Cel mai bun tratament pentru ficat gras

Aproximativ 30% dintre persoane sufera din cauza ficatului gras, adica a acumularii unei cantitati mari de grasime in ficat. Medicii pun acest diagnostic la persoanele la care grasimea in exces de la nivelul ficatului se situeaza intre 5 si 10% din volumul ficatului. Factorii de risc ai ficatului gras sunt greutatea in exces, dislipidemiile, diabetul, excesul de grasime abdominala, consumul de alcool si nivelul crescut al trigliceridelor din sange.

In multe cazuri, excesul de grasime din ficat nu se manifesta prin simptome, dar exista si pacienti care se confrunta cu o senzatie acuta de oboseala si o vitalitate scazuta. In timp, pacientii cu ficat gras pot dezvolta un proces inflamator la nivelul ficatului, fibroza hepatica si chiar si ciroza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insa consecintele pot fi dintre cele mai grave, mortalitatea fiind crescuta in randul pacientilor care fac diabet si boli cardiovasculare, asociate ficatului gras.

Tratamente si terapii pentru ficatul gras

Terapii medicamentoase nu prea exista pentru aceasta problema, de aceea schimbarile in stilul de viata raman singura solutie pentru ameliorarea bolii. In cazul steatozei determinate de consumul de alcool (apare in prima etapa de degenerare hepatica la mai mult de 90% dintre persoanele care beau prea mult si des alcool), renuntarea imediata si definitiva la bauturile alcoolice determina cea mai buna reactie de regenerare a ficatului, asadar procesul poate fi reversibil, daca este dublat si de o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Pentru ca ficatul gras reprezinta o problema de sanatate atat de frecventa, specialistii de la Centrul Medical din Tel Aviv i-au studiat mecanismul si au ajuns la concluzia ca exercitiile fizice moderate, facute la aparatele de la sala de fitness, pot duce la scaderea cantitatii de grasimi periculoase din ficat. Si antrenamentele aerobice au acelasi rezultat, insa de cele mai multe ori acestea sunt greu de efectuat de persoanele cu probleme de sanatate.

Sportul ajuta ficatul gras

Pentru a analiza impactul sportului asupra ficatului gras, un grup de cercetatori israelieni a analizat starea de sanatate a 82 de persoane cu varstele cuprinse intre 20 si 65 de ani, diagnosticate cu ficat gras. O parte dintre pacienti au respectat un program de antrenament de 3 sesiuni saptamanale a 40 de minute. Iar celalalt grup nu a facut schimbari majore in stilul de viata, ci doar a continuat sa respecte medicatia si recomandarile medicului.

 

 

La finalul unui program de trei luni, medicii au constatat prin ecografii ca persoanele care facusera sport aveau un nivel de grasime mai scazut in ficat. In plus, antrenamentul fizic de la sala de fitness a dus la imbunatatiri considerabile ale nivelului de colesterol, prin scaderea productiei acestuia la nivelul ficatului.

Concluzia cercetarii este ca pacientii cu ficat gras ar trebui sa faca miscare, sa respecte un regim de viata sanatos si sa evite excesul ponderal pentru a scadea riscul de inflamatie hepatica si ciroza.

Este, de asemenea, foarte important ca pacientul care sufera de boala de ficat gras sa nu consume bauturi alcoolice intrucat acestea favorizeaza acumularea de grasimi la nivelul ficatului.

Un alt aspect important consta in eliminarea kilogramelor in plus. Este esential ca pacientul cu steatoza hepatica sa nu fie supraponderal daca se doreste combaterea steatozei hepatice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu exista inca un tratament care sa vindece boala de ficat gras, modificarea stilului de viata fiind singura care garanteaza eliminarea depozitelor de grasime de la nivelul ficatului. Daca steatoza hepatica este combatuta, e important ca stilul de viata sanatos sa fie mentinut astfel incat steatoza sa nu revina.

In cazuri foarte avansate ale steatozei hepatice, daca fibroza hepatica se transforma in ciroza, singurul tratament disponibil este transplantul de ficat, niciun alt tratament nemaifiind eficient in acest stadiu.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0