Totul despre picioarele umflate: cauze, prevenire și tratament

1.    Când și cum apar picioarele umflate
       1.a.    Principalele cauze ale sindromul de picioare umflate
       1.b.    Cum se manifestă picioarele umflate
       1.c.    Ce boli pot fi semnalate de sindromul picioarelor umflate
2.    Diagnosticarea și tratarea sindromului de picioare umflate
       2.a.    Metode de diagnostic pentru picioare umflate
       2.b.    Tratamentul medicamentos pentru picioare umflate
       2.c.    Remedii naturiste pentru picioare umflate
       2.d.    Terapii alternative pentru picioare umflate
3.    Cum se poate preveni umflarea picioarelor
       3.a.    Adoptarea unui stil de viață sănătos
       3.b.    Alte sfaturi pentru evitarea picioarelor umflate

1. Când și cum apar picioarele umflate

Edemul reprezintă acumularea exesivă de lichid (seros) în spațiile dintre celule ale organelor și țesuturilor. Edemul se poate manifesta și la nivelul picioarelor și gleznelor, de aici apărând și neplăcerile cauzate de picioarele umflate, cu care se confruntă mai ales femeile.

1.a. Principalele cauze ale sindromul de picioare umflate

Picioarele umflate pot fi cauzate de numeroși factori, cum ar fi folosirea lor peste măsură, o intervenție chirurgicală sau sarcina. În mod normal, umflarea picioarelor este temporară și nu este un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, deoarece poate fi un disconfort și îți poate crea neplăceri, este normal să îți dorești să iei măsuri pentru a reduce edemul (umflarea țesuturilor) de la nivelul membrelor inferioare.

Din punct de vedere patologic, pot fi mai multe cauze ale edemului părții inferioare ale picioarelor, inclusiv tulburări ale circulației; dar în cazul în care se suspectează o boală renală se recomandă o analiză de urină, un număr complet de celule sanguine, un panou de chimie serică cu niveluri totale de proteine ​​și albumine și o colectare de urină de 24 de ore, care este deosebit de utilă pentru a distinge diferitele tipuri de boală renală.

Cu ajutorul unui medic de familie sau internist sunt analizate cauzele care generează edem periferic care pot fi sistemice: disfuncție cardiacă diastolică, insuficiență renală, insuficiență hepatică, mixedem, de la medicamente, și idiopatică; iar dintre cauzele locale, cele mai frcevente sunt insuficiență de transport venos și/ sau limfatic. 

Umflarea (edemul) la nivelul picioarelor poate reprezenta și un semn al unei probleme cardiace. Când inima ta nu funcționează la fel de bine, fluxul de sânge încetinește și stagneaza la nivelul venelor picioarelor iar lichidul se acumulează în țesuturi.

Sarcina

Umflarea picioarelor este extrem de frecvent întâlnită în timpul sarcinii, deoarece corpul femeii gravide reține mai multă apă și produce mai mult sânge și mai multe lichide corporale. Dacă ești însărcinată, ai putea fi mai predispusă să ai picioarele umflate seara și în special după ce ai stat în picioare toată ziua. Picioarele umflate se pot observa cu ușurință mai ales începând cu luna a cincea de sarcină și până la finalul sarcinii.

Sedentarismul

Faptul că nu faci mișcare poate duce la picioare umflate. Deși odihna este recomandată într-o oarecare măsură, dacă nu faci deloc mișcare în timpul zilei (de exemplu, stai toată ziua pe scaun, la birou, nu obișnuiești să îți iei pauze dese, să îți întinzi picioarele), vei observa că gleznele și labele picioarelor se vor umfla, corpul tău având de suferit de pe urma retenției de lichide.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Circulația sangvină deficitară

Insuficiența venoasă cronică este și ea o problemă ce poate influența umflarea picioarelor, tocmai prin prisma unei circulații sanguine deficitare la nivelul membrelor inferioare. Insuficiența venoasă cronică este o afecțiune care cauzează umflarea picioarelor din cauza valvelor distruse din interiorul venelor sau din cauză că stai în picioare ori stai pe scaun perioade îndelungate de timp.

Aceste lucruri afectează modul în care sângele tău circulă în direcția inimii, de la laba piciorului și din picioare. Sângele își poate opri sau încetini circulația (se acumulează) în venele de la picioarele tale și din labele picioarelor, lucru care duce la umflarea acestora.

