Statine: Ce sunt? Sunt periculoase? Beneficii & Reactii adverse

1. Despre statine
   a. Tipuri de statine
   b. Proveniența statinelor
2. Când se recomandă tratamentul cu statine?
   a. Riscul de bază și riscul total pentru bolile cardiovasculare
   b. Nivelul colesterolului LDL
3. Monitorizarea tratamentului cu statine
   a. Frecvența controalelor medicale în tratamentul cu statine
   b. Analize medicale care arată efectul statinelor
4. Efectele tratamentului cu statine pentru organism
   a. Efectele benefice ale statinelor
   b. Intoleranța la statine
   c. Măsuri alternative pentru intoleranța la statine

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre statine

Statinele reprezintă o clasă de medicamente folosite pentru a reduce valorile colesterolului. Acestea se mai numesc și inhibitori de HMG-CoA reductază. Cum scad valorile colesterolului? Prin blocarea acțiunii unei enzime în ficat, care este necesară pentru producerea de colesterol.

Persoanelor cu boli asociate cu ateroamele (depozite de grăsimi și de colesterol formate pe pereții vaselor de sânge), cu diabet și cu un istoric medical familial de infarct miocardic le sunt, adesea, prescrise statine. Pacienții cu afecțiuni hepatice ar trebui să discute cu medicul lor specialist despre riscurile și beneficiile tratamentului cu statine.

Tipuri de statine

Statinele blochează acțiunea unei enzime hepatice care ajută la producția de colesterol. Aceste medicamente sunt, de obicei, prescrise pentru a reduce valorile colesterolului. Există mai multe tipuri de statine, iar acestea includ:

  • Atorvastatina
  • Fluvastatina
  • Lovastatina
  • Pitavastatina
  • Pravastatina
  • Rosuvastatina
  • Simvastatina

Atorvastatina și rosuvastatina sunt cele mai potente, pe când fluvastatina este cea mai puțin puternică substanță de acest gen. În funcție de producător și de doza substanței active, prețul statinelor poate varia. În afară de aceste statine, există și așa-numitele statine vegetale sau statine naturale.

Proveniența statinelor

Statinele sunt produse în laborator. Atorvastatina a fost pentru prima dată sintetizată de Bruce Roth în 1985. La început, producătorii nu s-au gândit că medicamentul va fi foarte popular și aproape că au oprit producția.

Pe lângă statinele sintetizate în laborator, pe care le găsești la farmacie și pe care ți le poate prescrie medicul, pe baza unei rețete, există și variante naturale. Aceste statine naturale sunt suplimente nutriționale considerate utile în ceea ce privește reducerea colesterolului.

Drojdia de orez roșu este considerată o statină naturală. În unele părți din Asia, aceasta este un ingredient frecvent întâlnit în dietele oamenilor. Ca supliment, drojdia de orez roșu este folosită în tratarea multor afecțiuni, inclusiv în colesterolul mărit. Ingredientul activ din această drojdie este un compus numit monacolină K, un nutrient prețios. Potrivit medicilor, folosirea drojdiei de orez roșu poate reduce colesterolul seric total și valorile trigliceridelor.

Alte statine naturale sunt tărâțele de Psyllium. Aceasta este o plantă folosită adesea pentru a trata constipația, deoarece conține mari cantități de fibre. Semințele și tărâțele sunt părți din plantă folosite în scop medicinal. Psyllium este vândută sub formă de pudră, iar dozele zilnice de 10-12 grame sunt recomandate pentru scăderea colesterolului LDL.

Schinduful sau fânul grecesc intră tot la categoria statine naturale și există unele dovezi clinice care arată că schinduful din alimentație poate ajuta la reducerea colesterolului. Planta se găsește sub formă de pilule concentrate sau sub formă de suplimente lichide. Există chiar și ceaiuri și creme.

Când se recomandă tratamentul cu statine?

Tratamentul cu statine este recomandat de medic în cazul anumitor pacienți, ținându-se cont de o serie de criterii:

Riscul de bază și riscul total pentru bolile cardiovasculare

Statinele pot fi prescrise de medic în cazul în care pacientul are un risc total foarte mare de a dezvolta anumite afecțiuni cardiovasculare. Bolile asociate cu ateroamele (depunerile de grăsimi și colesterol de pe pereții vaselor de sânge și arterelor), cum ar fi bolile cardiace, accidentul vascular cerebral și ateroscleroza pot fi factori care influențează recomandarea tratamentului cu statine. Un alt factor poate fi diabetul, care crește riscul de a dezvolta afecțiuni asociate cu plăcile de aterom.

