Nodulii la san

1. Nodulii la sân – informații generale
  a. Ce sunt nodulii la sân?
  b. Tipuri de noduli la sân
  c. Cauze ale nodulilor la sân
  d. Factori de risc pentru apariția nodulilor la sân
  e. Simptome care însoțesc nodulii la sân
   f. Metode de diagnostic pentru nodulii la sân
2. Tratarea nodulilor la sân
  a. Tratarea nodulilor la sân benigni
  b. Tratarea nodulilor la sân maligni
  c. Tratament naturist pentru nodulii la sân
  d. Măsuri pentru îngrijirea sânilor cu noduli
3. Cum se pot preveni nodulii la sân?

Nodulii la sân – informații generale

Nodulii la sân (numiți și noduli mamari) pot să apară din mai multe motive. Uneori, un nodul apărut la sân este canceros, dar să nu uităm că majoritatea nodulilor mamari sunt benigni, adică necanceroși.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Ce sunt nodulii la sân?

Un nodul la sân este o umflătură, o protuberanță, o masă sau o formațiune localizată care apare în glanda mamară și care se simte diferit de restul țesutului mamar din preajma ei sau diferit în comparație cu țesutul din aceeași zonă a celuilalt sân.

Tipuri de noduli la sân

Există mai multe tipuri de noduli la sân, în funcție de cauza sau de afecțiunea care a dus la apariția lor. Unii noduli la sân se simt de parcă ar avea o margine bine definită, pe când alți noduli mamari se pot simți la atingere ca o zonă generală de țesut îngroșat.

Noduli dureroși sau noduli nedureroși

De exemplu, în cazul chisturilor mamare, pacientele se pot confrunta cu anumite simptome. Un chist mamar este un sac plin cu lichid apărut în sân, iar acest săculeț este benign. Unele chisturi mamare pot fi nedureroase, pe când alte chisturi sunt destul de dureroase.

Noduli duri sau moi la atingere

În funcție de structura nodulilor la sân, aceștia pot fi duri sau moi la atingere. Un nodul la sân care este canceros (sau o tumoră canceroasă în această zonă), de obicei se simte la atingere într-un anumit fel: este o formațiune tare, dură, fermă.

Pe de altă parte, la nivelul sânului poate să se dezvolte lipomul, un nodul moale la atingere, necanceros, care, în general, este mobil și nedureros. Este o tumoră benignă, grasă.

Noduli benigni sau maligni

O altă clasificare a nodulilor mamari se referă la faptul că unii dintre ei pot fi canceroși (maligni), pe când alții pot fi inofensivi și necanceroși (benigni). Nodulii benigni pot fi cauzați de: chisturile mamare, abcesele mamare, adenomul mamar (o creștere anormală a țesutului glandular în sân), papiloame intraductale, necroza grasă și lipomul. Nodulii maligni se simt la atingere duri sau fermi și nu se modifică odată cu menstruația (așa cum se întâmplă în cazul mastozei fibrochistice).

Cauze ale nodulilor la sân

Există motive diferite pentru care se dezvoltă nodulii la san. Majoritatea nodulilor mamari nu sunt canceroși și nu prezintă niciun risc. Cauzele nodulilor la sân includ infecția, traumatismele sânilor, fibroadenoamele mamare, chisturile, necroza țesutului gras subcutanat de la nivelul sânului și boala fibrochistică mamară (sânii fibrochistici).

Nodulii la sân se pot dezvolta atât la pacienții de sex feminin, cât și la cei de sex masculin, dar sunt mult mai frecvent întâlniți în cazul femeilor. O pacientă care detectează un nodul la sân ar trebui să meargă la medic cât mai curând posibil pentru evaluare.

Traumatisme

Printre cauzele nodulilor benigni la sân se află și traumatismele, cum ar fi o lovitură în zona sânului, care poate duce la formarea unui nodul tare, cu o formă neregulată. De regulă, acești noduli la sân dispar de la sine, fără nicio intervenție.

