Oamenii cu multe kilograme în plus au neapărat o stare de sănătate precară?

Obezitatea este asociată cu un risc mai mare de boală, cum ar fi afecțiuni cardiace și diabet de tip 2, dar toți oamenii obezi sunt neapărat nesănătoși? Iată ce spun oamenii de știință.

Mulți cercetători și medici consideră că obezitatea înseamnă o stare de sănătate proastă, însă alții sunt de părere că unii oameni pot fi obezi, dar altfel sănătoși. Distribuția grăsimilor în organism și natura grăsimii în sine pot reduce sau pot agrava orice impact asupra sănătății cauzat de greutatea suplimentară. 

O persoană obeză poate fi sănătoasă în prezent, dar starea i se va deteriora în timp

Atât oamenii de știință cât și medicii spun că persoanele care se califică drept supraponderale sau obeze ar trebui să încerce să slăbească, totuși, deoarece există o corelație clară între creșterea în greutate și riscul sporit de diabet de tip 2, diferite tipuri de cancer și uzura articulațiilor. Cu alte cuvinte, o persoană care are kilograme în plus ar putea fi sănătoasă în prezent, dar starea i se poate deteriora treptat.

Deși dovezile sunt clare că excesul de grăsime poate prezenta riscuri semnificative pentru sănătate și că pierderea în greutate poate îmbunătăți sănătatea, oamenii cu kilograme în plus nu ar trebui presați să slăbească, ci medicii ar trebui să le explice de ce e necesar să mai scadă în greutate și să îi ajute să-și facă un plan realizabil pentru a-și atinge scopul.

Oamenii de știință cercetează de multă vreme legăturile dintre obezitate și problemele de sănătate. De exemplu, conform unui studiu¹ din 2020 în care au fost incluși aproape trei milioane de adulți din Marea Britanie urmăriți pe o medie de 11 ani, persoanele cu un IMC între 30 și 35 au avut un risc de diabet zaharat de tip 2 de cinci ori mai mare decât cel a persoanelor al căror IMC a fost definit ca normal. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentru un IMC de 40 până la 45, riscul a fost de 12 ori mai mare. Obezitatea este, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de a face boli de inimă, accident vascular cerebral, apnee în somn, anumite tipuri de cancer și osteoartrită. Cu toate acestea, mulți oameni cu obezitate au niveluri sănătoase de colesterol și glucoză din sânge, în timp ce mulți oameni slabi nu au.

Un studiu pe șoareci a oferit un indiciu asupra variației în ceea ce privește starea de sănătate a persoanelor obeze. Grăsimea șoarecilor era stocată mai degrabă sub piele decât în mușchi sau în organe precum ficatul, ceea ce se poate observa și la unii oameni. 

Studiile pe grupuri extinse au arătat că persoanele cu grăsime viscerală excesivă, care pune presiune pe organe, prezintă un risc mai mare de probleme de sănătate decât persoanele cu volume mari de grăsime subcutanată, sub pielea coapselor, brațelor și spatelui. 

Când o persoană are multă grăsime viscerală, aceasta este momentul în care apare boala metabolică. Grăsimea viscerală generează molecule inflamatorii, iar studiile imagistice au arătat că este asociată cu acumularea de grăsime în ficat, pancreas și mușchi.

În schimb, grăsimea subcutanată poate fi corelată cu o sănătate bună, servind drept depozit de energie și ajutând la amortizarea șocurilor mușchilor și oaselor. Dacă o persoană are de exemplu brațe mai groase sau coapse mai groase, dar nu are grăsime viscerală, are șanse mari să fie mai sănătoasă decât o persoană cu grăsime abdominală excesivă.

Grăsimea subcutanată este, de asemenea, o supapă de siguranță: fără o astfel de zonă pentru depozitarea cantităților suplimentare de grăsime, acestea se deplasează în regiunea viscerală. Tulburările rare numite sindroame de lipodistrofie ilustrează acest lucru: persoanele afectate nu pot acumula grăsime subcutanată și par foarte slabe, totuși dezvoltă diabet și boala ficatului gras.

Dr. Samuel Klein, directorul Centrului de Cercetare a Obezității Nutriționale de la Universitatea Washington din St. Louis, conduce unul dintre cele mai exhaustive studii de până acum. Din 2016 încoace, a administrat, împreună cu echipa sa de cercetare, diverse teste la trei grupuri de participanți (și încă mai recrutează): 45 de oameni obezi sănătoși din punct de vedere metabolic, 45 de oameni obezi nesănătoși din punct de vedere metabolic și 25 de oameni slabi. 

Cercetătorii colectează cel puțin o biopsie de mușchi și grăsime, prelevează mostre de sânge, infuzează insulină pentru a măsura modul în care reglează metabolismul glucozei în mușchi și multe altele. Participanții sunt randomizați pe diferite diete, inclusiv o dietă mediteraneeană și o dietă bazată pe vegetale, pentru a testa modul în care fiecare influențează metabolismul.

Dr. Klein dorea să înțeleagă de ce unele persoane cu obezitate sunt „rezistente” la dezavantajele acesteia și să stabilească dacă grăsimea subcutanată este diferită în grupurile sănătoase din punct de vedere metabolic și în cele nesănătoase cu obezitate. Într-o lucrare din 2021, cercetătorii au raportat o producție mai mare de țesut fibros în grăsimea persoanelor nesănătoase din punct de vedere metabolic decât în omologii lor sănătoși din punct de vedere metabolic.

Așadar, a fi gras nu înseamnă neapărat a fi nesănătos, după cum demonstrează și sportivii de talie mare cum ar fi halterofilii. Există oameni predispuși genetic la obezitate și totuși au un risc cardiac scăzut. Însă trebuie reținut că majoritatea oamenilor care sunt obezi și sănătoși din punct de vedere metabolic la un moment dat pot ajunge în timp să fie nesănătoși din punct de vedere metabolic.

Mișcarea, de ajutor pentru persoanele cu kilograme în plus

Este important ca medicii să se bazeze în evaluări mai puțin pe IMC-ul unei persoane și mai mult pe markerii cardiaci și metabolici, cum ar fi trigliceridele și tensiunea arterială. De asemenea, raportul talie-șold este o componentă a calculatorului său de risc. O modalitate de a lupta pentru un corp mai sănătos din punct de vedere metabolic este mișcarea. 

Exercițiile fizice pot îmbunătăți răspunsul la insulină și pot ajuta la curățarea grăsimilor din ficat, chiar și fără a pierde în greutate. Cu alte cuvinte, o persoană poate avea unele kilograme în plus, dar faptul că face mișcare regulat, măcar 30 de minute de cinci ori pe săptămână, o poate ajuta să aibă o stare de sănătate mai bună.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science - A Lighter Burden
https://www.science.org/content/article/obesity-doesn-t-always-mean-ill-health-here-s-what-scientists-are-learning
Wiley Online Library - Body mass index and risk of obesity-related conditions in a cohort of 2.9 million people: Evidence from a UK primary care database
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/osp4.474
1. Studiul „Body mass index and risk of obesity-related conditions in a cohort of 2.9 million people: Evidence from a UK primary care database”, apărut în Obesity Science and Practice, decembrie 2020 https://doi.org/10.1002/osp4.474, autori: Christiane L. Haase et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0