Durerea de picioare - Simptome, cauze si tratament

1.    Durerea de picioare
a.    Cum se manifestă durerea de picioare
b.    Cauzele și factorii de risc pentru durerile de picioare
c.    Diagnosticarea durerii de picioare
d.    Afecțiuni semnalate de durerea de picioare
e.    Riscurile durerii de picioare netratate

2.    Tratarea durerii de picioare
a.    Tehnici de ameliorare a durerii de picioare
b.    Tratamentul medicamentos
c.    Tratamente naturiste
d.    Tratamente chirurgicale

3.    Cum se previne durerea de picioare
a.    Stilul de viață sănătos
b.    Ciorapi medicinali
c.    Încălțăminte comodă
d.    Igiena corespunzătoare a picioarelor
e.    Controlul periodic pentru depistarea afecțiunilor ce pot cauza dureri de picioare

Durerea de picioare

Durerea de picioare - de la șold până la călcâi - poate fi constantă sau intermitență, se poate dezvolta subit sau treptat și îți poate afecta întregul picior sau poate afecta o zonă localizată, cum ar fi tibia (fluierul piciorului) sau genunchiul. 

Cum se manifestă durerea de picioare

Durerea de picioare poate lua mai multe forme-poate fi durere înțepătoare (ca un junghi), ascuțită, surdă, durere continuă și extremă sau poate fi o senzație ca de furnicătură. Durerea sau disconfortul care apare oriunde în picior (de sus, de la șold, și până la călcâi) poate varia de la o durere surdă, până la o senzație intensă, ca un junghi sau ca o înțepătură. Majoritatea durerilor de picioare apar din cauza folosirii excesive sau din cauza traumatismelor minore. 

Disconfortul, adeseori, dispare într-un interval scurt de timp și poate fi ameliorat cu remedii simple, naturale sau preparate în casă. În unele cazuri, însă, o afecțiune medicală gravă poate cauza durerea. Mergi la medic dacă te confrunți cu o durere severă sau persistentă de picior. Stabilirea promptă a unui diagnostic și tratamentul rapid pentru oricare dintre afecțiunile care stau la bază durerii de picior pot împiedica agravarea acesteia și îți pot îmbunătăți prognosticul, pe termen lung. 

Dureri articulare, musculare, osoase

Acest simptom poate să afecteze mai multe structuri ale piciorului, cum ar fi oasele, articulațiile și mușchii. Din acest motiv, durerea de picior poate lua forma unor dureri articulare, dureri musculare sau dureri osoase, în funcție de zona afectată și de cauză. 

Crampe

Uneori, durerea poate lua forma unor crampe musculare. Durerea te poate "lovi" în somn sau chiar în mijlocul zilei. Aceasta este o durere subită, că o senzație de constricție, o durere intensă a părții inferioare a piciorului, în zona gambei. Se poate întâmpla să apară când mușchii tăi sunt obosiți sau deshidratați. 

Febră musculară

Aceasta reprezintă o durere și o rigiditate resimțită de mușchii de la picioare pe o perioadă ceva mai lungă, mai multe ore sau zile, după ce ai făcut exerciții fizice intense. Durerea de picioare din cazul febrei musculare o vei simți mai puternică într-un interval de timp între 24 și 72 de ore după ce ai făcut activitățile fizice solicitante. Se crede că este cauzată de anumite exerciții, care determină microtraume la nivelul fibrelor musculare. 

Umflături la nivelul picioarelor

Uneori, durerea este însoțită de umflarea piciorului sau a ambelor picioare. Umflarea picioarelor, în general, are loc din cauza unei acumulări anormale de lichid în țesuturile extremităților inferioare. Termenul medical pentru umflăturile picioarelor din cauza acumulării excesive de lichid în țesuturi precum zona gleznelor și picioarelor se numește edem periferic. 

Modificărea aspectului piciorului

În unele cazuri, când durerea este severă, este posibil ca aspectul piciorului să sufere modificări. De exemplu, presiunea foarte mare, de pe urma unei căderi, de exemplu, poate duce la fracturi. Unele fracturi sunt vizibile imediat și le recunoști cu ușurință, piciorul având echimoze (vânătăi) severe, zona se umflă și apar deformări. 

