Efecte secundare ale tratamentului cu statine

Milioane de oameni iau statine, prescrise de medic, pentru a-și reduce nivelul colesterolului. Aceste medicamente împiedică organismul să producă colesterol. Totodată, ele ajută corpul să reducă placa ateromatoasă sau depozitele de colesterol formate în interiorul arterelor, însă pot avea și efecte adverse.

Statinele sunt cele mai puternice medicamente care scad colesterolul LDL, adică colesteroul „rău”.. Există dovezi extinse care sugerează că terapia cu statine are un beneficiu semnificativ în ceea ce privește mortalitatea și morbiditatea atât pentru prevenirea primară, cât și pentru cea secundară a bolilor cardiovasculare.

Totuși, se pare că terapia cu statine are și câteva efecte adverse de care este bine să știi.

 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Înainte de a începe să iei aceste medicamente, ia în considerare sfatul medicului și reține că pot să apară aceste efecte adverse.

Efectele adverse ale tratamentului cu statine

Statinele și senzația de oboseala

Folosirea medicamentelor din clasa statinelor, precum acestea nu e lipsită de controverse sau probleme. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că persoanele care au urmat un tratament cu statine au raportat niveluri tot mai crescute de epuizare și de oboseală, în special după efort.

Un studiu mai vechi de la Universitatea San Diego din California a constatat că persoanele care iau statine au niveluri mai scăzute de energie decât persoanele care au luat o substanță placebo 1. Aceste efecte adverse s-au amplificat pe măsură ce doza de statine a crescut, chiar dacă, de fapt, cantitatea de statine folosită în acest studiu a fost una relativ mică.

Persoanele cu boli de inima si diabet au fost excluse din acest studiu.  Subiecții și-au evaluat energia și oboseala la efort în raport cu valoarea inițială, pe o scară de cinci puncte, de la „mult mai rău” la „mult mai bine”.

Cei cărora li s-a administrat statine au fost semnificativ mai predispuși la oboseală decât cei cărora li s-a administrat placebo.

Probleme digestive

Cel mai frecvent efect secundar al statinelor sunt problemele digestive. Diareea, greața, gazele intestinale și arsurile la stomac sunt probleme asociate cu folosirea medicamentelor pentru colesterol. Aceste efecte se pot ameliora după câteva săptămâni de tratament.

Dureri musculare și deteriorarea mușchilor

Aproape toate medicamentele cu statine sunt asociate cu efecte secundare musculo-scheletice. Mialgia este cel mai frecvent simptom, iar miozita este mai puțin frecventă și asociată cu o creștere a creatinkinazei (CK) 2. Rabdomioliza este cea mai severă formă musculo-scheletică observată, cu o creștere a creatinkinazei mai mare de 10 ori față de limita superioară a normalului, cu caracteristici asociate, inclusiv mioglobinurie, insuficiență renală și anomalii ale electroliților serici.

Toate studiile majore cu statine, inclusiv meta-analize mari, au concluzionat că efectele secundare grave musculo-scheletice ale utilizării de statine sunt rare și că beneficiile generale ale terapiei cu statine depășesc acest risc mic (cu recomandările actuale pentru monitorizarea clinică atentă a pacienților). 

Rabdomioliza

Acest tip de leziuni musculare care îți pun viața în pericol sunt foarte rare. Pe lângă durere, persoanele care dezvoltă rabdomioliza (un sindrom caracterizat de distrugerea țesuturilor musculare scheletice) pot să observe și alte semne: urina închisă la culoare, reducerea funcției renale și chiar insuficiență renală. Ea poate progresa până la deteriorarea ficatului și poate avea drept rezultat decesul, dacă persoana nu primește tratament corespunzător.

Risc crescut de diabet de tip 2

S-a demonstrat că statinele cresc riscul de diabet zaharat prin faptul că pot perturba căile de semnalizare a insulinei, pot afecta funcția celulelor beta pancreatice și pot contribui la creșterea rezistenței la insulină 3. O meta-analiză recentă a constatat că riscul de diabet zaharat crește odată cu utilizarea de statine mai puternice la doze mai mari.  

Există dovezi care sugerează că unele statine sunt potențial diabetogene, iar riscul pare să fie legat de doza administrată. Cu toate acestea, pacienții diabetici sunt cei care beneficiază cel mai mult de terapia cu statine în ceea ce privește riscul cardiovascular. Nu există dovezi convingătoare care să indice că terapia cu statine la diabetici poate contribui la înrăutățirea controlului glicemic. În general, beneficiile de protecție cardiovasculară ale statinelor depășesc preocupările asociate cu riscul de diabet zaharat. Este important ca pacienții să fie informați despre acest risc înainte de a începe terapia cu statine și se recomandă monitorizarea de rutină a nivelurilor de glucoză din sânge.

Afectarea funcției ficatului

Terapia cu statine a fost asociată cu creșterea transaminazelor hepatice la până la 1-3% dintre pacienți 4. De obicei, aceasta este dependentă de doza administrată și apare în primele trei luni de la începerea tratamentului și nu este de obicei asociată cu nicio disfuncție hepatică pe termen lung. De asemenea, se pare că nu există diferențe semnificative între diferitele medicamente cu statine în ceea ce privește ratele de hepatotoxicitate.

Cazurile de insuficiență hepatică datorată utilizării de statine au fost, de altfel, extrem de rare. Deși este utilă evaluarea funcției hepatice inițiale, monitorizarea de rutină a testelor funcției hepatice nu este recomandată. 

Erupții cutanate (iritații) sau înroșirea feței

Este posibil să dezvolți erupții sau iritații pe piele sau să observi înroșirea feței după ce începi tratamentul cu statine. Discută cu medicul despre măsurile pe care le poți lua pentru a împiedica aceste efecte nedorite.