Excesul de sare din organism

Dacă, din anumite motive, cum ar fi să suferi de unele afecțiuni, rinichii tăi nu mai funcționează așa cum ar trebui, este posibil să ai o cantitate prea mare de sare în sângele tău. Această sare în exces cauzează retenția de lichide (corpul tău reține apă, cu alte cuvinte), ceea ce poate duce la umflarea gleznelor și a picioarelor.

Sindromul premenstrual

Retenția de apă de dinaintea menstruației poate fi și ea un lucru ce îți creează neplăceri, tocmai pentru că este un simptom al sindromului premenstrual. Retenția de apă în perioada premenstruală este, cel mai probabil, datorată fluctuațiilor care au loc la nivelul hormonilor tăi. Și alimentația ta ar putea să joace un rol în acest sens. Așa că e bine să reții că picioarele umflate pot fi cauzate și de sindromul premenstrual

Leziunile

Traumatismele și leziunile de la picioare, cum ar fi oasele fracturate, rupturile de ligamente (entorsele) și întinderile musculare pot cauza umflarea picioarelor. Când te-ai lovit la picior sau ai suferit o leziune ori un traumatism, umflarea membrului acesta are loc drept rezultat al sângelui care se grăbește să circule în direcția zonei afectate.

Limfedemul

Limfedemul este o afecțiune care rezultă din circulația deficitară a sistemului limfatic. El este, practic, un blocaj în sistemul limfatic. Simptomele limfedemului pot include umflarea uneia sau a mai multor extremități. Forma ușoară de limfedem poate să fie observată, inițial, sub forma senzației de greutate, de furnicături, senzația de constricție, zonă caldă la atingere sau ca niște dureri înțepătoare la nivelul extremităților afectate. Aceste simptome pot fi prezente înainte să existe o umflare evidentă a unui braț sau a unui picior.

Infecțiile

Picioarele umflate pot fi cauzate de infecții și de inflamația care le însoțește. Persoanele cu neuropatie diabetică sau cu alte afecțiuni asociate cu nervii de la picioare sunt mult mai predispuse să dezvolte infecții la membrele inferioare. Infecțiile pot fi cauzate de răni sau leziuni precum bășicuțele, arsurile și înțepăturile de insecte. Pacientul se poate confrunta cu durere, roșeață și iritația pielii.

Reacții adverse ale unor medicamente

Anumite medicamente pot cauza umflarea picioarelor, ca un efect advers, deoarece medicamentele pot determina retenția de lichide în corp, în special în partea inferioară a corpului. Aceste medicamente care pot da astfel de reacții adverse includ: hormonii (cum ar fi estrogenul și testosteronul), blocantele canalelor de calciu (medicament pentru tensinea arterială), steroizii, antidepresivele, inhibitorii ACE, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), medicamentele pentru diabet. Dacă medicamentele pe care le iei îți provoacă umflarea picioarelor, este important să mergi la medicul tău, să te vadă.

Boli cardiace, renale sau hepatice

Lista de cauze ale picioarelor umflate este una foarte lungă, iar aici intră și bolile cardiace, afecțiunile renale și cele hepatice. Așadar, nu uita că picioarele umflate pot fi cauzate de insuficiența cardiacă, de bolile de rinichi, de bolile de ficat (cum este ciroza), precum și de cheaguri de sânge, infecții, reacții alergice severe, afecțiuni ale glandei tiroide.

1.b. Cum se manifestă picioarele umflate

Manifestările (simptomele) picioarelor umflate și gleznelor umflate depind de cauzele care stau la baza acestora, cum sunt cauzele menționate mai sus. În general, umflarea cauzată de edemul dependent, sarcină, medicamente și majoritatea afecțiunilor, toate acestea produc o umflare care este bilaterală (este prezentă în ambele picioare sau în ambele glezne).

Mersul dificil și dureros

Din cauza edemelor de la picioare și acumulării de lichid, mersul este dificil, iar persoana simte durere în timp ce merge.

Întinderea exagerată a pielii de pe picior

Pielea de pe piciorul umflat este întinsă exagerat de mult. Țesuturile sunt atât de umflate, încât se pot vedea semne lăsate pe pielea umflată atunci când pantofii sunt scoși sau când șosetele sunt îndepărtate. Aceste semne care rămân după scoaterea pantofilor și șosetelor sunt semnele clasice ale picioarelor umflate (edemelor la membrele inferioare).

