Remedii naturiste pentru varice

Remediile naturiste și un stil de viață sănătos te pot ajuta să calmezi simptomele varicelor și pe cele ale insuficienței venoase cronice.

Deși e vorba de remedii din natură, cel mai bine este să ceri sfatul medicului flebolog înainte de a încerca orice fel de remediu din plante pentru varice. Dacă te deranjează aspectul varicelor, tratamentele medicale pot rezolva parțial aceste dilatații venoase. Iar dacă simți că varicele nu mai sunt doar o problemă de natură estetică și au devenit un motiv de îngrijorare, cere cât mai repede sfatul unui medic flebolog.

De regula medicii recomanda binecunoscutul Detralex, care contine diosmina. Diosmina este o substanță chimică vegetală găsită în principal în fructele citrice si este utilizata  pentru tratarea diferitelor tulburări ale vaselor de sânge, inclusiv hemoroizi, vene varicoase, circulație deficitară la nivelul picioarelor (stază venoasă), dar  și sângerări (hemoragie) la nivelul ochiului sau gingiilor. Poti alterna acest supliment si cu altele pentru un mai bun suport pentru endoteliul vaselor tale.

Ce remedii din plante pot fi utile dacă ai varice?

Unele suplimente pe bază de plante pot să ajute la calmarea simptomelor varicelor. Aceste remedii naturiste sunt disponibile sub formă de suplimente nutritive sau sub forma unor medicamente flebotonice care se aplică local.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Unele cercetări au arătat că substanța numită rutină, precum și Centella asiatica și extractul din sâmburi de struguri ar putea avea efecte benefice în ceea ce privește simptomele insuficienței venoase cronice, cum ar fi edemul (umflarea zonelor), crampele sau sindromul picioarelor neliniștite.

Rutina

Rutina sau rutozida este considerată un bun antioxidant, fiind totodată un supliment antidiabetic și antiinflamator. Substanța are și beneficii pentru sistemul vascular. Rutina poate să întărească vasele slabe de sânge și capilarele slăbite, care sunt adesea un precursor al varicelor. Rutina a fost folosită că tratament pentru venele în formă de pânză de păianjen, pentru varice, cât și pentru tratarea gambelor și a gleznelor umflate. Ca supliment nutritiv, rutina se găsește, de regulă, sub formă de tablete sau capsule. Acest flavonoid se poate găsi în multe vegetale, cum ar fi fructele citrice, hrișca, merele, sunătoarea, Ginkgo biloba.

Centella asiatica (Gotu kola)

Unele cercetări¹ arată că Gotu kola, plantă perenă originară din Asia, este eficientă pentru stimularea endoteliului pereților vasculari. Acest lucru ajută în tratarea insuficienței venoase.

Un alt studiu a constatat că Gotu kola poate reduce problemele legate de retenția de lichide, umflarea gleznelor și circulația asociate cu zborurile care durează mai mult de trei ore. Participanții care aveau o boală venoasă superficială, cu vene varicoase, ușoară până la moderată, au luat Centella asiatica timp de două zile înainte de zbor, în ziua zborului și a doua zi după zbor. S-a observat astfel că participanții care au luat suplimentul au avut o retenție de lichide semnificativ mai mică decât cei care nu au luat acest supliment, iar gleznele li s-au umflat mai puțin.

Planta este, de regulă, administrată sub formă de tablete, capsule sau extracte lichide. Totodată, Centella asiatica poate fi aplicată și local, ca unguent sau cremă. Atenție, însă, această plantă poate să interacționeze cu unele medicamente. Înainte de a utiliza acest remediu, cere sfatul medicului dacă suferi de boli de ficat sau de diabet, dacă ai colesterolul mărit, dacă iei medicamente precum sedative pentru somn sau anxietate ori dacă iei diuretice.

Extractul de sâmburi de struguri

Strugurii, frunzele de viță-de-vie și seva viței-de-vie au fost folosite în medicina alternativă timp de secole. Cercetările sugerează că extractul din sâmburi de struguri poate să ajute la tratarea simptomelor insuficienței venoase cronice. Totodată, acest extract poate reduce edemul (când anumite țesuturi se umflă), însă este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

Într-un mic studiu² s-au evaluat efectele unei doze unice de 400 mg de proantocianidină din extract de sâmburi de struguri, urmată imediat de 6 ore de ședere. S-a demonstrat că doza a redus cu 70% umflarea și edemul picioarelor la persoanele care au luat remediul, comparativ cu cele care nu l-au luat.