Imobilitatea membrelor inferioare

Pe de altă parte, sunt cazuri în care durerea se manifestă și prin imobilitatea membrelor inferioare. 

Venele varicoase

Durerea de picioare poate fi de natură vasculară, iar printre cauzele ei se numără și venele varicoase, numite și varice. Aproximativ 25% dintre adulți au varice, care apar când venele își măresc volumul, se dilată și sunt umplute în exces cu sânge. Acestea apar ca și cum ar fi umflate, ies în relief, au o culoare albăstruie-mov sau roșie și, de cele mai multe ori, sunt dureroase. 

Mancârimi ale picioarelor

În unele cazuri, când se observă umflarea (retenția de apa) membrelor inferioare, specialiștii spun că printre simptomele care pot fi asociate cu picioarele (și gleznele) umflate se numără și: durerea de picioare, amorțeala, roșeață, senzația de mâncărime sau mâncărimi ale picioarelor, etc. 

Degete curbate

Durerea de picioare poate să aibă ca manifestare, în anumite cazuri, degetele curbate, mai ales dacă persoana a suferit un traumatism în această zonă. 

Modificarea mersului

Odată cu vârsta, apar multe afecțiuni care pot să rezulte în debutul durerii de picioare după mers și care pot modifica mersul. Dacă durerea de picior este severă și cronică, în unele cazuri este posibil ca mersul persoanei să se modifice vizibil, de pildă, aceasta începe să șchiopăteze din cauza durerilor prea mari. 

Cauzele și factorii de risc pentru durerile de picioare

Cele mai multe situații în care apare durerea de picioare rezultă de pe urmă uzării, deteriorării, folosirii excesive sau traumatismelor la nivelul articulațiilor sau oaselor sau acțiunilor de acest gen care au loc în interiorul mușchilor, ligamentelor, tendoanelor și altor țesuturi moi. 

Unele tipuri de durere de picioare pot fi urmărite până la problemele ce apar la nivelul coloanei vertebrale (partea inferioară). De asemenea, durerea de picioare poate fi cauzată de cheaguri de sânge, de venele varicoase (varice) și de circulația deficitară a sângelui în membrele inferioare. 

Efortul fizic prelungit

Din cauza efortului fizic prelungit, este posibil să apară durerile de picioare. Folosirea excesivă a membrelor inferioare poate duce la apariția durerii, în anumite părți ale piciorului. 

Traumatismele

La capitolul traumatisme, printre cauzele durerilor de picioare putem menționa și o entorsă (cunoscută, în același timp, ca ruptura de ligamente) și o întindere musculară, care este o leziune acută sau cronică a țesutului moale, ce poate să aibă loc la un mușchi, un tendon sau la ambele componente, în zona piciorului. 

Crampele musculare

Crampele musculare la picioare pot să apară fără niciun motiv evident (în acest caz, sunt cunoscute drept crampe musculare idiopatice) sau pot fi un simptom sau o complicație a unei condiții medicale (sunt cunoscute drept crampe secundare). Printre cauzele crampelor musculare la picioare enumerăm: sarcina, exercițiile fizice, anumite tipuri de medicamente, cum ar fi statinele, bolile hepatice. 

În timpul unei crampe, mușchii tăi se contractă brusc (se scurtează), cauzând durerea în zona piciorului tău. Acest lucru este cunoscut drept spasm și, astfel, nu îți poți controla mușchiul afectat de spasme. 

Lezarea unui nerv

Radiculopatia este, de fapt, un nerv "ciupit" sau atins în coloana vertebrală. Afecțiunea este de mai multe tipuri. În radiculopatia lombară (termenul medical pentru durerea de picioare care este cauzată de iritația rădăcinii unui nerv lombar) este vorba de presiunea exercitată pe unul dintre nervii din partea inferioară a spatelui. Ea poate cauza durere de șold și sciatică sau o durere ascuțită pe picior. 

