Ce stim in prezent despre colesterol si nu se stia in urma cu 10 ani

Colesterolul este rau, iar scaderea colesterolului este un lucru bun. Cel putin asta am fost tentati sa credem aproape patru decenii. Asa ca astazi iti spunem ce ar trebui sa inveti despre colesterol si ce reprezinta el, cu adevarat, pentru sanatatea ta.

Cercetarile stiintifice din ultimii 10 ani au facut multe demersuri pentru a clarifica influenta pe care o are colesterolul asupra sanatatii noastre si, in consecinta, a distrus o serie de mituri asociate cu colesterolul.

Nu colesterolul este dusmanul nostru

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Colesterolul este o substanta grasa, ce seamana cu ceara, care se gaseste in toate celulele din corpul nostru, este produsa de ficat pentru a ajuta la indeplinirea a mii de functii ale organismului. Fiecare dintre noi are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru a produce lucruri importante, precum hormonii, vitamina D si substantele care ne ajuta sa digeram anumite alimente. Fara colesterol, nu am putea mentine un nivel adecvat al testosteronului, estrogenului, progesteronului si cortizolului.

Fiind o molecula organica, colesterolul ajuta, de asemenea, in procesul de producere a membranelor celulare, a straturilor care acopera nervii si mare parte din creier. Specialistii o spun clar: faca credeai ca colesterolul este dusmanul, mai gandeste-te. Fara colesterol, am muri. De fapt, oamenii cu cele mai scazute niveluri ale colesterolului, pe masura ce inainteaza in varsta, au cel mai mare risc de deces. In anumite circumstante, nivelul mare al colesterolului poate, de fapt, sa ajute la cresterea sperantei de viata.

Veriga "slaba"

Una dintre cele mai importante descoperiri a venit in anul 2008, cu publicarea unui studiu al lui John Kastelein, in revista New England Journal of Medicine. Studiul, o investigatie de 24 de luni care implica 720 de pacienti cu varste cuprinse intre 30 si 75 de ani, a aratat in cele din urma ca o combinatie de doua medicamente (statine) a scazut nivelurile colesterolului LDL (numit si colesterolul "rau") dar nu a redus placa (acele depuneri de colesterol, grasime, calciu si alte substante care se gasesc in sange si care se acumuleaza in interiorul arterelor inimii, limitand fluxul de sange bogat in oxigen catre inima). Specialistii se refera la aceasta acumulare de placi de aterom ca la ateroscleroza.

Cu doi ani inainte, in 2006, Göran K. Hansson a aratat ca intre 50 si 75% dintre oamenii care au suferit atac de cord au niveluri normale ale colesterolului. La asta se adauga si faptul ca aproape 75% dintre pacientii care sunt spitalizati pentru un infarct miocardic au niveluri ale colesterolului care nu indica un risc mare de a suferi un eveniment cardiovascular.

In concluzie, nivelurile colesterolului, sustin unii specialisti, sunt un slab indicator al predispozitiei de a suferi un atac de cord, asa ca un nivel mare al colesterolului nu poate spune cu exactitate cine o sa sufere de pe urma bolilor cardiovasculare.

Cel mai mare mit despre colesterol

Cercetatorii spun ca unul din cele mai mari mituri despre colesterol care exista are de-a face cu grasimile alimentare. Desi cei mai multi dintre noi am fost invatati ca o dieta bogata in grasimi provoaca probleme legate de colesterol, acest lucru nu este in totalitate adevarat, spune dr. Mark Hymann, citat de io9.gizmodo.com. Iata de ce: tipul de grasime pe care il mananci este mai important decat cantitatea de grasime.

Grasimile trans sau grasimile hidrogenate si cele saturate favorizeaza colesterolul anormal, pe cand acizii grasi Omega-3 si grasimile mononesaturate, de fapt, imbunatatesc tipul si cantitatea de colesterol pe care corpul nostru o produce.

In realitate, cea mai mare sursa de colesterol anormal nu este grasimea (ba din contra). Este zaharul. Zaharul pe care il consumam, spune dr. Mark Hymann se transforma in grasime in corpul nostru. Si cel mai mare vinovat dintre toti este siropul de porumb, bogat in fructoza.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate gratuit!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0