Totul despre ecografii in sarcina: cand se recomanda, ce indica

1. Ecografii in sarcina – informatii generale

• Ce sunt ecografiile in sarcina
• Rolul ecografiilor in sarcina
• Investigatii complementare ecografiei in sarcina
• Factori ce pot influenta rezultatul ecografiilor in sarcina
• Cand se recomanda ecografiile in sarcina
• Simptome ce arata ca ai nevoie de ecografii in sarcina
• Momentul realizarii ecografiilor in sarcina
• Cum te pregatesti pentru ecografie
• Riscurile ecografiilor in sarcina

2. Avantajele ecografiilor in sarcina

• Caracteristicile medicale ale ecografiilor in sarcina
• Pretul ecografiilor in sarcina
• Locatii multiple pentru realizarea ecografiilor in sarcina
• Durata relativ mica a ecografiilor


Ecografii in sarcina – informatii generale

Ecografia (sau ultrasonografia) poate fi folosita in timpul sarcinii, si este indicata ca medicul sa poata analiza imagini cu bebelusul, sacul amniotic, placenta si ovarele. Anomaliile anatomice majore sau malformatiile congenitale ale fatului pot fi vizibile pe o ecografie.

Ce sunt ecografiile in sarcina?

Ecografia (ultrasonografie) in sarcina sau ecografia prenatala este o investigate medicala ce foloseste unde sonore de inalta frecventa, pe care urechea umana nu le percepe (nu le auzim), care sunt transmise prin abdomenul femeii insarcinate printr-un dispozitiv numit transductor, pentru a se vedea astfel interiorul abdomenului. Ecografia nu foloseste radiatii si nu este periculoasa pentru mama si copil.

In cazul ecografiei prenatale (ecografiei in sarcina), ecourile (sunetele care se lovesc de tesuturile solide) sunt inregistrate si transformate in imagini (video sau fotografii) ale bebelusului din burtica. Diverse parti ale bebelusului, cum ar fi inima, capul si coloana vertebrala sunt identificate si masurate. Aceasta investigatie poate fi efectuata fie prin abdomenul mamei (ecografie transabdominala), fie prin canalul vaginal (ecografiei transvaginala).

La cate saptamani se vede sarcina la ecografie?

La o ecografie, cat de devreme poate fi detectata sarcina depinde de masura in care medicul vede sacul gestational sau embrionul. Odata ce o sarcina a avansat si a trecut de primele 6-8 saptamani, este, de regula, mai usor de urmarit prin intermediul ecografiei, pe masura ce mai multe informatii sunt obtinute in timp real.

In general, o sarcina este detectabila la 25 de zile dupa ovulatie, prin ecografia transvaginala. Sacul gestational este vazut mai devreme decat fatul, in saptamana a 5-a de sarcina sau la trei saptamani de la conceptie. In functie de pozitionarea uterului, fatul va putea fi si el observat la putin timp dupa sacul embrionar.

Ce se intampla in timpul ecografiei in sarcina?

In general, in timpul ecografiei fetale transabdominale, pacienta se intinde pe un pat special si isi expune abdomenul. Medicul sau tehnicianul va aplica un gel special pe burta pacientei, care va imbunatati patrunderea undelor sonore si va elimina aerul dintre piele si transductor. Medicul va misca transductorul inainte si inapoi pe suprafata abdomenului, iar undele sonore care se "lovesc" de oase si de alte tesuturi vor fi transformate in imagini care vor aparea pe un monitor.

Medicul sau tehnicianul va masura si va evalua anatomia bebelusului. El va printa sau va stoca pe DVD anumite imagini, pentru a retine, astfel, structurile importante. Gravida va primi cateva cópii ale unor imagini obtinute la ecografie. La sfarsitul ecografiei, rezultatele acesteia sunt explicate familiei si, daca este nevoie, medicul va da cateva recomandari viitorilor parinti in ceea ce priveste monitorizarea ulterioara a bebelusului.

Rolul ecografiilor in sarcina

Exista multe motive pentru care medicul tau curant ar putea folosi ecografia in sarcina, mai ales fiindca aceasta investigatie medicala are mai multe roluri importante in ceea ce priveste sanatatea viitoarei mame si bebelusului sau.