Să amintim aici și neuropatia diabetică, o complicație frecventă a diabetului zaharat. Nervii pot fi deteriorați și afectați din cauza cantităților mari de glucoză din sânge. Neuropatia diabetică poate cauza durere în ambele picioare, pe lângă amorțeala și pierderea simțurilor în partea inferioară a picioarelor. 

Afecțiuni ale coloanei vertebrale

Stenoza spinală este o afecțiune reprezentată de îngustarea canalului spinal de-a lungul axei sale. În această boală, canalul spinal se îngustează și începe să comprime măduva spinării. Acest proces este, de obicei, gradual. Printre simptomele acestei afecțiuni a coloanei vertebrale se numără și slăbiciunea la nivelul picioarelor, durere lombară, amorțeală în picioare sau în zona feselor, probleme în menținerea echilibrului. 

Tromboza venoasă

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune dureroasă. Este o afecțiune care are loc când un cheag de sânge (tromb) se formează într-o venă situată în partea inferioară a piciorului sau în coapsă. Tromboza venoasă poate sau nu să cauzeze apariția simptomelor. Dacă simptomele sunt evidente, ele includ: umflarea zonei afectate (a piciorului), roșeață pielii, piele caldă la atingere și durerea de picior. 

Înaintarea în vârstă

Din cauza vârstei înaintate, articulațiile și alte structuri din componența picioarelor pot să nu mai funcționeze la parametri normali. În unele situații, de exemplu, poate să apară durerea de șold sau durerea de genunchi, din cauza uzurii și deteriorării cartilajului articular, ca urmare a înaintării în vârstă. 

Boli degenerative

Artroza, numită și boala degenerativă articulară, este acea afecțiune care cauzează deteriorarea articulațiilor. Ea se numără printre bolile degenerative care cauzează durerile de picioare și tot ea este cea mai comună formă de artrită. Simptomele artrozei se dezvoltă lent și se agravează în timp. Un simptom este durerea: articulațiile de la nivelul picioarelor-de exemplu, genunchii sau șoldurile-pot să te doară în timpul mișcării sau după ce ai făcut mișcare.

Boli autoimune

Printre bolile autoimune care pot da, la un moment dat, durere de picioare, se număra și diabetul, și scleroză multiplă. În scleroză multiplă, două dintre cele mai frecvent întâlnite simptome sunt oboseală și dificultățile la mers. Aceste probleme întâmpinate în timpul mersului pot să apară în cazul sclerozei multiple din mai multe motive, iar printre acestea se numără și senzația de amorțeală în picioare și în labele picioarelor, slăbiciunea musculară, un echilibru precar. 

Boli inflamatorii

O boală inflamatorie importantă este poliartrita reumatoidă. Ea cauzează un număr mare de simptome dureroase, inclusiv rigiditate, umflarea vizibilă a zonelor afectate și deformarea articulațiilor în degete și în mâini, dacă inflamația nu este ținută sub control. De obicei, încheieturile mâinilor, labele picioarelor și anumite articulații de la degete sunt cele mai afectate. Unii pacienți prezintă simptome ale bolii și în zona gleznelor, genunchilor, de aici luând naștere și durerea de picioare dacă boala nu e ținută sub control cu un tratament țintit. 

Boli vasculare

Bolile vasculare pot fi și ele o cauză a durerilor de picioare. Tromboza venoasă profundă este una dintre ele, este o afecțiune gravă care are loc când un cheag de sânge se formează într-o venă localizată în profunzime, în corpul pacientului. Și boală vasculară / arterială periferică intră în această categorie. Este o problemă legată de circulația sângelui, care afectează vasele de sânge din exteriorul creierului și inimii, de cele mai multe ori afectând vasele care alimentează brațele și picioarele cu sânge. 
  

Alte cauze ale durerilor de picioare

Bolile cronice precum diabetul, alcoolismul, cancerul și deficiențele de vitamină B12 (de exemplu, carența de vitamină B12 care cauzează un anume tip de anemie) pot să rezulte în durere ce afectează de cele mai multe ori ambele picioare. Există multe afecțiuni care pot cauza slăbiciunea picioarelor, care poate fi asociată cu disconfort legat de durerea de picioare, inclusiv sindromul Guillain-Barré și scleroză multiplă. 

