Cel mai bun tratament pentru ficat gras

Aproximativ 30% dintre oameni suferă din cauza ficatului gras, adică a acumulării unei cantități mari de grăsime în ficat. Medicii pun acest diagnostic pacienților la care grăsimea în exces de la nivelul ficatului se situează între 5 și 10% din volumul acestui organ. Factorii de risc pentru ficatul gras sunt greutatea în exces, dislipidemiile, diabetul, excesul de grăsime abdominală, consumul de alcool, alimente bogate in zahar sau fructoza și nivelul crescut al trigliceridelor din sânge.

În multe cazuri, excesul de grăsime din ficat nu se manifestă prin simptome anume, dar există și pacienți care se confruntă cu o senzație acută de oboseală și cu o vitalitate scăzută. Marirea ficatului- hepatomegalia se dezvoltă la aproximativ 75% dintre pacienți. Marirea splinei- splenomegalia se poate dezvolta dacă este prezentă fibroză hepatică avansată și este de obicei primul indiciu că s-a dezvoltat hipertensiunea portală.

Steatoza hepatică este clasificată în funcție de procentul de grăsime din hepatocite:

  • gradul 0 (sănătos, <5%),
  • gradul 1 (ușoară, 5%-33%),
  • gradul 2 (moderat, 34%-66%)
  • gradul 3 (severă, >66%)

Pacienții cu ciroză din cauza steatozei hepatice nonalcoolice pot fi asimptomatici și pot lipsi semnele obișnuite ale bolii hepatice cronice. În timp, pacienții cu ficat gras pot dezvolta un proces inflamator la nivelul ficatului, fibroză hepatică și chiar și ciroză.

Însă consecințele pot fi dintre cele mai grave, mortalitatea fiind crescută în rândul pacienților care fac diabet și boli cardiovasculare asociate ficatului gras.

Tratamente și terapii pentru ficatul gras

Terapii medicamentoase nu prea există pentru această problemă, de aceea schimbările în stilul de viață rămân singură soluție pentru a lupta împotriva bolii și a redobândi o stare bună de sănătate. 

În cazul steatozei hepatice determinate de consumul de alcool (apare în prima etapă de degenerare hepatică la mai mult de 90% dintre persoanele care beau alcool prea mult și prea des), renunțarea imediată și definitivă la băuturile alcoolice determină cea mai bună reacție de regenerare a ficatului. Renunțarea la alcool poate fi un proces dificil, de aceea se recomandă solicitarea sfatului medicului și sprijinul apropiaților pentru a crea un plan care să funcționeze pe termen lung. Așadar, procesul poate fi reversibil, dacă este dublat și de o dietă recomandată pacienților cu ficat gras (hidratare suficientă, consum sporit de legume, leguminoase și fructe, pește și lactate slabe).

Diagnosticul steatozei hepatice 

Pentru a diagnostica steatoza hepatica, medicul va face o anamneza amanuntita a stilului de viata si istoricul boilor asociate, precum si o serie de teste.

- Istoric (prezența factorilor de risc, consumul excesiv de alcool, zahar si dulciuri sau sucuri de fructe)
- Testele serologice care exclud hepatita B și C.
- Dovezi ecografice ale steatozei sau elastografie 
- Biopsie hepatică


Diagnosticul de steatoza va fi  suspectat la pacienții cu sindrom metabolic (obezitate, diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială sau dislipidemie) și la pacienții cu anomalii de laborator inexplicabile care sugerează boli hepatice, preum cresterea nivelului  enzimelor hepatice. 

Prezența sindromului metabolic, precum și a feritinei crescute cresc probabilitatea ca un pacient să aibă steatoza hepatica nonalcoolica mai degrabă decât steatoză simplă.  De asemenea, când enzimele hepatice sunt crescute, cele mai frecvente anomalii de laborator sunt creșterile nivelurilor de aminotransferază. Spre deosebire de boala hepatică legată de alcool, raportul aspartat aminotransferazei (AST) / alanine aminotransferazei (ALT) în steatoza non alcoolica este de obicei <1.

Fosfataza alcalină și gama-glutamil transpeptidaza (GGT) cresc uneori. Hiperbilirubinemia, prelungirea timpului de protrombină (PT) și hipoalbuminemia sunt mai puțin frecvente.

Pentru diagnosticul steatozei hepatice nonalcoolice sunt necesare dovezi puternice (cum ar fi un istoric confirmat de prieteni și rude) că consumul de alcool nu este excesiv (de exemplu, este <20 g / zi), iar testele serologice ar trebui să arate absența hepatitei B și C ( Antigenul de suprafață B și anticorpul virusului hepatitei C trebuie să fie negative).

Biopsia hepatică relevă leziuni similare cu cele observate în hepatita alcoolică, de obicei incluzând picături mari de grăsime (infiltrare grasă macroveziculară) precum și fibroză pericelulară. Indicațiile pentru biopsie includ semne inexplicabile de hipertensiune portală (de exemplu, splenomegalie, citopenie) și creșteri inexplicabile ale nivelurilor de aminotransferază care persistă timp de mai mult 6 luni la un pacient cu diabet, obezitate sau dislipidemie.

Pentru că ficatul gras reprezintă o problemă de sănătate atât de frecventă, specialiștii de la Centrul Medical din Tel Aviv i-au studiat mecanismul și au ajuns la concluzia că exercițiile fizice moderate, făcute la aparatele de la sala de fitness, pot duce la scăderea cantității de grăsimi periculoase din ficat. Și antrenamentele aerobice au același rezultat, însă de cele mai multe ori acestea sunt greu de efectuat de către persoanele cu probleme de sănătate.