Dezechilibre hormonale

În unele cazuri, din cauza dezechilibrelor hormonale, este posibil să apară noduli la sân, care nu sunt canceroși. Unii noduli pot fi canceroși, dar mulți dintre aceștia sunt inofensivi și pot fi asociați cu fluctuațiile hormonale.

Infecții

Uneori, pacientele se confruntă cu abcese mamare. Aceste abcese sunt noduli dureroși care se formează în interiorul sânului. Nodulii conțin puroi, fiind un semn al unei infecții. Alte simptome pot fi febra, roșeață și umflarea zonei afectate. Un abces mamar, în mod normal, are loc din cauza unei infecții bacteriene. Bacteria poate să pătrundă prin crăpăturile din pielea mamelonului, de exemplu, în timpul alăptării (mastită).

Modificări fibrochistice

Fibroadenoza sau boala fibrochistică mamară se referă la un grup de boli care poate afecta sânul. Aceste boli pot afecta unul sau ambii sâni. Cauza exactă a acestor afecțiuni este necunoscută, dar pot să aibă loc când țesutul mamar reacționează la schimbările hormonale din țesutul mamar, asociate cu menstruația.

Tumori benigne

Nodulii mamari benigni pot fi cauzați de mai mulți factori, care includ fibroadenoza, fibroadenoamele, chisturile mamare și abcesele mamare. Chisturile sunt săculeți în țesutul mamar, care se umplu cu lichid. Chisturile acestea formează noduli fermi, de formă rotundă sau ovală, și afectează femeile cu vârste între 30 și 60 de ani.

Tumori maligne

Uneori, un nodul la sân este canceros. Majoritatea nodulilor mamari nu sunt dureroși, dar între 2 și 7% dintre nodulii la sân care sunt dureroși primesc un diagnostic de malignitate (cu alte cuvinte, cauza nodulului este cancerul mamar). Un nodul mamar malign, cel mai probabil: se simte tare la atingere; poate fi clar definit; poate fi fixat într-un loc; poate fi la fel în orice moment în timpul ciclului menstrual; poate să se dezvolte după menopauză.

Factori de risc pentru apariția nodulilor la sân 

În apariția nodulilor maligni la sân, expunerea la estrogen în timpul vieții unei femei poate crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer mamar, spun specialiștii. Factorii care pot reduce această expunere la estrogen, cum ar fi debutul menstruației și debutul menopauzei, pot influența riscul. Există o listă lungă cu factorii de risc responsabili pentru apariția nodulilor la sân, în general.

Sexul

Femeile sunt mai predispuse să dezvolte noduli la sân, în comparație cu bărbații.

Radiațiile

Femeile care dezvoltă cancer la sân au o probabilitate mai mare să aibă următoarea caracteristică, printre altele: expunere mare la radiații în zona pieptului.

Moștenirea genetică

Femeile (dar uneori și bărbații) care au moștenit de la părinți o genă cu mutații, fie BRCA 1, fie BRCA 2 au un risc mai mare să dezvolte cancer la san.

Obezitatea

Multe studii au arătat că, la femeile aflate în perioada de după instalarea menopauzei, un IMC (indice de masă corporală) mai mare este asociat cu o creștere modestă în ce privește riscul de cancer la sân. Așa că e bine să reținem că obezitatea joacă și ea un rol în privința riscului de a dezvolta un nodul malign la sân. Totodată, obezitatea este un factor de risc și pentru cancerul mamar la bărbați.

Vârsta

Femeile care dezvoltă cancer la sân au o probabilitate mai mare de a avea vârsta de peste 50 de ani.

Simptome care însoțesc nodulii la sân

În unele cazuri pot să apară și alte simptome care însoțesc nodulii la sân.

Formațiuni bine definite pe sân sau sub axilă

Un nodul nou sau o formațiune în structura sânului este cel mai întâlnit simptom al cancerului mamar, însă majoritatea nodulilor (mai mult de 80%), de fapt, nu sunt cancer. Alte simptome care pot să însoțească nodulii la sân sunt formațiunile bine definite care apar sub axilă (uneori, acestea apar ca o umflătură la subraț), care trebuie investigate neapărat de un medic specialist, pentru a se stabili un diagnostic corect.

