Alte clase de medicamente folosite in tratamentul dislipidemiei

In tratamentul dislipidemiei, pe langa statine, se folosesc si alte clase de medicamente care pot sa reduca valorile colesterolului in sange.

Sechestrantii de acizi biliari – rezinele (colestiramina, colestipol)

Sunt medicamente folosite de mult timp in tratarea dislipidemiei. Acestea scad valorile LDL-colesterolului, actionand la nivel intestinal, unde blocheaza reabsorbtia acizilor biliari din circuitul hepato-entero-hepatic al acestora.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Astfel, colesterolul endogen (produs de organismul nostru), aflat la baza respectivilor acizi este eliminat pe cale fecala, iar ficatul este stimulat sa fabrice in continuare bila necesara proceselor de digestie, utilizand colesterolul aflat la dispozitie in structura lipoproteinelor circulante. In acest mod, colesterolul este impiedicat sa circule sub forma de LDL-colesterol. Rezulta o scadere a colesterolului LDL cu aproximativ 10-20%.

Asocierea sechestrantilor de acizi biliari cu statine este benefica, actiunile celor doua medicamente potentandu-se reciproc. Efectele adverse ale sechestrantilor sunt reduse deoarece nu se absorb, insa problemele care pot sa apara sunt strict digestive (greata, balonare). Este de mentionat si faptul ca scad absorbtia de vitamine liposolubile, eventuala hipovitaminoza ar trebui sa fie combatuta cu masuri adecvate.

Inhibitorii selectivi ai absorbtiei colesterolului

Daca statinele nu sunt o optiune pentru tine sau daca suferi din cauza efectelor adverse ale acestora, medicul tau iti poate prescrie un medicament diferit pentru a trata colesterolul marit. O alternativa frecventa este un inhibitor selectiv al absorbtiei colesterolului.

Aceste medicamente impiedica intestinul subtire sa absoarba in mod corespunzator colesterolul pe care il consumi din anumite alimente. Daca acest colesterol nu poate fi absorbit, el nu va ajunge in fluxul tau sanguin. Inhibitorii selectivi ai absorbtiei colesterolului pot fi combinati cu statinele, pentru a obtine rezultate mai rapide.

Din aceasta clasa face parte ezetimibul (ezetimibe). Inhibitorii selectivi ai absorbtiei colesterolului sunt o clasa noua de produsi care actioneaza prin scaderea absorbtiei colesterolului intestinal, reprezentat de colesterolul exogen provenit din alimente de origine animala. Printre alimentele cele mai bogate in colesterol se numara lactatele grase, galbenusul si carnea grasa. Efectul terapeutic al acestei clase de medicamente este reprezentat de scaderea fractiunii LDL, fara influentarea nivelului trigliceridelor sau a fractiunii HDL.

 

Acidul nicotinic – niacina (niacin, niacor)

Este o vitamina hidrosolubila a grupului vitaminelor B, care scade trigliceridele si fractiunile LDL (cu 10-20%) si creste fractiunile HDL. Efectele adverse in urma administrarii  acidului nicotinic pot fi reprezentate de fenomene vasodilatatoare importante, de tulburari digestive (hiperaciditate gastrica, greata varsaturi), precum  si de fenomene de hiperglicemie.

Concluzia este ca la ora actuala medicatia hipolipemianta include multe clase de medicamente, dar trebuie mentionat ca toate au efecte adverse importante. Din acest motiv, prescrierea lor trebuie facuta cu mare atentie si tratamentul trebuie monotorizat periodic.

De asemenea, pacientul trebuie sa primeasca recomandari privind urmarea unui stil de viata sanatos si a unei diete sanatoase care au drept scop scaderea nivelului colesterolului circulant.

De ce sunt importante medicamentele pentru trigliceridele crescute

Multi pacienti care au colesterolul marit (hipercolesterolemie) au, in acelasi timp, valori mari ale trigliceridelor serice (un tip de grasime care se gaseste in sangele nostru). Unele medicamente pot sa ajute la scaderea trigliceridelor in mod direct. Odata ce valorile acestui tip de grasimi incep sa scada, si cantitatea totala de colesterol este, adesea, redusa.

Un medicament frecvent prescris pentru trigliceridele marite este niacina sau vitamina B3. Niacina poate sa ajute la scaderea colesterolului LDL (numit si colesterolul "rau") si poate creste nivelul colesterolului HDL (cel numit colesterol "bun").

Niacina este o optiune buna pentru persoanele care nu raspund bine la alte medicamente pentru dislipidemie, deoarece efectele ei adverse sunt unele usoare.

Cand un tratament mai agresiv este necesar pentru a trata trigliceridele crescute, o clasa de medicamente numite fibrati este, adeseori, prescrisa de medic.

Totodata, suplimentele nutritive cu acizi grasi Omega-3 (care se gasesc in uleiul de peste) s-a dovedit ca reduc nivelele trigliceridelor.

 

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

[{ads-colesterol-second}]

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0