Ce stim in prezent despre colesterol si nu se stia in urma cu 10 ani

"Colesterolul este rau, iar scaderea colesterolului este un lucru bun!". Cel putin asta am fost tentati sa credem aproape patru decenii. Asa ca astazi iti spunem ce ar trebui sa stii la ora actuala despre colesterol si ce reprezinta el, cu adevarat, pentru sanatatea ta. Si te va surprinde poate, faptul ca un colesterol prea scazut poate fi asociat de fapt cu o serie de afectiuni grave. In plus,la ora actuala,  exista si alte optiuni de tratament decat statinele.

Cercetarile stiintifice din ultimii 10 ani au facut multe demersuri pentru a clarifica influenta pe care o are colesterolul asupra sanatatii noastre si, in consecinta, a distrus o serie de mituri asociate cu colesterolul. In plus, nu doar statinele pot lupta impotriva valorilor mari ale colesterolului, la ora actuala fiind posibile mai multe abordari terapeutice.

Nu colesterolul este dusmanul nostru

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Colesterolul este o substanta grasa, ce seamana cu ceara, care se gaseste in toate celulele din corpul nostru, este produsa de ficat pentru a ajuta la indeplinirea a mii de functii ale organismului. Fiecare dintre noi are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru a produce lucruri importante, precum hormonii, vitamina D si substantele care ne ajuta sa digeram anumite alimente. Fara colesterol, nu am putea mentine un nivel adecvat al testosteronului, estrogenului, progesteronului si cortizolului. Colesterolul joacă, de asemenea, un rol în producerea unora dintre substanțele necesare pentru digerarea alimentelor.

Fiind o molecula organica, colesterolul ajuta, de asemenea, in procesul de producere a membranelor celulare, a straturilor care acopera nervii si mare parte din creier. Specialistii o spun clar: faca credeai ca colesterolul este dusmanul, mai gandeste-te. Fara colesterol, am muri. De fapt, oamenii cu cele mai scazute niveluri ale colesterolului, pe masura ce inainteaza in varsta, au cel mai mare risc de deces. In anumite circumstante, nivelul mare al colesterolului poate, de fapt, sa ajute la cresterea sperantei de viata.

Colesterolul se deplasează în sânge sub formă de lipoproteine, care sunt molecule minuscule de grăsime învelite în proteine. Există două tipuri majore de colesterol: lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL) și lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL).

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

LDL este uneori denumit colesterol „rău”. Acest lucru se datorează faptului că este tipul de colesterol care vă poate înfunda arterele. HDL, sau colesterolul „bun”, ajută la aducerea colesterolului LDL din sânge în ficat. Din ficat, excesul de colesterol LDL este eliminat din organism.

Ficatul joacă un alt rol cheie în colesterol. Cea mai mare parte a colesterolului este produs în ficat. Restul provine din alimentele pe care le consumi. Colesterolul alimentar se găsește numai în sursele de hrană pentru animale, cum ar fi ouăle, carnea și carnea de pasăre. Nu se găsește în plante.

Veriga "slaba"

Una dintre cele mai importante descoperiri a venit in anul 2008, cu publicarea unui studiu al lui John Kastelein, in revista New England Journal of Medicine. Studiul, o investigatie de 24 de luni care implica 720 de pacienti cu varste cuprinse intre 30 si 75 de ani, a aratat in cele din urma ca o combinatie de doua medicamente (statine) a scazut nivelurile colesterolului LDL (numit si colesterolul "rau") dar nu a redus placa (acele depuneri de colesterol, grasime, calciu si alte substante care se gasesc in sange si care se acumuleaza in interiorul arterelor inimii, limitand fluxul de sange bogat in oxigen catre inima). Specialistii se refera la aceasta acumulare de placi de aterom ca la ateroscleroza.

Cu doi ani inainte, in 2006, Göran K. Hansson a aratat ca intre 50 si 75% dintre oamenii care au suferit atac de cord au niveluri normale ale colesterolului. La asta se adauga si faptul ca aproape 75% dintre pacientii care sunt spitalizati pentru un infarct miocardic au niveluri ale colesterolului care nu indica un risc mare de a suferi un eveniment cardiovascular.

In concluzie, nivelurile colesterolului, sustin unii specialisti, sunt un slab indicator al predispozitiei de a suferi un atac de cord, asa ca un nivel mare al colesterolului nu poate spune cu exactitate cine o sa sufere de pe urma bolilor cardiovasculare. in aceasa ecuatie joaca un rol important predispozitia genetica, dar si o serie de alti factori de stil de viata, dar si alte afcetiuni si un nivel inflamator crescut al organismului. Mai ales ca in procesul de formare a aterosclerozei, la ora actuala se considera ca nu doar hiperlipidemia este decisiva. Un rol important in joaca oxidarea grasimilor, iar aceasta poate fi combatuta prin aportul de antioxidanti precum vitamina E, hidroxitirozol- din uleiul de masline, astaxantina, vitamina C, acizii grasi omega 3, ce se gasesc in alimnetele specifice diete mediteraneene sau pot fi adusi in organism prin suplimente, precum CholeRice si Cholive.

