Totul despre ecografii în sarcină: când se recomandă & ce indică

1. Ecografii în sarcină – informații generale
     1.1. Ce sunt ecografiile în sarcină
     1.2. Rolul ecografiilor în sarcină
     1.3. Investigații complementare ecografiei în sarcină
     1.4. Factori ce pot influența rezultatul ecografiilor în sarcină
     1.5. Când se recomandă ecografiile în sarcină
     1.6. Simptome ce arată că ai nevoie de ecografii în sarcină
     1.7. Momentul realizării ecografiilor în sarcină
     1.8. Cum te pregătești pentru ecografie
     1.9. Riscurile ecografiilor în sarcină
2. Avantajele ecografiilor în sarcină
     2.1. Caracteristicile medicale ale ecografiilor în sarcină
     2.2. Prețul ecografiilor în sarcină
     2.3. Locații multiple pentru realizarea ecografiilor în sarcină
     2.4. Durata relativ mică a ecografiilor
 

1. Ecografii în sarcină – informații generale

Ecografia (sau ultrasonografia) poate fi folosită în timpul sarcinii, și este indicată ca medicul să poată analiza imagini cu bebelușul, sacul amniotic, placenta și ovarele. Anomaliile anatomice majore sau malformațiile congenitale ale fătului pot fi vizibile pe o ecografie.

1.1. Ce sunt ecografiile în sarcină?

Ecografia (ultrasonografia) în sarcină sau ecografia prenatală este o investigație medicală ce folosește unde sonore de înaltă frecvență, pe care urechea umană nu le percepe (nu le auzim). Unde care sunt transmise prin abdomenul femeii însărcinate printr-un dispozitiv numit transductor, pentru a se vedea astfel interiorul abdomenului.

Ecografia nu folosește radiații și nu este periculoasă pentru mamă și copil.

În cazul ecografiei prenatale (ecografiei în sarcină), ecourile (sunetele care se lovesc de țesuturile solide) sunt înregistrate și transformate în imagini (video sau fotografii) ale bebelușului din burtică. Diverse părți ale bebelușului, cum ar fi inima, capul și coloana vertebrală sunt identificate și măsurate. Această investigație poate fi efectuată fie prin abdomenul mamei (ecografie transabdominală), fie prin canalul vaginal (ecografiei transvaginală).

Creează-ţi cont in Universul DOC

La câte săptămâni se vede sarcina la ecografie?

La o ecografie, cât de devreme poate fi detectată sarcina depinde de măsura în care medicul vede sacul gestațional sau embrionul. Odată ce o sarcină a avansat și a trecut de primele 6-8 săptămâni, este, de regulă, mai ușor de urmărit prin intermediul ecografiei, pe măsură ce mai multe informații sunt obținute în timp real.
În general, o sarcină este detectabilă la 25 de zile după ovulație, prin ecografia transvaginală. Sacul gestațional este văzut mai devreme decât fătul, în săptămâna a 5-a de sarcină sau la trei săptămâni de la concepție. În funcție de poziționarea uterului, fătul va putea fi și el observat la puțin timp după sacul embrionar.

Ce se întâmplă în timpul ecografiei în sarcină?

În general, în timpul ecografiei fetale transabdominale, pacienta se întinde pe un pat special și își expune abdomenul. Medicul sau tehnicianul va aplica un gel special pe burta pacientei, care va îmbunătăți pătrunderea undelor sonore și va elimina aerul dintre piele și transductor. Medicul va mișca transductorul înainte și înapoi pe suprafața abdomenului, iar undele sonore care se "lovesc" de oase și de alte țesuturi vor fi transformate în imagini care vor apărea pe un monitor.

Medicul sau tehnicianul va măsura și va evalua anatomia bebelușului. El va printa sau va stoca pe DVD anumite imagini, pentru a reține, astfel, structurile importante. Gravida va primi câteva copii ale unor imagini obținute la ecografie. La sfârșitul ecografiei, rezultatele acesteia sunt explicate familiei și, dacă este nevoie, medicul va da câteva recomandări viitorilor părinți în ceea ce privește monitorizarea ulterioară a bebelușului.