Alt factor este riscul de boală cardiovasculară pe o perioadă de 10 ani. Dacă acesta se situează la 7,5% sau peste acest prag, atunci medicul va lua în considerare recomandarea tratamentului cu statine.

Nivelul colesterolului LDL

Un alt factor care influențează recomandarea tratamentului cu statine este legat de valorile colesterolului LDL ale pacientului. Colesterolul LDL mai este denumit și colesterolul rău și reprezintă un pericol pentru sănătate când valorile sunt ieșite dintre limitele normalului. Nivelurile mari ale colesterolului LDL, cele situate la 160 de miligrame pe decilitru (mg/dl) sau cele peste acest prag indică faptul că pacientului i se poate recomanda un tratament cu statine.

Dacă pacientul este depistat cu valori foarte mari ale colesterolului LDL și are trigliceridele serice mărite, atunci medicul îi va recomanda să adopte un stil de viață sănătos și să se ferească de grăsimile rele din alimentație și zahăr. Factorii care țin de stilul de viață pot fi gestionați de unii pacienți, astfel încât să își poată reduce nivelul colesterolului chiar și fără tratament cu statine.

De exemplu, pentru a reduce riscul de a dezvolta hipercolesterolemie (valori mari ale colesterolului), poate fi de ajutor:

  • să adopți o dietă nutritivă, săracă în grăsimi trans și cu mai puține grăsimi animale care, în același timp, este bogată în fibre;
  • să eviți consumul excesiv de alcool;
  • să îți menții greutatea la un nivel considerat sănătos;
  • să faci exerciții fizice sau sport cu regularitate;
  • să nu fumezi.

Chiar dacă pacientul ia în prezent statine, se recomandă o dietă sănătoasă pentru sistemul cardiovascular și exerciții fizice regulate. Pacienții supraponderali sau care mănâncă prea multe grăsimi saturate și grăsimi trans își pot reduce semnificativ nivelul colesterolului prin adoptarea unei diete mediteraneene, cu restricții calorice și făcând și mișcare.

Alimentația corectă în timpul tratamentului cu statine înseamnă să fii atent la caloriile pe care le mănânci, la tipurile de grăsimi și la evitarea zahărului și a produselor cu zahăr.

Studiile arată că o dietă mediteraneeană este utilă pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, iar urmarea acestui stil alimentar când iei statine le poate face mai eficiente. Pacienții care suferă deja de probleme cardiace au un risc cu 37% mai mic să ajungă la deces prematur dacă au o dietă bogată în legume, fructe, produse din cereale integrale, pește gras, nuci și ulei de măsline.

Monitorizarea tratamentului cu statine

Există mai multe tipuri de medicamente concepute pentru a reduce nivelul colesterolului, care funcționează în moduri diferite. Medicul specialist te poate sfătui în privința celui mai indicat tip de tratament în cazul tău. Medicamentele prescrise cel mai frecvent în acest sens sunt statinele. 

Frecvența controalelor medicale în tratamentul cu statine

Medicii trebuie să monitorizeze pacienții pe termen lung, indiferent de statinele recomandate. Chiar dacă nu este vorba de valori fixe care să reprezinte țintele, medicii au anumite obiective. Iar obiectivul este să se mențină intensitatea optimă a terapiei medicamentoase, pentru a se păstra în limite normale colesterolul LDL, la persoanele la care statinele au arătat beneficii.

Controalele medicale trebuie făcute cu regularitate dacă pacientul urmează tratamentul cu statine. În plus, este bine ca nivelul colesterolului să fie verificat, pentru a-i asigura pe pacienți că totul este în regulă. Unii pacienți pot avea nevoie de reducerea dozei, alții de creșterea dozei, alții de schimbarea medicamentului.

Pe de o parte, este posibil ca unii pacienți să nu răspundă bine la statine sau să aibă efecte adverse neplăcute. Pe de altă parte, unii pacienți nu își iau medicamentele așa cum le-au fost prescrise, așa că discuția cu medicul este crucială în acest caz și de aceea trebuie să meargă la controale medicale în mod regulat și să discute orice neajuns al tratamentului.