Diagnosticarea si confirmarea unei sarcini, in stadiul incipient

In primul rand, ecografia se recomanda pentru confirmarea sarcinii si pentru stabilirea localizarii fatului. In unele cazuri, este importanta confirmarea aceasta localizare fiindca fatul se dezvolta in afara uterului, in trompa uterina, iar astfel medicul poate  sa detecteze o sarcina extrauterina (numita si sarcina ectopica). 

Determinarea varstei gestationale

Faptul ca medicul cunoaste varsta bebelusului din uter il poate ajuta sa determine data la care acesta se va naste si il va ajuta sa monitorizeze diverse stadii importante, pe parcursul sarcinii. Astfel, odata cu primele teste pentru confirmarea sarcinii, ti se va spune si in ce saptamana de sarcina te afli.

Evaluarea marimii fetale si a starii fatului

Medicul obstetrician poate folosi ecografia ca metoda de investigatie, pentru a determina daca bebelusul se dezvolta/creste intr-un ritm normal. Ecografia poate fi folosita pentru a monitoriza miscarile bebelusului, respiratia lui si bataile inimii. Ea ajuta medicul sa monitorizeze, astfel, starea fatului. si se recomanda la intervale regulate pe parcursul sarcinii.

La jumatatea sarcinii, femeia gravida va efectua o scanare ecografica a anatomiei bebelusului. Aceasta ecografie morfologica este efectuata, de regula, intre saptamana 18 si 22 de sarcina. Pe langa faptul ca se poate afla sexul bebelusului (daca gravida doreste sa stie), medicul care efectueaza ecografia va putea sa efectueze mai multe masuratori ale bebelusului.

Diagnosticarea unor posibile malformatii congenitale

O ecografie in sarcina il poate ajuta pe medicul sa verifice existenta unor posibile malformatii congenitale ale fatului, inca din pantecele mamei. Multe dintre bolile genetice provoaca modificari de marime ale anumitor urgane, membre, etc. sau chiar lipsa acestora.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Confirmarea numarului de bebelusi - sarcinile multiple

In cazul in care medicul obstetrician suspecteaza o sarcina multipla (gemeni, tripleti, etc), o ecografie ar putea fi efectuata pentru a se confirma astfel numarul de bebelusi din uter.

Localizarea sau amplasarea placentei si determinarea cantitatii de lichid amniotic

Ecografia are un rol important si pentru studierea placentei si nivelurilor lichidului amniotic. Placenta este cea care ii asigura bebelusului nutrientii vitali si sangele bogat in oxigen. Prea mult sau prea putin lichid amniotic (acel lichid care se afla in jurul bebelusului, in uter, in timpul sarcinii) sau complicatiile in cazul placentei (daca, de exemplu, placenta este amplasata anormal) necesita o atentie sporita si o monitorizare atenta a gravidei. 

In caz de polihidramnios, lichidul amniotic se acumuleaza in exces. In situatiile de oligohidramnios (sau oligoamnios), este vorba de o cantitate insuficienta de lichid amniotic, raportata la stadiul de evolutie al sarcinii.

Ecografiile in sarcina ajuta la efectuarea altor investigatii sau teste prenatale

Ecografia mai poate fi folosita si pentru a ghida sau pentru a usura efectuarea altor proceduri in sarcina, precum amniocenteza ori biopsia de vilozitati coriale.

Confirma pierderea sarcinii, in stadiu inaintat

In anumite cazuri, ecografia este folosita pentru a se confirma pierderea sarcinii, mai ales daca aceasta era intr-un stadiu foarte avansat. Metoda il ajuta pe medic sa confirme moartea bebelusului in uter.

Evaluarea cervixului

Medicul obstetrician va efectua o ecografie suplimentara pentru a vedea daca cervixul (colul uterin) este inchis, va vedea si lungimea colului uterin, pentru a evalua starea gravidei. El va considera daca este util sa monitorizeze modificarile colului uterin (subtierea, deschiderea sau scurtarea), mai ales daca exista un risc de nastere prematura. Totodata, ecografia ajuta si in diagnosticarea unor anomalii uterine si pelvine, la detectarea unor chisturi, etc.