1.2. Rolul ecografiilor în sarcină

Există multe motive pentru care medicul tău curant ar putea folosi ecografia în sarcină, mai ales fiindcă această investigație medicală are mai multe roluri importante în ceea ce privește sănătatea viitoarei mame și bebelușului său.

Diagnosticarea și confirmarea unei sarcini, în stadiul incipient

În primul rând, ecografia se recomandă pentru confirmarea sarcinii și pentru stabilirea localizării fătului. În unele cazuri, este importantă confirmarea de localizare fiindcă fătul se dezvoltă în afara uterului, în trompa uterină, iar astfel medicul poate să detecteze o sarcină extrauterină (numită și sarcină ectopică). 

Determinarea vârstei gestaționale

Faptul că medicul cunoaște vârsta bebelușului din uter îl poate ajuta să determine data la care acesta se va naște și îl va ajuta să monitorizeze diverse stadii importante, pe parcursul sarcinii. Astfel, odată cu primele teste pentru confirmarea sarcinii, ți se va spune și în ce săptămână de sarcină te afli.

Evaluarea mărimii fetale și a stării fătului

Medicul obstetrician poate folosi ecografia ca metodă de investigație, pentru a determina dacă bebelușul se dezvoltă / crește într-un ritm normal. Ecografia poate fi folosită pentru a monitoriza mișcările bebelușului, respirația lui și bătăile inimii. Ea ajută medicul să monitorizeze, astfel, starea fătului. Ecografia se recomandă la intervale regulate pe parcursul sarcinii.

La jumătatea sarcinii, femeia gravidă va efectua o scanare ecografică a anatomiei bebelușului. Această ecografie morfologică este efectuată, de regulă, între săptămâna 18 și 22 de sarcină. Pe lângă faptul că se poate afla sexul bebelușului (dacă gravida dorește să știe), medicul care efectuează ecografia va putea să efectueze mai multe măsurători ale bebelușului.

Diagnosticarea unor posibile malformații congenitale

O ecografie în sarcină îl poate ajuta pe medic să verifice existența unor posibile malformații congenitale ale fătului, încă din pântecele mamei. Multe dintre bolile genetice provoacă modificări de mărime ale anumitor organe, membre, etc. sau chiar lipsa acestora.

Confirmarea numărului de bebeluși - sarcinile multiple

În cazul în care medicul obstetrician suspectează o sarcină multiplă (gemeni, tripleți, etc), o ecografie ar putea fi efectuată pentru a se confirma astfel numărul de bebeluși din uter.

Localizarea sau amplasarea placentei și determinarea cantității de lichid amniotic

Ecografia are un rol important și pentru studierea placentei și nivelurilor lichidului amniotic. Placenta este cea care îi asigură bebelușului nutrienții vitali și sângele bogat în oxigen. Prea mult sau prea puțin lichid amniotic (acel lichid care se află în jurul bebelușului, în uter, în timpul sarcinii) sau complicațiile în cazul placentei (dacă, de exemplu, placenta este amplasată anormal) necesită o atenție sporită și o monitorizare atentă a gravidei. 

În caz de polihidramnios, lichidul amniotic se acumulează în exces. În situațiile de oligohidramnios (sau oligoamnios), este vorba de o cantitate insuficientă de lichid amniotic, raportată la stadiul de evoluție al sarcinii.

Ecografiile în sarcină ajută la efectuarea altor investigații sau teste prenatale

Ecografia mai poate fi folosită și pentru a ghida sau pentru a ușura efectuarea altor proceduri în sarcină, precum amniocenteza ori biopsia de vilozități coriale.

Confirmă pierderea sarcinii, în stadiu înaintat

În anumite cazuri, ecografia este folosită pentru a se confirma pierderea sarcinii, mai ales dacă aceasta era într-un stadiu foarte avansat. Metoda îl ajută pe medic să confirme moartea bebelușului în uter.

Evaluarea cervixului

Medicul obstetrician va efectua o ecografie suplimentară pentru a vedea dacă cervixul (colul uterin) este închis, va vedea și lungimea colului uterin, pentru a evalua starea gravidei. El va considera dacă este util să monitorizeze modificările colului uterin (subțierea, deschiderea sau scurtarea), mai ales dacă există un risc de naștere prematură. Totodată, ecografia ajută și în diagnosticarea unor anomalii uterine și pelvine, la detectarea unor chisturi, etc.