Analize medicale care arată efectul statinelor

Efectul tratamentului cu statine se va vedea, în timp, cu ajutorul anumitor analize de sânge recomandate de medicul specialist. 

  • Profilul lipidic - un grup de teste recomandate pentru a determina riscul de boală coronariană; profilul lipidic măsoară nivelurile de colesterol total, de colesterol bun (HDL), de colesterol rău (LDL) și de trigliceride.
  • Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT) este o enzimă din sânge, măsurată pentru a ajuta la detectarea bolii hepatice sau deteriorării ficatului; testul este folosit și pentru a monitoriza efectele medicamentelor care pot dăuna ficatului; scăderi ale nivelului de alaninaminotransferază pot fi cauzate de statine cum ar fi simvastatina;
  • Coenzima Q10 (CoQ10) - este un antioxidant care ajută la protejarea celulelor de pe urma acțiunii cauzate de radicalii liberi; se găsește în fiecare celulă din corp, iar deficitul poate duce la multe probleme de sănătate; testul pentru coenzima Q10 este recomandat pentru monitorizarea pacienților care primesc tratament cu statine;
  • Proteina C reactivă (hsCRP) înalt sensibilă este utilă pentru evaluarea riscului cardiac; acest test măsoară nivelurile de proteină C reactivă înalt sensibilă, pentru a evalua riscul cardiovascular și pe cel de boală vasculară periferică; specialiștii sunt de părere că terapia cu statine poate fi utilă în scăderea valorilor proteinei C reactive la persoanele cu niveluri crescute de CRP.

Efectele tratamentului cu statine pentru organism

Funcția pe care o îndeplinesc statinele în organism este una complexă. Statinele inhibă o enzimă numită HMG-CoA reductaza, care controlează producția de colesterol în ficat. Medicamentele acestea blochează enzima și, prin urmare, încetinesc procesul prin care se produce colesterolul. Pacienții, adesea, încep tratamentul cu statine pentru a-și reduce nivelul colesterolului cu până la 30-60%. Dozajul poate fi crescut dacă această țintă nu este atinsă.

Tratamentul cu statine, de regulă, continuă chiar și după ce nivelul-țintă al colesterolului a fost atins, pentru a continua protecția oferită pacientului împotriva aterosclerozei. Să reținem că prin blocarea acestei enzime, ficatul produce mai puțin colesterol lucru care, în schimb, reduce valorile colesterolului din sânge. În plus, statinele funcționează și prin faptul că organismului îi este mai ușor să absoarbă colesterolul care este deja depus pe pereții arterelor.

Efectele benefice ale statinelor

Există mai multe beneficii reale ale faptului că se urmează un tratament cu statine și, pentru mulți pacienți, aceste beneficii depășesc cu mult riscurile pe care le au aceste medicamente.

Reducerea nivelului de colesterol LDL

Trialurile clinice arată că statinele pot să reducă valorile colesterolului LDL  cu până la 50%.

Diminuarea evenimentelor cardiovasculare grave

Statinele pot reduce riscul de apariție a unor evenimente cardiovasculare majore, cum sunt infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Unele cercetări au indicat faptul că statinele joacă un mic rol în scăderea nivelurilor de trigliceride și în creșterea valorilor colesterolului HDL.

Prevenția primară și secundară a bolilor cardiovasculare

Statinele au proprietăți antiinflamatoare cu impact benefic asupra vaselor de sânge, asupra inimii și asupra creierului uman. Acest efect ar putea chiar să reducă riscul de formare a unor cheaguri de sânge, riscul de infarct miocardic și riscul de AVC (accident vascular cerebral). 

Medicamentele din clasa statinelor sunt utile atât în prevenția primară, cât și în prevenția secundară a afecțiunilor cardiovasculare, spun experții, așa că medicul tău, cel mai probabil, îți va recomanda un tratament cu statine dacă:

  • ai nivelul colesterolului LDL egal cu 160 mg/dl sau mai mare,
  • ai deja o boală cardiovasculară
  • ai vârsta între 40 și 75 de ani și ai un risc crescut de a avea o boală cardiovasculară în următorii 10 ani,
  • suferi de diabet, ai între 40 și 75 de ani, ai un nivel al colesterolului LDL cuprins între 70 și 189 mg/dl.

