Tipurile de colesterol si lipoproteine: ce trebuie sa stii

Colesterolul este o substanta grasa prezenta in sange, realizata in jurul corpului de proteine, iar cand cele doua sunt combinate (colesterolul si proteinele), acestea se numesc lipoproteine.

Lipoproteine cu densitate joasa (LDL) sau colesterol "rau"

Atunci cand prea mult colesterol LDL circula in sange, el se poate acumula sau depune treptat in peretii interiori ai arterelor care alimenteaza inima si creierul si, impreuna cu alte substante, se poate forma placa (sau aterom), un depozit gros, greu, care poate ingusta arterele si le poate face mai putin flexibile. Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de ateroscleroza.

Pe masura ce artera se ingusteaza si se intareste, mai putin sange poate sa circule prin ea si astfel se ajunge la ischemie, care e cauzata de o lipsa de substante nutritive necesare.

In cazul in care exista un cheag de sange (tromb) sau alte forme de blocaj intr-o artera ingustata, atunci se poate produce un eveniment precum infarctul miocardic ori accidentul vascular cerebral.

Lipoproteine de inalta densitate (HDL) sau colesterol "bun"

Aproximativ un sfert pana la o treime din activitatea colesterolului din sange este efectuata de HDL.

Colesterolul HDL este cunoscut sub numele de colesterol "bun", deoarece un nivel ridicat de HDL pare sa protejeze impotriva atacului de cord. Nivelurile scazute de colesterol HDL (sub 40 mg/dl) cresc riscul de boli de inima. HDL tinde sa transporte colesterolul departe de artere si inapoi la ficat, unde este eliminat din organism, intr-un fel "mananca" si ajuta la eliminarea colesterolului "rau".

Unii experti cred ca HDL elimina excesul de colesterol din placa din artere si contribuie la incetinirea acumularii acesteia.

Trigliceridele sau grasimile din sange

Triglicerida este o forma de grasime produsa in organism. Trigliceridele crescute pot fi din cauza excesului ponderal (obezitate), lipsa activitatii fizice, fumatului, consumului excesiv de alcool si din cauza unei diete foarte bogate in carbohidrati (60 % din totalul de calorii sau mai mult). De multe ori, persoanele cu diabet au trigliceride crescute in cazul in care nivelul lor de glucoza (zahar) din sange nu este bine controlat.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Persoanele cu trigliceride ridicate au, adesea, un nivel ridicat de colesterol total, inclusiv un nivel ridicat de colesterol LDL ("rau"), precum si un nivel scazut de colesterol HDL ("bun"). Multe persoane cu boli de inima si diabet zaharat au, de asemenea, un nivel ridicat de trigliceride.

Lipoproteina (a)

Lp (a) este o variatie genetica de colesterol LDL ("rau"). Un nivel ridicat de Lp (a) este un factor important de risc pentru dezvoltarea prematura a depozitelor de grasime in artere. Lp (a), o subclasa de lipoproteine, nu este pe deplin inteleasa, dar ea poate interactiona cu substantele care se gasesc in peretii arterelor si contribuie la acumularea de depozite grase.

O valoare crescuta a Lp (a) in sange este un factor de risc pentru boala coronariana, boli cerebrovasculare, ateroscleroza, tromboza, accident vascular cerebral. Daca nivelul de Lp (a) este ridicat, tratamentul trebuie initiat cu scopul de a aduce nivelul acesteia sub 50 mg/dl.

De ce avem nevoie de colesterol?

Colesterolul este o molecula organica fara de care oamenii nu pot trai. El se gaseste in membrana fiecarei celule din corp, ajutand la reglarea fluiditatii si structurii. De asemenea, colesterolul este folosit pentru a se produce hormoni steroizi, precum testosteronul, cortizolul, estrogenii si o forma activa de vitamina D.

Colesterolul, spun oamenii de stiinta, este atat de important incat corpul uman a dezvoltat multe mecanisme incredibil de complexe pentru a se asigura ca fiecare dintre noi are intotdeauna suficient colesterol.

Cea mai mare parte a colesterolului din corpul nostru este, de fapt, produs de propriile celule, iar fiecare celula din corp poate sa produca colesterol. Insa si atunci cand mancam anumite alimente, introducem in corp o cantitate suplimentara de colesterol.

Cand vorbim despre "colesterol" in ceea ce priveste sanatatea inimii, nu ne referim la colesterolul in sine, ci ne referim la structurile care transporta prin corp colesterolul, numite lipoproteine.

Deoarece colesterolul este solubil in grasimi, el nu poate circula singur prin fluxul sanguin, pentru ca este precum o picatura de ulei intr-un pahar cu apa: pur si simplu nu se amesteca.

Din acest motiv, colesterolul este transportat de lipoproteine in sangele nostru, iar acestea functioneaza ca niste vehicule ce transporta colesterolul. Lipoproteinele, de asemenea, transporta sau au cu ele si alte molecule, cum ar fi trigliceridele (grasimile), fosfolipidele si vitaminele care sunt solubile in grasimi.

Exista mai multe tipuri de lipoproteine, dar doua dintre cele mai importante sunt numite LDL (lipoproteine cu densitate mica/scazuta) si HDL (lipoproteine cu densitate mare/ridicata).

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0