Colesterolul mărit ar putea alimenta celulele canceroase (studiu)

Un studiu in vitro arată că nivelurile ridicate de colesterol alimentează celulele canceroase prin creșterea rezistenței la o formă de moarte celulară.

Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii, sintetizată în ficat, care ajută la producția de hormoni și vitamine esențiale în organism. În cantități prea mari, colesterolul se acumulează în organism pentru a forma depozite cunoscute sub numele de plăci, care blochează vasele de sânge. Din această cauză, se poate ajunge la un atac de cord, un accident vascular cerebral sau o altă problemă de sănătate asociată.

Unele cercetări au sugerat că nivelurile ridicate de colesterol pot fi asociate cu unele tipuri de cancer, dar mecanismul exact nu era înțeles pe deplin. În acest context, oamenii de știință de la Duke University School of Medicine din Durham au propus o explicație pentru acest fenomen.

După ce au studiat reglarea colesterolului în celule canceroase și la șoareci, au concluzionat că un colesterol mărit poate alimenta rezistența cancerului, prin faptul că împiedică moartea celulelor canceroase, ceea ce poate agrava efectele bolii asupra persoanei afectate. Astfel, analiza a abordat întrebări de lungă durată cu privire la impactul supranutriției, al obezității și al dislipidemiei sau hipercolesterolemiei asupra patobiologiei cancerului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Rezultatele acestui studiu¹, publicat în jurnalul științific Nature Communications, dezvăluie un mecanism nedescoperit anterior prin care nivelurile crescute de colesterol influențează celulele canceroase din organism. Datele publicate anterior demonstraseră că a avea colesterolul mărit stimulează creșterea cancerelor de sân și a celor ginecologice pozitive pentru estrogen din cauza derivaților de colesterol care acționează ca estrogen și alimentează creșterea cancerului.

Dar, în acest studiu, echipa de cercetare a observat că acele cancere care nu se bazează pe estrogen pentru creștere (estrogen-negativ) sunt asociate cu o formă mai gravă de boală prin colesterolul ridicat. Potrivit cercetătorilor, acest lucru sugerează cu tărie că există cel puțin un alt mecanism de acțiune a cancerului pentru colesterolul mărit, care a stat la baza acestui studiu cuprinzător.

Un derivat al colesterolului, vinovat de răspândirea cancerului în corp

Investigatorii și-au efectuat studiul folosind linii celulare și modele de șoareci. Rezultatele arată că 27HC, care este un derivat al colesterolului obținut prin oxidare, este implicat în evoluția cancerelor. La modelele animale, cercetătorii au observat că expunerea cronică la 27HC a dus la creșterea unor tumori care erau metastatice - adică s-au răspândit de unde s-au format inițial în alte părți ale corpului.

Într-o întorsătură interesantă, oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că 27HC a indus stres metabolic în celulele canceroase, ceea ce le-a permis să evite procesul natural de moarte celulară numit feroptoză. Ca rezultat, aceasta a crescut capacitatea de formare a tumorii și capacitatea de metastazare a celulelor canceroase. Aceste descoperiri sugerează o explicație pentru rolul colesterolului în rezistența celulelor canceroase la moartea celulară, alimentând astfel creșterea și răspândirea cancerului.

Potrivit autorilor studiului, dacă se cunosc mediatorii cheie ai cancerului, această informație ar putea deschide calea pentru dezvoltarea de terapii țintite pentru tratarea și poate chiar prevenirea acestei boli. În orice caz, deși rezultatele experimentelor inițiale par promițătoare, deocamdată este prea devreme pentru a confirma implicațiile clinice ale acestui studiu.

Oamenii de știință afirmă că, în prezent, încă nu și-au dat seama cum anume rezistența la feroptoză crește capacitatea de formare a tumorii și capacitatea de metastazare a celulelor canceroase. Ei dezvăluie, de asemenea, planuri de extindere a cercetării la alte tipuri de cancer în afara cancerelor de sân și ginecologice.

