Deodorantul natural: ce ingrediente au efect antiperspirant

Deodorantele naturale sunt din ce în ce mai folosite, pentru că se crede că aluminiul, ingredientul activ din majoritatea antiperspirantelor, poate crește riscul de cancer sau favorizează apariția bolii Alzheimer.

Transpiraţia este un proces natural şi vital. Deși antiperspirantele ne împiedică să transpirăm, utilizarea lor a fost și este în continuare controversată. Motivul? Se crede că aluminiul din antiperspirant este absorbit în piele, mai ales dacă există mici tăieturi apărute după ras sau epilat, și că astfel determină creșterea nivelului de estrogen, hormonul feminin răspunzător de apariția cancerului de sân. Ca răspuns la aceste temeri răspândite în rândul oamenilor, numeroase mărci din comerț vând acum deodorante naturale, fără aluminiu. 

Deodorant versus antiperspirant

Deși mulți utilizează termenii „deodorant” și „antiperspirant” în mod interschimbabil, nu sunt același lucru. Caracteristica definitorie a antiperspirantului este faptul că are în compoziție aluminiu, care blochează glandele sudoripare și împiedică astfel apariția mirosurilor neplăcute. Deodorantul neutralizează doar mirosul bacteriilor care se hrănesc cu acest lichid produs de glandele sudoripare. Mai simplu spus, deodorantele ajută la blocarea mirosului neplăcut, dar nu te împiedică să transpiri. Acestea nu conțin de obicei aluminiu.

Ce spun oamenii de știință despre antiperspirantul pe bază de aluminiu?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Până la ora actuală, nu există dovezi concludente care să arate o legătură între cancer 1 și antiperspirantul pe bază de aluminiu. Cercetătorii spun că acest metal uşor se regăseşte în mod natural în cantităţi foarte mici în apa pe care o bem şi chiar în unele alimente pe care le consumăm. În unele cazuri, se adaugă aluminiu în alimentele procesate industrial pentru a le conferi o textură anume. Din categoria acestor alimente se numără unele tipuri de brânză, murăturile şi pâinea. Aluminiu se găseşte, de asemenea, în anumite medicamente, inclusiv în aspirina tamponată, în vaccinuri şi în produse pentru îngrijirea personală, cum sunt lacul de unghii, fardul de pleoape şi rujurile. Chiar și în vasele de gătit există o cantitate mică de aluminiu. 

Dar cantitatea de aluminiu de care ai avea nevoie pentru a fi dăunătoare nu se absoarbe din antiperspirante, susțin cercetătorii. Deși numeroși oamenii de știință sunt de acord cu absența unei legături, mulți din noi cred că antiperspirantul care conține aluminiu cauzează cancer, în special cancer de sân. Cancerul de sân apare cel mai frecvent în țesutul exterior superior, foarte aproape de locul în care aplicăm antiperspirant. Se crede că țesutul din această zonă absoarbe substanțele chimice din antiperspirant, substanțe care apoi provoacă mutații celulare, transformându-se astfel în cancer. Cu toate acestea, o revizuire sistematică a studiilor efectuate în identificarea unei posibile legături dintre cancerul de sân și antiperspirant arată că nu există nicio dovadă clară care să susțină această legătură.

De ce să încerci deodorantul natural?

Pe măsură ce devenim mai conștienți de ce anume consumăm și aplicăm pe piele, mulți dintre noi optăm să folosim doar produse naturale. Chiar dacă un deodorant natural conține ingrediente precum uleiuri esențiale și pulberi de argilă, spre deosebire de aluminiu și alte substanțe chimice, este totuși important să citim cu atenție etichetele produselor înainte de a le cumpăra. Bicarbonatul de sodiu, de exemplu, este folosit în multe deodorante naturale, dar ar putea provoca erupții cutanate la unele persoane cu pielea sensibilă, atrag atenția specialiștii.

Neutralizează transpirația într-un mod mai natural

În loc să folosească clorhidrat de aluminiu și zirconiu de aluminiu pentru blocarea porilor, deodorantele naturale au în compoziție ulei de nucă de cocos, amidon de porumb etc. Aceste ingrediente neutralizează bacteriile urât mirositoare și pot ajuta la absorbția excesului de umezeală. 

Totuși, doar pentru că un produs are în compoziție doar „ingrediente naturale”, nu înseamnă că organismul tău nu va reacționa la acestea. Dacă ai pielea sensibilă, optează pentru deodorante care nu au în compoziție coloranți și parfumuri.

Deodorantele naturale nu-ți agresează pielea

În cazul în care ai pielea sensibilă, substanțele chimice din antiperspirant o pot irita. Totodată, este demonstrat științific că atunci când transpirația se amestecă cu aluminiul din antiperspirant, poate provoca acele pete galbene pe cămăși, tricouri sau rochii. Folosirea unui deodorant natural poate ajuta la evitarea acestor probleme.

Ce ingrediente au efect antiperspirant

Hamamelis

Dacă ai pielea foarte sensibilă, este posibil ca antiperspirantele obișnuite să-ți irite pielea, din cauza unor ingrediente, precum alcoolul. De aceea, mizează pe un produs care are în compoziție hamamelis, o plantă renumită pentru proprietățile sale calmante și astringente. Substanţă lichidă obţinută din această plantă care creşte pe teritoriul Americii – Hamamelis virginiana, se utilizează extern pentru vindecarea mai rapidă a tăieturilor minore și împrospătarea pielii. 

Uleiuri esențiale

Nu e nevoie de parfumuri artificiale contra transpirației urât mirositoare. Uleiurile esențiale, derivate din plante, au proprietăți antibacteriene care ajută la combaterea mirosurilor neplăcute. Transpirația miroase doar atunci când bacteriilor se hrănesc cu acest lichid produs de glandele sudoripare. Printre uleiurile esențiale care combat bacteriile și le înlocuiesc cu un miros mai plăcut se numără uleiul esențial de rozmarin, de lichen, de salvie, de lemongrass și ulei de arbore de ceai.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Săruri minerale

Sărurile minerale sau aluminiul de potasiu formează un strat temporar pe piele, care previne apariția bacteriilor și apariția mirosurilor neplăcute. Sărurile minerale nu irită pielea și sunt frecvent întâlnite în deodorantele cu cristale solide.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Underarm antiperspirants/deodorants and breast cancer”, publicat în Breast Cancer Research, 2009; 11(Suppl 3): S5, autor Philippa D Darbre

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0