Confirmarea datei nasterii

Ecografia in sarcina se efectueaza si pentru ca il ajuta pe medic sa confirme data nasterii. In plus, specialistul poate sa determine pozitia bebelusului inainte de nastere. Majoritatea bebelusilor se pozitioneaza singuri cu capul in jos, pana la finalul ultimului trimestru, pregatindu-se pentru nastere, insa cest lucru nu se intampla intotdeauna. 

Ecografiile ca amintire pentru parinti

Ecografiile pot fi considerate primele fotografii ale bebelusului, asa ca multi parinti opteaza sa ia acasa cateva imagini obtinute mai ales de la confirmarea sarcinii, dar si de la urmatoarele ecografii efectuate in timpul sarcinii.

Investigatii complementare ecografiei in sarcina

In timpul sarcinii, exista mai multe tipuri de investigatii pe care le poate efectua gravida, la recomandarea medicului. Ecografia - fie ea transvaginala, fie transabdominala - este completata cateva investigatii complementare. In plus, exista mai multe tipuri de ecografii pentru care femeia insarcinata poate opta.

Ce este ultrasonografia fetala?

Ultrasonografia fetala sau ecografia este o tehnica de imagistica medicala care foloseste unde sonore de inalta frecventa, pentru a produce astfel imaginile fatului in uterul mamei. Exista mai multe tipuri de ecografii fetale. Imaginile obtinute in urma ecografiei fetale il pot ajuta pe medicul obstetrician sa evalueze dezvoltarea bebelusului si sa determine cum progreseaza sarcina.

Morfologia fetala (ecografia morfologica trimestrul 2)

Ecografia morfologica este o investigatie care se efectueaza, de regula, intre saptamana 19 si 22 de sarcina. Aceasta ecografie este una speciala, foarte amanuntita, care va verifica daca bebelusul creste si se dezvolta in mod normal.

Ce aspecte vor fi verificate in ecografie morfologica din trimestrul 2:

• anatomia sau structura bebelusului - medicul se uita in detaliul la: capul si creierul bebelusului; fata (includiv la buze si la profil); inima; piept; abdomen (rinichi, vezica si stomac); coloana vertebrala; si membrele (maini si picioare).

• masuratorile bebelusului - ecografie morfologica din trimestrul 2 va masura, cel mai probabil: capul bebelusului (diametrul si circumferinta), abdomenul bebelusului, lungimea femurului, lungimea bratului, distanta dintre ochii copilului;

• bataile inimii bebelusului si ritmul lui cardiac;

• numarul de bebelusi din uter;

• pozitia placentei (daca marginea inferioara a placentei este foarte aproape de colul uterin sau este situata deasupra cervixului, se numeste "placenta praevia");

• cantitatea de lichid amniotic din jurul bebelusului;

• lungimea colului uterin;

• uterul este verificat pentru existenta fibroamelor uterine;

• obtinerea unor imagini 3D/4D ale bebelusului (daca parintii doresc sa opteze pentru acest tip de ecografie); cel mai bun moment pentru a se obtine imagini 3D/4D ale bebelusului este intre saptamanile 24 si 34 de sarcina.

Ecografia abdominala (transabdominala)

O ecografie abdominala in sarcina este efectuata prin miscarea unui transductor (un dispozitiv mic de plastic care transmite si primeste undele sonore) pe suprafata abdomenului femeii gravide. Acest tip de ecografie fetala este, de regula, folosit mai tarziu de-a lungul sarcinii, nu chiar de la inceputul ei.

Ecografia transvaginala

Cu ajutorul acestui tip de ecografie fetala, un transductor special este introdus in vaginul femeii insarcinate, pentru a aduna informatiile necesare, cu ajutorul undelor sonore de inalta frecventa. Ecografiile transvaginale sunt folosite cel mai adesea in stadiile incipiente ale sarcinii, cand uterul si trompele uterine sunt mai aproape de vagin decat de suprafata abdomenului. Aceasta metoda poate fi folosita si mai tarziu, in sarcina, nu doar in stadiu incipient, pentru a localiza placenta, daca aceasta se afla deasupra colului uterin sau pentru a masura lungimea colului uterin.

Ecografia Doppler

O ecografie Doppler masoara schimbarile minore in undele sonore, pe masura ce acestea se "lovesc" de obiectele in miscare, cum ar fi celulele sangvine. O ecografie Doppler poate oferi detalii importante despre fluxul sanguin al bebelusului.