Sâni dureroși sau sensibili

În unele cazuri, când femeia suferă, de exemplu, de boală fibrochistică mamară (care afectează unul sau ambii sâni) dinsconfortul poate varia, începând de la durere ușoară, până la o durere severă. În acest caz, sânii sunt dureroși, sensibili la atingere. Simptomele de boală fibrochistică mamară pot include: textura inegală sau noduli în interiorul sânilor, durere de sâni, glande mamare umflate.

Modificări ale aspectului pielii pe sân

Pe lângă un nodul, pacienta care are cancer mamar mai poate să observe unul sau mai multe dintre următoarele simptome ale acestei afecțiuni: iritații ale pielii sau descuamarea pielii de pe sân; roșeață care apare pe pielea de pe sân și pe mameloane; îngroșarea pielii de pe sân și de pe mameloane.

Modificări ale formei sau dimensiunii sânului

Pot să apară, tot în cazul cancerului mamar (ca semne mai târzii ale bolii), modificări ale formei sânului sau modificări în dimensiune, venele sunt mai vizibile pe sân, iar textura pielii seamănă cu coaja de portocală.

Modificări ale mamelonului

La unele persoane, un simptom mai târziu al cancerului de sân este retracția mamelonului. În stadiul incipient al bolii, pacienta poate să observe modificări în ceea ce privește forma mamelonului. Uneori, dintr-un mamelon se pot scurge secreții care pot fi un semnal de alarmă.

Dureri mamare sau osoase

Alte simptome care însoțesc nodulii la sân pot fi durerile la nivelul glandelor mamare și la nivel osos. Uneori, este posibil ca un simptom al cancerului de sân să fie umflarea zonei din preajma claviculei.

Metode de diagnostic pentru nodulii la sân

Cei mai mulți noduli la sân nu sunt canceroși, însă trebuie să reții că tot va trebui să mergi la medic dacă observi sau simți orice modificare nouă la nivelul sânilor sau observi ceva neobișnuit în zona sânilor, în timpul autopalpării lunare. Fie că alegi sau nu să îți faci o autopalpare a sânilor, ar trebui să discuți cu medicul despre metodele de diagnostic la care poți apela dacă ai un nodul la sân și vrei un diagnostic corect.

Autopalparea lunară a sânului

Nodulii la sân sunt, adeseori, descoperiți în timpul unei autopalpări lunare sau în timpul unui control senologic de rutină, la medicul specialist. Autoexaminarea sau autopalparea sânilor reprezintă un lucru simplu, pe care îl poți face acasă, în intimitate. Specialiștii le recomandă femeilor să își palpeze sânii în anumite perioade ale lunii (de exemplu, după menstruație), pentru a depista o eventuală modificare a glandei mamare.

Consultul medicului specialist

Când mergi la cabinetul medicului pentru a-i spune că ai descoperit un nodul la sân, cel mai probabil că specialistul îți va pune niște întrebări despre momentul în care ai descoperit nodulul și dacă ai orice fel de alte simptome. De asemenea, medicul va efectua o examinare a sânilor și poate recomanda investigații suplimentare. 

Mamografie digitală

O mamografie este o radiografie a sânilor, care ajută medicul să identifice anomaliile de la nivelul glandei mamare. O mamografie digitală de diagnostic poate fi comparată cu mamografiile anterioare pe care pacienta și le-a făcut în scopul screeningului (dacă e cazul), pentru ca medicul să poată vedea cum s-a modificat, în timp, țesutul mamar.

Rezonanță magnetică RMN

Acest test folosește un câmp magnetic puternic și undele radio pentru a obține imagini detaliate ale sânilor pacientei.

Biopsie

Aceasta este o procedura efectuată pentru a obține o mostră de țesut din sân, pentru a fi analizată la microscop. Există mai multe tipuri de biopsie mamară, cum ar fi aspirația cu ac fin, biopsia excizională, biopsia cu ac gros etc.