Modificarea culorii și aspectului picioarelor

Culoarea pielii care se confruntă cu această umflare a țesuturilor este, de cele mai multe ori, normală sau ușor mai palidă; semnele ca niște șanțuri lăsate de pantofi sau de șosete sunt ușor mai închise la culoare decât țesutul umflat din apropiere. Astfel, se observă că aspectul picioarelor este modificat.

În unele boli cronice și în cazurile în care anumite medicamente sunt luate pe perioade lungi de timp, umflarea picioarelor devine cronică, iar pielea devine mai rigidă, mai roșiatică, iar uneori este ușor decolorată și nu va reveni la normal decât după câteva ore de stat cu picioarele ridicate.

1.c. Ce boli pot fi semnalate de sindromul picioarelor umflate

Cauzele picioarelor umflate și ale gleznelor umflate sunt numeroase. Astfel, trebuie să reținem că există o serie de boli care pot fi semnalate prin acest sindrom de picioare umflate:

Boli de inimă

Experții spun că printre bolile semnalate de sindromul picioarelor umflate se află și bolile cardiace. Insuficiența cardiacă are loc atunci când inima ta nu este capabilă să pompeze sângele în mod corespunzător, iar acest lucru duce la umflarea picioarelor, deoarece sângele nu circulă corect în direcția inimii. Dacă gleznele tale se umflă seara, acesta ar putea fi un semn al insuficienței cardiace pe partea dreaptă. Acest lucru cauzează retenția de apă și de sare.

Boli de ficat

Alt tip de afecțiuni semnalate de sindromul picioarelor umflate sunt bolile de ficat. Afecțiunile hepatice pot cauza umflarea picioarelor tale, din cauză că ficatul nu funcționează așa cum ar trebui. Acest lucru duce la excesul de lichide în zona picioarelor și labelor picioarelor, fapt ce cauzează umflarea țesuturilor din zonele acestea. Bolile de ficat pot fi cauzate de factori genetici. Virusurile, alcoolul și obezitatea sunt, de asemenea, asociate cu afecțiunile hepatice.

Boli de rinichi

Pe această listă a bolilor ce pot fi semnalate de umflarea picioarelor se află și afecțiunile renale. Dacă ai boli de rinichi sau dacă rinichii tăi nu funcționează în mod corespunzător, este posibil să ai o cantitate prea mare de sare în sângele tău. Din această cauză, vei reține apă în organism, lucru care va duce la umflarea picioarelor și gleznelor.

Diabetul

Există situații când umflarea picioarelor apare din cauza diabetului; de exemplu, un picior umflat, care este cald la atingere, cu pielea roșiatică, întâlnit în cazul unei persoane cu diabet (mai ales că la diabetici, rănile se vindecă lent), cu o mică tăietură sau leziune este, cel mai probabil, cauzat de o infecție.

Infecții cutanate

Picioarele umflate pot fi cauzate de infecțiile cutanate și de inflamația care le acompaniază. Să nu uităm că diabeticii ori persoanele cu neuropatie diabetică sunt mai predispuse să sufere din cauza infecțiilor cutanate ce apar la nivelul picioarelor.

2. Diagnosticarea și tratarea sindromului de picioare umflate

Poate la prima vedere, sindromul de picioare umflate nu te pune pe gânduri, însă este important să ceri îngrijiri medicale de urgență dacă ai, pe lângă picioarele umflate, simptome asociate cu problemele de inimă. Aceste simptome pot include: durere în piept, dificultăți de respirație, amețeală, confuzie mentală.

2.a. Metode de diagnostic pentru picioare umflate

Dacă mergi la medic și ceri îngrijiri, medicul tău specialist, cel mai probabil, va determina ce anume cauzează simptomele tale. Metodele de diagnosticare pot include:

Examenul clinic

Medicul va examina piciorul umflat sau ambele picioare, pentru a observa semnele și caracteristicile membrelor inferioare. În timpul examenului clinic, medicul va efectua și anamneza, din dorința de a obține toate datele de la bolnav, cu privire la apariția și evoluția simptomelor picioarelor umflate.

Analizele de sânge

Medicul va cere efectuarea unor teste de sânge, pentru a afla care este cauza sindromului de picioare umflate. În unele situații, este posibil să îți recomande, pe lângă testele de sânge, și un sumar de urină.