Confirmarea datei nașterii

Ecografia în sarcină se efectuează și pentru că îl ajută pe medic să confirme data nașterii. În plus, specialistul poate să determine poziția bebelușului înainte de naștere. Majoritatea bebelușilor se poziționează singuri cu capul în jos, până la finalul ultimului trimestru, pregătindu-se pentru naștere, însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. 

Ecografiile ca amintire pentru părinți

Ecografiile pot fi considerate primele fotografii ale bebelușului, așa că mulți părinți optează să ia acasă câteva imagini obținute mai ales de la confirmarea sarcinii, dar și de la următoarele ecografii efectuate în timpul sarcinii.

1.3. Investigații complementare ecografiei în sarcină

În timpul sarcinii, există mai multe tipuri de investigații pe care le poate efectua gravida, la recomandarea medicului. Ecografia - fie ea transvaginală, fie transabdominală - este completată de câteva investigații complementare. În plus, există mai multe tipuri de ecografii pentru care femeia însărcinată poate opta.

Ce este ultrasonografia fetală?

Ultrasonografia fetală sau ecografia este o tehnică de imagistică medicală care folosește unde sonore de înaltă frecvență, pentru a produce astfel imaginile fătului în uterul mamei. Există mai multe tipuri de ecografii fetale. Imaginile obținute în urma ecografiei fetale îl pot ajuta pe medicul obstetrician să evalueze dezvoltarea bebelușului și să determine cum progresează sarcina.

Morfologia fetală (ecografia morfologică trimestrul 2)

Ecografia morfologică este o investigație care se efectuează, de regulă, între săptămâna 19 și 22 de sarcină. Această ecografie este una specială, foarte amănunțită, care va verifica dacă bebelușul crește și se dezvoltă în mod normal.

Ce aspecte vor fi verificate în ecografia morfologică din trimestrul 2:

  • anatomia sau structura bebelușului - medicul se uită în detaliu la: capul și creierul bebelușului; față (inclusiv la buze și la profil); inimă; piept; abdomen (rinichi, vezică și stomac); coloană vertebrală; și membre (mâini și picioare).
  • măsurătorile bebelușului - ecografia morfologică din trimestrul 2 va măsura, cel mai probabil: capul bebelușului (diametrul și circumferința), abdomenul bebelușului, lungimea femurului, lungimea brațului, distanța dintre ochii copilului;
  • bătăile inimii bebelușului și ritmul lui cardiac;
  • numărul de bebeluși din uter;
  • poziția placentei (dacă marginea inferioară a placentei este foarte aproape de colul uterin sau este situată deasupra cervixului, se numește "placenta praevia");
  • cantitatea de lichid amniotic din jurul bebelușului;
  • lungimea colului uterin;
  • uterul este verificat pentru existența fibroamelor uterine;
  • obținerea unor imagini 3D/4D ale bebelușului (dacă părinții doresc să opteze pentru acest tip de ecografie); cel mai bun moment pentru a se obține imagini 3D/4D ale bebelușului este între săptămânile 24 și 34 de sarcină.

Ecografia abdominală (transabdominală)

O ecografie abdominală în sarcină este efectuată prin mișcarea unui transductor pe suprafața abdomenului femeii gravide. Acest tip de ecografie fetală este, de regulă, folosit mai târziu de-a lungul sarcinii, nu chiar de la începutul ei.

Ecografia transvaginală

Cu ajutorul acestui tip de ecografie fetală, un transductor este introdus în vaginul femeii însărcinate, pentru a aduna informațiile necesare, cu ajutorul undelor sonore de înaltă frecvență. Ecografiile transvaginale sunt folosite cel mai adesea în stadiile incipiente ale sarcinii, când uterul și trompele uterine sunt mai aproape de vagin decât de suprafața abdomenului. Această metodă poate fi folosită și mai târziu, în sarcină, nu doar în stadiu incipient, pentru a localiza placenta, dacă aceasta se află deasupra colului uterin sau pentru a măsura lungimea colului uterin.