Diagnosticarea durerii de picioare

Dacă te confrunți cu durerea de picioare, iar aceasta durează de mai mult timp, mergi imediat la medic, pentru un diagnostic corect. Uneori, îți poate fi dificil să determini dacă durerea de picior merită să faci o vizită la cabinetul medicului sau la Urgență.
 Programează-te pentru un consult medical dacă te confrunți cu următoarele: 
 • umflături în ambele picioare; 
 • vene varicoase (varice) care îți cauzează disconfort; 
 • durere în timpul mersului; 
 • durere de picior care continuă să se agraveze sau care persistă mai mult de câteva zile. 

Examenul clinic

Medicul va efectua un examen clinic (fizic) amănunțit, pentru a vedea cât de intensă este durerea de picior, pentru a vedea dacă ai febră, dacă ai o tăietură adâncă la picior, dacă piciorul este roșu și cald la atingere sau dacă, din contra, piciorul este palid și se simte rece la atingere. 

În timpul consultului medical, îți va pune o serie de întrebări, pentru a putea stabili dacă sunt necesare investigații medicale: te va întreba dacă ai dificultăți de respirație sau dacă ai ambele picioare umflate, dacă nu poți să mergi sau dacă nu poți să îți lași greutatea pe un picior, dacă ai un traumatism la picior care este însoțit de sunete (crepitații)-de exemplu, dacă îți trosnesc genunchii sau șoldurile. 

Analize medicale ale sângelui

Un număr mare de afecțiuni grave și de traumatisme pot cauza durerea de picioare. Nu ignora niciodată durerea de picioare care nu pare să dispară sau care este însoțită de alte simptome. Dacă medicul tău este îngrijorat cu privire la durerea pe care o ai la un picior sau la ambele picioare, el îți poate recomanda o serie de teste de sânge, pentru a depista acele afecțiuni care pot stă la bază durerii tale. 

Teste imagistice

Totodată, pentru un diagnostic corect al cauzei durerii tale de la picioare, medicul poate să îți recomande să faci o serie de țeste imagistice, precum radiografii, ecografii simple sau ecografii Dopler, RMN sau CT, după caz. 

Afecțiuni semnalate de durerea de picioare

Durerea de picioare poate semnala mai multe afecțiuni, așa că atunci când mergi la medic și i-o descrii, ai grijă să folosești termeni cât mai preciși și cât mai clari, pentru că aceste informații îl vor ajuta pe medicul tău să stabilească un diagnostic corect. Printre numeroasele afecțiuni semnalate sau scoase în evidență de durerea de picioare se numără: 

Diabetul

Diabetul poate cauza durere de picior sau de picioare în variate moduri. Dacă valorile glicemiei (cantitatea de glucoză prezentă în sânge) nu sunt bine controlate pe o perioadă de mai mulți ani, nervii și vasele de sânge se deteriorează și își pierd funcția. Adeseori, deteriorările acestea au loc în laba piciorului și progresează în sus, pe picior. Odată cu pierderea simțurilor, pot să apară infecțiile pielii și leziunile de la picioare, fără ca pacientul afectat să simtă un disconfort prea mare. De asemenea, diabetul poate cauza îngustarea vaselor de sânge și poate cauza apariția simptomelor de boală arterială periferică sau de claudicație. 

Tromboza venoasă

Un cheag de sânge venos (dintr-o venă) poate cauza, de asemenea, durere. Există anumite vene care retrimit sângele de la picioare către inimă. Există două sisteme de vene în picioarele noastre: unul superficial și unul profund. 

Dacă un cheag de sânge apare într-o venă în profunzime (tromboza venoasă profundă), el cauzează un efect de "îndiguire", iar sângele este prins în spatele blocajului. Acest lucru determină roșeață, umflarea zonei, o zonă caldă la atingere și durere în zona afectată. Durerea de gambe și umflarea gambelor sunt simptomele cele mai comune. Și venele superficiale pot avea cheag de sânge și pot cauza durere, dar riscul unei complicații nu este, adeseori, prezent. 

