Depozitele de colesterol in zona ochilor (xantelasme): cauze, simptome, tratament

Depozitele sau petele galbene se pot forma in zona pleoapelor tale, ca efect secundar al faptului ca ai valori mari ale lipidelor in sange. Termenul medical pentru aceste pete sau depozite de colesterol este xantelasma (la plural, xantelasme), iar aceste pete galbene sunt localizate in special pe pleoape.

 

Aceste pete galbene, initial, pot sa fie inofensive, dar se pot agrava treptat si pot cauza durere.

Simptome xantelasme

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Xantelasmele sunt pete cu margini regulate, iesite in relief, de culoare galbuie, ele sunt materie grasa acumulata sub pielea de pe anumite parti ale pleoapelor tale superioare si inferioare. Aceste pete galbene contin lipide sau grasimi, inclusiv colesterol, si de regula apar simetric, intre ochii si nasul tau.

Aceste leziuni si pete de grasime nu afecteaza functionarea pleoapelor. Asta inseamna ca nu ar trebui sa afecteze capacitatea de a clipi sau de a deschide sau inchide ochii. Xantelasmele pot deveni, in timp, mai mari si pot provoca disconfort.

 

Cauze xantelasme

Oricine poate face depozite de colesterol in jurul ochilor, insa aceasta afectiune este mai frecvent intalnita la oamenii care au dislipidemie. Persoanele cu aceasta boala au prea multe lipide in fluxul sanguin, cum ar fi trigliceridele si anumite forme de colesterol.

Poti avea dislipidemie daca ai oricare dintre afectiunile sau conditiile urmatoare:

  • hipercolesterolemie, identificata printr-un colesterol total mai mare de 200 de miligrame pe decilitru de sange (mg/dL);
  • hipertrigliceridemie, identificata prin valori ale trigliceridelor de peste 150 mg/dL;
  • valori mari ale lipoproteinelor cu densitate scazuta/mica (acel colesterol LDL), cunoscute si drept colesterol "rau", identificate printr-un nivel al colesterolului LDL mai mare de 100 mg/dL;
  • valori mari ale lipoproteinelor cu densitate mare/ridicata (colesterol HDL), cunoscute si drept colesterol "bun", identificate printr-un nivel al colesterolului HDL mai mare de 40 mg/dL.


Exista factori variati care pot duce la o acumulare de prea multe lipide in fluxul sanguin, iar astfel, sa poti dezvolta xantelasme in jurul ochilor. Unele cauze sunt genetice, ceea ce inseamna ca nu poti face prea multe lucruri pentru a le preveni. Alte cauze sunt rezultatul alegerilor din stilul de viata sau efectele secundare ale unor medicamente.

 

Tratament xantelasme

Medicul tau este cel care va putea sa indeparteze depozitele de colesterol din zona ochilor. Exista mai multe metode diferite pe care le poate utiliza in acest sens, cum ar fi:

  • Excizia chirurgicala - folosind o lama foarte mica; aceasta este, de regula, prima optiune pentru a elimina una dintre aceste pete galbui; recuperarea dureaza cel putin 4 saptamani;
  • Cauterizarea chimica - foloseste anumiti acizi acetici si poate elimina depozitele de colesterol fara sa lase in urma prea mult tesut cicatricial;
  • Crioterapia folosita in mod repetat poate distruge xantelasmele; aceasta metoda prezinta riscul de aparitie a cicatricilor si modifica pigmentul pielii tale.
  • Ablatia cu laser pe baza de argin si dioxid de carbon - este mai putin invaziva decat interventia chirurgicala si are o rata de succes rezonabila; metoda prezinta riscul de aparitie a modificarilor de pigmentatie;
  • Electrodesicarea poate fi folosita impreuna cu crioterapia.


Pentru orice procedura aleasa, este important sa iti monitorizezi recuperarea. Noteaza orice fel de efecte adverse cu care te confrunti si spune-i medicului despre ele la urmatoarea voastra intalnire. Xantelasmele au o rata mare de reaparitie, in special in cazuri in care ai apelat la excizia chirurgicala sau ai hiperlipidemie severa.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Sursa foto: shutterstock.com

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0