Intoleranța la statine

Statinele sunt medicamente prescrise de medicul specialist, folosite pentru a trata valorile mari ale colesterolului. Acestea funcționează prin blocarea enzimei care produce colesterolul în corp. De cele mai multe ori, pacienții tratați cu statine răspund bine la tratament, iar valorile colesterolului încep să scadă. În alte cazuri, însă, pacienții pot dezvolta intoleranță la statine, care poate fi periculoasă.

Simptomele intoleranței la statine

Intoleranța la aceste medicamente apare când pacientul dezvoltă efecte adverse în urma folosirii statinelor. Există simptome diferite cu care te poți confrunta. Cele mai întâlnite sunt durerile sau crampele musculare (numite și mialgii). Poți să te confrunți cu inflamația musculară și cu un nivel ridicat al unui marker numit creatinkinază. Aceasta este o enzimă care se găsește în cantități mari în miocard (mușchiul inimii) și în mușchii scheletici.

Aceste simptome pot să nu fie un rezultat al medicației, așa că medicul tău va efectua niște teste și va afla informații despre tine, pentru a descoperi cauza lor.

Reacții adverse ale statinelor

Cele mai multe persoane care iau statine au efecte secundare minore sau nu au deloc astfel de reacții.

Efectele secundare minore includ:

  • dureri de cap,
  • senzație de amorțeală și furnicături,
  • durere abdominală,
  • balonare,
  • diaree,
  • senzație de rău,
  • erupție cutanată.

Potrivit unor cercetări, anumite statine pot provoca tulburări de memorie și pot reduce performanța de recunoaștere și funcționare a memoriei. Totodată, statinele pot crește riscul de a dezvolta cataractă. O echipă de cercetători a raportat că folosirea statinelor a crescut riscul de cataractă cu până la 27%.

Reacțiile adverse raportate de unii pacienți includ durere musculară și probleme digestive. Durerea musculară este cel mai frecvent întâlnit efect advers cauzat de folosirea statinelor. Într-adevăr, durerea musculară poate fi inconfortabilă, însă chiar și așa, ar trebui să îți suni imediat medicul specialist dacă ai:

  • dureri sau crampe musculare neobișnuite,
  • senzație de oboseală,
  • febră,
  • urină închisă la culoare,
  • diaree.

Acestea ar putea fi simptomele rabdomiolizei, o afecțiune periculoasă care poate cauza probleme renale.

Reacții adverse rare ale tuturor statinelor

Când urmezi o terapie cu statine, există un risc mic de:

  • pierderi de memorie sau confuzie,
  • creștere a glucozei în sânge, ceea ce poate duce la diabet,
  • afectarea ficatului sau afectarea rinichilor.

Complicații ale intoleranței la statine

În unele cazuri, statinele pot cauza ficat toxic și toxicitate la nivelul mușchilor. În cazuri grave, pacienții au dezvoltat chiar rabdomioliză (un sindrom caracterizat de distrugerea țesuturilor musculare scheletice). Aceasta este o afecțiune rară, în care celulele musculare se descompun în corp și provoacă dureri musculare severe și slăbiciune în tot corpul. De asemenea, rabdomioliza determină și o culoare închisă a urinei. Dacă nu este tratată, această boală poate duce la deteriorarea ficatului și la deces.

Cauze și factori de risc pentru intoleranța la statine

Când vine vorba de cauze, experții spun că intoleranța la statine are loc atunci când o persoană dezvoltă efecte secundare de pe urma folosirii tratamentului cu statine. Anumiți factori te supun unui risc și mai mare de a suferi de intoleranță la statine:

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • ai 80 de ani sau peste această vârstă;
  • ești femeie;
  • ești de origine asiatică;
  • ai anumite afecțiuni preexistente, cum ar fi boli ale sistemului neuromuscular, boli renale sau boli hepatice;
  • faci exces de alcool;
  • faci efort fizic excesiv;
  • consumi mult suc de grepfrut.

Tratamentul pentru intoleranța la statine

Multe probleme create de statine sunt legate de doza acestor medicamente. Medicul îți poate reduce cantitatea de medicament pe care o iei, pentru a observa dacă această modificare îți reduce simptomele. 

O altă măsură prin care se poate concepe tratamentul pentru intoleranță la statine este faptul că medicul poate schimba statinele pe care le iei cu altele. Cum spuneam, există mai multe opțiuni de statine, iar tu, ca pacient, poți avea o reacție mai bună la un tip diferit de statină decât cel prescris inițial.

Totodată, medicul îți poate prescrie medicamente pentru reducerea nivelului colesterolului care nu fac parte din clasa statinelor.

