Sunt antiperspirantele sau deodorantele cauze ale cancerului de san?

Antiperspirantele, așa cum am precizat și în alte articole, nu cauzează cancer mamar. Studiile clinice nu au evidențiat vreo legătură între expunerea la agenții chimici existenți în antiperspirante și modificările de la nivelul țesutului glandular mamar.

O cercetare mai veche a arătat că parabenii (conservanți folosiți în deodorantul zilnic) se pot acumula în țesuturile mamare. Cu toate acestea, studiul respectiv nu a arătat că parabenii cauzează cancer mamar sau că parabenii (care se găsesc în compoziția multor altor produse) erau asociați cu folosirea deodorantelor.

Este nevoie de cercetări mai amănunțite pentru a obține un răspuns clar în legătură cu relația dintre cancerul de sân și deodorantul folosit la subraț ori folosirea lamei de ras în zona axilelor.

Diferența dintre antiperspirante și deodorante

Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente ale Statelor Unite ale Americii (FDA), deodorantele conțin ingrediente concepute pentru a masca mirosurile. Antiperspirantele conțin ingrediente care blochează porii și reduc transpirația. 

Pe etichetele antiperspirantelor și deodorantelor, este posibil să găsești aluminiul listat sub diferite denumiri, precum: 

  • compuși de aluminiu
  • săruri de aluminiu
  • aluminiu zirconiu tetraclorhidrex GLY

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Parabenii sunt conservanți care ajută la prevenirea creșterii ciupercilor, bacteriilor în produsele cosmetice și de îngrijire personală. Potrivit FDA, majoritatea mărcilor majore de deodorante nu conțin parabeni. Le poți vedea listate pe etichetă sub denumirea de:

  • butilparaben
  • etilparaben
  • metilparaben
  • propilparabenclorhidrat de aluminiu

Parabenii cresc riscul de cancer la sân?

Parabenii sunt substanțe chimice folosite ca conservanți și ca aditivi alimentari. Ele pot fi găsite în multe tipuri de machiaj (cum ar fi ruj, rimel, corector și fond de ten) și produse de îngrijire a pielii (cum ar fi loțiune, produse de bărbierit și protecție solară). Parabenii pot fi absorbiți prin piele.

Parabenii au fost considerați o posibilă problemă de sănătate, deoarece studiile de laborator au arătat că au proprietăți slabe asemănătoare estrogenului. Estrogenul este un hormon feminin despre care se știe că provoacă creșterea celulelor mamare (atât cele normale, cât și cele canceroase). Iar unele afecțiuni care cresc expunerea organismului la estrogen (cum ar fi lipsa copiilor, menopauza târzie, obezitatea etc.) au fost legate de un risc crescut de cancer la sân.

În timp ce unele forme de parabeni au fost găsite în urină la până la 99% dintre oamenii din SUA, până în prezent, studiile efectuate pe oameni nu au arătat nicio legătură directă între parabeni și orice problemă de sănătate, inclusiv cancerul la sân. 

Există, de asemenea, mulți alți compuși în mediu care imită estrogenul produs în mod natural. Deși nu există riscuri clare pentru sănătate din cauza parabenilor din alimente, medicamente, cosmetice și produse de îngrijire a pielii, persoanele preocupate de expunerea la parabeni ar putea alege să evite produsele care au în compoziție astfel de substanțe. 

Potrivit Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), multe mărci de antiperspirante și deodorante nu conțin în prezent parabeni.

De ce a apărut mitul că antiperspirantele sau deodorantele pot cauza cancer de sân?

Deoarece antiperspirantele sau deodorantele sunt aplicate în apropierea sânului (la subraț) și conțin ingrediente care au potențialul de a fi periculoase, mai mulți oameni de știință au sugerat că ar exista o posibilă conexiune între folosirea acestor produse și cancerul mamar. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să asocieze folosirea acestor produse cu dezvoltarea cancerului de sân.

Ce se știe despre ingredientele din antiperspirante și deodorante?

Compușii chimici pe bază de aluminiu sunt folosiți pe post de ingrediente active în antiperspirante. Acești compuși formează un "dop" temporar în interiorul glandelor sudoripare, care stopează fluxul de transpirație către suprafața pielii. Unele cercetări sugerează că antiperspirantele care conțin aluminiu, care sunt aplicate frecvent și lăsate apoi pe pielea din apropierea sânilor, ar putea fi absorbite în piele și că ar avea efecte asemănătoare estrogenului (efecte hormonale).

Un studiu mai vechi, care a analizat absorbția aluminiului din antiperspirantele care conțin clorhidrat de aluminiu aplicate la subraț a constatat că doar o mică parte (0,012%) este absorbită de fapt în piele. Deoarece estrogenul poate încuraja dezvoltarea celulelor canceroase în interiorul sânului, unii oameni de știință au sugerat că acești compuși chimici pe bază de aluminiu care se găsesc în antiperspirante ar putea contribui la dezvoltarea cancerului mamar. În plus, s-a sugerat că aluminiul ar avea o activitate directă în țesutul mamar.

Cu toate acestea, spun experții americani de la Institutul Național al Cancerului niciun studiu făcut până în acest moment nu a confirmat efectele adverse substanțiale ale aluminiului, care ar putea contribui la creșterea riscurilor de cancer de sân. 

Nu au fost făcute multe studii epidemiologice puternice (studii pe oameni) care să confirme o legătură între riscul de cancer de sân și utilizarea antiperspirantelor, existând până în acest moment foarte puține dovezi științifice care să susțină această afirmație.