Sonoelastografia mamară

În unele cazuri, medicul recomandă o ecografie mamară ori o sonoelastografie mamară (numită și elastografie, o metodă complementară ecografiei). Aceasta din urmă este o tehnică nouă care măsoară calitatea și cantitatea elasticității tumorilor mamare.
Folosirea sonoelastografiei mamare este utilă în diagnosticul cancerului mamar, deoarece combină avantajele ecografiei cu sensibilitatea la diferențele în ceea ce privește rigiditatea țesutului analizat.

Tratarea nodulilor la sân

Deși trebuie să mergi la un medic în legătură cu orice nodul la sân care îți cauzează motive de îngrijorare, nu este întotdeauna nevoie de un tratament. Tratamentul variază, desigur, în funcție de cauza nodulului.

Tratarea nodulilor la sân benigni

Medicul va efectua un examen fizic și apoi îți va putea recomanda o mamografie sau o ecografie mamară, pentru a verifica ce tip de nodul este prezent la nivelul sânului. Dacă există un chist sau un nodul fibros (adică nodulii mamari sunt benigni), medicul poate recomanda monitorizarea formațiunii în perioada următoare, dar nu va lua nicio altă măsură.

Tratamentul medicamentos

Dacă este vorba despre o infecție, medicul va prescrie cel mai probabil medicamente din clasa antibioticelor. În cazul în care durerile de sâni care apar ciclic provoacă neplăceri, pe lângă nodulii benigni, medicul poate prescrie și anumite analgezice. În cazul mastitei, de exemplu, care este o infecție ce are loc atunci când o femeie alăptează, tratamentul include comprese calde, calmante și, probabil, antibiotice.

Aspirația

Dacă există un abces mamar, medicul îl poate străpunge și îl poate goli sau aspira cu ajutorul unui ac fin și poate prescrie apoi antibiotice. Un chist nu necesită întotdeauna tratament, dar uneori o aspirație cu ac fin poate fi efectuată pentru a elimina lichidul. Chiar și așa, chistul se poate umple din nou cu lichid. Chistul mamar nu este asociat cu cancerul.

Intervențiile chirurgicale ușoare

În anumite situații, medicul poate efectua intervenții chirurgicale ușoare. Dacă este vorba de un lipom, o masă formată din celulele țesutului adipos, tratamentul nu este de regulă necesar, dar un medic specialist poate îndepărta lipomul dacă este mare sau provoacă disconfort pacientei.

Tratarea nodulilor la sân maligni

Nodulii mamari maligni (adică cei despre care se știe că sunt canceroși) necesită alte tipuri de tratamente. Cancerul mamar poate fi invaziv, afectând țesuturile din apropiere, sau poate fi localizat într-un singur punct. Cancerul de sân poate fi cu dezvoltare rapidă sau cu o dezvoltare lentă. Dacă acest cancer este diagnosticat când celulele nu s-au extins dincolo de lobulul sau ductul mamar unde a început totul, tratamentul este mai ușor. Dacă nodulul se dovedește a fi cancer de sân, tratamentul poate include:

Newsletter DOC dedicat

Tratamentul medicamentos

Medicul poate prescrie anumite medicamente pentru ameliorarea simptomelor pacientei.

Intervenția chirurgicală

Dacă este cazul, intervenția pe care o va efectua medicul chirurg este lumpectomia sau îndepărtarea nodulului mamar canceros. Lumpectomia înseamnă că are loc înlăturarea nodulului canceros alături de o porțiune mică de țesut din preajma acestuia. În alte cazuri, dacă pacienta are o formă de cancer mai invazivă, medicul chirurg va efectua o mastectomie, care se referă la îndepărtarea unui sân sau a ambilor.

Chimioterapia

La recomandarea medicului oncolog, pacienta poate face chimioterapie, o terapie care folosește medicamente pentru a lupta contra cancerului sau pentru a distruge tumora din sânul afectat.