Leziuni ale unui nerv

Durerea în picioare se poate datora unei leziuni sau unei inflamații la oricare dintre structurile care se află în alcătuirea picioarelor, inclusiv la nivelul nervilor. De exemplu, persoanele cu probleme ale spatelui, datorate unei forme de artrită sau unui disc vertebral rupt pot dezvolta sciatică sau durere de pe urmă nervului sciatic, care iradiază în jos pe picior. Sciatica poate fi, de asemenea, asociată cu amorțeala sau cu senzația de furnicături în picior. 

Boli vasculare

Boala arterială periferică este și ea pe lista problemelor semnalate de durerea de picioare. Durerea ce apare în unul sau în ambele picioare se poate datora bolii arteriale periferice, o reducere în alimentarea cu sânge către picioare, din cauza îngustării arterelor. De multe ori, durerea vine în același timp cu activitatea, de vreme ce mersul presupune mai mult oxigen pentru funcționarea mușchilor. Dacă arterele sunt înguste și nu pot satisface această nevoie, mușchii de la picioare încep să doară. 

Durerea de picioare de pe urma bolii arteriale periferice care apare o dată cu mersul este numită claudicație. Aici amintim și de venele varicoase (dilatații venoase) care se formează atunci când venele sunt umplute cu prea mult sânge, din cauza unor valve incompetente. Varicele apar, de regulă, ca niște vene umflate, proeminente și pot fi dureroase. De cele mai multe ori, varicele apar pe gambe și glezne. 

Ateroscleroza

Printre afecțiunile medicale care pot duce, în mod frecvent, la durerea de picioare se numără și ateroscleroza. Ea reprezintă îngustarea și întărirea arterelor, din cauza unor depuneri de grăsimi și de colesterol pe pereții vaselor de sânge. Arterele sunt vasele de sânge care transportă sângele (bogat în oxigen) prin tot corpul nostru. Acolo unde există un blocaj, ateroscleroza reduce fluxul sangvin în diverse părți ale corpului. Dacă țesuturile din picioare nu primesc suficient oxigen, acest lucru poate avea ca rezultat durerea de picioare, în special în gambe. 

Artrita

Artrita este o inflamație a articulațiilor. Boala poate cauza umflarea unor zone, durere și roșeață în zonă afectată. De cele mai multe ori, artrită poate afecta articulațiile genunchilor și șoldurilor, iar de aici putem spune că și artrita poate duce la dureri de picioare. Guta este o formă de artrită care poate să apăra atunci când prea mult acid uric se acumulează în corpul uman. Boala cauzează, de regulă, durere, umflarea anumitor zone și roșeață în laba piciorului și în părțile inferioare ale picioarelor. 

Riscurile durerii de picioare netratate

Durerea de picioare, dacă este lăsată netratată, poate duce la numeroase riscuri și complicații, mai ales dacă are la bază o afecțiune gravă sau cronică. 

Amputarea piciorului 

Dacă diabetul zaharat nu este controlat și nu este tratat la timp sau dacă pacientul a suferit multă vreme de complicații de pe urma diabetului zaharat, este posibil să sufere de așa-numitul "picior diabetic". În cazuri severe, când circulația sângelui este compromisă în unul dintre picioare, medicul va decide dacă și când este cazul să aibă loc amputarea piciorului. 

Imobilizarea parțială sau totală 

În funcție de gravitate, dacă nu s-a identificat cauza exactă a durerii de picior, este posibil să existe riscul ca piciorul afectat să rămână imobilizat parțial sau total. În alte cazuri, când este vorba de sindromul de compartiment (când un traumatism de la picior rezultă în niveluri periculoase ale presiunii în mușchi), fie din cauza unei fracturi, fie din cauza unei echimoze severe, pot să apară anumite riscuri. În cazuri severe de sindrom de compartiment, durerea poate fi urmată de amorțeală și de paralizie. Poate rezulta afectarea permanentă a mușchilor de la picior. 