Ecografia 2D

Femeile insarcinate pot sa efectueze, pe parcursul sarcinii, ecografii (ultrasonografii), pentru a determina starea de sanatate a bebelusului lor si, in jurul saptamanii 22, si sexul bebelusului. Imaginile produse de ultrasonografia 2D (in doua dimensiuni) au trecut prin imbunatatiri substantiale in ceea ce priveste claritatea si reducerea zgomotului, oferind medicilor o imagine mult mai clara a fatului din uter, pe masura ce acesta se dezvolta. Pe langa folosirea ecografiei in monitorizarea fatului, medicii au intrebuintat de-a lungul timpului ecografiile 2D si pentru amniocenteza si alte proceduri in sarcina.

Ecografia 3D

O ecografie 3D a fatului poate oferi imagini ale bebelusului din uter cu detaliile unei fotografii. Acest tip de ecografie este, uneori, folosit pentru a ajuta medicii sa detecteze anomaliile faciale ale bebelusului si defectele de tub neural. Cu ecografia 3D, o serie de "felii" subtiri din ecografia 2D sunt reconstruite digital, pentru a oferi imagini mai detaliate, aproape ca in viata reala.

Ecografia 4D

Tehnicile mai noi in ceea ce priveste ultrasonografia sunt in prezent disponibile si arata o imagine tridimensionala a bebelusului. O interpretare in miscare a imaginii este numita ecografie 4D. Aceasta este similara, in ceea ce priveste claritatea, cu o fotografie si poate folositoare in detectarea malformatiilor congenitale cand este efectuata intr-un centru medical. Cu ecografia 4D, dimensiunea adaugata la cele trei este timpul, astfel incat imaginile 3D par sa se miste in timp real.

Ecocardiografie fetala sau "eco fetala"

Acest tip de ultrasonografie fetala ofera o imagine detaliata a inimii bebelusului. Ea poate fi folosita pentru a confirma sau pentru a elimina din ecuatie o malformatie cardiaca congenitala.

Factori ce pot influenta rezultatul ecografiilor in sarcina

Exista situatii cand rezultatul ecografiei din timpul sarcinii este influentat de anumiti factori sau imaginea obtinuta nu este satisfacatoare pentru medic sau pentru viitoarea mamica. Astfel, se poate spune ca exista unele limitari ale ecografiei in sarcina, cand - din varii motive - nu se poate obtine o imagine satisfacatoare, insa acest lucru nu ar trebui sa le ingrijoreze pe viitoarele mamici.

Abilitatile medicului ecografist

Cu cat medicul este mai specializat si experimentat in ecografii fetale, cu atat va sti sa interpreteze mai bine rezultatele ecografiei. In plus, sa nu uitam ca ecografia in sarcina nu poate sa identifice toate anomaliile fetale sau ar putea sa sugereze, in mod incorect, ca este prezenta o malformatie congenitala atunci cand nu este cazul. In consecinta, cand exista suspiciuni clinice sau de laborator ce indica o posibila malformatie, femeia insarcinata poate fi supusa altor investigatii, cum ar fi un test de sange sau o amniocenteza ori o biopsie de vilozitati coriale pentru a se determina starea fatului.

Cantitatea de lichid amniotic

Cateodata, cand exista o cantitate extrem de scazuta de lichid amniotic, este posibil ca aceasta sa influenteze rezultatul ecografiei din sarcina.

Pozitia bebelusului

Exista si situatii cand fatul sta in anumite pozitii, iar calitatea imaginii poate fi influentata de acest lucru, mai ales daca viitoarea mamica doreste sa afle sexul bebelusului.

Obezitatea

Uneori, tesutul adipos depus in zona abdominala poate ingreuna realizarea ecografiei in sarcina si poate reduce calitatea imaginii (deoarece exista mai mult tesut prin care trebuie sa treaca undele sonore), iar in acest fel, medicului ii este mai greu sa identifice sexul bebelusului.

Gazele care se acumuleaza in intestine

In unele situatii, este posibil ca acumularea de gaze intestinale in exces sa ingreuneze aceasta procedura sau sa influenteze rezultatul ecografiei. Din acest motiv, uneori este foarte greu sa se identifice sexul bebelusului.

