Colesterolul mare este mostenit genetic in familia ta? Iata ce trebuie sa stii

In cazul unor pacienti care au colesterol marit, acesta se datoreaza genelor pe care le-au mostenit de la parinti, insa acest lucru se poate afla doar in urma unui test.

In anumite cazuri, la unele persoane, valorile mari ale colesterolului provin dintr-o alimentatie nesanatoasa, care este bogata in grasimi saturate si in produse de origine animala. In alte cazuri, insa, hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului) este mostenita: este vorba de o boala genetica ce afecteaza persoanele din aceeasi familie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe langa colesterolul pe care il luam din alimentatie, din surse precum carnea si produsele lactate, si corpul nostru produce o cantitate de lipoproteine. Insa in cazul anumitor persoane, organismul produce mai mult colesterol decat ar fi normal, ceea ce determina depuneri de placi de aterom in interiorul arterelor.

Iata ce este important sa stii despre colesterolul mare, transmis prin intermediul genelor:

1. Hipercolesterolemia familiala se transmite pe doua cai

Expertii spun ca aceasta este o boala genetica mult mai frecvent intalnita decat alte boli genetice. Ea se poate transmite autozomal dominant sau autozomal recesiv si trebuie sa retinem ca aceasta boala scurteaza durata de viata si este tratabila.

2. Hipercolesterolemia familiala nu are simptome

La majoritatea pacientilor, nu exista simptome pana cand acestia sufera un infarct miocardic, subliniaza medicii cardiologi. Pacientii pot avea, insa, mici formatiuni (depozite de colesterol) in zona ochilor - numite xantoame - sau mici formatiuni pe tendoane, numite xantoame tendinoase care "tradeaza" valorile mari ale colesterolului. Din pacate, cei mai multi dintre pacienti nu prezinta simptome clare.

Un inel alb, format in jurul corneei, se poate observa uneori la pacientii cu varste sub 45 de ani, iar acesta poate fi uneori un semn al colesterolului marit. Este important, asadar, ca pacientii sa mearga la medic, pentru un diagnostic corect, intrucat poate fi vorba de o boala genetica ce duce la valori anormal de mari ale colesterolului LDL. In cazul hipercolesterolemiei familiale, principalele trasaturi sunt valorile mari ale colesterolului si colesterolul marit in antecedentele medicale ale celor din familie.

3. Si copiii pot avea hipercolesterolemie familiala

Daca, de exemplu, unul dintre parinti a fost diagnosticat cu hipercolesterolemie familiala, exista un risc de 50% ca un copil sa aiba aceasta boala genetica.

4. Genele implicate in hipercolesterolemia familiale sunt cunoscute

Exista mai multe gene care sunt implicate in modul in care organismul nostru elimina colesterolul din ficat. Receptorul LDL este o proteina din ficat care elimina colesterolului din fluxul sangvin. In cele mai multe cazuri de hipercolesterolemie familiala, exista o mutatie la nivelul genei responsabile de receptorul LDL.

Aceste persoane nu reusesc sa elimine colesterolul in mod eficient, asa ca ficatul lor produce mai mult colesterol deoarece nu realizeaza ca are o cantitate suficienta din fluxul sangvin.

5. Daca nu este tratat colesterolul foarte mare, consecintele sunt grave

Expertii spun ca exista niste consecinte grave ale faptului ca nu sunt tratate valorile foarte mari ale colesterolului. Riscul de aparitie a unui eveniment cardiovascular major (infarct miocardic ori accident vascular cerebral), pe durata vietii, este de 20 de ori mai mare in cazul unei persoane care are hipercolesterolemie familiala. In cazul femeilor cu varste cuprinse intre 20 si 39 de ani cu aceasta boala genetica, riscul de a avea un eveniment cardiovascular major este de 125 de ori mai mare.

Barbatii cu hipercolesterolemie familiala au evenimente cardiovasculare cu 10 ani mai devreme, in decada a treia si in decada a patra de viata, iar femeile cu aceasta boala au astfel de evenimente in decada a cincea si a sasea de viata.

6. Colesterolul mare mostenit genetic poate fi tratat

Colesterolul crescut poate fi tratat, chiar daca vorbim despre pacientii cu valori foarte mari ale grasimilor din sange, mostenite de la parinti. Medicii incurajeaza pacientii cu hipercolesterolemie familiala sa aiba un stil de viata sanatos, sa faca miscare in mod regulat, sa adopte o dieta saraca in grasimi si sa nu fumeze. Sa nu uitam ca aceasta boala genetica debuteaza inca de la nastere, deci colesterolul este mare chiar din prima zi de viata la pacientii cu hipercolesterolemie familiala.

De multe ori, dieta sanatoasa nu este suficienta in cazul acestor pacienti, iar terapia cu statine este necesara. Exista si alte tipuri de tratamente care pot fi folosite la persoanele cu colesterolul crescut, mostenit genetic: inhibitorii de PCSK9, sechestrantii acizilor biliari ori afereza LDL (o procedura care elimina colesterolul din sange, care este asemanatoare cu dializa).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/causes/

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0