Sportul ajută ficatul gras să revină la normal

Pentru a analiza impactul sportului asupra ficatului gras, un grup de cercetători israelieni a analizat starea de sănătate a 82 de persoane cu vârstele cuprinse între 20 și 65 de ani, diagnosticate cu ficat gras. O parte dintre pacienți au respectat un program de antrenament de 3 sesiuni săptămânale a câte 40 de minute, iar celălalt grup nu a făcut schimbări majore în stilul de viață, ci doar a continuat să respecte medicația și recomandările medicului.

 
La finalul unui program de trei luni, medicii au constatat prin ecografii că persoanele care făcuseră sport aveau un nivel de grăsime mai scăzut în ficat. În plus, antrenamentul fizic de la sala de fitness a dus la îmbunătățiri considerabile ale nivelului de colesterol, prin scăderea producției acestuia la nivelul ficatului.
 
 
TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 

Concluzia cercetării este că pentru a scădea riscul de inflamație hepatică și cirozăm pacienții cu ficat gras ar trebui sa ia urmatoarele masuri eficiente:

  • să facă mișcare,
  • să respecte un regim de viață sănătos 
  • să evite excesul ponderal

Daca nu ati fost pana acum adeptul mersului la sala de sport, puteti incepe macar cu cei minim 5000 de pasi zilnic, ce pot fi usor monitorizati cu ajutorul telefonului. Practicata zilnic, aceasta lunga plimbare in pas alert va poate conferi in cateva saptamani,  conditia fizica necesara pentru a adopta un alt tip de miscare sub indrumarea unui antrenor.

Pentru cei care acuza dureri la nivelul genunchilor sau gonartroza generate de greutatea in plus, se recomanda practicarea a minim 20 -30 de minute de inot, continuu, zilnic ori alt tip de miscare care va face placere si nu pune presiune direct pe articulatiile membrelor inferioare, precum bicicleta medicinala, exercitiile la sol, pana scapati de surplusul de kilograme. Beneficiile nu vor intarzia sa apara.

Este, de asemenea, foarte important că pacientul care suferă de boală de ficat gras să nu consume băuturi alcoolice, întrucât acestea favorizează acumularea de grăsimi la nivelul ficatului. Un alt aspect important constă în eliminarea kilogramelor în plus. Este esențial că pacientul cu steatoză hepatică să nu fie supraponderal dacă se dorește combaterea steatozei hepatice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
Alte abordari terapeutice 

Nu există încă un tratament care să vindece boala ficatului gras, modificarea stilului de viață fiind singură care garantează eliminarea depozitelor de grăsime de la nivelul acestui organ. Dacă steatoza hepatică este combătută, e important ca stilul de viață sănătos să fie menținut, astfel încât afecțiunea să nu revină. 

Singurul obiectiv de tratament larg acceptat este eliminarea cauzelor potențiale și a factorilor de risc. Un astfel de obiectiv poate include întreruperea unor terapii medicamentoase, pierderea în greutate și tratamentul pentru dislipidemie sau tratamentul pentru hiperglicemie.

O serie de studii dovedesc ca suplimentele cu ulei de pește pot îmbunătăți funcția și inflamația ficatului, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor steatozei nonalcoolice și a cantității de grăsime din ficat.Mai mult decat atat, ample metanalize ale studiilor efectuate au dovedit ca adminsitrarea de suplimente cu acizi grasi  omega-3 au îmbunătățit nu numai procentul de grăsime hepatică,dar si valorile transaminazelor  GGT, TG și ale colesterolului bun- HDL la pacienții cu steatoza alcoolica si nonalcoolica, concluzionand ca  pot fi o nouă opțiune de tratament pentru steatoza.

Dovezile preliminare sugerează că tiazolidindionele și vitamina E pot ajuta la corectarea anomaliilor biochimice și histologice în steatoza non alcoolica, dar nu îmbunătățește fibroza. În plus, vitamina E este contraindicată la pacienții cu diabet zaharat, ceea ce limitează utilitatea acesteia.

Multe alte tratamente (de exemplu, acid ursodeoxicolic, metronidazol, metformină, betaină, glucagon, perfuzie de glutamină) nu au fost dovedite definitiv eficiente.

În prezent, există numeroase terapii emergente pentru steatoza non alcoolica care vizează mai multe căi moleculare diferite, incluzând modulatori ai receptorului-alfa (PPAR-alfa) activat cu proliferatorul peroxizomului, modulatori ai peptidei-1 (GLP-1) de tip glucagon și liganzi ai receptorului farnesoid X (FXR). Aceste noi terapii prezintă promisiuni atât în ​​ceea ce privește rezoluția steatozei, cât și inversarea fibrozei preexistente. Studiile suplimentare cu mai multe studii clinice de fază 3 sunt în curs de desfășurare.

În cazuri foarte avansate ale steatozei hepatice, dacă fibroza hepatică se transformă în ciroză, singurul tratament disponibil este transplantul de ficat, niciun alt tratament nemaifiind eficient în acest stadiu. 

Desi lipsite de fundament stiintific, fitoterapia si medicina naturista ofera cateva solutii naturale bazate pe studiul observational, ce se pot adopta si complementar  medicatiei de baza ce vizeaza cauzele instalarii ficatului gras, care pot fi benefice pacientilor ce opereaza schimbari radicale benefice in stilul de viata,  dieta si miscare, abnadonarea consumului de alcool etc., prin ingrediente cu rol asa numit hepatoprotector despre care puteti citi aici.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Fatty Liver: What It Is, and How to Get Rid of It
https://www.healthline.com/nutrition/fatty-liv
er

Effects of Omega-3 Fatty Acid in Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Meta-Analysis, 2019,Wenxia Lu,Sainan Li, Jingjing 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0