Femeia gravida nu poate sta intinsa in timpul efectuarii ecografiei

In cazul in care insarcinata nu poate sta intinsa pe pat, din anumite motive medicale, in timpul efectuarii ecografiei, medicului ii va fi dificil sa stabileasca sexul bebelusului.

Bebelusul este foarte activ

Daca bebelusul este foarte activ si se misca mult in pantecele mamei, medicului ii va fi dificil sa evalueze starea acestuia si sexul.

Cand se recomanda ecografiile in sarcina

Ecografia fetala poate fi efectuata in mai multe momente-cheie ale sarcinii, asa ca orice femeie si viitoare mamica trebuie sa stie ca aceasta investigatie este extrem de utila, chiar daca, de multe ori, nu e obligatorie.

Ecografia pentru confirmarea sarcinii

In prima faza, ecografia este efectuata pentru prima data pentru a se confirma prezenta unei sarcini si pentru a se confirma unde anume este aceasta localizata (in uter sau in afara lui).

Ecografia din trimestrul 1

Examinarea cu ajutorul ultrasonografiei in primul trimestru de sarcina este efectuata pentru a evalua prezenta, dimensiunea, numarul de sarcini si localizarea/amplasarea sarcinii. Ecografia poate fi, de asemenea, folosita in primul trimestru pentru un screening genetic, precum si pentru screeningul oricaror anonalii ale uterului si cervixului femeii gravide.

Ecografia din trimestrul 2

In trimestrul al doilea, o ecografie standard este efectuata pentru a evalua mai multe caracteristici ale sarcinii, inclusiv anatomia fatului (morfologia fetala). Aceasta procedura este efectuata, de regula, intre saptamanile 18 si 20 de sarcina.

Ecografia din trimestrul 3

In cazul in care sarcina a depasit termenul si femeia nu a nascut, medicul ei poate recomanda o ecografie, pentru a monitoriza nivelul lichidului amniotic, cat si alte teste. Exista si alte motive pentru care se poate efectua o ecografie in trimestrul trei de sarcina: ingrijorare cu privire la starea placentei, intrebari despre dezvoltarea bebelusului, daca medicul vrea sa se asigure ca, inainte de nastere, bebelusul este pozitionat corect, cu capul in jos.

Ecografii suplimentare

Pe langa ecografiile recomandate a fi facute trimestrial, medicul poate recomanda gravidei, in unele cazuri, sa mai faca si alte ecografii (morfologie fetala). Multe gravide nu au nevoie de o ecografie in cel de-al treilea trimestru, insa daca viitoarea mama are peste 35 de ani, medicul ei va dori sa monitorizeze indeaproape dezvoltarea bebelusului, asa ca este posibil ca acestei gravide sa i se efectueze o ecografie sau mai multe chiar inainte ca bebelusul sa se nasca.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptome ce arata ca ai nevoie de ecografii in sarcina

Exista anumite semne si simptome care indica necesitatea efectuarii unei ecografii in sarcina, iar medicul iti poate explica daca si cand este cazul sa vii la cabinet, pentru o astfel de investigatie, mai ales daca sarcina ta este una cu risc crescut.

Sangerarea vaginala

Un motiv pentru care se pot face ecografii suplimentare in al treilea trimestru de sarcina este sangerarea vaginala.

Durerile abdominale si contractiile inainte de termen

In cazul in care femeia gravida se confrunta cu dureri abdominale, medicul ei va decide ca este necesara o ecografie, pe langa cele recomandate trimestrial. Totodata, daca gravida are contractii inainte de termen, este posibil sa fie necesara o ecografie.

Evaluarea ovarelor, cervixului (colului uterin) si a peretilor uterini

In functie de starea de sanatate a gravidei, pe langa ecografiile recomandate pentru fiecare trimestru in parte, medicul curant poate sfatui femeia sa opteze pentru alte ecografii, pentru a se evalua ovarele, colul uterin si peretii uterini.

Daca sarcina a depasit termenul normal

In cazul in care sarcina a depasit termenul normal si femeia nu a nascut la data estimata, medicul medicul va dori sa faca o ecografie suplimentara, ca sa se asigure ca totul este in regula cu bebelusul.