Ecografia Doppler

O ecografie Doppler măsoară schimbările minore în undele sonore, pe măsură ce acestea se "lovesc" de obiectele în mișcare, cum ar fi celulele sangvine. O ecografie Doppler poate oferi detalii importante despre fluxul sanguin al bebelușului.

Ecografia 2D

Femeile însărcinate pot să efectueze, pe parcursul sarcinii, ecografii (ultrasonografii), pentru a determina starea de sănătate a bebelușului și, în jurul săptămânii 22, și sexul bebelușului. Imaginile produse de ultrasonografia 2D (în două dimensiuni) au trecut prin îmbunătățiri substanțiale în ceea ce privește claritatea și reducerea zgomotului, oferind medicilor o imagine mult mai clară a fătului din uter, pe măsură ce acesta se dezvoltă. Pe lângă folosirea ecografiei în monitorizarea fătului, medicii au întrebuințat de-a lungul timpului ecografiile 2D și pentru amniocenteză și alte proceduri în sarcină.

Ecografia 3D

O ecografie 3D a fătului poate oferi imagini ale bebelușului din uter cu detaliile unei fotografii. Acest tip de ecografie este, uneori, folosit pentru a ajuta medicii să detecteze anomaliile faciale ale bebelușului și defectele de tub neural. Cu ecografia 3D, o serie de "felii" subțiri din ecografia 2D sunt reconstruite digital, pentru a oferi imagini mai detaliate, aproape ca în viața reală.

Ecografia 4D

Tehnicile mai noi în ceea ce privește ultrasonografia sunt în prezent disponibile și arată o imagine tridimensională a bebelușului. O interpretare în mișcare a imaginii este numită ecografie 4D. Aceasta este similară, în ceea ce privește claritatea, cu o fotografie și poate fi folositoare în detectarea malformațiilor congenitale când este efectuată într-un centru medical. Cu ecografia 4D, dimensiunea adăugată la cele trei este timpul, astfel încât imaginile 3D par să se miște în timp real.

Ecocardiografie fetală sau "eco fetală"

Acest tip de ultrasonografie fetală oferă o imagine detaliată a inimii bebelușului. Ea poate fi folosită pentru a confirma sau pentru a elimina din ecuație o malformație cardiacă congenitală.

1.4. Factori ce pot influența rezultatul ecografiilor în sarcină

Există situații când rezultatul ecografiei din timpul sarcinii este influențat de anumiți factori sau imaginea obținută nu este satisfăcătoare pentru medic sau pentru viitoarea mămică. Astfel, se poate spune că există unele limitări ale ecografiei în sarcină, când - din varii motive - nu se poate obține o imagine satisfăcătoare, însă acest lucru nu ar trebui să le îngrijoreze pe viitoarele mămici.

Abilitățile medicului ecografist
Cu cât medicul este mai specializat și experimentat în ecografii fetale, cu atât va ști să interpreteze mai bine rezultatele ecografiei. În plus, să nu uităm că ecografia în sarcină nu poate să identifice toate anomaliile fetale sau ar putea să sugereze, în mod incorect, că este prezentă o malformație congenitală atunci când nu este cazul. În consecință, când există suspiciuni clinice sau de laborator ce indică o posibilă malformație, femeia însărcinată poate fi supusă altor investigații, cum ar fi un test de sânge sau o amniocenteză ori o biopsie de vilozități coriale pentru a se determina starea fătului.

Cantitatea de lichid amniotic
Câteodată, când există o cantitate extrem de scăzută de lichid amniotic, este posibil ca aceasta să influențeze rezultatul ecografiei din sarcină.

Poziția bebelușului
Există și situații când fătul stă în anumite poziții, iar calitatea imaginii poate fi influențată de acest lucru, mai ales dacă viitoarea mămică dorește să afle sexul bebelușului.

Obezitatea
Uneori, țesutul adipos depus în zona abdominală poate îngreuna realizarea ecografiei în sarcină și poate reduce calitatea imaginii (deoarece există mai mult țesut prin care trebuie să treacă undele sonore), iar în acest fel, medicului îi este mai greu să identifice sexul bebelușului.

Gazele care se acumulează în intestine
În unele situații, este posibil ca acumularea de gaze intestinale în exces să îngreuneze această procedură sau să influențeze rezultatul ecografiei. Din acest motiv, uneori este foarte greu să se identifice sexul bebelușului.