Radioterapia

În unele situații, se apelează la radioterapie. Acesta este un tratament care folosește raze sau materiale radioactive pentru a lupta contra cancerului de sân.

Tratament naturist pentru nodulii la sân

Nodulii mamari benigni necanceroși pot fi tratați, în unele cazuri, cu ajutorul terapiilor naturiste ori complementare. Cere sfatul unui medic specialist înainte de a încerca orice fel de tratament naturist ori terapie complementară.

Acupunctura

Unele cercetări atestă că acupunctura poate reduce semnificativ durerea și alte simptome asociate chimioterapiei (senzația de greață, oboseală de după chimioterapie, bufeuri, vărsături), în cazul pacientelor cu cancer la sân.

Reflexoterapia

Când vine vorba de prevenția cancerului de sân și de tratarea nodulilor mamari benigni, este vital, spun specialiștii în medicină tradițională chineză, să lași energia ta vitală să circule. Dacă ești în căutarea unui tratament natural pentru a-ți menține sănătatea sânilor, poți apela la un specialist în reflexoterapie, care îți va debloca punctele energice din glandele mamare, prin masarea anumitor puncte din tălpi și picioare.

Masajul terapeutic

În unele cazuri, și masajul terapeutic poate fi de ajutor. Masarea sânilor și a ganglionilor limfatici din apropierea axilelor poate ajuta în procesul de detoxificare.

Electroacupunctura

Unele cercetări arată că electroacupunctura poare reduce episoadele de greață pentru femeile care fac chimioterapie.

Homeopatia

În funcție de tipul de noduli la sân și de severitatea simptomelor, medicul homeopat poate prescrie un tratament personalizat, care reface echilibrul organismului și care ar putea duce, în timp, fie la dispariția nodulilor, fie la oprirea dezvoltării lor sau ar putea să prevină apariția unor noduli noi la sân.

Fitoterapia

În funcție de cauza nodulilor mamari și de severitatea simptomelor acestora, la unele femei poate da rezultate un tratament pe bază de preparate din plante medicinale. Masajul cu ulei de ghimbir sau cu uleiul de luminița nopții poate fi util, la fel și câte o cană de ceai verde dimineața.

Măsuri pentru îngrijirea sânilor cu noduli

Pentru femeile care se confruntă cu noduli mamari, care le provoacă durere sau alte neplăceri, există câteva măsuri simple care le ajută în îngrijirea glandelor mamare.

  • Purtarea unui sutien confortabil, dar ferm
  • Evitarea stresului
  • Limitarea cofeinei

Cum se pot preveni nodulii la sân?

Folosirea contraceptivelor orale pentru a-ți regla ciclul menstrual poate ajuta la reducerea recurenței chisturilor mamare, spun specialiștii, dar din cauza posibilelor efecte adverse semnificative, anticoncepționalele sau alte tipuri de terapie hormonală sunt recomandate doar în cazul femeilor cu simptome severe.

Mulți noduli benigni la sân au legătură cu modificările care au loc în corpul femeii și se pot forma fără niciun fel de simptome. Dacă ai un istoric de noduli mamari benigni sau ești îngrijorată că ai putea dezvolta noduli la sân, întreabă-ți medicul specialist despre recomandările pe care ți le poate da în privința prevenției.

Până în prezent, nu există modalități dovedite pentru a preveni nodulii maligni la sân, dar riscul de cancer mamar poate fi redus prin efectuarea controalelor medicale regulate, cum ar fi ecografia mamară (și mamografia, dacă ai peste 40 de ani), prin testare genetică, dacă ai în familie antecedente de cancer la sân, prin menținerea greutății corporale la un nivel normal (cu alimentație sănătoasă și mișcare), prin limitarea consumului de alcool și a fumatului, inclusiv pasiv.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Breast lumps
https://www.nhs.uk/conditions/breast-lump/
Cleveland Clinic – Breast Lumps
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/6906-breast-lumps
NIH - New Breast Mass
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560757/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0