Cel mai mare mit despre colesterol

Cercetatorii spun ca unul din cele mai mari mituri despre colesterol care exista are de-a face cu grasimile alimentare. Desi cei mai multi dintre noi am fost invatati ca o dieta bogata in grasimi provoaca probleme legate de colesterol, acest lucru nu este in totalitate adevarat, spune dr. Mark Hymann. Iata de ce: tipul de grasime pe care il mananci este mai important decat cantitatea de grasime.

Grasimile trans sau grasimile hidrogenate si cele saturate favorizeaza colesterolul anormal, pe cand acizii grasi Omega-3 si grasimile mononesaturate, de fapt, imbunatatesc tipul si cantitatea de colesterol pe care corpul nostru o produce.

In realitate, cea mai mare sursa de colesterol anormal nu este grasimea (ba din contra). Este zaharul. Zaharul pe care il consumam, spune dr. Mark Hymann se transforma in grasime in corpul nostru. Si cel mai mare vinovat dintre toti este siropul de porumb, bogat in fructoza.

Ce se intampla cand colesterolul este prea scazut?

Desi valorile mai scazute ale colesterolului sunt mult mai puțin frecvent intalnite decât colesterolul ridicat, acesta poate fi raspunzator de alte afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul, depresia și anxietatea. In plus, un nivel scazut de HDL, colesterolul bun, nu mai ofera protectie cardiaca.

Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot fi scăzute de medicamente, cum ar fi statine, precum și de exerciții fizice regulate și de o dietă sănătoasă. Când colesterolul scade din cauza acestor motive, de obicei nu există nicio problemă. De fapt, colesterolul scazut poate fi considerat mai bun decat colesterolul mare de cele mai multe ori!  Dar atunci când colesterolul tău scade fără un motiv evident, ar trebui  să discuti cu medicul. .

În timp ce efectele exacte ale colesterolului scăzut asupra sănătății sunt încă studiate, cercetătorii sunt îngrijorați de modul în care colesterolul scăzut pare să afecteze negativ sănătatea mintală.

Un studiu efectuat în 1999 de la Universitatea Duke, pe femei tinere sănătoase, a constatat că cele cu colesterol scăzut aveau mai multe șanse de a avea simptome de depresie și anxietate. Cercetătorii sugerează că, deoarece colesterolul este implicat în producerea de hormoni și vitamina D, nivelurile scăzute pot afecta sănătatea creierului tău. Vitamina D este importantă pentru creșterea celulelor. Dacă celulele creierului nu sunt sănătoase, este posibil să aveți anxietate sau depresie. Legătura dintre colesterolul scăzut și sănătatea mintală încă nu este complet înțeleasă și este în curs de cercetare. 

Depresia și anxietatea pot proveni din multe cauze, inclusiv din cauza colesterolului scăzut. Simptomele depresiei și anxietății includ:

- deznădejde
- nervozitate
- confuzie
- agitaţie
- dificultate în luarea unei decizii
- modificări ale dispoziției, somnului sau tiparelor alimentare

Un studiu din 2012 prezentat la Colegiul American de Cardiologie Scientific Sessions a găsit o posibilă relație între colesterolul scăzut și riscul de cancer. Procesul care afectează nivelul colesterolului ar putea afecta cancerul, dar sunt necesare mai multe cercetări pe această temă.

O altă preocupare cu privire la nivelul scăzut de colesterol implică femeile care pot rămâne însărcinate. Dacă ești însărcinată și ai colesterolul scăzut, te confrunți cu un risc mai mare de a naște prematur sau de a avea un copil cu greutate mică la naștere. Dacă aveți tendința de a avea colesterolul scăzut, discutați cu medicul dumneavoastră despre ce ar trebui să faceți în acest caz.

Colesterolul scăzut a fost asociat cu unele complicații grave de sănătate. Este un factor de risc pentru hemoragia intracerebrală primară, care se întâmplă de obicei la adulții în vârstă. De asemenea, prezintă un risc pentru greutate mică la naștere sau naștere prematură la femeile însărcinate. Cel mai important, colesterolul scăzut a fost considerat un factor de risc pentru sinucidere sau comportament violent.

Dacă medicul dumneavoastră observă că colesterolul dumneavoastră este prea scăzut, asigurați-vă că discutați dacă trebuie să vă îngrijorați. Dacă simțiți simptomele de depresie, anxietate sau instabilitate, colesterolul scăzut ar putea fi un factor.

Ce inseamna o valoare normala a colesterolului?

Singura modalitate de a vă diagnostica corect nivelul de colesterol este printr-un test de sânge. Dacă aveți un colesterol LDL mai mic de 50 miligrame pe decilitru (mg/dL) sau colesterolul total este mai mic de 120 mg/dL, aveți colesterol LDL scăzut.