Femeia gravidă nu poate sta întinsă în timpul efectuării ecografiei
În cazul în care femeia însărcinată nu poate sta întinsă pe pat, din anumite motive medicale, în timpul efectuării ecografiei, medicului îi va fi dificil să stabilească sexul bebelușului.

Bebelușul este foarte activ
Dacă bebelușul este foarte activ și se mișcă mult în pântecele mamei, medicului îi va fi dificil să evalueze starea acestuia și sexul.

1.5. Când se recomandă ecografiile în sarcină

Ecografia fetală poate fi efectuată în mai multe momente cheie ale sarcinii, așa că orice femeie și viitoare mămică trebuie să știe că această investigație este extrem de utilă, chiar dacă, de multe ori, nu e obligatorie.

Ecografia pentru confirmarea sarcinii

În prima fază, ecografia este efectuată pentru prima dată pentru a se confirma prezența unei sarcini și pentru a se confirma unde anume este aceasta localizată (în uter sau în afara lui).

Ecografia din trimestrul 1

Examinarea cu ajutorul ultrasonografiei în primul trimestru de sarcină este efectuată pentru a evalua prezența, dimensiunea, numărul de sarcini și localizarea/amplasarea sarcinii. Ecografia poate fi, de asemenea, folosită în primul trimestru pentru un screening genetic, precum și pentru screeningul oricăror anomalii ale uterului și cervixului femeii gravide.

Ecografia din trimestrul 2

În trimestrul al doilea, o ecografie standard este efectuată pentru a evalua mai multe caracteristici ale sarcinii, inclusiv anatomia fătului (morfologia fetală). Această procedură este efectuată, de regulă, între săptămânile 18 și 20 de sarcină.

Ecografia din trimestrul 3

În cazul în care sarcina a depășit termenul și femeia nu a născut, medicul ei poate recomanda o ecografie, pentru a monitoriza nivelul lichidului amniotic, cât și alte teste. Există și alte motive pentru care se poate efectua o ecografie în trimestrul trei de sarcină: îngrijorare cu privire la starea placentei, întrebări despre dezvoltarea bebelușului, dacă medicul vrea să se asigure că, înainte de naștere, bebelușul este poziționat corect, cu capul în jos.

Ecografii suplimentare

Pe lângă ecografiile recomandate a fi făcute trimestrial, medicul poate recomanda gravidei, în unele cazuri, să mai facă și alte ecografii (morfologie fetală). Multe gravide nu au nevoie de o ecografie în cel de-al treilea trimestru, însă dacă viitoarea mamă are peste 35 de ani, medicul ei va dori să monitorizeze îndeaproape dezvoltarea bebelușului. Așa că este posibil ca acestei gravide să i se efectueze o ecografie sau mai multe chiar înainte ca bebelușul să se nască.

1.6. Simptome ce arată că ai nevoie de ecografii în sarcină

Există anumite semne și simptome care indică necesitatea efectuării unei ecografii în sarcină. Astfel, medicul îți poate explica dacă și când este cazul să vii la cabinet, pentru o astfel de investigație, mai ales dacă sarcina ta este una cu risc crescut.

Sângerarea vaginală

Un motiv pentru care se pot face ecografii suplimentare în al treilea trimestru de sarcină este sângerarea vaginală.

Durerile abdominale și contracțiile înainte de termen

În cazul în care femeia gravidă se confruntă cu dureri abdominale, medicul ei va decide că este necesară o ecografie, pe lângă cele recomandate trimestrial. Totodată, dacă gravida are contracții înainte de termen, este posibil să fie necesară o ecografie.

Evaluarea ovarelor, cervixului (colului uterin) și a pereților uterini

În funcție de starea de sănătate a gravidei, pe lângă ecografiile recomandate pentru fiecare trimestru în parte, medicul curant poate sfătui femeia să opteze pentru alte ecografii, pentru a se evalua ovarele, colul uterin și pereții uterini.

Dacă sarcina a depășit termenul normal

În cazul în care sarcina a depășit termenul normal și femeia nu a născut la data estimată, medicul va dori să facă o ecografie suplimentară, ca să se asigure că totul este în regulă cu bebelușul.