Embolie pulmonară 

O complicație majoră a trombozei venoase profunde este un embolism pulmonar. Poți să dezvolți o embolie pulmonară dacă un cheag de sânge se deplasează până la plămânii tăi și blochează astfel un vas de sânge. Acest lucru poate cauza leziuni grave plămânilor tăi, dar și altor părți ale corpului. Ar trebui să primești îngrijiri medicale imediate dacă prezinți semnele unui embolism pulmonar. 

Accidente vasculare 

Dacă pacientul are probleme circulatorii, să reținem că este nevoie de îngrijiri medicale pentru claudicație și pentru alte simptome ale bolilor sistemului vascular, deoarece există riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral. 

Tratarea durerii de picioare

De obicei, poți trata durerea de picioare acasă dacă aceasta se datorează crampelor musculare sau unui traumatism minor. Poți încerca următoarele tratamente sau tehnici atunci când știi că durerea ta de picioare este din cauza crampelor musculare, oboselii sau folosirii excesive (efortului fizic): 
 • Odihnește-ți piciorul cât mai mult posibil și ridică-ți piciorul, așezându-l pe mai multe perne. 
 • Ia un calmant care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, pentru că te ajută să calmezi disconfortul, pe măsură ce piciorul tău se vindecă. 
 • Poartă ciorapi compresivi ori ciorapi medicinali, care oferă susținere piciorului tău. 

Tehnici de ameliorare a durerii de picioare

Multe situații în care ne confruntăm cu durerea de picioare pot fi rezolvate acasă, fără intervenție medicală. Pe lângă ideile de mai sus, există și alte tehnici prin care poate fi ameliorată durerea de la picioare, dacă nu este una severă. 

Masajul și automasajul picioarelor 

În cazul în care nu există contraindicații, masajul picioarelor poate fi un aliat pe care te poți baza pentru a scăpa de durere. Poți face, înainte de toate, o baie caldă, apoi poți să îți întinzi ușor mușchii de la picioare. Dacă ai durere în partea de jos a piciorului, încearcă să îți masezi zona, folosind creme sau geluri pe care le poți lua de la farmacie. Dacă nu știi exact cum să efectuezi automasajul picioarelor, cere sfatul unui fizioterapeut sau kinetoterapeut. 

Odihnă 

Nu uită să îți odihnești piciorul sau picioarele, ori de câte ori este posibil. Dacă este cazul și medicul ți-a recomandat, poți să îți menții picioarele în poziție ridicată, folosind niște perne înalte, pentru a facilita circulația sângelui de la picioare către inimă. 

Compresele reci 

Și aplicarea compreselor reci (cu gheață) este de ajutor în ameliorarea durerii de la picioare. Aplică gheață pe zona afectată a piciorului tău, de cel puțin patru ori pe zi. Poți face asta chiar mai des, în primele câteva zile după ce ai observat că a apărut durerea. Poți să lași gheață pe picior preț de cel mult 15 minute, la o sesiune. Atenție! Gheața nu se aplică direct pe piele, pentru că poate provoca arsuri. Cel mai bine ar fi să iei câteva cuburi de gheață și să le înfășori într-un prosop de bumbac.

Exercițiile fizice ușoare 

Dacă simți o durere ușoară în partea inferioară a piciorului, încearcă să îți îndrepți degetele mari de la picioare (ca și când ai sta pe vârfuri), atunci când stai jos sau stai în picioare. Dacă simți durere în partea superioară a piciorului tău, încearcă alt exercițiu simplu: încearcă să te apleci și să îți atingi degetele mari de la picioare. Poți face acest lucru în timp ce stai pe podea sau în timp ce stai în picioare. Execută lent, nu cu mișcări bruște, fiecare aplecare/întindere, menținând fiecare poziție 5-10 secunde. Dacă durerea se agravează, oprește-te din acest exercițiu de stretching. 

Hidratarea 

Hidratarea este o parte esențială a ameliorării durerii, pentru că mușchii noștri conțin apă într-o proporție foarte mare. Așa că încearcă să bei cel puțin doi litri de lichide pe zi sau opt pahare, în medie, cu apă, pe zi. 

