putea fi utilizata in scop terapeutic, a spus profesorul Stephan Herzig, cel care a condus studiul.

 

Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata. Riscul este cu atat mai mare cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major.

Nu-ti pune viata in pericol! Fa-ti acum testul de risc al reaparitiei evenimentului cardiovascular major!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0