Ce complicatii sunt posibile in cancerul mamar avansat

Cancerul mamar in stadiul 4 are loc atunci cand boala intai apare la nivelul sanului, iar apoi metastazeaza sau se raspandeste la alte zone ale corpului.

Cele mai frecvente zone pentru metastazele in cancerul mamar sunt ganglionii limfatici, peretele toracic, oasele, plamanii, ficatul si creierul. Alti termeni folositi pentru aceasta situatie sunt [cancerul de san] "avansat", "metastatic" ori "recidivant".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prin definitie, cancerul mamar in stadiul 4 implica multe complicatii, pentru ca boala s-a extins deja dincolo de locul sau zona initiala unde a aparut cancerul. De retinut: complicatiile aditionale pot sa apara fie direct de pe urma cancerului de san, fie din cauza tratamentelor pe care pacienta le primeste. Aceste complicatii pot varia, in functie de tipul de cancer, de locul unde s-a raspandit si de ce metode de tratament sunt utilizate. Unele dintre cele mai intalnite complicatii in cancerul mamar avansat sunt:

 • durerea asociata cancerului
 • complicatii la nivelul oaselor (scheletul)
 • complicatii asociate cu tratamentul, cum ar fi limfedemul, durerea si starile/senzatia de rau.

Complicatiile care apar la nivelul oaselor

Cancerul mamar de cele mai multe ori se raspandeste la oase si in acest caz pot sa rezulte numeroase complicatii la nivelul sistemului osos. Aceste probleme sunt adeseori cauzate de resorbtia osoasa, un proces normal de pierdere a tesutului osos.

Durerea de oase

O senzatie dureroasa si un disconfort pronuntat in oase este primul semn ce indica faptul ca boala s-a extins la sistemul osos. Pe masura ce cancerul avanseaza, resorbtia provoaca subtierea si slabirea oaselor. Cand acestea devin prea fragile, pot sa apara fracturile.

Compresia coloanei vertebrale

Cand celulele canceroase se dezvolta in interiorul sau in apropierea coloanei vertebrale, ele pot pune presiune pe canalul spinal si pe nervii adiacenti. Aceasta presiune poate cauza durere in zona spatelui sau gatului, senzatia de amorteala sau de furnicaturi si dificultati in mers. Uneori, aceasta complicatie poate duce la dificultatea de a controla vezica si miscarile intestinale.

Hipercalcemia

Ea se refera la valorile crescute ale calciului in sangele pacientei. Hipercalcemia are loc cand rata de resorbtie osoasa creste, iar calciul din oase este eliberat in fluxul sanguin. Hipercalcemia poate duce la probleme grave, precum:

 • pietre la rinichi
 • insuficienta renala
 • batai neregulate ale inimii
 • probleme neurologice, inclusiv stari de confuzie, dementa sau coma.

Complicatii aparute pe fondul tratamentului pentru cancerul de san

Deoarece tratamentele pentru cancer implica distrugerea si/sau indepartarea (extirparea) celulelor anormale si normale din corp, de obicei exista efecte secundare neplacute care apar odata cu aceste terapii. In unele cazuri, pacienta poate sa simta ca tratamentul este chiar mai rau decat cancerul mamar in sine. Este important, insa, ca pacientele sa realizeze ca durerea si disconfortul cauzate de tratament vor disparea. Celulele sanatoase se recupereaza.

Tratamentele pentru cancerul mamar pot cauza durere si stari generale de rau. Chimioterapia poate rezulta in leziuni la nivelul gurii, greata, afectarea nervilor si diaree. Radioterapia poate duce la o durere arzatoare si la cicatrizarea zonei. Interventia chirurgicala este, desigur, dureroasa si necesita un timp semnificativ de recuperare.

Principalele efecte secundare ale chimioterapiei sunt cauzate de influenta acestui tratament asupra celulelor normale, sanatoase, cum ar fi cele ale sistemului imunitar. Efectele adverse pot fi: infectiile, pierderea poftei de mancare, greata si varsaturile, oboseala, caderea parului, aftele la nivelul gurii.

Limfedemul

Cand medicul chirurg indeparteaza ganglionii limfatici pentru a verifica daca sunt prezente celule canceroase, operatia aceasta perturba circulatia limfei (un lichid transparent, care circula prin vasele si ganglionii limfatici) prin corp. Daca nu sunt lasati in organism suficienti ganglioni limfatici pentru a drena lichidul limfatic dintr-o anumita zona, se poate forma limfedemul (umflarea tesuturilor, cauzata de acumularea limfei).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

 • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/treatment/
 • American Cancer Society - https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/lymphedema.html
 • Breastcancer.org - https://www.breastcancer.org/treatment/chemotherapy/side_effects
 • Breastcancer.org - https://www.breastcancer.org/symptoms/types/recur_metast


Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0