Tratamentul medicamentos

În funcție de cauza durerii și de tipul ei, există tratament medicamentos care poate fi diferit, de la un caz la altul. 

Analgezice 

Tratamentul durerii de picioare depinde de diagnosticul pe care îl ai. Odată ce motivul pentru care te confrunți cu durerea a fost stabilit, tratamentul este axat atât pe controlul durerii, cât și pe controlul problemei de la baza durerii, pentru a preveni sau pentru a ameliora recurențele. Analgezicele pot fi sugerate de farmacist sau de medicul tău, ca tratament medicamentos pentru a ține durerea sub control. 

Antiinflamatoare 

În cazul traumatismelor sau accidentărilor de pe urma unor activități sportive (efort fizic), medicamentele precum acetaminofenul (paracetamolul) sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot să ajute dacă e vorba de anumite tipuri de durere, însă dacă observi că durerea persistă mai mult de 72 de ore, ar trebui să ceri sfatul unui medic specialist. 

Reține: medicul tău îți poate prescrie, în funcție de durerea ta de picioare, anumite medicamente antiinflamatoare, dar dacă durerea persistă, spune-i acest lucru, pentru că este posibil să fie nevoie de schimbarea tratamentului. 

Tratamente naturiste

Pe piață există mai multe plante medicinale care pot fi folosite în tratamentele naturiste ale durerii de picioare: Retenția de lichide în picioare (edemul) este principala cauză a durerii de picioare; în acest sens, sunt recomandate: 
 • remediile din păpădie (una dintre plantele ce au proprietăți benefice, de a elimină retenția de apă), fie decoctul, fie frunzele proaspete, consumate ca salată; 
 • cireșele (Prunus avium)-ele stimulează urinarea, așa că pot trata edemul de la picioare; 

Preparate din plante pentru a trata crampele de la picioare:
 • poți folosi remedii din floarea-pasiunii, fie sub formă de infuzie, fie sub formă de macerat; 
 • încearcă și uleiul esențial de kumquat, care este bogat în substanțe benefice, cu proprietăți sedative; frunzele sunt folosite pentru a trata crampele, așa că poți încerca o infuzie din frunzele uscate Kumquat. 

Alte remedii pentru a diminua durerea de picioare:

 • Rozmarinul-acest remediu poate fi folosit sub formă de infuzie, la recomandarea unui medic fitoterapeut, mai ales dacă durerea ta de picioare se datorează unui anumit traumatism sau unui simptom al unei boli reumatice; 
 • Arnica-loțiunile sau unguentele pe bază de arnică pot fi aplicate pe picioare, pentru a diminua durerea. 
 Pentru spasmele musculare de la picioare, poți încerca și: 
 • Calinul (Viburnum opulus)-este o plantă destul de eficientă dacă ai spasme musculare; 
 • floarea-pasiunii poate ajuta la relaxarea mușchilor; de asemenea, reduce tensiunea arterială; 
 • semințele de țelină (și țelina) sunt un bun antiinflamator și pot ajuta la relaxarea mușchilor care au spasme. 

Tratamente chirurgicale

În funcție de cauza și de severitatea durerii de picioare, medicul specialist poate recomanda un tratament chirurgical. De exemplu, în cazul venelor varicoase, există anumite intervenții (chirurgicale sau nu), care te pot ajuta să scapi de durere și de varice. 

Cum veți decide tu și medicul tău ce procedură chirurgicală reprezintă cea mai bună opțiune pentru cazul durerilor tale de picioare? Ei bine, va trebui să cântărești mai multe aspecte în luarea acestei decizii, spun specialiștii. Printre aceste lucruri, menționăm: 
 • vârsta și starea ta de sănătate, 
 • extinderea durerilor tale, 
 • simptomele tale 
 • cât de bine ți-ar fi cu proceduri chirurgicale specifice, 
 • obiectivele tale după operație, 
 • care este starea de sănătate pe care medicul tău se așteaptă să o ai în viitor. 
  

Cum se previne durerea de picioare

 Durerea de picioare poate fi prevenită prin respectarea unor recomandări simple. 