În primul rând, testele de laborator obișnuite ar putea fi utile pentru depistarea bolilor sistemice:

  • hemoleucograma + formula leucocitelor,
  • electroliți,
  • creatinina,
  • glicemie,
  • albumină,
  • teste de funcționare tiroidiană,
  • examen de urină.

Ulterior trebuie efectuate teste de linia a doua, în funcție de suspiciunea clinică:

  • tromboză venoasă profundă: D-dimer;
  • insuficiență cardiacă: NTproBNP;
  • insuficiență hepatică: alanin transaminaza, aspartat aminotransferaza, bilirubina totală și fracționată, haptoglobina, timpul de protrombină, albumina plasmatică;
  • insuficiența renală: analiza completă a urinei (sediment, proteinurie 24 h), profil lipidic.

Electrocardiograma

Medicul îți va recomanda să efectuezi o electrocardiogramă, pentru a vedea cum funcționează inima ta.

Radiografia

Tot pentru diagnosticare, medicul specialist va cere să efectuezi și o radiografie la un picior sau la ambele picioare.

2.b. Tratamentul medicamentos pentru picioare umflate

Există abordări diferite ale tratamentului pentru sindromul de picioare umflate, în funcție de cauza acestuia.

Medicamente diuretice

Dacă umflarea picioarelor este cauzată de o afecțiune medicală, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, medicul îți poate prescrie medicamente din clasa diureticelor. Aceste medicamente afectează rinichii și îi stimulează ca să elimine lichidele din corp.

Medicamente antiinflamatoare

Dacă o afecțiune medicală în desfășurare (sau una de care suferi de mai multă vreme), precum poliartrita reumatoidă este la baza problemei, tratamentul tău poate să se transforme în managementul acelei boli sau în prevenirea ei. În funcție de afecțiunea de care suferi, medicul îți poate prescrie anumite medicamente.

Pentru situația în care umflarea picioarelor este dureroasă, medicul tău îți poate prescrie un analgezic sau un medicament din clasa antiinflamatoarelor, care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul.

2.c. Remedii naturiste pentru picioare umflate

Dacă te confrunți cu picioarele umflate și știi că de vină este retenția de lichide, poți apela și la unele remedii naturiste. Nu uita să ceri sfatul unui medic fitoterapeut înainte de a încerca remediile din plante, pentru că și plantele pot da efecte adverse. De exemplu, poți încerca extractul din sâmburi de struguri, un remediu care poate să îți scadă tensiunea arterială și care te poate ajuta să calmezi edemele de la picioare, asociate cu venele varicoase (varicele) și cu funcționarea deficitară a sistemului venos din picioare.

Ceaiuri diuretice

Diureticele "naturale" te pot ajuta să elimini excesul de lichide din țesuturi, reducând astfel sindromul de picioare umflate. Există numeroase ceaiuri diuretice pe care le poți încerca:

  • Păpădia - cercetările au arătat că unul dintre compușii din păpădie stimulează activitatea rinichilor și crește frecvența urinărilor; așa că poți încerca un ceai de păpădie, pentru că are efect diuretic;
  • Păducelul - și această plantă din familia trandafirului este un puternic diuretic; păducelul poate reduce acumularea de lichide în țesuturi, ceea ce înseamnă că ajută foarte mult; cercetările au arătat că nutrienții din plantă stimulează excreția de urină; păducelul este disponibil și sub formă de ceai;
  • Ceaiul verde și ceaiul negru - de fiecare dată când te bucuri de o ceașcă de ceai de acest gen, vei putea elimina excesul de lichide din sistemul tău; atât ceaiul verde, cât și cel negru au arătat un mare potențial ca diuretice naturale;
  • Pătrunjelul – deși este folosit mai mult în mâncăruri, el poate fi util persoanelor care nu tolerează foarte bine medicamentele diuretice; un studiu din 2002 a arătat că patrunjelul poate să ajute în privința volumului de urină, iar cercetările mai recente au confirmat proprietățile diuretice ale pătrunjelului;

Băi la picioare cu sare

Un bun remediu pentru picioarele umflate sunt băile făcute cu sare amară (săruri). Poți încerca să faci o baie, scufundându-ți picioarele în apă în care ai dizolvat, în prealabil, niște sare amară. Sărurile cu sulfat de magneziu funcționează pentru a reduce edemul și pentru a îmbunătăți circulația sângelui și sunt cu ușurință absorbite prin piele, oferindu-ți o calmare imediată dacă ai picioarele umflate și calmând durerea asociată cu sindromul de picioare umflate.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Adaugă o jumătate de cană de săruri (sare amară epsom) într-un lighean adânc, fie cu apă caldă, fie cu apă rece, și stai cu picioarele 10 pănă la 20 de minute. Repetă procedura de trei ori pe săptămână.

