Ce stim in prezent despre colesterol si nu se stia in urma cu 10 ani

Un colesterol mărit nu este bun, dar și un colesterol prea scăzut poate fi asociat cu o serie de afecțiuni grave. Opțiunile de tratament s-au diversificat în ultimii ani, iar cercetările despre colesterol continuă. Află în cele ce urmează de ce nu sunt bune valorile anormale ale colesterolului și care sunt miturile legate de acesta.

Cercetările științifice din ultimii 10 ani au făcut multe demersuri pentru a clarifica influența pe care o are colesterolul asupra sănătății și, în consecință, a distrus o serie de mituri asociate cu colesterolul. În plus, nu doar statinele pot lupta împotriva valorilor mari ale colesterolului, la ora actuală fiind posibile mai multe abordări terapeutice.

Colesterolul este necesar pentru multe funcții ale corpului

Colesterolul este o substanță grasă, care seamănă cu ceara și care se găsește în toate celulele din corp, fiind produsă de ficat pentru a ajuta la îndeplinirea a mii de funcții ale organismului. Este nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D și substanțe care ajută la digerarea anumitor alimente. Fără colesterol, nu se poate menține un nivel adecvat al testosteronului, estrogenului, progesteronului și cortizolului. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Fiind o moleculă organică, colesterolul ajută, de asemenea, în procesul de producere a membranelor celulare, a straturilor care acoperă nervii și mare parte din creier. Colesterolul se deplasează în sânge sub formă de lipoproteine, care sunt molecule minuscule de grăsime învelite în proteine. 

Tipuri de colesterol

Există două tipuri majore de colesterol: lipoproteine cu densitate joasă (LDL) și lipoproteine cu densitate mare (HDL).  

LDL-ul este cunoscut sub numele de colesterol rău, deoarece poate înfunda arterele. HDL-ul, sau colesterolul bun, ajută la aducerea colesterolului LDL din sânge în ficat. Din ficat, excesul de colesterol LDL este eliminat din organism.

Ficatul joacă un alt rol cheie. Cea mai mare parte a colesterolului este produsă în ficat, iar restul provine din alimentele pe care le consumi. Colesterolul alimentar se găsește în ouă, carne și lactate, dar nu în vegetale.

Colesterolul poate crește riscul de evenimente cardiovasculare majore, dar nu mereu

Unele cercetări au arătat că între 50 și 75% dintre oamenii care au trecut printr-un atac de cord aveau niveluri normale ale colesterolului. La asta se adaugă și faptul că aproape 75% dintre pacienții care sunt spitalizați pentru un infarct miocardic au niveluri ale colesterolului care nu indică un risc mare de a suferi un eveniment cardiovascular.

În concluzie, nivelurile colesterolului sunt un slab indicator al predispoziției de a suferi un atac de cord, deci colesterol mărit nu poate spune cu exactitate cine o să sufere de pe urma bolilor cardiovasculare. În această ecuație joacă un rol important predispoziția genetică, dar și o serie de alți factori de stil de viață, precum și alte afecțiuni și un nivel inflamator crescut în corp. 

Cel mai mare mit despre colesterol

Cercetătorii spun că unul dintre cele mai mari mituri despre colesterol care există are de-a face cu grăsimile alimentare. Deși se spune că o dietă bogată în grăsimi duce la creșterea colesterolului, în realitate este vorba doar de anumite grăsimi. Concret, grăsimile trans sau grăsimile hidrogenate (cum ar fi unele margarine) și cele saturate (unt, untură, cărnuri grase etc.) favorizează creșterea colesterolului rău, în timp ce acizii grași Omega-3 (care se găsesc de exmplu în peștele gras) și grăsimile mononesaturate (nuci, avocado, ulei de măsline etc.), nu cresc colesterolul.

Zahărul crește colesterolul mai mult decât grăsimile

Deși poate părea neobișnuit, cea mai mare sursă de colesterol anormal nu sunt grăsimile, ci zahărul. Zahărul care ajunge în corp din diverse produse consumate regulat (bomboane, prăjituri, băuturi acidulate din comerț etc.) se transformă în grăsime. Așadar, când o persoană află că are colesterol mărit, ar trebui să reducă nu doar consumul de grăsimi trans și saturate, ci și pe acela de zahăr. 

Ce se întâmplă când colesterolul este prea scăzut?

Deși un colesterol prea mic este mai puțin frecvent întâlnit decât colesterolul ridicat, acesta poate fi răspunzător de alte afecțiuni, cum ar fi cancerul, depresia și anxietatea. În plus, un nivel scăzut de HDL, colesterolul bun, nu mai oferă protecție cardiacă.

În timp ce efectele exacte ale colesterolului scăzut asupra sănătății sunt încă studiate, cercetătorii sunt îngrijorați de modul în care colesterolul scăzut pare să afecteze negativ sănătatea mintală.

Un studiu mai vechi, la care au luat parte femei tinere sănătoase, a constatat că acelea cu colesterol scăzut aveau un risc mai mare de a avea simptome de depresie și anxietate. Cercetătorii sugerează că, deoarece colesterolul este implicat în producerea de hormoni și vitamina D, nivelurile scăzute pot afecta sănătatea creierului. Legătura dintre colesterolul scăzut și sănătatea mintală încă nu este complet înțeleasă și este în curs de cercetare.

