Boala arterială periferică: complicații și prevenție

Boala arterială periferică este similară cu boală arteriala coronariană, aceasta fiind cunoscută și sub numele de cardiopatie ischemică. Netratată, poate avea complicații foarte grave. Află care sunt acestea ce poți face pentru a preveni boala arterială periferică.

Boala arterială periferică este o afecțiune des întâlnită, în care o acumulare de depozite grase (numite ateroame, care sunt alcătuite din colesterol și alte substanțe) în artere împiedică sau blochează alimentarea cu sânge a mușchilor din picioare. Din acest motiv, diagnosticul bolii este extrem de important, pentru că, în acest fel, medicul îți poate recomanda tratamentul corespunzător.

Boala arterială periferică nu îți pune imediat viața în pericol, însă procesul de ateroscleroză care cauzează apariția acestei boli poate duce în timp la probleme grave, posibil fatale.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Concret, boala arterială periferică reprezintă îngustarea arterelor periferice (cele din exteriorul inimii și creierului), adică cele care funcționează la nivelul picioarelor, stomacului, brațelor și capului. „Periferice” înseamnă, în acest caz, că arterele sunt situate departe de inimă, în regiuni mai îndepărtate ale corpului. Boala arterială periferică afectează cel mai adesea arterele din picioare.

Atât boala arterială periferică (numită de multe ori și arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare), cât și boala arterială coronariană sunt cauzate de ateroscleroză. Aceasta reprezintă îngustarea și blocarea arterelor situate în regiuni importante din corp.

Cum poți să previi boala arterială periferică?

Poți să îți reduci riscul de a dezvolta arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare prin intermediul unui stil de viață sănătos. Asta înseamnă că trebuie să faci anumite schimbări în viața ta:

Să renunți la fumat

Fumatul are multiple efecte nocive asupra organismului, poate cel mai cunoscut fiind cancerul pulmonar, însă favorizează și dezvoltarea altor afecțiuni, cum ar fi boala arterială periferică. Dacă ești fumător înrăit și nu știi cum să renunți la acest viciu, cere sfatul unui medic.

Să îți controlezi glicemia

Dacă ai diabet, e important să respecți indicațiile medicului curant legate de tratament, unul dintre aspectele importante fiind să-ți ții glicemia sub control.

Să ai activitate fizică

E bine să îți stabilești, ca obiectiv, să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, de 5 ori pe săptămână (sau 50 de minute pe zi de trei ori pe săptămână, cum îți este mai ușor). Alege orice tipuri de mișcare pe care să le poți face cu ușurință, în cât mai multe zile pe săptămână, și care să ți se potrivească. Sunt persoane care preferă să meargă la sală, dar altele preferă să facă sport în casă ori să iasă cu bicicleta.

Să ai grijă la valorile colesterolului și ale tensiunii arteriale

Pentru prevenirea bolii arteriale periferice, e indicat să depui eforturi pentru a-ți reduce valorile colesterolului, dacă sunt prea mari și pentru a reduce tensiunea arterială, dacă este prea mare. Medicul îți poate recomanda fie schimbări în stilul de viață (evitarea fumatului, gestionarea stresului, reducerea consumului de zahăr și grăsimi saturate etc.), fie îți va prescrie pe lângă acestea și unele medicamente.

Să mănânci sănătos

Pentru a reduce riscul de boală arterială periferică e indicat să adopți o alimentație sănătoasă, cu cât mai puține alimente care au grăsimi săturate (carne grasă, unt, brânzeturi grase etc.). Pentru mesele de zi cu zi, pune accentul pe legume, fructe, leguminoase, pește, carne de pui sau curcan fără piele, lactate degresate, simple (fără zahăr adăugat).

Să ajungi și să rămâi la o greutate normală

Să te menții la o greutate normală, printr-o dietă echilibrată și mișcare regulată, este o idee bună pentru sănătate, în general. Pentru a afla ce indice de masă corporală (IMC) este normal să ai pentru înălțimea, vârsta și stilul tău de viață, caută un calculator IMC online sau cere-i medicului de familie să ți-l calculeze.

Dacă te confrunți cu simptomele bolii arteriale periferice, cum ar fi durere musculară inexplicabilă în timpul mersului, mergi la medic pentru un consult. Diagnosticul precoce te poate ajuta să găsești modalități prin care îți poți reduce simptomele și prin care poți spori eficacitatea tratamentului.

Care sunt complicațiile asociate bolii arteriale periferice?

Complicațiile care apar de pe urma bolii arteriale periferice nediagnosticate și netratate pot fi mai ușoare, mai grave sau chiar pot pune în pericol viața persoanei afectate. Fluxul sangvin redus de pe urma acestei afecțiuni poate fi un semnal de alarmă pentru alte boli ale sistemului vascular.

Complicațiile bolii arteriale periferice pot fi:

  • necroză sau moartea țesuturilor, care poate duce la amputarea membrului afectat
  • impotență (disfuncții erectile la bărbați)
  • paloare
  • durere în timpul repausului și în timpul mișcării
  • durere gravă care reduce mobilitatea picioarelor 
  • micșorarea mușchilor de la picioare
  • leziuni care nu se vindecă
  • infecții la nivelul oaselor care pun viața în pericol și infecții periculoase care pot pătrunde în fluxul sangvin.

Cele mai grave complicații implică arterele care transportă sângele către inimă și creier. Când aceste artere se înfundă, boala poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral sau chiar deces. Este important să reținem că boala arterială periferică este o formă de boală cardiovasculară, iar asta înseamnă că afectează vasele de sânge - din membrele inferioare și nu numai.

Blocajele în arterele de la picioare pot afecta și alte zone ale corpului, cum ar fi arterele care transportă sângele către inimă și creier. Asta înseamnă că dacă ai boală arterială periferică, ești mai predispus să dezvolți o altă formă de boală cardiovasculară, cum ar fi:

  • boală cardiacă coronariană;
  • accident vascular cerebral;
  • infarct miocardic;
  • angină.

Dacă fluxul sangvin către picioare ajunge să fie blocat sau să aibă un volum extrem de redus, se poate dezvolta ischemia critică a membrelor inferioare. Aceasta este o complicație extrem de gravă, care poate fi dificil de tratat. Ischemia critică are simptome de tipul:

  • o durere severă, arzătoare, în picioare, care continuă chiar și în repaus;
  • pielea de pe picioare devină palidă, netedă și uscată;
  • rănile și ulcerațiile de pe picioare și labele picioarelor nu se vindecă;
  • se pierde masă musculară în zona picioarelor;
  • pielea de pe degetele de la picioare sau membrele inferioare devine rece și zona este amorțită, devine roșie, iar apoi neagră, începe să se umfle și să aibă un miros neplăcut, provocând dureri severe (gangrenă).
 

Bibliografie:
National Health Service - Peripheral arterial disease (PAD)
https://www.nhs.uk/conditions/peripheral-arterial-disease-pad/
American Heart Association - About Peripheral Artery Disease (PAD) 
http://www.heart.org/en/health-topics/peripheral-artery-disease/about-peripheral-artery-disease-pad


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2