Antiperspirantele distrug flora benefica din zona axilelor

Spre deosebire de deodorante, care doar parfumeaza discret zona axilelor, antiperspirantele sunt create pentru a influenta cantitatea de transpiratie, prin inhibarea glandelor sudoripare.

Aceste produse contin anumite substante chimice care au capacitatea de a reduce cantitatea de apa eliminata prin piele. Antiperspirantele reduc transpiratia prin blocarea glandelor sudoripare cu saruri pe baza de aluminiu, iar deodorantele ucid bacteriile producatoare de miros neplacut cu etanol sau alte substante antimicrobiene.

Un studiu recent realizat de North Carolina Museum of Natural Sciences, din Raleigh, a relevat faptul ca utilizarea acestor produse, in special a antiperspirantelor, poate sa restructureze complet ecosistemul bacterian al pielii noastre. 

17 femei si barbati au fost impartiti in 3 grupuri: primul grup a folosit zilnic antiperspirant, al doilea grup deodorant, iar al treilea niciun astfel de produs. Dupa 8 zile de studiu, cercetatorii au prelevat de la toti subiectii probe de pe suprafata axilei, cu ajutorul unor tampoane absorbante, in diferite momente ale zilei. 

 

Citeste si Nasul uman, sursa de antibiotice

 

Rezultatele au indicat modificari ale concentratiei microbiene in cazul persoanelor care au utilizat antiperspirant sau deodorant, chiar si de la o zi la alta. Cele mei frecvente bacterii care populeaza aceasta zona a corpului sunt corinebacteriile, cele responsabile de aparitia mirosului neplacut, bacterii care sunt insa prietenoase si utile, avand un important rol de a proteja impotriva infectiilor. Apoi urmeaza bacteriile Staphylococcaceae, comune pe toata suprafata pielii noastre, insa pretentioase, in sensul ca ne pot face atat bine, cat si rau.

In cazul participantilor care nu au folosit produse de eliminare a transpiratiei sau a mirosului, aceste bacterii erau prezente in proportie de 62% - corynebacteriile si 21% - Staphylococcaceaebacterii. In cazul celor care au folosit antiperspirante si deodorante, au predominat bacteriile Staphylococcaceae.

Desi rezultatele nu indica un pericol care sa ne ingrijoreze, este important sa fim constienti de efectele pe care aceste produse le au asupra organismului nostru. In plus, exista numeroase studii care sustin ca sarurile de aluminiu utilizate in aceste produse pot fi cancerigene. Drept urmare, e indicat sa alegem un antiperspirant care sa nu contina aluminiu, acesta fiind mai sigur pentru sanatate.

De retinut:

  • Deodoratul controleaza mirosul, insa nu si transpiratia.
  • Antiperspirantul blocheaza glandele sudoripare, reducand astfel cantitatea de transpiratie produsa.
  • Folosind o combinatie de antiperspirant si deodorant vei obtine rezultatele cele mai bune.
  • Nici deodorantul, nici antiperspirantul nu cauzeaza cancer.
  • Combinatia de deodorant si antiperspirant favorizeaza aparitia petelor de transpiratie pe haine.

Cum alegi cel mai potrivit antiperspirant

 
 

Pentru a descoperi care e cel mai potrivit antiperspirant pentru tine, e important sa folosesti mai multe. Astfel, vei observa care functioneaza mai bine in cazul tau.

Antiperspirantul pentru piele sensibila – ar fi bine sa alegi unul sub forma de gel sau crema, intrucat acestea contin cea mai mica cantitate de alcool, iar pielea nu este expusa iritatiilor.

Antiperspirantul pentru piele normala – daca ai pielea normala, poti folosi orice tip de antiperspirant. Din fericire, nu esti expusa reactiilor alergice sau iritatiilor. 

Antiperspirantul pentru piele grasa – un antiperspirant sub forma de gel este cel mai indicat daca ai pielea grasa. Acesta nu iti va incarca si mai tare pielea si nu va bloca porii. 

Daca ai probleme cu transpiratia excesiva sau urat mirositoare, in ciuda produselor cosmetice folosite, ar trebui sa mergi la un consult dermatologic. E posibil sa ai o problema dermatologica ce necesita tratament de specialitate.

Medicul e cel in masura sa stabileasca diagnosticul corect, dar si sa iti prescrie un tratament adecvat, astfel incat sa tii problema sub control. Tot medicul iti poate recomanda si un deodorant sau antiperspirant potrivit pentru tipul tau de piele.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0