Stilul de viață sănătos

Este important să îți menții un stil de viață sănătos pentru a putea preveni durerile de la picioare. 

Controlul greutății și exercițiile fizice 

Ar trebui să îți acorzi întotdeauna timp pentru a-ți "încălzi" mușchii, atât înainte, cât și după exercițiile pe care le faci, pentru a preveni durerea de picioare datorată activității fizice. Sunt utile în special exercițiile de stretching. Fă 30 de minute de exerciții fizice, pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, pentru a-ți menține picioarele sănătoase. 

Nu uita să îți menții greutatea la un nivel normal, pentru că un număr mai mare de kilograme înseamnă că picioarele tale (și articulațiile genunchilor, și articulațiile șoldurilor) sunt nevoite să susțină o greutate mai mare. Dacă slăbești, vei reduce și probabilitatea de a suferi de dureri de picioare și de complicații cauzate de obezitate. 

Dietă echilibrată și naturală 

De asemenea, este de ajutor să mănânci alimente care sunt bogate în potasiu, cum ar fi bananele și carnea de pui, pentru a te ajuta să previi accidentările sau leziunile de la nivelul musculaturii și tendoanelor picioarelor. 

Renunțarea la fumat 

O altă recomandare extrem de utilă pentru picioare sănătoase este să renunți la fumat. 

Diminuarea alcoolului și cafeinei din consum

Limitează consumul de alcool și de cafeină, pentru că îți afectează sănătatea picioarelor. Încearcă să te limitezi la o singură băutură alcoolică pe zi (dacă ești femeie) și la două băuturi alcoolice pe zi (dacă ești bărbat). 

Evitarea activităților ce suprasolicită picioarele 

Discută cu medicul tău despre ce alte modalități există pentru a preveni cauzele specifice ale durerii tale de picioare. De exemplu, medicul îți poate recomanda să eviți acele activități fizice care îți suprasolicită picioarele-un sfat bun, pe care ar trebui să îl respecți. 

Ciorapi medicinali

Dacă suferi de insuficiență venoasă cronică sau de vene varicoase (varice), medicul tău îți va recomanda terapia compresivă. Asta înseamnă că va trebui să porți, conform indicațiilor lui, niște ciorapi medicinali compresivi, care îți ajută circulația sângelui în picioare. 
 

Încălțăminte comodă

Reține că și perechile incomode de încălțăminte îți pot cauza dureri de picioare, așa că încearcă, pe cât posibil, să porți cea mai comodă încălțăminte, mai ales când stai multe ore în picioare, acasă sau la birou. 

Igiena corespunzatoare a picioarelor

Nu ignora nici igiena picioarelor, care trebuie să fie corespunzătoare. Pentru a nu exista risc de infecții, mai ales dacă suferi de diabet (caz în care leziunile sau rănile tale de la picioare se vindecă mai lent ori se vindecă mai greu). Cere sfatul medicului tău, pentru a-ți recomanda cele mai bune opțiuni pentru igiena corespunzătoare a picioarelor tale. 

Controlul periodic pentru depistarea afecțiunilor ce pot cauza dureri de picioare

Dacă ai nelămuriri, discută cu medicul tău despre alte metode de prevenire a cauzelor durerilor tale de picioare. În plus, nu uita că este important să mergi periodic la control, la medicul tău, pentru ca el să poată depista din timp afecțiunile care îți pot cauza dureri de picioare. 

Reține: durerea de picioare are multe cauze diferite, iar simptomele acestora se pot suprapune de cele mai multe ori. Dacă simptomele persistă, se agravează sau îți fac viața dificilă, ar trebui să mergi la medic. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Mayo Clinic - Foot pain
https://www.mayoclinic.org/symptoms/foot-pain/basics/causes/sym-20050792#:~:text=Injury%2C%20overuse%20or%20conditions%20causing,or%20tingling%20(peripheral%20neuropathy).
NHS - Foot pain
https://www.nhs.uk/conditions/foot-pain/
Johns Hopkins Medicine - Foot Pain and Problems
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/foot-pain-and-problems

 


Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2