Cu toate acestea, un lucru este clar: rezultatele acestui studiu se adaugă la informațiile existente disponibile despre asocierea dintre colesterol și cancer. De asemenea, face un pas mai departe prin explorarea altor mecanisme de acțiune a colesterolului în cancer, iar acest lucru poate avea în viitor o importanță clinică semnificativă.

Cum îți poți menține un nivel sănătos al colesterolului?

O greutate corporală normală pentru vârsta și înălțimea ta, menținută printr-o alimentație echilibrată și activitate fizică regulată, te ajută să îți păstrezi un nivel bun al colesterolului sau să îl scazi dacă este mărit. Probabil cel mai important lucru pe care îl poți face este să fii atent la ce mănânci. Un nivel bun de colesterol reduce șansele de a avea un atac de cord. Iată câțiva pași pe care să îi faci pentru a avea un nivel sănătos al colesterolului:

Concentrează-te pe evitarea grăsimilor nesănătoase

Evită sau consumă rar alimente bogate în grăsimi saturate (unt, untură, smântână, brânzeturi grase, carne grasă), care cresc nivelul de colesterol rău - LDL. De asemenea, ferește-te să mănânci grăsimi trans (margarină și produse care conțin margarină), deoarece acestea cresc LDL-ul și scad colesterolul bun - HDL. 

Atenție, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să mai mănânci grăsimi deloc! Corpul are nevoie și de alimente grase, însă e indicat să îi oferi grăsimi sănătoase, bune pentru inimă. Acestea se găsesc în peștele gras (macrou, sardine, ton, hering, somon), nuci și semințe de diferite tipuri, uleiuri nerafinate (ulei extravirgin de măsline, ulei presat la rece de floarea soarelui).

Alege spre consum cereale integrale

Pâinea integrală, pe care o poți cumpăra din comerț sau o poți face acasă din făină integrală, pastele integrale, cerealele integrale pentru micul dejun ajută la prevenirea creșterii glicemiei, te ajută să te simți sătul mai mult timp și conțin fibre care scad nivelul LDL-ului.

Îndreaptă-te și spre alte alegeri alimentare sănătoase

De multe ori oamenii nu sunt atenți la ce mănâncă și nu se gândesc dacă ceea ce consumă zilnic le aduce în corp substanțe hrănitoare sau, dimpotrivă, substanțe nocive, care vin cu kilograme în plus și un risc mai mare de diferite boli. Pentru a-ți menține un nivel sănătos al colesterolului sau pentru a scădea colesterolul mărit, bazează-ți mesele pe legume și leguminoase, alături de cantități moderate de fructe, pește, carne, lactate, cereale integrale și grăsimi sănătoase. 

Ca să-ți fie mai ușor, cumpără lapte, iaurt și brânză cu mai puțin grăsimi (citește etichetele), cumpără carne pe care să o gătești acasă (la grătar, la cuptor, fiartă în diverse preparate), nu mezeluri pline de grăsimi și aditivi, ca gustare consumă fructe sau nuci ori semințe, nu chipsuri, covrigei, bomboane și alte produse cu zahăr.

Dacă duci un asemenea stil de viață, dar la analize îți iese colesterolul mărit, este posibil să ai nevoie de medicamente pentru a-l regla, deci e important să urmezi recomandările medicului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature Communications - Dysregulated cholesterol homeostasis results in resistance to ferroptosis increasing tumorigenicity and metastasis in cancer
https://www.nature.com/articles/s41467-021-25354-4
1. Studiul „Dysregulated cholesterol homeostasis results in resistance to ferroptosis increasing tumorigenicity and metastasis in cancer”, apărut în Nat Commun 12, 5103 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-25354-4, autori: Liu, W., Chakraborty, B., Safi, R. et al.
Harvard Health Publishing - 4 ways to keep your cholesterol in check
https://www.health.harvard.edu/healthbeat/4-ways-to-keep-your-cholesterol-in-check


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0