Momentul realizarii ecografiilor in sarcina

Ecografia poate fi realizata in orice moment al zilei. In ceea ce priveste impartirea pe trimestre, ecografiile se fac, in timpul sarcinii, la anumite intervale, in functie de recomandarile medicului tau obstetrician:

1. Trimestrul 1 este format din primele 13 saptamani ale sarcinii; prima ecografie se efectueaza in acest caz intre saptamanile 11 si 14 sau chiar mai devreme, daca gravida prezinta simptome si are un test de sarcina pozitiv;

2. Trimestrul al doilea de sarcina este cuprins intre saptamanile 14 si 27; in aceasta perioada se fac, de regula, doua ecografii; una dintre ele poate fi facuta intre saptamanile 15 si 18, iar potrivit specialistilor, ecografia morfofetala (un alt tip de ecografie) poate fi efectuata intre saptamanile 18 si 24 de sarcina;

3. Trimestrul al treilea incepe de la saptamana 28 si se termina cu nasterea bebelusului, la 40 de saptamani; in jurul saptamanii 32 se face ultima ecografie, in cazul in care viitoarea mama nu are alte probleme de sanatate care sa necesite ecografii suplimentare.

In al treilea trimestru, ecografia poate sa arate asezarea placentei, cum se misca fatul si care este pozitia lui pentru nastere (prezentatia) si masoara cat de bine se dezvolta bebelusul.

Frecventa realizarii ecografiilor in sarcina

Medicul tau obstetrician iti poate detalia frecventa realizarii ecografiilor in timpul sarcinii. Prima ecografie este cea de confirmare a sarcinii, urmeaza apoi cate o ecografie in fiecare trimestru, intre anumite intervale, iar in cazuri speciale, medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii chiar inainte de nasterea bebelusului, pentru a fi sigur ca nu sunt probleme.

Cate ecografii sunt necesare in timpul sarcinii?

In general, pe toata durata sarcinii se recomanda sa se faca cel putin 4 ecografii, spun medicii. Insa sunt si cazuri cand ecografia face parte din alte teste sau investigatii de care gravida are nevoie, printre care amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale etc.

Cum te pregatesti pentru ecografie

Este posibil ca medicul sau asistenta sa te roage sa bei o anumita cantitate de lichid sau de apa si sa eviti sa mergi la toaleta inainte de o ecografie fetala, in functie si de tipul de ecografie. Atunci cand iti faci o programare pentru ecografia in sarcina, intreaba care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti in aceasta privinta, daca trebuie sa ai vezica plina in momentul efectuarii ecografiei, cate pahare cu apa trebuie sa bei etc. Daca urmeaza sa ai o ecografie transabdominala, trebuie sa ai in vedere, pentru confortul tau, sa porti haine mai largi, astfel incat sa iti poti expune mai usor abdomenul.

Riscurile ecografiilor in sarcina

Ecografia de diagnostic este folosita in timpul sarcinii de foarte multi ani si este, in general, considerata sigura pentru fat (metoda nu prezinta riscuri pentru bebelus) atunci cand este folosita in mod corespunzator. Ecografia ar trebui sa se faca la cererea sau recomandarea medicului curant, din motive medicale. Ecografia nu prezinta riscuri pentru mama si nici pentru bebelus.

Avantajele ecografiilor in sarcina

Aceasta metoda de imagistica medicala are numeroase avantaje - nu doar in timpul sarcinii, ci si in afara ei.

Caracteristicile medicale ale ecografiilor in sarcina

Ecografia facuta la jumatatea sarcinii (morfologia fetala) este considerata una dintre cele mai importante ecografii. Facuta intre saptamanile 18 si 22, ea ofera o imagine detaliata a anatomiei bebelusului. Ecografia morfologica este mult mai detaliata si este mai importanta deoarece contine informatii pretioase pe care medicul le ofera gravidei despre bebelus.

Ecografia este nu doar un mod prin care poti afla sexul bebelusului tau, ci si un mod prin care vezi cum se dezvolta acesta, un mod prin care te poti linisti si ti se poate arata ca totul este exact asa cum ar trebui sa fie. Este o metoda care iti ofera multe detalii despre bebelus, inainte de a-l tine in brate peste cateva luni. Ii poti vedea mainile, fata si micile organe care se formeaza, precum inima (pe care o poti auzi).