Pierderi de memorie sau confuzie

Efectele adverse neurologice de pe urma tratamentului cu statine sunt rare, dar au existat și astfel de cazuri.  Au existat situații când utilizarea statinelor a fost asociată cu neuropatie periferică, simptome de dispoziție și iritabilitate.  

A existat o oarecare îngrijorare cu privire la disfuncția cognitivă la pacienții aflați sub tratament cu statine pe termen lung. Interesant este că, în unele studii retrospective, s-a demonstrat că statinele reduc riscul de apariție a bolii Alzheimer. Mecanismele care pot fi implicate includ interacțiunea cu colesterolul și procesarea amiloidului, precum și efectul indirect prin prevenirea accidentului vascular cerebral. O revizuire sistematică recentă nu a găsit niciun risc general crescut de demență în cazul utilizării pe termen lung de statine. 

Statinele pot interacționa cu alte medicamente

Din punct de vedere clinic, este important de remarcat faptul că medicamentele pentru colesterol au multiple potențiale interacțiuni medicamentoase care pot crește riscul de miopatie și toxicitate medicamentoasă. Toate medicamentele cu statine sunt metabolizate de grupul de enzime citocrom p450. Inhibitorii acestor enzime pot crește nivelurile de statine și pot fi asociați cu un risc crescut de toxicitate.  

Când trebuie să ajungi la medic

Dacă aceste efecte adverse te îngrijorează sau îți afectează stilul de viață, discută cu medicul despre soluții sau alternative la statine, atât în ceea ce privește senzația de oboseală pe care o ai de pe urma acestui tratament, cât și în ceea ce privește substanțele cu efecte hipolipemiante cu care poți înlocui statinele.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În unele cazuri, când medicul are în vedere că valoarea colesterolului nu este una atât de mare ori periculoasă, el poate recomanda pacientului să apeleze la anumite suplimente alimentare, ce au în compoziție substanțe active cu efecte hipolipemiante.

Apelează la acizii grași Omega-3!

Un exemplu de astfel de supliment este uleiul de pește, care se găsește și sub forma unor capsule umplute cu ulei. Uleiul de pește, o sursa bogată în Omega 3 (EPA și DHA), poate reduce valoarea trigliceridelor, un alt tip de grăsime care se găsește în sânge.

Optează pentru statinele naturale din orez roșu!

Un alt supliment destul de popular în ceea ce privește scăderea colesterolului este drojdia de orez roșu. Există unele dovezi științifice care arată că drojdia de orez roșu poate contribui la scăderea valorilor colesterolului LDL - așa-numitul colesterol "rău", care crește riscul de boală cardiovasculară.

Studiile au arătat că unele suplimente cu drojdie de orez roșu pot să scadă nivelul colesterolului, deoarece ele conțin monacolina K. Substanța are același profil chimic cu statinele (medicamentele prescrise pentru scăderea valorilor lipidelor din sânge).

Cercetătorii au descoperit că valoarea LDL-colesterolului a scăzut cu până la 23,3% și, respectiv, cu până la 25,6% în timpul tratamentului cu două suplimente diferite care conțineau monacolina K 5. Colesterolul seric total a scăzut semnificativ în perioadele de tratament cu aceste suplimente cu monacolina K. În concluzie, cercetătorii au spus că rezultatele confirmă însemnătatea proprietăților hipolipemiante ale monacolinei K, în ceea ce privește scăderea valorilor colesterolului LDL.

Ia un supliment cu coenzima Q10!

S-a descoperit că statinele reduc cantitatea de coenzimă Q10 naturală din organism. Deoarece coenzima Q10 joacă un rol în producerea de energie a celulelor musculare, unii cercetători au propus că administrarea unui supliment de coenzimă Q10 ar putea reduce riscul de efecte secundare legate de durerile musculare. Un supliment de maximă calitate găsești aici și se numește  Ubiqor, Ubiqor conține Ubiquinol (KanekaQH™) din surse 100% naturale, obținut printr-o tehnologie japoneză avansată de extragere din drojdie fermentată.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 „Conceptual foundations of the UCSD Statin Study: a randomized controlled trial assessing the impact of statins on cognition, behavior, and biochemistry”, Arch Intern Med. 2004 Jan 26;164(2):153-62. doi: 10.1001/archinte.164.2.153., Beatrice Alexandra Golomb, Michael H Criqui, Halbert White, Joel E Dimsdale
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14744838/
2 Studiul „Muscle symptoms related with statin therapy in general practice”, Atherosclerosis, 2015, J. Pedro-Botet, J. Millán Núñez-Cortés, J.A. Flores, J. Rius
https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(15)01178-8/fulltext
3 „Increased risk of diabetes with statin treatment is associated with impaired insulin sensitivity and insulin secretion: a 6 year follow-up study of the METSIM cohort”. Diabetologia. 2015;58(5):1109–1117.,Cederberg H, Stančáková A, Yaluri N, et al. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25754552/
4 „Spectrum of statin hepatotoxicity: experience of the drug-induced liver injury network”. Hepatol Baltim Md. 2014;60(2):679–686, . Russo MW, Hoofnagle JH, Gu J, et al. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24700436/
5 Studiul "LDL-cholesterol lowering effect of a new dietary supplement: an open label, controlled, randomized, cross-over clinical trial in patients with mild-to-moderate hypercholesterolemia", mai 2018, Lipids in Health and Disease, autori: S. Magno, G. Ceccarini, C. Pelosini, R. Jaccheri, J. Vitti, P. Fierabracci, G. Salvetti, G. Airoldi, M. Minale, G. Saponati, F. Santini.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29793488/
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0