Diminuarea cantității de sare din alimente

În cele mai multe cazuri, când medicul îți cunoaște foarte bine afecțiunea, el îți va recomanda să reduci cantitatea de sare din alimentația ta, pentru că sarea poate să contribuie la retenția de lichide.

2.d. Terapii alternative pentru picioare umflate

În sindromul de picioare umflate, numeroase terapii alternative s-au dovedit a fi eficiente. Poți încerca și tu unele dintre acestea, la recomandarea medicului tău, bineînțeles.

Masajul

Masajul poate ajuta la relaxarea mușchilor din picioare și poate îmbunătăți circulația sângelui. Masajul funcționează prin activarea sistemului limfatic, lucru care poate ajuta la "mutarea" excesului de lichid seros din picioarele tale, reducând umflarea lor (edemul). Îți poți face singură un masaj, prin strângerea și masarea labelor picioarelor în direcția în care sângele circulă spre inima, de câteva ori pe zi. Nu masa prea tare (nu trebuie să simți că te doare), dar folosește mișcări ferme, aplicând o presiune corespunzătoare. Masajul picioarelor poate fi extrem de benefic în timpul băii sau imediat după ce ai făcut baie.

Exercițiile fizice

Poate ți se pare contraproductiv să te ridici și să faci mișcare atunci când picioarele și gleznele tale sunt umflate și ai senzația că și-au dublat dimensiunile. Însă, folosirea mușchilor din picioare și labele picioarelor poate ajuta, în sensul că în acest mod excesul de lichid se mută din picioarele tale înapoi către inimă. Exercițiile fizice regulate te pot ajuta, în acelasi timp, să previi umflarea picioarelor. Dacă ți se pare prea dureros să faci exerciții fizice, încearcă o altă activitate fizică, precum înotul, care va avea și alte beneficii.

Ciorapii medicinali de compresie

Ciorapii compresivi funcționează prin aplicarea unei presiuni constante pe picioarele tale, iar în acest fel, terapia compresivă împiedică retenția de lichide în această zonă, prin reducerea scurgerii de lichid seros din capilarele tale. Poți cumpăra ciorapi compresivi de la farmacie. Cu toate acestea, dacă umflarea membrelor inferioare (numită și edem) este moderată sau severă, este de dorit să vorbești cu medicul tău despre cum poți opta pentru alt gen de ciorapi medicinali compresivi.

Hidratarea

Deși poate și se pare că sună ciudat să bei mai multă apă dacă ai retenție de apă în organism, recomandarea de a bea 8 pahare cu apă (sau mai multe) sau cu ceai din plante, pe zi, te poate ajuta să elimini toxinele din organism, să elimini sodiul și excesul de lichide. Poți observa beneficii suplimentare și dacă bei câteva cești de ceai de ghimbir sau de ceai de păpădie pe zi. Ghimbirul și păpădia sunt diuretice naturale, care pot ajuta corpul să elimine excesul de lichide.

Acupunctura

Există și alte modalități pe care le poți încerca pentru a ameliora edemele de la picioare. Poți apela la ședințele de acupunctură. În medicina tradițională chineză, se crede că edemul (umflarea țesuturilor) își are originea în următoarele organe: plămânii, splina și rinichii. Principiul de bază este că, atunci când aceste organe dau greș în privința transportului și transformării lichidelor din corp, apa este depozitată peste tot în corp și astfel rezultă edemele.

Hidroterapia

Hidroterapia este un alt nume pentru modul în care alternezi scufundarea picioarelor, folosind atât băi fierbinți, cât și băi reci la nivelul membrelor inferioare. Apa fierbinte permite vaselor de sânge din picioare să se dilate, în vreme ce apa rece le face să se contracte. Acest gen de terapie ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, lucru care poate reduce și împiedica staza (acumularea) de lichid seros în labele picioarelor și în glezne.

