Ce optiuni de tratament ai pentru xantoame si xantelasme

Xantomul (la plural, xantoamele) reprezinta acea tumoare galbena sau roscata, benigna, care apare pe piele si care contine colesterol.

Colesterolul nu se depunde doar pe peretii interiori ai arterelor si vaselor de sange, ci se acumuleaza si in alte zone, cum ar fi pe piele, ducand la aparitia xantoamelor si xantelasmelor (acele pete galbene, cu margini regulate, localizate in special pe pleoape, care indica depunerea de colesterol).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca ai pete moi sau pete galbui semi-solide pe pleoape, acestea pot fi depozite de colesterol; aceste depozite mai sunt cunoscute si sub denumirea de xantelasme.

Depozitele de colesterol pot fi cauzate de nivelurile ridicate de lipide in sange. Uneori, insa, cauza acestor niveluri care depasesc valorile normale este necunoscuta.

Exista proceduri diverse pe care medicul tau specialist le poate intrebuinta pentru a indeparta depozitele de colesterol din jurul ochilor si pleoapelor. De asemenea, medicul iti poate recomanda sa faci anumite schimbari in stilul tau de viata, pentru a reusi sa tii sub control colesterolul.

Ce tratamente sunt disponibile pentru a elimina depozitele de colesterol din jurul ochilor si de pe pleoape (xantelasmele)

Daca pana acum iti faceai griji, iata ca medicul tau poate sa reuseasca sa iti indeparteze aceste depozite inestetice de colesterol. Exista cateva metode diferite pe care medicul le poate folosi pentru ca tu sa scapi de xantelasme:

•    Excizia chirurgicala a xantelasmelor se face folosind o lama foarte mica; excizia este, de obicei, prima optiune pentru a indeparta una dintre aceste tumori galbene; recuperarea este de cel putin 4 saptamani, potrivit healthline.com.

•    Cauterizarea chimica a xantelasmelor - metoda foloseste anumiti acizi acetici (acidul dicloracetic) si poate indeparta depozitele de colesterol precum xantelasmele, fara sa lase prea multe cicatrici in urma.

•    Crioterapia folosita in mod repetat poate distruge xantelasmele; aceasta metoda prezinta riscul de cicatrici vizibile si schimba pigmentul din pielea ta, asa ca cere sfatul medicului inainte de a o incerca;

•    Ablatia sau vaporizarea tesutului cu laserul cu dioxid de carbon (CO2) si cu laser cu argon este o metoda mai putin invaziva decat interventia chirurgicala si are o rata de succes rezonabila. Metoda prezinta riscul unor modificari de pigmentatie.

•    Electrodesicarea poate fi folosita impreuna cu crioterapia.

Pentru orice procedura folosita, este important sa iti monitorizezi recuperarea. Noteaza orice efecte secundare cu care te confrunti si spune-i medicului despre ele la urmatoarea voastra intrevedere.

Xantelasmele au o rata mare de recurenta (de reaparitie), in special in cazurile in care pacientul a apelat la excizia chirurgicala sau in cazurile de hiperlipidemie severa.

Cauza principala a xantelasmelor (si xantoamelor) poate fi dislipidemia, asa ca medicul tau iti poate recomanda si unele modificari in stilul de viata, pentru ca acestea te vor ajuta sa tii sub control lipidele din sange. Controland cantitatea de lipide care patrunde in fluxul tau de sange, vei putea reduce riscul de a dezvolta viitoare depozite de colesterol pe piele si in jurul ochilor.

Nu uita!

Orice persoana poate face depozite de colesterol in jurul ochilor si pe pleoape, insa aceasta afectiune (care determina aparitia xantelasmelor) este mai des intalnita la oamenii care au dislipidemie. Persoanele cu aceasta afeciune au prea multe lipide in sange, cum ar fi trigliceridele si anumite forme de colesterol. 
 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate gratuit!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0