Sunt încurajate, în același timp, și modificările făcute în stilul de viață. O alimentație mai sănătoasă poate ajută la scăderea colesterolului în mod natural și îți poate reduce riscul cardiovascular general.

Sunt periculoase statinele?

Medicamentele din clasa statinelor pot fi foarte valoroase în ceea ce privește controlarea colesterolului tău LDL și în prevenirea bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, efectele secundare ale acestora pot fi un motiv de îngrijorare, mai ales dacă te confrunți cu simptome dureroase.

Persoanele cu afecțiuni hepatice ar trebui să discute cu medicul lor despre riscurile și beneficiile acestor medicamente, înainte de a începe terapia cu statine. Dacă boala hepatică este progresivă, nu e recomandat tratamentul cu statine, pentru că sunt periculoase.
De asemenea, femeile însărcinate și cele care alăptează sau cele care vor să rămână însărcinate nu ar trebui să urmeze un tratament cu statine.

În plus, se recomandă ca persoanele care iau statine să nu le combine cu următoarele medicamente: inhibitori de proteaze, eritromicină, itraconazol, claritromicină, diltiazem, verapamil, fibrați (tot medicamente care scad nivelul colesterolului LDL).
Pacienții care iau statine ar trebui să evite grepfrutul și sucul de grepfrut, din cauza potențialelor efecte periculoase ale unei interacțiuni între aceste medicamente și acest fruct.

Măsuri alternative pentru intoleranța la statine

Intoleranța la statine este foarte serioasă, așa că discută întotdeauna cu medicul dacă apar efecte nedorite. Nu întrerupe tratamentul după ureche, lasă medicul să facă modificările necesare și să îți vină în ajutor cu un alt plan de tratament, mai ales că există și măsuri alternative de tratament, pentru cazul în care se dovedește că suferi de intoleranță la statine.

Utilizarea alternativă a statinei

O măsură pentru a regla intoleranța la aceste medicamente poate fi ca medicul să îți recomande să utilizezi alternativ aceste medicamente. De exemplu, el îți poate reduce numărul de zile din săptămână în care trebuie să iei statinele, astfel încât să le iei alternativ.

Diminuarea dozei de statină

Dacă suferi de intoleranță la statine, medicul poate încerca să reducă doza de medicament pe care ți-a prescris-o inițial, pentru a observa dacă modificarea aceasta ameliorează simptomele și se produc schimbări benefice.

Schimbarea unei statine cu alta

O altă măsură care poate fi încercată dacă ai intoleranță la statine este ca medicul să schimbe statina pe care o iei cu alta. Este posibil să ai o reacție mai bună la altă statină decât cea oferită în tratamentul inițial.

Verificarea interacțiunii cu medicația și alimentația

În cazul în care medicul a depistat că ai intoleranță la statine, trebuie să verifice interacțiunile cu medicația ta (prescrisă pentru alte afecțiuni), ca nu cumva statinele să interacționeze cu aceste substanțe. Totodată, trebuie verificată și interacțiunea statinelor cu alimentația pacientului.

Renunțarea la statine

În unele cazuri, medicul poate indica o scurtă pauză de la terapia cu statine, mai ales că uneori este greu să îți dai seama dacă durerile musculare sau celelalte probleme pe care le ai sunt efecte secundare ale statinelor sau doar o parte normală a procesului de îmbătrânire. Renunțarea pe termen scurt la statine îl poate ajuta pe medic să afle dacă durerile și simptomele tale au legătură cu terapia cu statine sau cu alți factori.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Statins
https://www.nhs.uk/conditions/statins/
Cleveland Clinic - Statins 
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22282-statins
NCBI - Statins: Then and Now
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6489607/
Studiul „Statins: Then and Now”, apărut în Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019 Jan-Mar; 15(1): 23–31. doi: 10.14797/mdcj-15-1-23, autori: Peter P. Toth et al.
Oxford Academic - Benefit accrual with cardiovascular disease prevention and effects of discontinuation: a modelling study
https://academic.oup.com/eurheartj/article/43/Supplement_2/ehac544.2850/6746257
Studiul „Benefit accrual with cardiovascular disease prevention and effects of discontinuation: a modelling study”, apărut în European Heart Journal, Volume 43, Issue Supplement_2, October 2022, ehac544.2850, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehac544.2850, autori: R Wu et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0