1.7. Momentul realizării ecografiilor în sarcină

Ecografia poate fi realizată în orice moment al zilei. În ceea ce privește împărțirea pe trimestre, ecografiile se fac, în timpul sarcinii, la anumite intervale, în funcție de recomandările medicului tău obstetrician:

  1. Primul trimestru este format din primele 13 săptămâni ale sarcinii. Prima ecografie se efectuează în acest caz între săptămânile 11 și 14 sau chiar mai devreme, dacă gravida prezintă simptome și are un test de sarcină pozitiv;
  2. Trimestrul al doilea de sarcină este cuprins între săptămânile 14 și 27. În această perioadă se fac, de regulă, două ecografii; una dintre ele poate fi făcută între săptămânile 15 și 18, iar potrivit specialiștilor, ecografia morfofetală (un alt tip de ecografie) poate fi efectuată între săptămânile 18 și 24 de sarcină;
  3. Trimestrul al treilea începe de la săptămâna 28 și se termină cu nașterea bebelușului, la 40 de săptămâni. În jurul săptămânii 32 se face ultima ecografie, în cazul în care viitoarea mamă nu are alte probleme de sănătate care să necesite ecografii suplimentare.

În al treilea trimestru, ecografia poate să arate așezarea placentei, cum se mișcă fătul și care este poziția lui pentru naștere (prezentația) și măsoară cât de bine se dezvoltă bebelușul.

Frecvența realizării ecografiilor în sarcină

Medicul tău obstetrician îți poate detalia frecvența realizării ecografiilor în timpul sarcinii. Prima ecografie este cea de confirmare a sarcinii, urmează apoi câte o ecografie în fiecare trimestru, între anumite intervale, iar în cazuri speciale, medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii chiar înainte de nașterea bebelușului, pentru a fi sigur că nu sunt probleme.

Câte ecografii sunt necesare în timpul sarcinii?

În general, pe toată durata sarcinii se recomandă să se facă cel puțin 4 ecografii, spun medicii. Însă sunt și cazuri când ecografia face parte din alte teste sau investigații de care gravida are nevoie, printre care amniocenteza, biopsia de vilozități coriale etc.

1.8. Cum te pregătești pentru ecografie

Este posibil ca medicul sau asistenta să te roage să bei o anumită cantitate de lichid sau de apă și să eviți să mergi la toaletă înainte de o ecografia fetală, în funcție și de tipul de ecografie. Atunci când îți faci o programare pentru ecografia în sarcină, întreabă care sunt regulile pe care trebuie să le respecți în această privință, dacă trebuie să ai vezica plină în momentul efectuării ecografiei, câte pahare cu apă trebuie să bei etc. Dacă urmează să ai o ecografie transabdominală, trebuie să ai în vedere, pentru confortul tău, să porți haine mai largi, astfel încât să îți poți expune mai ușor abdomenul.

1.9. Riscurile ecografiilor în sarcină

Ecografia de diagnostic este folosită în timpul sarcinii de foarte mulți ani și este, în general, considerată sigură pentru făt (metoda nu prezintă riscuri pentru bebeluș) atunci când este folosită în mod corespunzător. Ecografia ar trebui să se facă la cererea sau recomandarea medicului curant, din motive medicale. Ecografia nu prezintă riscuri pentru mamă și nici pentru bebeluș.

2. Avantajele ecografiilor în sarcină

Această metodă de imagistică medicală are numeroase avantaje - nu doar în timpul sarcinii, ci și în afara ei.

2.1. Caracteristicile medicale ale ecografiilor în sarcină

Ecografia făcută la jumătatea sarcinii (morfologia fetală) este considerată una dintre cele mai importante ecografii. Făcută între săptămânile 18 și 22, ea oferă o imagine detaliată a anatomiei bebelușului. Ecografia morfologică este mult mai detaliată și este mai importantă deoarece conține informații prețioase pe care medicul le oferă gravidei despre bebeluș.