Încearcă să îți ții picioarele în apă fierbinte între 3 și 5 minute, apoi scufundă-le într-un vas cu apă rece, timp de 30 până la 60 de secunde. Continuă să alternezi între cele două tipuri de băi pentru picioare, vreme de 15-20 de minute. Fă acest lucru de câteva ori pe zi.

3. Cum se poate preveni umflarea picioarelor

Sindromul de picioare umflate poate fi prevenit. Poți încerca aceste sfaturi, pentru a preveni sau pentru a ameliora umflarea picioarelor.

3.a. Adoptarea unui stil de viață sănătos

Stilul de viață sănătos este important în acest sens, dacă vrei să previi apariția edemelor la picioare sau la glezne. 

Dieta echilibrată, bogată în vitamine

Este esențial să ai o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, și să eviți consumul excesiv de sare (alimente bogate în sodiu). Pe cât posibil, încearcă să reduci sarea din alimentația ta și să consumi fructe și legume care te hidratează pentru că, așa cum probabil știi deja, hidratarea este o parte esențială în prevenirea picioarelor umflate.

Încearcă să mănânci o gamă cât mai variată de alimente sănătoase, evită alimentele procesate și cele semi-preparate (gata ambalate), care au un conținut ridicat de sare.

Mișcare fizică regulată

Dacă vrei să previi serile în care ai picioarele umflate, nu uita că și mișcarea este importantă. De aceea, e bine să încerci o activitate fizică ce nu îți solicită foarte mult picioarele. Nu uita că sedentarismul nu te ajută, ba chiar ar fi bine să eviți să stai jos pe perioade mai lungi de timp.

În plus, înotul te poate ajuta să îți menții circulația sanguină la un nivel optim în zona picioarelor, așa că e bine dacă petreci cât mai mult timp la piscină. Dacă medicul tău e de acord, menține o rutină sau un program de exerciții fizice regulate, care te ajută să îți menții picioarele sănătoase.

Relaxarea cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii

Dacă te confrunți des cu sindromul de picioare umflate, este important să încerci și acest truc: să te relaxezi, stând cu picioarele ridicate (pe o pernă sau pe mai multe perne), astfel încât membrele inferioare să fie situate deasupra nivelului inimii. În acest fel, circulația sangvină este facilitată.

Pont: Ridică-ți gleznele sau picioarele deasupra nivelului inimii (sau cât mai mult posibil deasupra acestui nivel). Două perne, de regulă, îți vor oferi unghiul corespunzător pentru a ridica picioarele. Acest truc va încuraja lichidul seros să circule din zona picioarelor tale, iar astfel, edemul este redus.

3.b. Alte sfaturi pentru evitarea picioarelor umflate

Pentru a evita sindromul de picioare umflate, indiferent de situație, trebuie să ții cont și de următoarele sfaturi, pentru că în acest fel îți vei menține picioarele mai sănătoase.

Încălțămintea comodă
Alege o încălțăminte cât mai comodă, care să nu te strângă, mai ales dacă petreci foarte multe ore stând în picioare. În acest fel, dacă ești predispusă la sindromul de picioare umflate, încălțămintea nu te va strânge prea mult.

Evitarea statului îndelung în picioare
Din cauza inactivității, picioarele tale se pot umfla, însă și statul îndelung în picioare poate să contribuie la edemele din această zonă. Pe cât posibil, încearcă să eviți să stai prea mult timp în picioare, într-o poziție fixă, și încearcă să faci mișcare sau exerciții de intensitate moderată, atunci când ai timp.

Păstrarea greutății corporale în limite normale
Pentru a preveni edemul (umflarea țesuturilor) de la picioare, pe lângă faptul că e important să fii activ fizic, e esențial și să îți menții greutatea în limitele normale. Medicul tău îți va explica în ce mod kilogramele în exces îți afectează sănătatea picioarelor și de ce este important să slăbești, în cazul în care ești supraponderal.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: shutterstock.com
Bibliografie:
Swollen ankles, feet and legs (oedema) - https://www.nhs.uk/conditions/oedema/
Edema - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12564-edema
Swollen Feet and Ankles: Treatments to Try - https://health.clevelandclinic.org/6-best-ways-relieve-swollen-feet-ankles-home/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0