Ecografiile sunt noninvazive

Ecografia nu deranjeaza fatul in niciun fel, nu produce disconfort, nu pune sarcina in pericol, tocmai pentru ca nu este o metoda invaziva.

Ecografiile sunt nedureroase

Ecografia nu doare. Chiar si in cazul ecografiei transvaginale, procedura nu este dureroasa pentru viitoarea mamica sau pentru bebelus.

Ecografiile se fac fara iradiere

In timpul ecografiei, nu se folosesc radiatii ca la alte metode de imagistica medicala. Asadar, nu exista riscul de iradiere in timpul efectuarii ecografiei, tocmai pentru ca se folosesc unde sonore si nu radiatii.

Obtinerea rezultatelor intr-un timp scurt

Femeia gravida afla in timp scurt, de la medic, detalii despre bebelus. Rezultatele complete sunt oferite parintilor printate, iar multi dintre ei le pastreaza ca amintire.

Gravida vede bebelusul in timp real

In timpul ecografiei, undele sonore se propaga si se "lovesc" de tesuturile bebelusului din uter. Astfel se produce o imagine pe care viitoarea mamica o poate vedea pe un ecran, in cabinetul medicului. Gravida va putea sa priveasca in timp real, alaturi de medicul ei si de partenerul ei de viata (daca doreste) imaginile cu bebelusul.

Medicul ii va explica si o va ajuta sa inteleaga ce vede pe ecran si ii va da si cateva imagini printate din timpul ecografiei, pe care viitoarea mamica le poate pastra, ca suvenir.

De ce sunt importante ecografiile in sarcina

In timpul sarcinii, ecografiile sunt importante din mai multe puncte de vedere, atat pentru viitoarea mama, cat si pentru bebelusul din pantecele ei:

  • Ecografia fetala ca metoda de diagnostic - este o investigatie extrem de utila atunci cand medicul trebuie sa stabileasca diagnosticul unor malformatii cardiace congenitale, diagnosticul unor defecte care arata scurtarea membrelor (mainilor sau picioarelor), diagnosticul unor defecte de tub neural, sa determine despicatura valului palatin ("buza de iepure");
  • Ecografia mai detine un rol important, de aceasta data ca metoda prin care: se verifica evolutia sarcinii, se verifica dezvoltarea bebelusului, se determina varsta gestationala a fatului, se confirma numarul de bebelusi din uter, se studiaza placenta si cantitatea de lichid amniotic.

Pretul ecografiilor in sarcina

La spitalele de stat din tara noastra, ecografia este gratuita in limita fondurilor disponibile de la casa de asigurari de sanatate. Asadar, femeile insarcinate au ecografii gratuite, decontate de stat, daca se interneaza intr-o sectie de obstetrica-ginecologie, insa exista situatii cand listele de asteptare sunt foarte lungi sau cand gravidele trebuie sa se programeze cu mult timp inainte pentru aceasta investigatie. Asa ca multe femei opteaza sa faca ecografiile la clinicile ori spitalele private, unde procedura se realizeaza cu plata.

Locatii multiple pentru realizarea ecografiilor in sarcina

Un alt avantaj este ca, in ultimii ani, au aparut tot mai multe centre medicale si cabinete unde femeile insarcinate isi pot face ecografiile si alte investigatii necesare in sarcina.

Durata relativ mica a ecografiilor

O ecografie dureaza intre 30 si 45 de minute, uneori poate dura chiar si 1 ora, in functie de complexitate ori de caz. Alteori, ecografia dureaza intre 20 si 30 de minute. Daca medicului ii este greu sa obtina o imagine buna, ecografia poate dura mai mult sau este posibil sa o repeti la o data ulterioara.

 

 

Sursa foto: shutterstock

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/baby/ultrasound#1
  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/ultrasound-anomaly-baby-scans-pregnant/
  • Stanford Children's Health - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=fetal-ultrasound-92-P09031
  • Studiul "Benefits and risks of ultrasound in pregnancy.", publicat in 2013 in Seminars in Perinatology, autor Abramowicz JS.
  • Yale Medicine - https://www.yalemedicine.org/conditions/fetal-ultrasound/
  • Radiological Society of North America - https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=obstetricus#limitations

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0