Bolile cardiovasculare nu afecteaza doar inima, ci intregul organism!

Bolile cardiovasculare pot afecta picioarele, rinichii până și creierul, potrivit experților în chirurgie vasculară. Denumirea de boală cardiacă este un termen general, care poate fi strâns legat de ateroscleroză sau “întărirea arterelor”, după cum explică Societatea de Chirurgie Vasculară.

Boala de inimă este un termen-umbrelă, ceea ce înseamnă că descrie multe afecțiuni care afectează sănătatea inimii unei persoane. Boala de inimă descrie afecțiuni care afectează mușchiul inimii, valvele cardiace, arterele coronare sau ritmul cardiac al unei persoane. Fiecare dintre aceste componente joacă un rol important în sănătatea generală a inimii. 

Dacă ai fost diagnosticat cu o boală de inimă, este important să faci schimbări în stilul de viață pentru a încetini progresia bolii. Bolile de inimă pot provoca multe complicații potențial fatale dacă nu sunt tratate.

Care sunt diferitele tipuri de boli de inimă?

Bolile de inimă cuprind o gamă largă de probleme cardiovasculare. Tipurile de boli cardiace includ:

  • Aritmie. O aritmie este o anomalie a ritmului cardiac.
  • Ateroscleroza. Ateroscleroza este o întărire a arterelor.
  • Cardiomiopatie. Această condiție face ca mușchii inimii să se întărească sau să devină slabi.
  • Malformații cardiace congenitale. Malformațiile cardiace congenitale sunt anomalii ale inimii care sunt prezente la naștere.
  • Boala coronariană (CAD). CAD este cauzată de acumularea de placă în arterele inimii. Uneori se numește boală cardiacă ischemică.
  • Infecții cardiace. Infecțiile cardiace pot fi cauzate de bacterii, viruși sau paraziți.

Termenul de boală cardiovasculară poate fi folosit pentru a se referi la afecțiunile cardiace care afectează în mod specific vasele de sânge.

Boala de inimă poate afecta și mobilitatea

Ateroscleroza este o boală progresivă în care plăcile se adună pe artere. Pe măsură ce arterele se blochează, sângelui bogat în oxigen îi este din ce în ce mai greu să circule prin corp, explică Dr.  Ali AbuRahma, secretarul Societății de Chirurgie Vasculară. AbuRahma este de asemenea șeful secției de chirurgie vasculară și endovasculara al Centrului de Științe ale Sănătății Robert C. Byrd din cadrul Universității Virginia de Vest.

Boală arterială periferică (BAP) apare atunci când boală de inima afectează picioarele. Această condiție afectează aproape 8,5 milioane de oameni din Statele Unite, în conformitate datele de la Centrul American de Control și Prevenție a Bolilor. Când sângele nu ajunge la extremitățile corpului pot apărea răni care nu se mai vindecă. Unele persoane care suferă de arteriopatie obliterantă (așa cum mai este numită boală arterială periferică) pot avea nevoie de amputare.

Oamenii care acuză dureri în timpul mersului ar trebui să se adreseze medicului pentru un test non-invaziv care să măsoare presiunea sângelui din glezne, sfătuiește Societatea. Tratamentul administrat apoi poate preveni complicațiile care pot apărea.

Bolile de inima afecteaza intregul organism

Bolile cardiovasculare îți afectează calitatea vieții

Ține cont că bolile de inimă pot afecta foarte mult calitatea vieții unei persoane. De exemplu, dacă te confrunți cu angină pectorală, te-ai putea teme să faci efort sau activitate fizică de teama apariției durerii în piept sau altor simptome incomode. 

Cei cu insuficiență cardiacă pot dezvolta edem, amețeli și alte simptome care le pot afecta capacitatea de a-și îndeplini sarcinile zilnice. O persoană diagnosticată cu o boală de inimă trebuie să trăiască, de asemenea, cu stresul de a ști că are o boală pe termen lung care ar putea duce la un eveniment cardiac, cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral.

Totuși, evoluția unora poate fi ținută sub control prin modificări ale stilului de viață. Astfel, întărirea arterelor poate fi ținută sub control, conform președintelui Societății pentru Chirurgie Vasculară,  AbuRahma.

 “Recomandăm a fi luate câteva măsuri de sănătate pentru menținerea sănătății venelor și arterelor”, explică medicul, adăugând că “Prima măsură ar fi să îți cunoști valorile unor parametri importanți – tensiunea arterială, nivelul zahărului (glucozei) din sânge și colesterolul.Nu fuma și încearcă să desfasori activități fizice în mod regulat. Încearcă, de asemenea, să reduci și nivelul stresului”.

“Persoanele care suferă de boli vasculare ar trebui să fie luate în evidență de către un medic specialist și să respecte planul de tratament pentru tot restul vieții”, a sugerat AbuRahma. “Specialiștii în boli vasculare sunt instruiți să restabilească fluxul sangvin, însă pacienții pe termen lung nu au nevoie de acest lucru ci doar de medicație și obiceiuri sănătoase”.

Dacă, însă tratamentele non-invazive nu funcționează specialiștii pot monta baloane și stenturi pentru a debloca vasele de sânge sau pot crea by-pass-uri în jurul arterelor blocate”, mai explică președintele Societății pentru Chirurgie Vasculară.

Ce schimbări în stilul de viață necesită bolile de inimă?

Dacă ai primit recent un diagnostic de boală de inimă, discută cu medicul tău despre pașii pe care îi poți urma pentru a rămâne cât mai sănătos posibil. Te poți pregăti de consult creând o listă detaliată a obiceiurilor tale de zi cu zi. Subiectele posibile includ:

  • medicamentele pe care obișnuiești să le iei
  • rutina ta zilnică de exerciții
  • dieta pe care o adopți
  • orice antecedente familiale de boli de inimă sau accident vascular cerebral
  • antecedente personale de hipertensiune arterială sau diabet
  • orice simptom pe care îl întâmpini, cum ar fi puls neregulat, amețeli sau lipsă de energie

Medicul tău îți poate oferi, de asemenea, sfaturi pentru renunțarea la fumat, controlul tensiunii arteriale, o rutină regulată de exerciții fizice, menținerea unui nivel sănătos de colesterol, pierderea în greutate dacă ești supraponderal și o alimentație sănătoasă și potrivită pentru tine.

Efectuarea acestor modificări dintr-o dată s-ar putea să nu fie posibilă. Discutați cu medicul pentru a identifica ce schimbări în stilul de viață vor avea cel mai mare impact. Chiar și pașii mici către aceste obiective te vor ajuta să te menții sănătos.

Care este prognosticul pe termen lung

Perspectiva pe termen lung pentru persoanele cu boli cardiace depinde de mulți factori. Acestea includ tipul de boală cardiacă subiacentă, reacția persoanei la medicamente și amploarea și severitatea afectării inimii. Dacă un medic te diagnostichează pe tine sau pe cineva drag cu boli de inimă, trebuie urmat un regim de medicamente și un stil de viață sănătos pentru a preveni agravarea complicațiilor.

Boala cardiacă este considerată o afecțiune cronică și pot apărea complicații în urma perioadelor de îmbunătățire indusă de medicamente. Cu toate acestea, bolile de inimă rămân principala cauză de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Căutarea tratamentului după primele indicii posibile ale problemelor cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială sau dificultăți de respirație, poate duce la rezultate mai bune în timp. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

CDC, Heart Disease Facts - https://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm

CDC - https://www.cdc.gov/heartdisease/about.htm

Coronary Heart Disease - https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/coronary-heart-disease


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2