Ce este codul (scorul) BI-RADS si ce arata la o mamografie ori ecografie mamara

Cand medicul care este specialist in radiologie si imagistica medicala interpreteaza o mamografie ori efectueaza o ecografie mamara, el stabileste un scor care este folosit pentru a comunica ceea ce a descoperit in urma investigatiei la san.

Daca a descoperit sau nu ceva anormal la sani sau daca este un lucru grav sau nu sunt doar cateva exemple de informatii care sunt rezumate intr-un singur numar, numit scor BI-RADS sau cod BI-RADS (aceste litere vin din limba engleza, de la denumirea "Breast Imaging Reporting and Database System"). Asadar, BI-RADS este un acronim, un sistem de evaluare pe care medicii specialisti in radiologie il folosesc pentru a descrie rezultatele unei mamografii ori ecografii mamare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Scorul sau codul BI-RADS ii ajuta pe medici sa comunice rezultatele mamografiei ori ecografiei mamare si sa determine tratamentul. Important de retinut este faptul ca scorul BI-RADS nu ofera un diagnostic.

Acest sistem este folosit pentru a imparti rezultatele anormale in anumite categorii. Aceste categorii sunt numerotate de la 0 la 6.

Scor BI-RADS 0

Un scor egal cu 0 indica un test incomplet. Este posibil ca imaginile obtinute la mamografie sa fi fost dificil de interpretat. Un cod BI-RADS 0 necesita investigatii suplimentare si imagini suplimentare, pentru ca medicul sa poata efectua o evaluare finala. Daca o pacienta a primit un scor BI-RADS 0, ea trebuie sa se asigure ca va efectua investigatii imagistice noi, cum ar fi o alta mamografie sau o ecografie mamara.

Scor BI-RADS 1

Acest scor indica vesti bune. Inseamna ca rezultatele mamografiei sunt negative, ceea ce arata ca nu au fost descoperite semne evidente ale cancerului la san. Pacienta ar trebui sa continue sa isi faca investigatii de rutina, la intervale regulate de timp.

Scor BI-RADS 2

Si acest scor inseamna ca mamografia ori ecografia mamara este normala, fara semne aparente de cancer, insa alte lucruri descoperite de medic (cum ar fi chisturile benigne sau anumite formatiuni benigne) sunt descrise in raportul respectiv. Pacienta va fi indrumata sa continue sa mearga la controale de rutina.

Scor BI-RADS 3

Un scor BI-RADS 3 implica faptul ca rezultatele mamografiei ori ecografiei mamare sunt probabil normale, insa exista un risc de 2% sa fie vorba de cancer. In acest caz, medicii recomanda un control de follow-up, peste 6 luni, pentru a se dovedi ca rezultatele sunt cele ale unei formatiuni benigne (necanceroase).

Pacienta va trebui sa mearga in mod regulat, pentru investigatii, pana cand rezultatele ei se imbunatatesc si pana cand anomaliile de la san s-au "stabilizat".

Scor BI-RADS 4

Un astfel de scor sau cod indica o anomalie sau o descoperire ce prezinta suspiciuni. In acest caz, exista un risc de 20-35% de cancer. Pentru a confirma daca este o masa maligna (canceroasa), medicul va trebui sa efectueze o biopsie, pentru a se analiza o mica mostra de tesut mamar.

Exista 3 subcategorii ale codului BI-RADS 4, care sunt:

 1. BI-RADS 4A - exista o suspiciune redusa de malignitate.
 2. BI-RADS 4B - exista o suspiciune moderata de malignitate.
 3. BI-RADS 4C - exista o mare suspiciune de malignitate.

 

Oamenii de stiinta estimeaza ca valoarea predictiva pozitiva (riscul real de cancer) al unei mamografii cu scor BI-RADS 4 este in jur de 20-40%.

Scor BI-RADS 5

Un cod BI-RADS 5 indica o suspiciune mare de cancer. In acest caz, exista un risc de cel putin 95% de cancer mamar. O biopsie este recomandata pentru a se confirma rezultatele si pentru a se determina care sunt urmatorii pasi in ceea ce priveste tratamentul pacientei.

Scor BI-RADS 6

Un cod BI-RADS 6 se poate primi doar dupa ce pacienta a efectuat o biopsie si a primit diagnosticul de cancer mamar. Aceasta categorie si rezultatele obtinute la investigatiile imagistice sunt folosite pentru comparatie, pentru ca medicul sa vada cum raspunde cancerul la tratamentul necesar (chimioterapie, interventie chirurgicala sau radioterapie).

Pe scurt, categoriile pentru scorul BI-RADS sunt:

 • 0 - investigatie incompleta
 • 1 - negativ
 • 2 - descoperirea unor formatiuni benigne
 • 3 - formatiuni probabil benigne
 • 4 - sunt descoperite anomalii ce prezinta suspiciuni
 • 5 - medicul are o suspiciune extrem de mare ca este o formatiune maligna (canceroasa)
 • 6 - pacienta a fost supusa interventiei de biopsie, si s-a dovedit ca tumora este maligna.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 • American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/mammograms/understanding-your-mammogram-report.html
 • Johns Hopkins University - https://www.hopkinsmedicine.org/breast_center/treatments_services/breast_cancer_screening/digital_mammography/breast_imaging_reporting_data_system.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0