Colesterolul total este determinat prin adăugarea de LDL și HDL și a 20% din trigliceridele tale, care sunt un alt tip de grăsime din sânge. Un nivel al colesterolului LDL între 70 și 100 mg/dL este considerat ideal.

Este important să vă urmăriți colesterolul. Dacă nu v-ați verificat colesterolul în ultimii doi ani, programați o sesiune de analize.

Ce alte optiuni exista la ora actuala pentru hipercolesterolemie?

Medicii prescriu adesea statine pentru a trata colesterolul crescut, dar nu toată lumea se descurcă bine cu aceste medicamente. Persoanele care nu răspund la acest tip de medicamente sau care au efecte secundare neplăcute au acum câteva alte opțiuni, cum ar fi:

Drojdia de orez rosu

Drojdia de orez rosu - CholeRice -  este cea mai utila statina naturala, care poate fi asimilata cu succes de organism prin biocompatibilitatea crescuta. Efectele secundare sunt mai reduse, dar ideal este sa fie asociata si cu coenzima Q10, intructa administrarea oricarei statine, fie naturala, fie de sinteza, scade valorile acestei enzime atta de importanta pentru organism. Gasesti aici cea mai buna formula de coenzima Q10, Ubiqor de la www.health-shop.com.

Inhibitori PCSK9

PCSK9 este o proteină produsă de ficatul dumneavoastră. Cu cât ai mai multe, cu atât este mai greu pentru organismul tău să scape de colesterolul LDL. O nouă clasă de medicamente numite inhibitori PCSK9 poate bloca PCSK9. În acest fel, nu va interfera cu colesterolul. Puteți lua aceste medicamente singure sau cu statine. Îi faci printr-o injecție, de obicei la fiecare 2 săptămâni.

Dacă aveți o afecțiune genetică numită hipercolesterolemie familială, inhibitorii PCSK9 pot funcționa mai bine decât statinele.

Terapia SiRNA

Terapia SiRNA (ARN interferent mic) poate trata unele afecțiuni de sănătate prin schimbarea modului în care funcționează unele dintre genele tale. Uniunea Europeană a aprobat recent un nou medicament numit inclisiran (Leqvio) care utilizează această tehnologie. Îți scade nivelul LDL prin perturbarea genei care produce PCSK9. Inclisiran vine sub formă de lovituri, luate la câteva luni distanță. Puteți utiliza acest medicament împreună cu alte tratamente de scădere a colesterolului sau singur.

Acid bempedoic

Ca și statinele, acest nou medicament îngreunează formarea colesterolului în organism. Acidul bempedoic,  sub forma de pastile, îți poate reduce nivelul LDL cu până la 15%. Deocamdată, puteți obține o rețetă numai dacă aveți antecedente familiale de colesterol ridicat sau aveți boală cardiovasculară aterosclerotică (ACD).

Nanotehnologia care „manancă” placa de aterom

Colesterolul in exces poate determina formarea de depozite grase numite placi ateromatoase in interiorul arterelor. În timp, acestea pot începe să blocheze fluxul sanguin. Această afecțiune, numită ateroscleroză, crește riscul de probleme cardiace și accident vascular cerebral. Oamenii de știință au creat recent o nanoparticulă - un obiect minuscul pe care ochiul liber nu îl poate vedea - care distruge această acumulare de ceară. Este încă în modul de testare, dar în viitor, un medicament care conține această nanoparticulă ar putea face parte din tratamentul aterosclerozei.

Sănătatea intestinală ar putea ajuta

Cercetătorii s-au gândit de ceva timp că sănătatea intestinală joacă un rol în nivelul de colesterol, dar nu au descoperit exact cum are loc mecanismul. Dar acum știu că probioticele (bacterii vii bune) și prebioticele (care hrănesc germeni utili în intestin) pot scădea colesterolul LDL și trigliceridele din sânge. Aceste bacterii intestinale pot crește, de asemenea, colesterolul „bun” al lipoproteinelor de înaltă densitate (HDL).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți interesat să încercați probiotice sau prebiotice. Cantitatea de care aveți nevoie pentru a obține rezultate este încă în curs de revizuire și oncantitate prea mare de suplimnete cu probiotice ar putea duce la indigestii si  dureri de stomac.

Ai probleme cu grasimile in sange? Completează chestionarul de autoevaluare pentru risc cardiac! Dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut, vei primi o evaluare GRATUITA si alte beneficii, precum reduceri la investigatii si consultatii de specialitate la un medic cardiolog si reduceri substantiale la investigatii mai detaliate. Ai nevoie de asistență în completarea chestionarului? Contactează Operatorii DOC-Affidea.

 

Sursa foto: Shutterstock

1. Women With Low Cholesterol may be at Risk for Depression and Anxiety, Published  May 24, 1999 | Updated  January 20, 201

2. Low cholesterol as a risk factor for primary intracerebral hemorrhage: A case-control study, 2012, Ashraf V Valappil1, Nilesh V Chaudhary

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0