Ecografia este nu doar un mod prin care poți afla sexul bebelușului tău, ci și un mod prin care vezi cum se dezvoltă acesta, un mod prin care te poți liniști și ți se poate arăta că totul este exact așa cum ar trebui să fie. Este o metodă care îți oferă multe detalii despre bebeluș, înainte de a-l ține în brațe peste câteva luni. Îi poți vedea mâinile, fața și micile organe care se formează, precum inima (pe care o poți auzi).

Ecografiile sunt noninvazive

Ecografia nu deranjează fătul în niciun fel, nu produce disconfort, nu pune sarcina în pericol, tocmai pentru că nu este o metodă invazivă.

Ecografiile sunt nedureroase

Ecografia nu doare! Chiar și în cazul ecografiei transvaginale, procedura nu este dureroasă pentru viitoarea mămică sau pentru bebeluș.

Ecografiile se fac fără iradiere

În timpul ecografiei nu se folosesc radiații ca la alte metode de imagistică medicală. Așadar, nu există riscul de iradiere în timpul efectuării ecografiei, tocmai pentru că se folosesc unde sonore și nu radiații.

Obținerea rezultatelor într-un timp scurt

Femeia gravidă află în timp scurt, de la medic, detalii despre bebeluș. Rezultatele complete sunt oferite părinților, printate, iar mulți dintre ei le păstrează ca amintire.

Gravida vede bebelușul în timp real

În timpul ecografiei, undele sonore se propagă și se "lovesc" de țesuturile bebelușului din uter. Astfel se produce o imagine pe care viitoarea mămică o poate vedea pe un ecran, în cabinetul medicului. Gravida va putea să privească în timp real, alături de medicul ei și de partenerul ei de viață imaginile cu bebelușul.

Medicul îi va explica și o va ajuta să înțeleagă ce vede pe ecran și îi va da și câteva imagini printate din timpul ecografiei, pe care viitoarea mămică le poate păstra, ca suvenir.

De ce sunt importante ecografiile în sarcină

În timpul sarcinii, ecografiile sunt importante din mai multe puncte de vedere, atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru bebelușul din pântecele ei:

  • Ecografia fetală ca metodă de diagnostic - este o investigație extrem de utilă atunci când medicul trebuie să stabilească diagnosticul unor malformații cardiace congenitale, diagnosticul unor defecte care arată scurtarea membrelor (mâinilor sau picioarelor), diagnosticul unor defecte de tub neural, să determine despicătura valului palatin ("buza de iepure");
  • Ecografia mai deține un rol important, de această dată ca metodă prin care: se verifică evoluția sarcinii, se verifică dezvoltarea bebelușului, se determină vârsta gestațională a fătului, se confirmă numărul de bebeluși din uter, se studiază placenta și cantitatea de lichid amniotic.

2.2. Prețul ecografiilor în sarcină

La spitalele de stat din țara noastră, ecografia este gratuită în limita fondurilor disponibile de la casa de asigurări de sănătate. Așadar, femeile însărcinate au ecografii gratuite, decontate de stat, dacă se internează într-o secție de obstetrică-ginecologie. Însă există situații când listele de așteptare sunt foarte lungi sau când gravidele trebuie să se programeze cu mult timp înainte pentru această investigație. Așa că multe femei optează să facă ecografiile la clinicile ori spitalele private, unde procedura se realizează cu plată.

2.3. Locații multiple pentru realizarea ecografiilor în sarcină

Un alt avantaj este că, în ultimii ani, au apărut tot mai multe centre medicale și cabinete unde femeile însărcinate își pot face ecografiile și alte investigații necesare în sarcină.

2.4. Durata relativ mică a ecografiilor

O ecografie durează între 30 și 45 de minute, uneori poate dura chiar și 1 oră, în funcție de complexitate ori de caz. Alteori ecografia durează între 20 și 30 de minute. Dacă medicului îi este greu să obțină o imagine bună, ecografia poate dura mai mult sau este posibil să o repeți la o dată ulterioară.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/ultrasound-anomaly-baby-scans-pregnant/
Stanford Children's Health - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=fetal-ultrasound-92-P09031
Studiul "Benefits and risks of ultrasound in pregnancy.", autor Abramowicz JS. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24176149/
Yale Medicine - https://www.yalemedicine.org/conditions/fetal-ultrasound/
Radiological Society of North America - https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=obstetricus#limitations


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0