Studiile pe oameni care au analizat această problemă au fost, de regulă, studii caz-control, în care persoanele cu și fără cancer de sân au fost întrebate despre utilizarea anterioară a antiperspirantului. Aceste tipuri de studii pot fi adesea greu de interpretat, deoarece se bazează în mod obișnuit pe memoria unei persoane despre utilizarea antiperspirantului cu mulți ani mai devreme, iar persoanele cu cancer tind să aibă mai multe șanse să-și amintească expunerile despre care cred că ar putea avea legătură cu cancerul lor.

Cu toate acestea, majoritatea studiilor caz-control care analizează utilizarea antiperspirantelor și riscul de cancer de sân nu au găsit o legătură între acestea. Un studiu amplu mai vechi, atent conceput, compară aproximativ 800 de femei cu cancer de sân și un număr similar de femei fără boală. Acest studiu nu a găsit nicio legătură între riscul de cancer de sân și utilizarea antiperspirantelor, utilizarea deodorantelor sau folosirea lamei pentru a îndepărta părul din zona axilelor.

De altfel, un studiu recent a ajuns la aceeași concluzie: că nu există o relație semnificativă între utilizarea antiperspirantelor care conțin aluminiu și apariția cancerului la sân 1. Câteva studii au sugerat o posibilă relație, dar rezultatele acestor studii trebuie interpretate cu prudență din cauza dimensiunilor lor mici și pentru că modul în care au fost concepute limitează concluziile care se pot trage din ele. Ar fi necesare studii epidemiologice mai mari și mai bine concepute pentru a susține aceste rezultate.

Ce alte substanțe chimice se mai găsesc în antipersirante?

Majoritatea deodorantelor și antiperspirantelor conțin, de asemenea, următoarele substanțe chimice:

  • Triclosan. Triclosanul este un pesticid care se găsește în multe produse de casă, cum ar fi săpunurile antibacteriene, pastele de dinți, machiajul. Acesta are ca scop prevenirea creșterii bacteriilor.
  • Ftalați. Astăzi, majoritatea produselor dăunătoare care conțin ftalați au fost scoase de pe rafturile din magazine pentru siguranța consumatorilor.
  • Propilenglicol. Este cunoscut pentru utilizarea sa în antigel, însă nicio cercetare nu a legat această substanță de dezvoltarea cancerului. De fapt, organizațiile globale l-au considerat sigur pentru utilizare în alimentele de zi cu zi, medicamente și produse cosmetice.

Antiperspirantele și ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici din corpul nostru ajută la eliminarea bacteriilor și virușilor, dar ganglionii limfatici nu eliberează deșeuri sau toxine prin transpirație. De fapt, ganglionii limfatici nu sunt conectați la glandele sudoripare. Glandele sudoripare sunt localizate în piele, nu în ganglionii limfatici. Funcția principală a glandelor sudoripare este de a ajuta la răcirea organismului, nu de a scăpa de toxine.

Majoritatea substanțelor cancerigene care pătrund în organism sunt eliminate din sânge de către rinichi și ficat. Substanțele eliminate de rinichi sunt eliberate în urină, în timp ce acele substanțe preluate de ficat sunt eliberate în bilă. Bila se amestecă apoi cu fecalele și este eliminată cu fecalele.

Există ganglioni limfatici în cadranul exterior superior al sânului unde apar cele mai multe tumori?

Ganglionii limfatici se pot găsi în tot sânul și au un rol important. Ganglionii axilari filtrează cea mai mare parte a limfei lichide care curge din sân înainte ca aceasta să pătrundă înapoi în fluxul sangvin al corpului. Acești noduri sunt sub braț, în cadranul exterior superior al sânului și în apropierea claviculei.

Cadranele sânilor nu au de fapt toate aceeași dimensiune. Aproximativ jumătate din toate cancerele de sân se dezvoltă în partea superioară exterioară a sânului, dar acest lucru este cel mai probabil deoarece există mai mult țesut mamar în această zonă. Numărul de cancere de sân din partea superioară exterioară a sânului este proporțional cu cantitatea de țesut mamar din acea zonă. Nu există dovezi care să sugereze că localizarea cancerelor în interiorul sânului este legată de utilizarea antiperspirantelor sau a îndepărtării părului de la subraț cu lama de ras.

Care sunt cauzele cancerului de sân?

Specialiștii spun că există mulți factori de risc care ar putea crește șansele de a dezvolta cancer mamar. Deși unii dintre acești factori de risc sunt cunoscuți, medicii nu cunosc cauzele pentru care se dezvoltă cancerul la sân sau modul în care acești factori cauzează dezvoltarea unei celule canceroase.

Se știe, însă, că anumite celule normale ale sânului devin canceroase din cauza mutațiilor apărute în ADN-ul lor și, deși unele dintre aceste mutații genetice sunt moștenite, majoritatea modificărilor ce apar la nivelul ADN-ului celulelor mamare sunt dobândite în timpul vieții pacientei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The relationship between use of aluminum-containing anti-perspirant and hair color with breast cancer”, J Family Med Prim Care. 2021 Jan; Maryam Mousavi, Mohammad I Vaghar
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8132781/
American Cancer Society - Antiperspirants and Breast Cancer Risk
https://www.cancer.org/healthy/cancer-causes/chemicals/antiperspirants-and-breast-cancer-risk.html
U.S. Food & Drug Administration - Cosmetics Safety Q&A: Personal Care Products
https://www.fda.gov/cosmetics/resources-consumers-cosmetics/cosmetics-safety-qa-personal-care-products
National Cancer Institute - Antiperspirants/Deodorants and Breast Cancer
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths/antiperspirants-fact-sheet

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0