Un studiu mai recent a găsit o posibilă relație între colesterolul prea scăzut și riscul de cancer. Procesul care afectează nivelul colesterolului ar putea influența cancerul, dar sunt necesare mai multe cercetări pe această temă.

O altă preocupare cu privire la nivelul scăzut de colesterol implică însărcinate. Dacă ești însărcinată și ai colesterolul prea mic, te confrunți cu un risc mai mare de a naște prematur sau de a avea un copil cu greutate mică la naștere.

Colesterolul scăzut a fost asociat cu unele complicații grave de sănătate. Este un factor de risc pentru hemoragia intracerebrală primară, care se întâmplă de obicei la adulții în vârstă. Cel mai important, colesterolul prea scăzut a fost considerat un factor de risc pentru sinucidere sau comportament violent. 

Dacă medicul observă la analize că valoarea colesterolului este prea scăzută, va sfătui pacientul în consecință.

Ce înseamnă o valoare normală a colesterolului?

Colesterolul total este stabilit prin adunarea LDL cu HDL și 20% din valoarea trigliceridelor, un alt tip de grăsime din sânge. Colesterolul total normal este situat sub 200 mg/ dL. Un nivel normal al colesterolului rau LDL este între 70 și 100 mg/dL. Un nivel normal al colesterolului bun HDL este peste 60 mg/dL. 

Ce alte opțiuni există la ora actuală pentru a combate colesterolul mărit?

Nivelurile ridicate de colesterol rău LDL pot fi scăzute cu exerciții fizice regulate și cu o dietă sănătoasă, iar dacă aceste schimbări în stilul de viață nu dau rezultatele dorite, medicul va prescrie statine. Cum nu toți pacienții răspund bine la aceste medicamente, mai există și alte opțiuni pentru colesterol mărit:

Drojdia de orez roșu

Drojdia de orez roșu este ceea ce am putea numi o statină naturală, care poate fi asimilată cu succes de organism prin biocompatibilitatea crescută. Efectele secundare sunt mai reduse decât ale statinelor, dar ideal este să fie asociată și cu coenzima Q10, întrucât administrarea oricărei statine, fie naturală, fie de sinteză, scade valorile acestei enzime importante pentru organism.

Inhibitorii PCSK9

PCSK9 este o proteină produsă de ficat. O nouă clasă de medicamente numite inhibitori PCSK9 poate bloca PCSK9, pentru a nu interfera cu colesterolul. Acest tratament poate fi urmat ca atare sau împreună cu statinele.Dacă pacientul are o afecțiune genetică numită hipercolesterolemie familială, inhibitorii PCSK9 pot funcționa mai bine decât statinele.

Terapia SiRNA

Terapia SiRNA poate trata unele afecțiuni de sănătate prin schimbarea modului în care funcționează unele dintre gene. Medicamentul inclisiran utilizează această tehnologie, scăzând nivelul LDL prin perturbarea genei care produce PCSK9. Inclisiran vine sub formă de injecții, la câteva luni distanță. Acest medicament poate fi urmat împreună cu alte tratamente de scădere a colesterolului sau singur.

Acidul bempedoic

Ca și statinele, acest nou medicament îngreunează formarea colesterolului în organism. Acidul bempedoic, sub formă de pastile, poate reduce nivelul LDL cu până la 15%. Se recomandă persoanelor cu antecedente familiale de colesterol ridicat sau cu boală cardiovasculară aterosclerotică.

Nanotehnologia care „mănâncă” placa de aterom

Colesterolul în exces poate determina formarea de depozite grase numite plăci ateromatoase în interiorul arterelor. În timp, acestea pot începe să blocheze fluxul sangvin. Această afecțiune, numită ateroscleroză, crește riscul de probleme cardiace și accident vascular cerebral. Oamenii de știință au creat recent o nanoparticulă - un obiect minuscul pe care ochiul liber nu îl poate vedea - care distruge această acumulare. Este încă în modul de testare, dar în viitor, un medicament care conține această nanoparticulă ar putea face parte din tratamentul aterosclerozei.

Probioticele ar putea contribui la scăderea colesterolului rău

Probioticele (bacterii vii bune) și prebioticele (care hrănesc germeni utili în intestin) pot scădea colesterolul LDL și trigliceridele din sânge. Aceste bacterii intestinale pot crește, de asemenea, colesterolul bun HDL. Cantitatea potrivită pentru a obține rezultate este încă în curs de revizuire, spun oamenii de știință.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - LDL and HDL Cholesterol: "Bad" and "Good" Cholesterol
https://www.cdc.gov/cholesterol/ldl_hdl.htm
Oxford Academic - How low is safe? The frontier of very low (<30 mg/dL) LDL cholesterol
https://academic.oup.com/eurheartj/article/42/22/2154/6104339?login=false
Studiul „How low is safe? The frontier of very low (<30 mg/dL) LDL cholesterol”, apărut în European Heart Journal, Volume 42, Issue 22, 7 June 2021, Pages 2154–2169, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehaa1080, autori: Angelos D Karagiannis et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0