Sâmburii de struguri conțin vitamina E, flavonoide și alți compuși benefici. Ca supliment alimentar, poți găsi remedii din viță-de-vie sub forma unor tablete, capsule sau ca extract lichid.

Atenție, însă! Extractul din sâmburi de struguri poate interacționa cu medicamentele anticoagulante și îți crește riscul de sângerare. Nu lua acest extract dacă urmezi un tratament cu medicamente anticoagulante (care subțiază sângele).

Extractul de castan sălbatic

Castanul sălbatic (Aesculus hippocastanum) este originar din zona Balcanilor și aproape întreagă plantă poate fi folosită în scop medicinal. Semințele s-au dovedit a fi eficiente în tratarea insuficienței venoase cronice. Semințele sunt presate și transformate într-un extract care conține un ingredient activ numit aescin (escină), care este folosit pentru a stimula circulația sănătoasă a sângelui în cazul persoanelor care suferă de insuficiență venoasă și hemoroizi.

Într-o revizuire³ a 19 studii, nouă studii au constatat că dozele zilnice de 600 mg de extract de castan sălbatic care conțin 50 mg de escină luate timp de până la 8 săptămâni au redus simptomele insuficienței venoase cronice, inclusiv durerile de picioare, umflăturile și mâncărimile.

Ghimpe pădureț

Acest supliment din planta numită ghimpe pădureț conține substanțe care au proprietăți benefice, care pot tonifica venele deteriorate din cauza insuficienței venoase. Un studiu a arătat că ghimpele pădureț https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12040966/  poate reduce semnificativ tensiunea și umflarea în zona picioarelor și a gleznelor la adulții cu insuficiență venoasă cronică. În plus, o analiză a 20 de studii a constatat că un supliment care conținea ghimpe pădureț a redus semnificativ durerea, crampele și umflarea la adulții cu insuficiență venoasă cronică.

Extractele lichide sunt prescrise de medic și se iau conform indicațiilor lui, de câte ori pe zi îți va spune. Ghimpele pădureț este uneori folosit în combinație cu suplimentele care conțin vitamina C pentru a avea rezultate optime.

Remedii din afine

Specialiștii spun că folosirea produselor și remediilor obținute din afine duce la reactivarea microcirculației locale, iar astfel fluxul venos este ameliorat și edemele sunt reduse. Remediile din afine sunt utile în tratamentul insuficienței venoase cronice și în tratarea complicațiilor, printre care se află și varicele. Aceste efecte pozitive par să aibă legătură cu faptul că afinele sunt bogate în antocianine, compuși cu efect antiinflamator.

Alte remedii și suplimente care se pot dovedi utile în tratarea varicelor sunt:

Murele: păstrează sănătatea țesutului conjunctiv al peretelui venos.
Ananasul: conține bromelaină, care reduce inflamația și previne formarea cheagurilor de sânge.
Ginko Biloba și merișoarele: îmbunătățesc circulația periferică.
Ardeiul Cayenne: reduce durerea și inflamația, reduce stresul asupra capilarelor venoase.
Extractul din scoarță de pin: stimulează circulația sângelui.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Effects of Centella asiatica extract on mucopolysaccharide metabolism in subjects with varicose veins
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2150405/
1. Studiul „Effects of Centella asiatica extract on mucopolysaccharide metabolism in subjects with varicose veins”, apărut în Int J Clin Pharmacol Res. 1990;10(4):229-33, autori: M. R. Arpaia, R. Ferrone et al.
Pub Med - Proanthocyanidin-rich grape seed extract reduces leg swelling in healthy women during prolonged sitting
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22752876/
1. Studiul „Proanthocyanidin-rich grape seed extract reduces leg swelling in healthy women during prolonged sitting”, apărut în J Sci Food Agric. 2013 Feb;93(3):457-62. doi: 10.1002/jsfa.5773. Epub 2012 Jul 2, autori: Atsushi Sano et al.
Science Direct - Horse chestnut - efficacy and safety in chronic venous insufficiency: an overview
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0102695X15001003
3. Studiul „Horse chestnut - efficacy and safety in chronic venous insufficiency: an overview”, apărut în Revista Brasileira de Farmacognosia, Volume 25, Issue 5, September–October 2015, Pages 533-541, https://doi.org/10.1016/j.bjp.2015.05.009, autori: Marlena Dudek-Makuch, Elżbieta Studzińska-Sroka

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0